به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، هوایی که ما تنفس میکنیم این روزها به بالاترین درجه آلودگی میرسد. افرادی بدون هیچنوع سابقه بیماری تنفسی، روانه اورژانس و بیمارستانها میشوند. با وجود تلاشهایی که دولت در راستای بهبود کیفیت هوا انجام میدهد و غالبا از شهروندان میخواهد تنها در صورت ضرورت از خانه خارج شوند، بسیاری از فارغالتحصیلان بهواسطه حضور در محل کار یا گذراندن تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها ناچار هستند از منزل خارج شوند. در این مطلب قصد داریم تعدادی از آنتیاکسیدانهای طبیعی را به شما معرفی کنیم تا بدن بتواند در پیکار با آلایندهها پیروز شود. هوایی که ما در ریههایمان فرومیبریم شامل ازن، دیاکسیدنیتروژن، ذرات معلق، ذرات ناشی از سوخت ماشینها و موتورهای صنعتی است.
بشیتربخوانید :مقصر آلودگی هوا کیست؟
آنتیاکسیدانهایی که روی ریههای ما وجود دارد تا زمانی که تعداد غالبی باشند میتوانند از بدن ما مراقبت کنند، بعد از کمشدن میزان آنها، ذرات آلودکننده با تولید رادیکالهای آزاد، سلولهای بدن و سیستم ایمنی را مورد حمله قرار داده و موجب التهاب میشوند. ولی آیا میدانید آنتیاکسیدانهای حاصل از مواد غذایی میتوانند از بدن مقابل اثرات مخرب آلودگی هوا محافظت کنند؟ این غذاها را مصرف کنید تا بدن خود را مقابل آلودگی هوا ایمن سازید.
ویتامین C : یکی از قویترین آنتیاکسیدانها برای محافظت از بدن است. این ویتامین، بدن ما را از هرگونه رادیکال آزاد پاکسازی میکند. ویتامین C همچنین در بازتولید ویتامین E در بدن نقش دارد. مصرف مقدار کافی ویتامین C در برنامه روزانه ما برای ثبات سطح آن در ریهها ضروری است.
بزرگسالان روزانه به 40 میلیگرم ویتامین Cنیاز دارند. سبزیجاتی مانند برگ گشنیز، جعفری، شلغم و تیره کلمها منابع خوبی از این ویتامین هستند که باید مصرف آنها را در برنامه غذایی بالا برد.
میوههای استوایی مانند گواوا و انبه منبع خوب ویتامین C هستند.
یکی از سادهترین راهها برای تامین ویتامین C روزانه بدن، این است که آب دو لیموترش را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید. مرکبات نیز یکی از منابع خوب ویتامین C محسوب میشوند.
ویتامین E: ویتامینهای محلول در چربی خط مقدم دفاع از بافتهای بدن هستند. ویتامین E بهطور معمول از روغنهای گیاهی استفادهشده در غذاهای ما میآید.
روغن آفتابگردان، روغن سبوس برنج، کانولا، روغن زیتون و بادامزمینی منابع اصلی روغنهای گیاهی دارای این ویتامین هستند. بادام و مغز تخمه آفتابگردان منابع غنی این ویتامین هستند. دانهها و مغزها همچنین غنی از کالری بوده و به همین دلیل مصرف 30 گرم از آنها در روز کافی است. بین ماهیها، مصرف سالمون و خاویار به علت مقدار خوب ویتامین E توصیه میشود.
ادویهها و سبزیجات مانند پودر چیلی، پاپریکا، میخک، آویشن، ریحان و جعفری مقادیر بسیار کمی از ویتامین E را دارا هستند. مصرف روزانه آنان در پختوپز هرچند ناچیز اما در مجموع مفید خواهد بود.
بتاکاروتن: بهعلت خاصیت آنتیاکسیدانی، نقش بسزایی در کنترل التهابها دارد. همچنین در بدن ما پیشنیاز ویتامین A است.
سبزیجات برگدار مانند گشنیز، کاهو و اسفناج غنیترین منابع بتاکاروتن هستند.
گیاهان ریشهای و هویج نیز منابع خوبی از این ماده بهشمار میآیند.
روغن امگا3: این مواد از اثرات مخرب آلودگی هوا روی قلب و پروفایل لیپیدی خون محافظت میکنند. منابع این چربیهای مفید برای قلب عبارتند از:دانهها و مغزها مانند گردو، چیاسید و تخم کتان. اضافهکردن آنها به سالاد، ماست یا مصرفشان به تنهایی میتواند مفید باشد.
دانههای خردل و سبزیجات با برگ سبز تیره دیگر منابع امگا 3 هستند. ماهیها و غذاهای دریایی از منابع خوب این ماده مغذی هستند.
در اینجا چندماده غذایی مفید و کلیدی برای مبارزه با آلودگی هوا ذکر میشود:
بروکلی: مطابق مطالعات فراوانی که انجام شده بروکلی ماده غذایی شماره یک در مقوله مقابله بدن با آلودگیهای محیطی است.
زنجبیل: استفاده از آن بهصورت تازه یا پودرشده میتواند به پاکسازی سیستم گردش خون از آلودگیهای موجود کمک شایانی داشته باشد.
گوجهفرنگی: بهعلت دارابودن لیکوپن فراوان که یک آنتیاکسیدان مفید است، موجب بالارفتن ایمنی بدن مقابل آلودگیهای تنفسی میشود. درنهایت این نکته قابلذکر است که برای ایمنی طولانیمدت بدن مقابل آلودگی هوا لازم است این مواد غذایی بهصورت مداوم مصرف شوند و نهفقط بهشکلی مقطعی. بازگشت به رژیم غذایی غلط و سرشار از چربیهای اشباع و فستفودها موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود.
منبع: روزنامه فرهیختگان
انتهای پیام/