به گزارش خبرنگار حوزه فنآوری گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اگر علاقهمند به عرصه تکنولوژی باشید یا حداقل گوشه چشمی به تلفنهای همراهی که قرار است معرفی شوند داشته باشید، متوجه تکرار شدن یک واژه سه کلمهای با عنوان نسل پنجم اینترنت میشوید؛ قطعا ورود شبکه 4g را به یاد دارید که تحولی در دسترسی به فضای مجازی و افزایش کاربردهای آن ایجاد کرد؛ نسل پنجم هم قطعا به همین مقدار جذاب و هیجان انگیز خواهد بود و امکاناتی را به دست شما میرساند که تا پیش از این فقط یک سکانس از فیلمهای علمی تخیلی محسوب میشد.
نسل اول شبکه تلفن همراه در حدود سال 1982 شکل گرفت که از سیستم آنالوگ استفاده میکرد و به صورت قراردادی 1G نام گرفت؛ سیستم 1g به طور کامل آنالوگ بود تا زمانی که اینترنت نسل دوم یعنی 2G راه اندازی شد و در سال 1991 به دیجیتال جهش پیدا کرد؛ همچنین شبکه 2G دادههای تلفن همراه را در قالب تکنولوژیهای GPRS و EDGE اضافه کرد. حدود ۱۰ سال بعد شبکه 3G هم راه اندازی شد که سرعت خیلی بیشتری نسبت به نسل دوم در اختیار کاربران قرار میداد و تقریبا ۱۰ سال بعد از آن شبکههای LTE راه اندازی شدند که همان شبکهایست که اکنون همه در اختیار داریم، شبکهای که به آن نسل چهارم یا 4G گفته میشود؛ از لحاظ تاریخی حدودا هر ۱۰ سال نسل جدیدی از فناوری شبکه به کار گرفته میشود. نسل پنجم اینترنت یا 5G مانند جهش نسلهای قبلی در مورد مواردی مانند سرعت و در نتیجه کاربرد پیشرفت چشمگیری خواهد کرد.
با توجه به وعدههایی که شرکتهای فعال در عرصه تکنولوژی به کاربران خود دادهاند، برای تغییر نسل شبکههای تلفن همراه میتوانیم گوشیهای تجاری (قابل استفاده و قابل خرید برای عموم جامعه) نسل پنجم را در اوایل سال ۲۰۲۰ یا ۲۰۱۹ ببینیم LTE. از حدود سال ۲۰۱۱ شروع به کار کرد، اما با توجه به سرعت رشد تکنولوژی ممکن است پیش از رسیدن به دوره ۱۰ ساله شاهد به کار گیری این نسل از اینترنت باشیم؛ یکی از شرکتهای معروف در زمینه ساخت قطعات موبایلی قصد دارد اولین محصولات 5G خود را به زودی در اختیار عموم بگذارد؛ برای استفاده از اینترنت 4G به گوشیهایی احتیاج داشتیم که بتوانند این نسل را ساپورت کنند پس برای استفاده از اینترنت نسل پنجم هم ما احتیاج داریم تا از گوشیهایی با امکان پوشش این شبکه استفاده کنیم.
نسل پنجم اینترنت هنوز ایدهای درخشان در دوردستهاست، پس گول تبلیغاتهایی مبنی بر تست سرعت در شبکه 5G را نخورید، یک شبکه 5G دارای مشخصههایی فراتر از امکانات طراحی شده برای شبکه 4G است؛ در حال حاضر دقیقا نمیدانیم قرار است با چه چیزی رو برو شویم؛ گمانهزنیها از سرعتهای بالا و در حد چند گیگابایت بر ثانیه خبر میدهند، اما نمیدانیم به طور دقیق وضعیت چگونه خواهد شد.
بزرگترین اوپراتورهای دنیا هم اکنون در حال طراحی و انجام آزمایشهایی برای نسل پنجم اینترنت هستند و احتمالا این آزمایشهای اولیه شکل استاندارد بین المللی این نسل را شکل خواهد داد؛ یکی از ویژگیهای احتمالی برای 5G استفاده از موج انتقال mmWave یا میلیمتر موج است که میتواند کلید اصلی سرعت بالای اینترنت نسل پنج باشد که وعدهاش داده شده است.
در تکنولوژی تلفن همراه انتقال داده از طریق امواج رادیویی انجام میشود؛ این امواج بسته به نوع سیگنال الکترومغناطیسی و فرکانسهای متفاوت، دسته بندی میشوند؛ هر چه فرکانس بالاتر باشد طول موج کوچکتراست، بنابراین موج میلیمتری به سیگنالی مربوط میشود که طول موج آن به در حد میلیمتری کوچک است و به طور کلی فرکانس آن بین ۳۰ گیگاهرتز و ۳۰۰ گیگا هرتز تعریف شده است.
البته این فناوری چالشهای خاص خود را هم دارد چرا که با افزایش فرکانس محدوده انتقال کم خواهد شد و طول موجها کاهش پیدا میکنند که این برای موجی که باید از دیوارها، ساختمانها و حتی قطرات باران عبور کند مشکل بزرگی محسوب میشود؛ آزمایشهای اولیه روی نسل پنجم پیرامون همین مشکلات و ارائه راه حل هاست.
یک قاعده کلی و بسیار ساده وجود دارد؛ هر چه فرکانس بالاتر باشد داده بیشتری میتواند جا به جا کند؛ به عنوان مثال موج FM که فقط صدا منتقل میکند به طور معمول در فرکانس بین ۸۷.۵ تا ۱۰۸.۰ مگا هرتز پخش میشود، اما در شبکه LTE که دادههای بسیار بزرگتری حمل میکند این عدد بین ۷۰۰ تا ۲۱۰۰ مگاهرتزمیرسد؛ موج میلیمتری، پهنای باندی بیش از آن چه در LTE با آن مواجهیم به ما ارائه میدهد.
یکی دیگر از مزیتهای طول موج کوتاه که در موج میلیمتری استفاده میشود این است که آنتنهای ارسال و دریافت سیگنالها کوچکتر میشود پس گوشیهایی که قرار است با این تکنولوژی ساخته شوند میتوانند با استفاده از چندین آنتن برای طول موجهای گوناگون باعث افزایش سرعت میشود، حتی زمانی که چندید کاربر به آن متصلند.
آنچه که ما به عنوان 4G استفاده میکنیم، واقعا 4G نیست. طبق استانداردها آن چه که ما به عنوان 4G استفاده میکنیم باید در حالت ایستا حدود ۱ گیگابایت و در حین حرکت ۱۰۰ مگابایت بر ثانیه سرعت داشته باشد که با توجه به شواهد عینی چیزی که ما با عنوان 4G استفاده میکنیم نسل چهارم نیست؛ با این حال امیدواریم که سرعت اینترنت نسل پنجم اینترنت به اندازهای که وعده داده میشود باشد و در حد حرف باقی نماند.
احتمالا اینترنت نسل پنجم حداکثر تا حدود ۱۰ گیگابایت بر ثانیه سرعت دارد که چندین برابر اینترنت نسل چهارم است؛ لازم به ذکر است همه شرکتهای بزرگ دنیا برای نسل جدید شبکههای تلفن همراه آماده میشوند.
اینترنت نسل پنجم یا 5G به نوعی زیرساخت اینترنت اشیا (Internet Of Thing) به حساب میآید که میتواند تاثیر شگرفی در زندگی بشر بگذارد؛ اینترنت با پهنای باند مناسب در دسترس قرار میگیرد، هزینه اتصال کاهش مییابد و دستگاههای بسیار زیادی به اینترنت وصل خواهند شد، خانههای هوشمند و شهرهای هوشمند از اهداف این اینترنت هستند. هزینه تکنولوژی پایین خواهد آمد. مطمئن باشید ظرف چند سال آینده از اینترنت اشیاء (IOT) و 5G بیشتر خواهید شنید.
انتهای پیام/