محیط زیست مازندران پس از سال‌ها درخواست و پیگیری دوستداران طبعیت، قرق شکنی برای شکار پرندگان در این استان را ممنوع کرد.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ،کوروس ربیعی رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران گفت: از این پس محیط زیست با افرادی که قرق شکنی کنند، به صورت جدی برخورد می‌کند.

وی یکی از مجازات‌های قرق شکنی را ابطال پروانه شکار اعلام کرد و هشدار داد: مجوز شکارچیان دارای پروانه شکار در صورت انجام قرق شکنی باطل می‌شود.

وی دلیل ممنوع شدن قرق شکنی را برقراری امنیت پروازی برای پرندگان بخصوص گونه‌های تحت حفاظت برشمرد.

ربیعی گفت: در فصل شکار سال جاری محیط بابان به طور ویژه کارکرد شکارچیان دارای پروانه شکار را رصد می‌کنند و هر اقدام غیرقانونی از جمله قرق شکنی با آن‌ها برخورد خواهد شد.

اگر چه قرق شکنی یک سنت قدیمی برای ترساندن و بیرون راندن پرندگان مهاجر از مزارع و تالاب‌ها با هدف آماده کردن زمین جهت کشاورزی است، ولی این سنت در سال‌های اخیر به ضیافتی برای قتل عام پرندگان زمستان گذران تبدیل شد.

قرق شکنی همه ساله در روز‌های پایانی حضور پرندگان مهاجر در تالاب‌ها و دامگاه‌ها اجرا می‌شود. در این روش اهالی روستا‌های همجوار تالاب ها، آب بندان‌ها و زمین‌های غرقابی دارای پرندگان مهاجر دستکم به مدت یک هفته محل زندگی پرندگان را امن نگه می‌دارند تا بیشترین تعداد پرندگان در آنجا جمع شوند. پس از این تمهیدات، در یک روز خاص به صورت دستجمعی به شکار میهمانان زمستانی می‌روند.

در سال‌های اخیر برای اجرای این سنت علاوه بر شکارچیان منطقه، حتی از افرادی خارج از منطقه و استان‌های دیگر نیز برای حضور در قرق شکنی و شکار پرندگان دعوت می‌شود.

قرق شکنی بیشتر در ماه‌های بهمن و اسفند انجام می‌شود. در سال‌های اخیر شب قبل از قرق شکنی در خارج و حتی داخل منطقه قرق شده تور‌های هوائی زیادی نصب می‌کنند تا پرندگانی که به تیر بلای شکارچیان گرفتار نشدند، در تور هوایی گیر کرده و امکان خروج از ضیافت قتل عام را نداشته باشند.

پرندگانی که از تور و شلیک شکارچیان در طول قرق شکنی جان سالم به در می‌برند، دامگاه را برای همیشه ترک می‌کنند و مجبورند مدت باقی مانده تا مهاجرت به سرزمین اصلی را در دریا یا تالاب‌های فاقد قرق شکنی سپری کنند و یا این که به مهاجرت خود زودتر از موعد پایان دهند.

دوستداران محیط زیست از سال‌های پیش به دنبال ممنوع کردن قرق شکنی، به خاطر خروج این شیوه شکار از قواعد سنتی بودند.

بسیاری از کارشناسان محیط زیست معتقدند که طرح قرق شکنی مهم‌ترین علت شکست پروژه حفظ و احیای  درنای سیبری  در شمال ایران بوده است برای این که تمامی نمونه‌های پرورش یافته این گونه در زمان قرق شکنی کشته شدند.

به اعتقاد کارشناسان، این پرندگان که در اسارت تکثیر و پرورش یافته بودند، برخلاف گونه وحشی در ارتفاع پایین پرواز می‌کردند و همین رفتار، موجب آسیب‌پذیری بیشتر آنان در برابر شکارچیان و صیادان شده و پروژه تکثیر را به شکست کشاند.

۸۰۰ قطعه تالاب و آببندان میزبان ده‌ها گونه پرنده زمستان

مازندران حدود ۸۰۰ قطعه تالاب و آببندان و صد‌ها هکتار زمین غرقابی دارد که همه ساله میزبان ده‌ها گونه پرنده زمستان گذران می‌شوند.

بر اساس اعلام محیط زیست، امسال با وجود تمامی مشکلات بیش از ۷۰ گونه پرنده با جمعیت ۷۰۰ تا یک میلیون بال برای زمستان گذرانی به این استان آمدند.

منبع ایرنا

انتهای پیام /ف

برچسب ها: محیط زیست ، حیات وحش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.