به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، با خروج نظامیان آمریکایی از سوریه، کُردهای این کشور در شرایط حساسی قرار گرفتند. ارتش سوریه برای دفاع از آنان در برابر تهدیدات نظامی ترکیه وارد منبج شد، با وجود این، سایه تهدیدات مزبور از سر کُردها کم نشده است و سرنوشت سیاسی امنیتی آنان چندان شفاف نیست. یادداشت ذیل درباره تعامل آمریکا با کُردها و شرایط کنونی آنان در سوریه بهرشته تحریر در آمده است.
این روزها نظامیان آمریکایی سرگرم آمادهسازی تجهیزات خود برای خروج از سوریه هستند. ممکن است این سؤال در ذهن بسیاری از اشخاص باشد که چه شد آمریکا یکباره تصمیم به خروج از سوریه گرفت؟ پاسخ به این پرسش ساده است. آمریکا تا زمانی که نیاز داشت در شرق فرات حضور داشته باشد، در این منطقه ماند. اکنون به این نتیجه رسیده که نیازی به حضور نظامی در سوریه نیست، بر این اساس، سیاستهای رئیس جمهور آمریکا مبارزه با داعش در سوریه به پایان رسیده و مسئولیت مبارزه با عناصر باقیمانده این گروه تروریستی بهعهده دولت دمشق و کشورهای غرب آسیاست لذا "ترامپ" بر اساس همین سیاست، دستور خروج نظامیان آمریکایی را از سوریه صادر کرد. این دستور نشان میدهد که آمریکا هیچ عقد اخوتی با کُردها نبسته و تا زمانی که به آنان نیاز داشت و از کُردها بهعنوان پیادهنظام در مبارزه با داعش استفاده کرد، آمریکاییها کردها را آموزش و تسلیحات در اختیارشان قرار دادند و از آنان حمایت کردند، همینکه احساس کردند مبارزه با داعش در سوریه تمام شده، کردها را رها کردند و تصمیم به خروج از سوریه گرفتند.
عدمهماهنگی آمریکا با آنکارا
در اینجا باید به این نکته اشاره کنم که بر اساس اطلاعات دقیقی که از کردها دارم، آمریکا درباره خروج نظامیانشان از سوریه با آنان هیچ گفت وگویی نکرده است، در حقیقت، آمریکاییها کُردها را در سطحی نمیدانند که با آنان در این رابطه مذاکره کنند. فقط به کردها ابلاغ کردند که نظامیان آمریکایی سوریه را ترک خواهند کرداما اینکه واشنگتن خروج نظامیانش از سوریه را با ترکیه هماهنگ کرده باشد، بهنظر میرسد اقدام به چنین کاری نکرده است، ولی به آنکارا اطلاع داده که در نظر دارد نیروهایش را از سوریه بیرون ببرد. شما میدانید، ترکیه مخالف قدرت گرفتن کُردها در شرق فرات بود و آن را تهدیدی علیه امنیت ملی خود میدانست، زیرا آنکارا بر این باور است که کُردهای سوری با "پ. ک. ک. " رابطه تنگاتنگی دارند، به همین دلیل، خروج نظامیان آمریکایی از شرق فرات با استقبال ترکیه مواجه شد و چهبسا آنکارا تسهیلات لازم را برای این کار فراهم کرد.
نگاه ابزاری آمریکا به کُردها
خروج نظامیان آمریکایی از شرق فرات و رها کردن کُردهای سوری به حال خود، نشان میدهد که واشنگتن به کردها نگاه ابزاری دارد تا به یک سلسله از اهداف خود برسد، زیرا آمریکا در شهر عفرین، منطقه جرابلس و شرق فرات بدون توجه به آرمان، اهداف و امنیت کردهای سوری آنان را رها کرد و نظامیان خود را از این مناطق خارج ساخت، بههرحال، این اقدام کاخ سفید در خروج نظامیان آمریکایی از سوریه ثابت کرد که واشنگتن نگاه راهبردی به تحولات غرب آسیا بهویژه کردهای این منطقه ندارد، زیرا آمریکا طی ۱۵ ماه اخیر در ۴ مقطع زمانی و ۴ مرتبه را رها کرد و تنها گذاشت که اولین آن در همهپرسی اقلیم کردستان عراق در ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۷ بود. دوم، عملیات نیروهای نظامی عراق در کرکوک و تصرف این شهر در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۷، سوم، عملیات ارتش ترکیه که به اشغال شهر عفرین سوریه منجر شد و آخرین آن، خروج نظامیان آمریکایی از شرق فرات است، اینچنین برخوردی با کردها نشان میدهد، اهداف و آرمانهای کردی اصلاً برای آمریکا اهمیتی ندارد و این کشور بهدنبال تحقق اهداف و منافع خود در منطقه است.
حال، با خروج نظامیان آمریکایی از شرق فرات چه بلایی به سر کردهای سوری خواهد آمد؟ این اصلاً برای کاخ سفید مهم نیست البته کردها این هوشیاری را داشتند که از ارتش سوریه بخواهند در این منطقه مستقر شود، زیرا چنانچه ارتش ترکیه وارد مناطق شرق فرات شود، کردهای این منطقه را قلعوقمع خواهد کرد. بر اساس اطلاعاتی که بنده دارم، ارتش سوریه در منطقه "الحیه" واقع در ۱۶ کیلومتری جنوب غربی شهر "منبج" مستقر شده است. این حضور نشان میدهد دمشق به درخواست کردها توجه کرده است. سوریه ۷۰۰ کیلومتر مرز زمینی با ترکیه دارد و استقرار نیرو در این مناطق برای دفاع از کردها هزینه زیادی را متوجه دمشق خواهد کرد. اگر کُردها حاکمیت دولت سوریه بر مناطقشان را بپذیرند، احتمال دفاع ارتش سوریه در برابر تهدیدات ترکیه وجود دارد، اما چنانچه کردها فقط بخواهند ارتش سوریه در برابر تهدیدات ترکیه بایستد و از کردها دفاع کند، بههیچ وجه چنین اتفاقی نخواهد افتاد.
عملیات ارتش ترکیه
بنده معتقدم کردها به این نقطه نرسیدهاند که حاکمیت دولت دمشق بر مناطقشان را بپذیرند. کردها میخواهند دولت دمشق را به شرق فرات بکشانند تا در برابر حمله ارتش ترکیه به دفاع از آنان برخیزد و با ترکیه بجنگد. مسلم است دمشق چنین چیزی را نخواهد پذیرفت. اگر کردها حاکمیت دمشق را پذیرفتند، دمشق از آنان حمایت خواهد کرد، در غیر این صورت، با عملیات ارتش ترکیه مواجه خواهند شد. ناگفته نماند ارتش ترکیه نمیتواند عملیات گستردهای در شرق فرات انجام دهد. ممکن است عملیات نظامی ترکیه تا نزدیکیهای "رقه" انجام شود. ترکیه نمیآید در ۷۰۰ کیلومتر پهنای مرزی با سوریه نیروی نظامی پیاده کند، اما از یک نقطه محدود وارد خواهد شد تا جایی که بین کردها یک شکاف جغرافیایی ایجاد کند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/