به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، سر و صدای انتقال آب دریا دوباره به گوش میرسد و این بار عیسی کلانتری رئیس سازمان محیط زیست موافق طرح انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی کشور است.
اگرچه برخی از کارشناسان انتقال آب از دریای خزر را یک کار غیر علمی میدانند و معتقدند عملیاتی شدن این طرح روند خشکشدن بزرگترین دریاچه جهان را فراهم میکند؛ اما رئیس سازمان محیط زیست میگوید: انتقال آب از دریا به داخل سرزمین برای برطرف کردن نیاز آبی مصرفکنندگان صنعتی و آب شرب از نظر من بلامانع است.
محمدعلی شاعری رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در مخالفت با این طرح میگوید: دریای خزر یک دریای بسته است و هر دستکاری در این دریا موجب به خطر افتادن اکوسیستم طبیعی خواهد شد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با بیان اینکه انتقال آب دریای خزر تهدیدی برای دریا است، ادامه میدهد: اگر این پروژه به مرحله اجرا برسد با کاهش شدید آب دریا و خشک شدن آن روبه رو خواهیم شد.
بیشتر بخوانید: اجرایی شدن ۴۰ درصد انتقال آب از خلیج فارس به بخش مرکزی ایران/ خطرات انتقال آب دریای خزر
وی میافزاید: با اجرای این طرح قطعا استانهایی مانند خراسان شمالی، تهران و بخش مرکزی ایران به دنبال برداشتهای بعدی از دریای خزر خواهند بود که این موضوع تهدیدی برای خزر محسوب می شود و باید شاهد شکلگیری دریاچه ارومیه دیگری باشیم.
از سوی دیگر برداشت و انتقال آب از دریای خزر که قدرت خودپالایی پایینی دارد برخلاف ضوابط محیط زیستی است و این انتقال موجب ایجاد یک بحران زیست محیطی خواهد شد؛ چنانچه دلاور نجفی کارشناس ارشد منابع طبیعی محیط زیست در این باره میگوید: سطح آب دریای خزر حدود ۲۸ الی ۳۰ متر از آبهای آزاد پایینتر است به همین دلیل انتقال آب بدون پمپاژ مقدور نخواهد بود.
وی میگوید: انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران به ویژه استان سمنان خیانت محض است، چرا که از لحاظ ملاحظات و ارزیابیهای فنی، اقتصادی و محیط زیستی مقرون به صرفه نبوده و خسارت بسیاری را به بار خواهد آورد.
لازم به ذکر است که برداشت آب علاوه بر خسارت به دریا میتواند به جنگلها و پوشش گیاهی آن منطقه نیز آسیب وارد کند، چرا که اجرای شبکه انتقال آب دریای خزر به سمنان از مسیر جنگلهای هیرکانی موجب از بین رفتن بخش وسیعی از جنگلها و درختان و در نتیجه خسارت به طبیعت و محیط زیست شمال کشور خواهد شد.
همچنین انتقال آب دریای خزر به سمنان موجب تغییرات اکولوژیکی از جمله آلودگیهای زیست محیطی به دلیل مصرف صنعتی، توسعه کشاورزی و تخریب تنوع زیستی و همچنین ورود گونههای مهاجم همچون گیاهان و ماهیها به فلات مرکزی خواهد شد.
بر اساس تحقیقات انجام شده در کشورهای مختلف، طرحهای انتقال آب نه تنها از لحاظ اقتصادی بسیار پرهزینه هستند، بلکه برای هر دو نقطه ارسال کننده و دریافت کننده دارای هزینههای سنگین اجتماعی و زیست محیطی میباشند و تمام تجارب بین المللی و داخلی نشان میدهند که پروژههای انتقال آب بین حوضهای، روشهای ناپایداری هستند که نه تنها مشکللات را حل نکردهاند، بلکه اوضاع آب را وخیمتر کردهاند.
به نظر میرسد مسئولان قبل از روی آوردن به استراتژی اجرای طرح انتقال آب که مخاطرات بسیار بالایی دارد، ابتدا سایر راهحلهای جایگزین ممکن از جمله راهحلهای مربوط به مدیریت تقاضای آب شامل بازیافت آب، مرمت و لایروبی قناتها و احیای شیوههای سنتی تأمین و مدیریت آب، مدیریت کاربری اراضی، توجه به موضوع آب در سیاستهای رشد جمعیت بهخصوص موضوع مهاجرپذیری، و توجه به موضوع آب در توسعه صنعتی را مورد توجه قرار دهند.
ادیانی راد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی معتقد است: به فرض اینکه اگر چنین اتفاقی در کشور رخ دهد، داستان ارومیه، فاجعه زیست محیطی اصفهان، خوزستان و آذربایجان در مازندران و سمنان نیز تکرار خواهد شد، لذا دغدغه تأمین آب شرب برای مردم سمنان نباید به قیمت از دست دادن دریاچهها و دریاهای حواشی کشور باشد. فراموش نکنیم خزر دریا نیست و دریاچه است.
وی ادامه میدهد: حتی از منظر حقوق بین المللی و دریا نیز ممکن است انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی تبعات حقوقی بین المللی نیز داشته باشد و این موضوع نیز نیاز به بررسی دارد.
گفتنی است که با انتقال آب دریای خزر به سمنان باید مراحل شیرین سازی نیز صورت گیرد که عابسی دبیر کارگروه تخصصی پسماند و محیط زیست اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران در این رابطه میگوید: انتقال آب شور به مقصد، به دلیل آنکه از لحاظ فنی، نمکزدایی ۱۰۰ درصد آن به روشهای معمول اساسا امکان پذیر نبوده و هزینه پمپاژ آب به ارتفاع ۲۳۰۰ متری بالاخص برای آب شور با چگالی بالا سرسامآور بوده، بسیار دور از منطق اقتصادی و مهندسی است؛ علاوه بر این، مشکلات خوردگی خطوط لوله و نشتهای محتمل در مسیر خط انتقال، ریسکهای اقتصادی آن را در کنار نگرانیهای زیستمحیطی به شدت افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: نمیگذاریم که خزر تبدیل به ارومیه دیگر شود
عابسی میافزاید: از آنجایی که ساختار اقتصادی استان مازندران به کشاورزی از نوع آببر متکی بوده و مشکلات ناشی از کمبود آب در این استان بالاخص در سنوات گذشته، باعث به زیر کشت نرفتن بخش بزرگی از زمینهای استان شده است، بنابراین هر گونه انتقال آب از این استان به سایر استانها میتواند با پیامدهای جدی اجتماعی مواجه شود.
وی با اشاره به مشکلات زیست محیطی پروژه انتقال آب خزر به سمنان تصریح میکند: لولهگذاری و ساخت ایستگاههای متعدد پمپاژ، ایجاد جاده دسترسی و عبور ماشین آلات سنگین از کهنترین و حیاتیترین رویشگاه سبز ایران یعنی جنگلهای هیرکانی، سبب تکه تکه شدن و آسیب جبران ناپذیر به این پهنه جنگلیِ به شدت حساس میشود.
دبیر کارگروه تخصصی پسماند و محیط زیست اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران به مشکل زیست محیطی طرح از نگاه زمینشناسی اشاره میکند و میگوید: به دلیل اینکه رشته کوه البرز به شدت فعال است، وقوع زلزله، نشست زمین و هرگونه اشتباه مهندسی که نَشت آب را سبب شود، باعث ورود آب شور به اراضی ملی و از بین رفتن این زمینهای با ارزش خواهد شد.
وی در ادامه با بیان این که فرایند نمکزدایی باعث تولید آب بسیار شور در حجم بالا میشود از دفع زیستمحیطی آن در استخرهای تبخیری و تولید حجم بالای نمک سخن میگوید و تاکید میکند که تنها بخشی از این نمک دارای ارزش اقتصادی برای مصارف صنعتی بوده و درصد بالایی از آن به دلیل آلایندگی به رسوبات دریای خزر، فلزات سنگین، آفتکشها و سایر عناصر آلوده کننده، بدون مصرف مانده و تجمع این آلایندهها در نمک تولیدی، استفاده از آن را تحت تأثیر جدی قرار خواهد داد.
بر اساس آنچه گفته شد، علاوه بر تهدید دریا به دلیل آبگیری، تخریب جنگل بر اثر لولهگذاری و تأسیسات پمپاژ و و... عمده تأثیرات منفی این طرح در دراز مدت متوجه مقصد خواهد بود و امیداریم که با نگاه کارشناسی به این موضوع باعث تخریب و نابودی محیط زیست نشویم.
انتهای پیام/
اولا آب دریای خزر به علت ذوب شدن یخ های قطبی در حال زیاد شدن و پیشروی میباشد و اصلا قابل مقایسه با دریاچه آرال نیست! و باید حتما تخلیه بشه !
من نمیدونم چرا افرادی که مخالف انتقال آب هستند؟!
البته اگه با کانال زیر زمینی و یا لوله انتقال داده شود که احتیاج به قطع درختان نباشد خیلی بهتر است ولی حتما باید این عمل با علمی ترین روش و کمترین تخریب زیست محیطی انجام شود وگرنه در آینده اکثر زمینهای ساحلی و بنادر شمالی به زیر آب خواهند رفت ، بطوریکه بعضی از قسمتها هم اکنون هم به زیر آب رفته و دلیل اکثر غرق شدگهیا هم همین سازه های زیر آب رفته و ایجاد حالت گردابی در زیر پای شنا گران میباشد!
دوما بدلیل افزایش حجم آب و به تبع آن ایجاد تنش در بستر دریا در اثر بالارفتن نیروی وزن وارده بر آن احتمال شکستگی و ایجاد سونامی بلند و غیر قابل کنترل نیز می باشد! لذا ضمن تشکر از دوستداران محیط زیست به خاطر حساسیت به موضوع خواهشمند است از نظر علمی نیز به این موضوع توجه کنند!
خلاصه که اصفهان رکورد دار بیماری ام اس تو ایرانه و شهرستان ورزنه استان اصفهان در نزدیکی کاو خونی رکورد دار سرطان خون در کشور
دریاچه ارومیه هم که ...
خالا روحانی اهل سمنانه ، مردم سمنان هوس کردند مثل مردم یزد ویط کویر هیار و زردالو بکارند ، بسیار هم عالی . اما اقا دنبا روش اب یاری قطره ای داره ! ۴ تا مهندس بیارید سبستم ابیاری قطره ای را درست کنند ، کشاورزی کنید . اگرم میخاید از جایی اب بیارید خوب از خلیج فارس بیارید !!! بید راه به کرمان و سیستان بلوچستان هم اب بدید .
یعنی این اخوندا تا نزنن پدر مملکت را در نیارن اروم نمیگیرند !
این نماینده چرا به این چند کشور اعتراضی نکرده؟ اگر ایران سهم اب داره مثل بقیه کشورهاچرا نباید از این سهم در این شرایط سخت استفاده کنه. اگر ایران سهم نداره پس کشورهای دیگه هم نباید خق استفاده داشته باشند.
درضمن قراره آب رو شیرین کنند نه شور مصرف بشه.
سمنان بیابون اگر قراره آب داشته باشه کمتر مصرف کنه . اگه خیلی اب میخواد از خلیج فارس !بگیره .
ده ها هزار میلیارد متر مکعب آبه، اگر در هر ثانیه 100 متر مکعب هم بخواد برداشت بشه که عملا غیر ممکنه ،میشه صد ها میلیارد ثانیه حدود 3 هزار سال ، تازه این بر فرض اینه که حتی یه قطره بارون به دریا وارد نشه .
این کارشناسان سواد ریاضی دارند اصلا؟
هر کاری به هزینه و اقتصاد زمان (طول مدت اجرا) آن بستگی دارد
تا حالا پیش خودتان هزینه این پروژه بزرگ را حساب کردین
مشکلات پیش روی کشور خیلی بزرگ هستن
عاقل باشیم
یه سر به استان گلستان و بندر ترکمن بزنید متوجه میشوید آب دریا چقد عقب نشینی کرده، تا چند سال دیگه میشه تا جزیره آشوراده پیاده رفت
این دریا یا دریاچه و طبیعت شمال ایران مازندران گیلان گلستان متعلق به تمام مردم ایران است و تنفسگاه ملی است و تفرجگاه ملی است و باید برای ملت ایران حفظ شود. ما باید متناسب با نیاز مصرف کنیم و قرار نیست منابع ملی صرف کشاورزی در نواحی کویری شود.
با مطالعه دقیق وهمت بالا وبدون اختلاس می شود کارهای بزرگ انجام داد.
پروژه ایران رود که قبلا بحث شده می تواند کاری بزرگ وپردرآمد باشد.
اختلاف ارتفاع دوورش کمه نه 1200 متر، این دوما
اینهمه جوون بیکار اگه هر کدوم با یه بیل وکلنگ هم کار کرده بودن الان سراسر ایران غرق آب بود
پیشرفت ایران عزیز و آبادی کویر سمنان و همه ایران را در نظر بگیریم .
چه بسا با مدیریت درست ،تنها بارش سالیانه شمال ،کفاف آبادانی شمال و کویرهای جنوب تهران و سمنان را بتنهایی بدهد .پس اگر دریا را هم اضافه کنیم همه کویرهای ایران آباد میشوند
1-رودخانه ولگا اصلا به دریای سیاه اتصال ندارد و سرچشمه آب رودخانه ولگا تپههای والدای، استان تور در نزدیکی مسکو هست.
2- آب سمت جنوبی دریای خزر که به کشور ما متصل است کاملا شور بوده و اگر در کشاورزی استفاده شود سریعا باعث نابودی گیاهان و شور شدن خاک شده . این موضوع را هم گفته باشم آب ناحیه شمالی دریای خزر چون به رودخانه ولگا اتصال دارد شیرین تر است و در کشور قزاقستان برای کشت گندم استفاده میشود.ولی آب سمت ما کاملا غیر قابل استفاده میباشد هم برای شرب و هم برای کشاورزی
3-حال اگر با انجام کلی هزینه آب این دریاچه به سمنان ارسال گردد سپس دریاچه ای در این منطقه به وجود بیاوریم .حال متذکر میشوم اقلیم منطقه سمنان گرم و خشک هست یعنی تبخیر بالا اینجا هست که بعد از 15 تا 20 سال دریاچه ارومیه جدیدی با همان مشکلات ریز گردی جدید با سفره های آب زیر زمینی شور برای مردم استان سمنان به ارمغان خواهد داشت.
اگه زمین های کشاورزی خود را به آبیاری مکانیزه و قطره ای مجهز کنیم بدون فشار آوردن بیشتر به منابع آب (با جلوگیری از اتلاف آب)می تونیم چند برابر بیشتر کشاورزی کنیم و مشکلات خشکسالی را بدون نابودی طبیعت پشت سر بگذاریم.
حالا ما این روش هایی که در کل دنیا ازش استفاده می شه و آزمون خودش را با موفقیت پشت سر گذاشته را رها کردیم و به بدترین نوع ممکن از منابع آبی برداشت و استفاده می کنیم از طرف دیگه روش های عجیب غریبی که هیج جا دنیا با موفقیت پیش نرفته را اون هم در سطح کلان ملی می خواهیم امتحان کنیم.
آرش خان، کشاورز وقتی به حرف من کارشناس نمی کنه مقصر خودشه نه سیستم آبیاریش.
والا رود ولگا به پهنای چندصدمتری شبانه روز به این دریاچه میریزه بعدش مگه صنعت و جون مردم مهمتره یا دریاچه ای که پراز ابه مضافا اینکه این دریاچه به دریای سیاه وصله
برای رفع این مشکل در لوله هایی که بعد از ارتفاع به سمت استان سمنان سرازیر می شود میتوان توربین مولد برق گذاشت تا برق احتیاجی برای مکش را از این طریق به دست آورد
درباره انتقال حیوانات دریا به این طرح نیز اولا تا سیرآب شدن کویر سمنان از این آب و بالا آمدن آب و دریاچه شدن در این منطقه حدود سه سال زمان لازم است یعنی هر حیوانی نیز از طریق لوله به کویر منتقل شود حتما بعد از خروج از لوله زنده نخواهد ماند،راه حل این مشکل هم گذاشتن توری در اول لوله انتقال آب هست،از نظر منفعت جهانی نیز به این نظریه اگر بنگریم،بخار آب حاصل از این آبگیر یا دریاچه قطعا به غیر از باران شدن برای حومه این منطقه به کشورهای همسایه شرقی تیز تاثیر خواهد گذاشت،و با برداشت آب از دریای خزر و انتقال آب از دریاهای آزد به دریای خزر باعث کاهش بالا آمدن آب دریاها در سطح جهانی خواهد شد
یک زمانی یکسری گفتن کنار دریاچه ارومیه ما از بی آبی نمی تونیم کشاورزی کنیم بیاید به روش اصولی و بقدر کفایت!!! از این آب برداشت کنیم و فکر همه چی را کردند نتیجه شد این
خواهشمند است مواظب باشید مبادا با تصمیم گیری های غلط وبی مورد باعث شکست استراتزیکمملکت در جهان شوید.این که دریای خزر یک دریاچه کاملابا موارد استثنا پی است کاملا محرز است و این که هزینه گزاف لوله کشی از شمال به سمنان احتمالا بررسی بیشتری را می طلبد روشن و بدیهی است لذا منطق حکم میکند این برزه بزرگ قبل از اجرا بایستی بیشتر از این ها از سوی منابع ذیصلاح خیلی بیشتر مطالعه گردد نکند خدای نکرده با یکخبط بزرگ آبروی چندین دهه کشور در جهان به مخاطره بیفتد!!!!