محمدصادق ذبیحی، درباره فناوری لیزری و سهم و جایگاه آن گفت: اگر قرار باشد زندگی مردم را هوشمند کنیم باید از فناوری لیزر استفاده کنیم.

ارتباطات کوانتومی مستلزم پیشرفت فناوری لیزری استبه گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدصادق ذبیحی دبیر سابق ستاد لیزر و فتونیک و ساختارهای میکرونی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، درباره فناوری لیزری و سهم و جایگاه آن در «ایران دیجیتال» گفت: ما در حقیقت راهی جز استفاده از توانمندی لیزر در «ایران دیجیتال» و ایران آینده نداریم. اگر قرار باشد زندگی مردم را هوشمند کنیم باید از فناوری لیزر استفاده کنیم.

محمدصادق ذبیحی بابیان این مطلب افزود: یکی از نمادهای عینی هوشمندسازیِ زندگی مردم، گسترش روزافزون بهره‌گیری از Display (نمایشگر) های هوشمند است که در حال حاضر مردم بیشتر از آن به‌عنوان یک تلویزیون استفاده می‌کند. اگر بخواهیم این نمایشگرها را برای امور مختلف به کار ببریم که منبع اصلی آن لیزر است باید فناوری لیزری را توسعه دهیم.

وی ادامه داد: فرض کنید بیماری مشکلی دارد و با دکتر خود تماس می‌گیرد. دکتر می‌تواند از راه دور زمانی که بیمار جلوی صفحه نمایشگر می ایستد اطلاعات بیمار را به‌صورت تصویری دریافت و شرایط آن را چک و کنترل کند و حتی راهکار ارائه دهد. این خدمتی است که با کمک علم لیزر در جهان و در حوزه پزشکی در حال پیشروی است.

ذبیحی تأکید کرد: همچنین فناوری اطلاعات یکی دیگر از حوزه‌های مهمی است که شاهد ظهور و بروز فناوری‌های لیزر در آن هستیم. بهبود کیفیت و سرعت انتقال اطلاعات که امروزه در عرصه عمومی روزبه‌روز از طریق Fiber to the home یا شبکه پهن باند در حال گسترش است، منبع اصلی آن نیز لیزر است.

کارشناس لیزر و فوتونیک ادامه داد: این نوع لیزرها عمدتاً لیزرهای نیمه‌هادی هستند و در کشور قدم‌های خوبی درزمینهٔ تولید لیزرهای نیمه‌هادی برداشته‌شده و ما در حال حاضر در خاورمیانه تنها کشوری هستیم که دارای خط تولید لیزرهای نیمه‌هادی هستیم . ازاین‌رو معتقدم که فناوری لیزر در آینده ایران و «ایران دیجیتال» می‌تواند نقش مهم و تأثیرگذاری داشته باشد.

وی در ادامه بابیان اینکه من کاربرد لیزر در کشور را فراتر از حوزهIT می‌بینم و کشور باید به سمت‌وسوی توسعه صنعت لیزر برود گفت: اتفاق بزرگی که در جهان در حال رخ دادن است بحث نورهای کوانتومی است که منبع اصلی آن بازهم لیزر است. اگر قرار باشد در آینده ارتباطات کوانتومی داشته باشیم باید در فناوری‌های لیزری پیشرفت کنیم.

ذبیحی افزود: ارتباط کوانتومی منبعی است که می‌تواند تک فوتون ها را در اختیار شما قرار دهد و شما می‌توانید روی این تک فوتون ها اطلاعات سوار کنید و اطلاعات را به‌صورت ایمن منتقل کنید که این بسیار مسئله مهمی است.

دبیر سابق ستاد لیزر و فوتونیک معاونت علمی ریاست جمهوری تصریح کرد: در حال حاضر تمام رمزگذاری‌هایی که در شبکه‌های اطلاعاتی انجام می‌شود به‌راحتی با کامپیوترهای پیشرفته امروزی و با مقداری وقت گذاشتن قابل‌کشف شدن است و عملاً در حال حاضر هیچ کد و رمز غیرقابل‌کشفی وجود ندارد.

وی تأکید کرد: اما استفاده از فوتون‌های درهم‌تنیده، ایمنی در انتقال دیتا و اطلاعات را به حداکثر می‌رساند چراکه این فوتون‌ها تا زمانی که به مبدأ و مقصد می‌رسند اصلاً اطلاعاتی روی آن نیست که کسی بتواند آن را کشف کند.

ذبیحی افزود: در ارتباطات کوانتومی اطلاعات زمانی قابل‌رؤیت و دریافت می‌شود که یکی از این فوتون‌ها به مبدأ می‌رسد و روی آن اطلاعات سوار می‌شود و فوتون دوم در هر فاصله‌ای از کره زمین باشد آن را دریافت می‌کند. یعنی اطلاعات در مبدأ سوار و در مقصد دریافت می‌شود و این اطلاعات در طول مسیر در دسترس کسی نیست که بخواهند آن را کشف کنند.

کارشناس لیزر و فوتونیک ادامه داد: تمام سیستم‌های مخابراتی در بین راه یک توقف‌های دارند که اگر هر نوع رمزگذاری هم شده باشد کافی است با یک شیطنت ساده این رمزگشایی انجام بگیرد و در حقیقت ایمنی را از شبکه مخابرات می‌گیرد. البته این به معنای آن نیست که رمزگذاری‌های موجود کارآمد نیست. آن‌ها هم توانمندی‌های خودشان را دارند ولی آن نوع رمزگذاری‌ها غیرقابل‌کشف نیستند.

وی تأکید کرد: ولی ارتباط کوانتومی عملاً امکان ارتباط غیرقابل هک را در اختیار ما می‌گذارد و این هدف‌گذاری است که بسیاری از کشورهای جهان برای رسیدن به آن خیز برداشته‌اند و خوشبختانه کشور ما نیز با توسعه فناوری‌های لیزری قدم‌های خوبی را در این مسیر برداشته است.

ذبیحی در ادامه یادآور شد: امسال آقای صالحی ریاست سازمان انرژی اتمی اعلام کردند که ما توانسته‌ایم روی میز آزمایشگاه زوج فوتون های درهم‌تنیده را ایجاد و آشکارسازی کنیم و در حال حرکت به سمت سوار کردن اطلاعات روی آن هستیم. با حرکتی که کشور ما آغاز کرده این امیدواری ایجادشده است که ما نیز بتوانیم در این حوزه فاصله خود را با کشورهای مدعی کاهش دهیم.

دبیر سابق ستاد لیزر و فوتونیک معاونت علمی ریاست جمهوری گفت: اگر کشور به این سمت نرود و از این توانمندی لیزر استفاده نکند، در آینده این مسئله یکی از وابستگی‌های ما در دنیا خواهد بود کما اینکه اگر همین‌الان هم دیر بجنبیم این وابستگی ایجاد خواهد شد.

ذبیحی در خاتمه گفت: وقتی لیزر می‌تواند یک سلاح خوب در بخش دفاعی، یک برش دهنده، جوش دهنده و پولیش دهنده خوب در بخش صنعت، یک ارتباط‌دهنده سریع و ایمن در بخش مخابرات و فناوری اطلاعات و بسیاری کاربردهای دیگر باشد باید از آن استفاده کنیم و به این حوزه توجه ویژه داشته باشیم.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.