به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان طبیعی است که خلق و خوی انسانها در طول زمان تغییر میکند به خصوص وقتی وارد مرحله جدیدی از زندگی میشوند. این موضوع برای پدرها و مادرهای جوان هم صادق است. وقتی یک زوج جوان صاحب فرزند میشوند وارد مرحله جدیدی از زندگی میشوند و با چالشهای جدیدی مانند مراقبت از فرزند، تربیت فرزند و برنامه ریزی برای آینده فرزند روبرو میشوند. همین امر میتواند بر روابط آنها با دیگران و حتی با یکدیگر تاثیر بگذارد. در این مقاله در رابطه با تغییر روابط بعد از تولد فرزند بیشتر صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.
بدون شک بزرگترین تغییری که بعد از ورود فرزند به وجود میآید این است که شما دیگر یک مرد و زن نیستید بلکه پدر و مادر یک کودک هستید و مسئولیتهای بیشتری بر گردن شما خواهد بود که میتواند شما را دچار استرس و نگرانی کند.
تغییر روابط بعد از تولد فرزند
به اعتقاد روانشناسان خانواده یکی از مهمترین عواملی که بعد از تولد فرزند موجب تنش و مسئله در روابط زن و شوهر میشود، خستگی است. کمبود خواب میتواند تاثیر بزرگی در زندگی روزانه داشته باشد به همین خاطر ضروری است که برنامهای برای مدیریت خستگی داشته باشید. برای مثال زمانی که با مسئله کمبود خواب مواجه میشوید شاید یکی از والدین نیاز داشته باشد در اتاق دیگری استراحت کند همین امر باعث تغییر در روابط زوجین شود.
همچنین والدین جوان بیشتر اوقات با کمبود وقت هم روبرو هستند. ساعتهایی که قبلا برای انجام روابط اجتماعی، استراحت و انجام کارهای خانه و شخصی صرف میشد اکنون باید وقف کودک شود و این موضوع بدون شک در پویایی رابطه تاثیر گذار خواهد بود.
مسائل مالی یکی دیگر از عواملی است که پس از ورود فرزند میتواند باعث استرس و تغییر روابط بعد از تولد فرزند شود. همه ما میدانیم که تربیت و مراقبت از نوزاد نیازمند صرف کردن هزینه است، تنظیم مسائل مالی با هزینههای جدید میتواند چالش برانگیز باشد. چیزی که مشخص است مسائل مالی بر کیفیت روابط عاطفی هم تاثیرگذار است. از دست دادن استقلال مالی یا احساس فشار مالی برای تامین هزینههای خانواده از جمله مواردی است که بر تغییر روابط بعد از تولد فرزند تاثیر منفی میگذارد.
تغییر کانون توجه
زن و شوهر تا پیش از تولد فرزند مهمترین افراد در زندگی یکدیگر محسوب میشوند، اما با ورود فرزند اوضاع تغییر میکند حالا یک نفر سومی وجود دارد که مهمترین فرد خانواده محسوب میشود و تقریبا همه جوانب زندگی بر اساس نیازهای او تنطیم میشود. درک این موضوع برای بعضی از والدین دشوار است و از اینکه دیگر مهمترین فرد در ذهن شریک زندگی خود نیستند دچار استرس و افسردگی میشوند.
این موضوع در هر دو جنس زن و مرد دیده میشود، یعنی هم زن ممکن است از اینکه دیگر در کانون توجه همسر خود قرار ندارد ناراحت شود و هم مرد از اینکه تمام زندگی همسر او معطوف به نگهداری از کودک شده است دچار تنش در روابط عاطفی شود.
برای مدیریت این موضوع مهم است که درک کنیم با ورود فرزند به زندگی نقش افراد چگونه تغییر میکند و این موضوع چگونه میتواند باعث تغییر روابط بعد از تولد فرزند شود. بهترین درمان برای حل این مشکل صحبت کردن با یکدیگر است، میتوانید هر روز با هم صحبت کنید تا ببینید در اثر تغییر نقشها چه چیزی مثبت و چه چیزی چالش برانگیز بوده است، به این ترتیب میتوانید درک بهتری از یکدیگر به دست بیاورید.
شیوههای فرزند پروری
یکی دیگر از مواردی که بعد از ورود فرزند میتواند موجب تنش و مشکل شود، تفاوت نگرش در فرزند پروری است. ممکن است یکی از والدین خود را در شیوههای فرزند پروری ماهرتر از دیگری تلقی کند و توانایی و نقش طرف دیگر را زیر سوال ببرد.
برای حل این مسئله باید با همدیگر صحبت کرده و به یک دیدگاه مشترک دست پیدا کنید. بپذیرید که هر کسی دیدگاه خودش را در زندگی دارد و این اختلاف رای و سلیقه به این معنی نیست که بقیه اشتباه میکنند.
افسردگی پس از زایمان
برقراری ارتباطات باز و صادقانه در هر رابطهای لازم و ضروری است به ویژه برای والیدن جوان.
همانطور که گفتیم مسائل مختلفی میتواند باعث تنش در روابط زوجین با یکدیگر شود، برای مدیریت این موضوع میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
وقتی هر دو از موضوعی ناراحت و عصبانی هستید مدتی به یکدیگر وقت بدهید تا آرام شوید پس از آن با هم صحبت کنید.
همیشه سعی کنید شنونده خوبی باشید و نظرات شریک زندگی خود را درک کنید.
از انتقاد کردن و سرزنش کردن طرف مقابل خودداری کنید.
افسردگی پس از زایمان (Postnatal depression) میتواند هم بر پدر و هم مادر تاثیر بگذارد و به همین خاطر بر کیفیت روابط بین این دو هم موثر است. اگر فکر میکنید شما یا شریک زندگی شما پس از ورود فرزند دچار افسردگی شده است، با حمایت از یکدیگر و پیدا کردن راه حل مناسب از طریق پزشک متخصص میتوانید به سلامت از این مرحله عبور کنید.
روابط گستردهتر
با تولد فرزند ممکن است بعضی از روابط شما با دوستان یا بستگان شما نزدیکتر و با برخی دیگر دچار دوری و فاصله شود. بسیاری از والدین جوان ترجیح میدهند پس از تولد فرزند با افرادی روابط صمیم داشته باشند که بتوانند به آنها در تربیت فرزند کمک کنند و از تجربه و نصیحتهای آنها استفاده کنند.
همچنین حمایتهایی که پدربزرگ و مادربزرگ، دوستان و حتی همسایهها میتوانند از والدین جوان داشته باشند، برای آنها ارزشمند است. حمایت اجتماعی میتواند بر سلامت روابط عاطفی پس از تولد فرزند موثر باشد بنابراین از درخواست کمک از دوستان و بستگان یا حتی همسایهها خجالت زده نشوید.
چه قبل از تولد فرزند و چه بعد از آن زن و شوهر یار و یاور همدیگر در تمام مراحل زندگی هستند بنابراین توجه به خود و حمایت از یکدیگر بسیار مهم است. این امر ممکن است ساده به نظر برسد، اما اگر شما شخصا خوشحال باشید احتمال اینکه بتوانید به عنوان یک پدر یا مادر هم فرد خوشحالی باشید بیشتر است. برای اینکه در این امر موفق شوید میتوانید از توصیههای زیر استفاده کنید:
زمانی را برای خودتان و همسرتان اختصاص دهید؛ شاید نیاز باشد بعد از ورود فرزند برای با هم بودن سرگرمیهای جدیدی پیدا کنید مثلا به جای رفتن به سینما میتوانید در خانه به تماشای فیلم بپردازید.
سعی کنید روابط خود را با دوستانتان قطع نکنید و گاهی اوقات با آنها بیرون بروید. حتی اگر نمیتوانید زمان مناسبی را برای بودن با دوستان خود هماهنگ کنید میتواند شخصا به گردش بروید و از انجام دادن کارهایی که لذت میبرید آرامش پیدا کنید.
فراموش نکنید که همیشه میتوانید از دیگران کمک بگیرید، چه از افراد خانواده و دوستان چه از مشاوران و متخصصان؛ بنابراین هیچوقت خود را درمانده احساس نکنید.
نتیجه گیری پایانی
بدون شک با ورود کودک همه جوانب زندگی تغییر میکند و این امر در روابط ما تاثیر میگذارد، اما فراموش نکنید به مرور زمان و با گذشت چند هفته یا چند ماه به این سبک از زندگی عادت میکنید و میتوانید به خوبی هم وظایف والدینی خود را انجام دهید هم یار و یاور خوبی برای شریک زندگی خود باشید. پس با تولد فرزند دچار اضطراب و استرس نشوید و با کمک گرفتن از دوستان و نزدیکان خود مشکلات را یکی پس از دیگری کنار بزنید و تغییر روابط بعد از تولد فرزند را مدیریت کنید.
منبع: کودکت
انتهای پیام/