محمد ساجدی کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اظهارات حزب دموکرات آمریکا مبنی بر اینکه اگر در انتخابات ۲۰۲۰ پیروز شوند، به برجام باز خواهند گشت، توضیح داد: زمانی که ترامپ از برجام خارج شد، اظهار کرد که ایران باید مجددا با دولت جدید ایالات متحده مذاکره کند، اما در مقابل با سر سختی و پافشاری ایران بر مواضع خود مواجه شد. در همان زمان، دموکراتها پیغام دادند که اگر مقاومت کرده و مذاکره نکنید شاید بعد از ریاست جمهوری ترامپ مجددا حزب ما به قدرت برسد. آنها با این هدف این حرف را زدند که اگر ایران هم قصد مذاکره با دولت ترامپ را داشته باشیم، راه برایمان بسته شود. هرچند که اگر ما مذاکره هم میکردیم، باز هم ضمانتی وجود نداشت که بعدها دموکراتها همین مسئله را موضوعی برای بهانه جویی قرار نداده و نگویند که چرا قراردادی که هفت دولت بر سر آن مذاکره کرده بودند را بخاطر یک نفر بهم زدید؛ البته اگر هم این موضوع مطرح نبود، باز هم با ترامپ مذاکره نمیکردیم.
وی در ادامه افزود: به عقیده من دلیل اظهارات دموکرات به این موضوع برمیگردد که در حال حاضر براساس آخرین نظرسنجیها احتمال استیضاح ترامپ وجود دارد و اگر این اتفاق بیفتد، شانس دموکراتها برای برنده شدن در انتخابات ۲۰۲۰ زیاد است. با توجه به این موضوع که برجام هم توسط دموکراتها امضا شد، می توان احتمال بازگشت آنها به برجام را زیاد دانست٬ اما در هر دو حالت برای ما تفاوت چندانی ندارد که در انتخابات کدام حزب پیروز خواهد شد.
کارشناس مسائل بین الملل افزود: ترامپ قصد دارد همان گونه که اوباما با ایران مذاکره کرد، او هم به بهانه گفت و گو رسانه ها را متوجه خود کند، بحث این است که ترامپ میخواهد بگوید همان حرفهایی که با اوباما زدید بیایید با من بزنید، همانطور که یک روز رفت و در کنار رهبر کره شمالی عکس انداخت و سپس زیر همهی حرفهای خودش زد. بنابراین ما نه تنها با آمریکاییها مجددا مذاکره نمیکنیم بلکه معتقدیم آمریکاییها اصلا قابل اعتماد نیستند.
ساجدی درباره میزان احتمال موفقیت ترامپ در انتخابات سال ۲۰۲۰ اظهار کرد: اگر دستآوردهای ترامپ و توقعاتی که مردم از وی دارند را در دوکفه ترازو بگذاریم باید گفت که درحال حاضر دونالد ترامپ شانسی برای موفقیت در انتخابات ندارد. عدم موافقت کنگره با ساخت دیوار مرزی با مکزیک، اولین ترمز در جهت حرکتهای او بود و می توان دومین موضوع را خودداری کشورها از همراهی کردن آمریکا در انتقال پایتخت از تلآویو به بیت المقدس دانست؛ ترامپ ادعا کرده بود که میتواند مسائل فلسطین، برجام و کره شمالی را حل کند که در تمام آنها ناکام ماند و نتوانست آنها را عملی کند و از طرفی دیگر دموکراتها و اعضای کنگره معتقدند که رییس جمهور آمریکا با آبروی این کشور در دنیا بازی کرده و تحمل چنین شخصی برایشان ممکن نیست؛ بنابراین مجموعه شواهد و قرائن نشان میدهد که ترامپ شانس زیادی برای دور بعد ندارد و حتی ممکن است به سرنوشتی مانند ریچارد نیکسون دچار شود.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به رای دیوان دادگستری بینالمللی که به نفع ایران صادر شد و در آن اعمال ایالات متحده علیه ایران را محکوم کردند توضیح داد: دیوان دادگستری بینالمللی دادگاه لاهه به منطقی بودن ایران پی برد، اما متاسفانه آراء لاهه ضمانت اجرایی ندارد و آمریکاییها در حال حاضر در پی متقاعد کردن اروپاییها هستند تا آنها هم از برجام خارج شوند و آمریکا بتواند پرونده ایران را با توجه به اینکه قطعنامههای شوراء امنیت لازم الاجرا است، به شورای امنیت برده و در آنجا مانند سالهای قبل قطعنامه علیه ایران صادر کنند. اما اروپاییها تنها در زمینه حقوق بشر و مسئله موشکی ایران حاضر به همسویی با آمریکا شدند و حاضر نشدند مواضع خود را در حمایت از برجام تغییر دهند.
انتهای پیام/