در حالی که رئیس جمهور مدعی شده بود رسانه ملی حمایت از دولت را «واجب» نمیداند اما به نظر میرسد واجبتر از هر امری انتخاب یک سخنگو برای دولت باشد.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، دوشنبه ۱۰ دیماه ۹۷، حجت الاسلام حسن روحانی، رئیس جمهور، در جمع وزیر و مدیران وزارت نیرو، ضمن بیان محاسن و اثرات برجام گفت: دلیل اینکه اقدامات دولت بیان نمیشود این است که رسانهها آنها را عنوان نمیکنند؛ برای مثال گاهی صدا و سیمای ما تصور میکند که تعریف از دولت، مکروه است، در حالی که تعریف از دولت مستحب و یا واجب است.
روحانی برجام را حسنه مداوم و یک خیر در تاریخ دانست که پایان ندارد و معتقد است که رسانهها خصوصا رسانه ملی باید دستاوردهای دولت یازدهم و دوازدهم را به مردم نشان داده و این سازمان نباید مستحب و مکروه را با هم اشتباه بگیرد.
از سوی دیگر در جلسه هیئت دولت سال ۱۳۹۳ رئیس جمهور از سایتهای منتقد، رسانهها و روزنامهها علیه دولت گلایه کرد. این انتقاد روحانی از رسانهها، خیلی زود در صدر اخبار داخلی و خارجی قرار گرفت.
مجید انصاری معاون پارلمانی دولت یازدهم اردیبهشت سال ۹۴ نیز گفته بود که صدا و سیما در پخش دستاوردهای دولت یازدهم کم لطفی میکند.
معاون اول رئیس جمهور نیز انتقادات زیادی را در آخرین سال فعالیت دولت یازدهم، علیه صدا و سیما مطرح کرد؛ این انتقادها مبنی بر این بود که صدا و سیما به نشر نقاط قوت دولت نمیپردازد؛ جهانگیری معتقد بود این مسئله موجب وارد آمدن آسیبهایی به کشور میشود.
گلایهها از صدا و سیما تنها به جهانگیری و انصاری و شخص رئیس جمهور محدود نمیشود؛ محمد باقر نوبخت، ۱۸ اسفند ۱۳۹۴ در خصوص میزان پوشش اخبار دولت یازدهم در جمع خبرنگاران گفته بود که "دلمان از عملکرد صدا و سیما خون" است.
اکراه رسانه ملی در تعریف از دولت ناعادلانه است
رئیس جمهور و همکارانش در دولت در حالی معتقد به عدم انتشار محاسن برجام توسط رسانهها خصوصا صدا و سیما هستند که برخی از کارشناسان و مردم، رسانهها را به جانبداری از دولت متهم میکنند.
"صدا و سیما تا جایی که میتوانست، در اخبار، برنامه های گفتگوی ویژه خبری یا برنامههای دیگر اقدامات دولت را پوشش داده و در پوشش اخبار دولت کم نگذاشته است" این سخن مجید امرایی استاد دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناس رسانه درباره سخنان رئیس جمهور است.
این کارشناس رسانه معتقد است: این که بگوییم صدا و سیما از تعریف دولت اکراه دارد یا اینکه فعالیتهای دولت بسیار بزرگ بوده و رسانه ملی آنها را مطرح نکرده، کمی دور از عدالت است.
رضا صابری عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نهم هم بر این باور است که: صدا و سیما به دلیل آنکه یک رسالت ملی دارد، اقدامات دولت را بیش از آنکه تصور میشود، پوشش میدهد. البته این عمل تنها مختص به این دولت نیست و در دولتهای قبل هم، سازمان صدا و سیما رسالت خود را انجام داده است.
نکنه جالب توجه آنجاست که دولتیها در حالی معتقدند صدا و سیما نقاط قوت دولت را منعکس نمیکند که گزارشات سایت جام جم خلاف آنرا نشان میدهد؛ به عنوان مثال بر اساس این گزارشات از ابتدای مرداد سال ۱۳۹۲ تا ابتدای خرداد سال ۱۳۹۳، ( یعنی در همان زمانی که انتقادات به صدا و سیما افزایش یافته بود) میزان انتشار اخبار دولت از آنتن رسانه ملی، تنها در مراکز استانها ۲۰۰ هزار و ۹۸۹ دقیقه بوده و در رادیو نیز ۷۵۴۲ دقیقه از مدت زمان برنامهها به مسئولان دولتی اختصاص یافته است.
در حقیقت مشخص نیست که دولت توقع چه میزان پوشش خبری را از صدا و سیما دارد؛ آمار و تحقیقات از سوی اکبر نصراللهی رئیس دانشگاه آزاد تهران مرکز، این طور نشان میدهد که حدود ۷۵ درصد از اخبار منتشر شده از سوی صدا و سیما در سال ۹۴، مربوط به دستاوردهای قوه مجریه است. این درحالی است که سهم دو قوه دیگر یعنی قوه مقننه و قضاییه در همان سال، هر یک به ترتیب ۱۵.۶ درصد و ۹.۴ درصد است.
نصراللهی در گفت و گو با خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به این آمار معتقد است: برخلاف آنچه که دولت ادعا میکند، سهم دولت در اخبار صدا و سیما و دیگر رسانهها کم نیست.
تحلیلهای نصراللهی نشان میدهد تنها ۱ درصد اخبار منتشر شده از سوی تمامی رسانهها از جمله صدا و سیما، اخبار انتقادی از قوه مجریه بوده و بقیه اخبار بدون جهتگیری مثبت و منفی منعکس شده است.
طبق آمارهای نصرالهی ۷۸ درصد اخبار بدون جهتگیری سیاسی از قوه مجریه بوده است. در همین راستا ۸۳ درصد اخبار قوه مقننه و ۸۶ درصد اخبار قوه قضاییه هم جهتگیری سیاسی خاصی نداشتند.
طبق تحقیقات نصرالهی، صدا و سیما در گزارشهای تصویری خود حدود ۹۰ درصد به اخبار قوه مجریه پرداخته و فقط ۱۰ درصد به سایر قوا تعلق دارد. این آمارها نه تنها نشان میدهد که صدا و سیما نسبت به اخبار و اقدامات دولت کم کاری نکرده، بلکه برخی بر این باورند که صدا و سیما تریبونی برای دولت شده و از او جانبداری میکند.
گزارشهای تصویری باشگاه خبرنگاران جوان در حمایت از دولت: میانگین روزی حدودا ۲ خبر
با بررسی آمارهای موجود میتوان دریافت که تنها در باشگاه خبرنگاران جوان که یکی از رسانههای وابسته به رسانه ملی به شمار میآید، مجموع اخبار تولیدی از مهر تا دی ماه سال جاری، بیش از ۲۲۴ گزارش حمایتی از اقدامات دولت دوازدهم بوده است.
آمار فوق تنها به بخش تصویری باشگاه خبرنگاران جوان مربوط میشود و با لحاظ کردن بخش مکتوب، این آمار تا نزدیک به دو برابر قابل افزایش است.
دولت یک سوزن به خودش بزند و یک جوالدوز به دیگران!
دولتیها در حالی مسیر انتقاد از رسانه ملی را در پیش گرفتهاند که چشم بر رفتارهای ناشایست برخی چهرههای منتسب به قوه مجریه با خبرنگاران رسانه ملی پوشیدهاند.
واکنشهایی نظیر رفتار غیر منطقی وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم، برخورد نامناسب فرماندار گلپایگان، واکنش عجیب وزیر سابق بهداشت و درگیری معاون وزیر صنعت با خبرنگاران، تنها بخشی از رفتارها با خبرنگاران رسانه ملی است که اتفاقا جهت پوشش اقدامات دولت مامور به انجام وظیفه بودند!
بستر دفاع از برجام؛ فرصتی که دولت استفاده نکرد
از سوی دیگر در روزهایی که بحث برجام داغِ داغ بود، رسانه ملی با پخش مناظرههای سیاسی با همین موضوع زمینه دفاع دولت از دستاوردهایش در برجام را فراهم نمود؛ حال آنکه یا حامیان دولت نتوانستند از این فرصت استفاده نمایند یا اساسا «برجام» چیزی برای دفاع نداشت، که این موضوع را نباید به گردن رسانه ملی انداخت!
به عنوان مثال؛ در یکی از این مناظرات زمانی که مهدی رحمانیان، مدیرمسئول روزنامه شرق و سیدیاسر جبرائیلی فعال سیاسی اصولگرا در برنامه ثریا، پخش شده از شبکه یک سیما، به مناظره نشستند؛ روابط عمومی وزارت امور خارجه به جای آنکه پیش از مناظره اطلاعات دقیقی را در اختیار نماینده حامی برجام قرار دهد تا بتواند از دستاورد دولت در این زمینه حمایت کند، پس از اتمام برنامه تلویزیونی با صدور بیانیهای نسبت به منتقد برجام هجمه وارد کرد.
از سوی دیگر همه این انتقادات از رسانه ملی و سایر رسانهها در حالی است که دولت بیش از شش ماه است که سخنگو ندارد!
محمد باقر نوبخت آخرین سخنگوی دولت اوایل مرداد ماه سال جاری با انتشار پیامی در صفحه شخصیاش در شبکههای اجتماعی از خداحافظی با سخنگویی دولت و موافقت رئیس جمهور خبر داد.
این کنارهگیری و عدم معرفی هیچ فردی در طول این مدت درحالی است که نوبخت در ۱۳ تیر ۱۳۹۵ هم گفته بود که اطلاع رسانی مصوبات دولت یک روز در هفته توسط سخنگو دولت لازم بوده و باید در دولت دوازدهم، با ساز و کار دیگری انجام شود.
حال به نظر میرسد دولت به جای انداختن توپ مشکلات در زمین دیگران، بهتر است کمی نگران نحوه خروجی و انتشار اخبارش باشد. وقتی دولت سخنگویی ندارد و مسیری برای انتقال اخبار دولت به رسانهها تعبیه نشده، چگونه مدعی عدم حمایت رسانه ملی از دولت میشود؟
بهتر است آقای روحانی بداند که انتخاب سخنگو برای دولتش واجب است و انتقاد از سایر نهادها و انداختن مشکلات به گردن دیگران، مباح و در بسیاری از موارد مکروه و حرام!
گزارش از خانم معصومه جعفری
انتهای پیام/
هرروز گرونی
مردم خودشون دارن همه عملکردهای شما رو با تمام وجود درک میکنن نیازی نیست صدا و سیما چیزی بگه
اینهمهروزنامهزنجیرهای...اینهمهسایت
مشاور و وزارت خارجه همکه شغل شریفشان توییتزدنه!
پخش زنده در صدا و سیما
داره.... روزی چند بار اخبارا فقط از فرمایشات روحانی میگه
گاهی هرکانال که میزنم یک خبر یا تصویرازروحانیست
توقع دارید ما مردم براش دست بزنیم.
مشک آن است که خودببوید نه آنکه عطاربگوید
فعلا گرانی افسارگسیخته است
تعريف دولت در اجتماع واوضاع ان نمايان است نياز به تعريف نيست.