به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، غلامرضا سلیمانی، مدیرعامل منطقه آزاد ماکو در نشست خبری با اصحاب رسانه ابراز کرد: در بین هفت منطقه آزاد، ماکو جزو جوانترین منطفه هاست که برای تحقق بند ۱۱ سیاستهای اصل ۴۴ در تلاش است.
وی افزود: به دنبال تبدیل منطقه آزاد ماکو به کانون تولیدات ملی برای افزایش کارایی کالاهای ایرانی هستیم.
سلیمانی با اشاره به مساحت منطقه آزاد ماکو گفت: این منطقه دارای ۵۰۰ هزار هکتار است و به بزرگترین منطقه آزاد دنیا مشهور است، این منطقه به قطب چهارسو نزدیک شده است یعنی مرز چهار کشور را شامل است.
بیشتر بخوانید: گره خوردن منافع تجاری کشورهای همسایه عاملی برای دور زدن تحریمها / منطقه آزاد ارس قطب تولید محصولات گلخانهای است
وی افزود: ۱۸ میلیارد دلار کالا از مرز بازرگان ترانزیت میشود که مقصدهای مختلف جهانی را شامل میشود، این امتیاز توان تعیین ارزش افزوده برای منطقطه آزاد ماکو را دارد.
سلیمانی تاکید کرد: با اخذ مجوز لجستیک از وزارت راه و شهرسازی توان تبادل کالا در مرز را به ۱۰ میلیون تن خواهیم رساند.
وی افزود: از ۵۰۰ هزار هکتار بزرگی زمین ماکو ۳۱۰۰۰ اراضی طبق برنامه برنامه ریزی برای بهره برداری تنظیم شده و قرار است، نخجوان قسمت طلایی ماکو بوده و دارای دو گمرک فعال است چنانچه امسال علاوه بر روال سالهای گذشته همگام با کارهای زیربنایی نگاه خود را به مناطق آزاد بویژه منطقه آزاد ماکو تغییر خواهیم داد.
سلیمانی تاکید کرد: در حال حاضر ۱۸ میلیارد دلار کالا از مرز بازرگان ترانزیت شده که برخی از آنها مختص به ایران و برخی دیگر به کشورهای دیگر ارسال میشوند.
مدیر عامل منطقه آزاد ماکو تاکید کرد: سومین عرصه برای رشد جایگاه منطقه آزاد، توسعه کشاورزی است. منطقه ازاد ماکو دارای ۵ الی ۶ رودخانه است. یکی از این رودخانهها ارس بوده که دارای ۱۰ میلیون متر مکعب آب است.
وی ادامه داد: بناست که ۹۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی به حالت صنعتی و اقتصادی کشت شود. همچنین کشاورزانی که به صورت خُرد کشاورزی می کنند نیز محصولات خود را در قالب تعاونیهای زراعی تبدیل به تولیدات انبوه کنند.
سلیمانی با توجه به اهمیت و نیاز گوشت قرمز در کشور تصریح کرد: قرار است برای تولید گوشت زنجیرهای تعریف شود یعنی از کاشت علوفه تا پرورش بهترین نژادها و همچنین واردات دام زنده از ترکیه.
وی بیان کرد: منطقه ارس و جمهوری خودمختار نخجوان اهمیت زیادی را برای ما ایجاد کردند به صورتی که ما با استفاده از هلدینگهایی نظیر شستا و کمیته امداد به ساخت کارگاههای تولیدی مشغول میشویم. در حال حاضر ۲ واحد پوشاک خوب در این منطقه شکل گرفته که باعث ایجاد اشتغال برای ساکنین منطقه شده است.
مدیر عامل منطقه آزاد ماکو ابراز کرد: پروژه دیگری که در حال احداث است، پروژه ۷ هزار هکتاری شهرک صنعتی مشترک ایران و ترکیه خواهد بود.
سلیمانی با اشاره به فعالیت قوی بوم گردیها در حوزه گردشگری بیان کرد: قصد داریم به سمت تولید محصولات خانگی در مقیاس بزرگ حرکت کنیم این تولیدات محصولاتی از جمله پنیر کوزهای و پنیر لیقوان است که کارگاهها و شهرکها برای تولیدات آنها برنامهریزی کردند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر تشکیل بانک مشترک بین کشورهای همسایه تصریح کرد: به دنبال ایجاد بانکهای مشترک بین کشورهای درحال تبادل تجاری هستیم و درخواست آن را به بانک مرکزی ارائه کرده ایم. مستحضر هستید که مناطق آزاد نیازمند بانکداری بین المللی برای افزایش تجارت خود هستند.
سلیمانی تاکید کرد: ماکو اولین منطقه دارای اهداف راهبردی است، ولی فاقد برند است. برندسازی در منطقه آزاد تجاری از ضعفهای موجود در کشور است، عدم وجود برند برای یک ناحیه و یک منطقه میتواند سالها آن را به تعویق بیاندازد.
وی ابراز کرد: باید به توسعه آزادراهها، پروازها و راهآهنها بیشتر توجه شود و همین دلیل آزادراه تبریز بازرگان را با همکاری وزارت راه و شهرسازی به صورت ۳۵ درصد و همکاری بخش خصوصی به صورت ۶۵ درصد در پیش گرفتیم، قرار است اردیبهشت ماه سال آتی این ازادراخ راه اندازی شود.
سلیمانی تاکید کرد: بوم گردیها و استارتاپهای گردشگری در ماکو سالانه ۳ میلیون گردشگر مسلمان را درجذب میکنند، همین امر منجر میشود ماکو در صادرات رتبه اول را کسب کرده و در قسمت صادرات مجدد نیز ۲۸ میلیون دلار مواد صادرکند.
وی افزود: از ۹۶ واحد تولیدی بیش از ۱۳۰ میلیون دلار صادرات در منطقه ماکو صورت گرفته است.
سلیمانی ابراز کرد: قرار بود در سال ۹۷ برای ۲ هزار و ۲۰۰ نفر اشتغال ایجاد شود که خوشبختانه ما در حال حاضر در اسفند ماه دو هزار و ۳۵۰ نفر را دارای شغل کرده ایم.
وی ادامه داد: ساماندهی فضای محیط زیست در این منطقه از جمله مواردی است که بیشتر مورد اهمیت قرار گیرد گرفته است بیابانهایی که به صورت شوره زار رها شدند و گونههای مختلف پرندگان که با مهاجرت به این قسمت ساماندهی نشدند با توجه به این موضوع قرار شد تا نهالهای سازگار با این محیط را به این بیابانها برده و کاشته شود. همچنین مناطقی را برای ساماندهی مهاجرت گونههای مختلف پرندگان تعبیه کنیم.
سلیمانی با اشاره به منابع نقدی در دست این منطقه گفت: سرمایه شرکتهای زیر مجموعه منطقه آزاد ماکو چیزی حدود ۱۰ میلیارد تومان بود را به یک هزار و ۳۰۰ میلیون تومان رساندیم همچنین امسال ۵۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت را در بازار سرمایه منتشر کرده که در سال آینده آن را به ۱۰۰ میلیون تومان نیز خواهیم رساند.
وی افزود: خوشبختانه با کاهش بروکراسیهای اداری امکان ثبت شرکت به صورت آنلاین در ۲ ساعت را برای سرمایه گذاران خارجی و داخلی فراهم کردیم که در همین چند هفته گذشته ثبت دو شرکت خارجی آذری در ۲۴ ساعت مورد توجه آنها قرار گرفت.
مدیر عامل منطقه آزاد ابراز کرد: برنامه دیگری که در دست اجرای مناطق آزاد ماکو قرار گرفته تنها ساخت مدرسه به جای مدارس کپری و کانکس است با همین روند در سال ۱۴۰۰ دیگر مدرسه کپری و کانکسی نخواهیم داشت. امسال چهار مدرسه جدید افتتاح و چهار مدرسه هم در حال تکمیل است.
وی افزود: سال گدشته به علت اینکه قیر و ارز با افزایش قیمت مواجه شده بود نتوانستیم جاده ارومیه را برای گسترش کارمان تکمیل کنیم.
سلیمانی گفت: سهم ماکو از ۱۴۰ میلیارد دلار اعتبار برای کالای همراه مسافر، ۳۰ میلیون دلار بود که ۵ میلیارد دلار آن جذب نشده است.
وی بیان کرد: دهکده لجستیک از بزرگترین طرحهای منطقه آزاد ماکو است که با راه اندازه جاده و انبار میتواند همزمان ۵۰۰ کامیون را اسکان دهد. برای ترخیص ترانزیت در گمرک ۱۳ مرحله وجود دارد که این مراحل قبل از صفر مرزی باید صورت بگیرد، اما در ایران چنین نبود. با این طرح که سایران هم در آن ورود کرده است تمام مراحل با دیجیتالی شدن خود به خود انجام و کامیونها با نوبت دهی الکترونیکی وارد گمرک میشوند.
مدیر عامل منطقه آزاد گفت: نرخ بیکاری در منطقه آزاد ماکو ۸.۶ درصد از جمعیت را شامل میشود.
سلیمانی با بیان اینکه مصوبه مرز هوایی فرودگاه بین المللی ماکو اخذ شده است، گفت: هدفگذاری جذب سرمایهگذاری ۲۲میلیون دلار بود اما، بیش از هدفگذاری سرمایه جذب شده و به رقم ۳۴ میلیون دلار رسیده است.
انتهای پیام/