به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ پلاستیک سازی از جمله صنایعی است که به دلیل برخورداری از تنوع در تولید، وجود بازار مصرف دائمی در داخل کشور با حجم بالا این صنعت را به یکی از صنایع اشتغالزا تبدیل کرده است که میتوان از آن به عنوان صنعتی که می تواند رونق و توسعه اقتصادی را به دنبال داشته باشد نام برد.
استان اردبیل از جمله استان هایی است که اقتصاد و صنایع آن بیشتر بر صنایع کوچک متمرکز بوده و این صنایع سهم بیشتری از اقتصاد استان را به خود اختصاص می دهند که صنایع پلاستیک سازی نیز از آن جمله است.
با این حال این صنعت بعد از محصول سیب زمینی در بخش کشاورزی اولین محصول صادراتی استان در حوزه صنعت است و حدود ۹۵ درصد محصولات واحدهای تولیدی پلاستیک سازی استان صادراتی هستند.
البته در این میان مشکلات و موانعی از جمله تامین مواد اولیه و ارز مورد نیاز برای خرید این مواد، بازاریابی بخصوص در بازارهای اروپایی مشکلاتی را برای صنایع پلاستیک سازی و فعالان این حوزه بوجود آورده است که امید می رود با همکاری و حمایت مسئولان و رفع این موانع و مشکلات مسیر رونق و توسعه این صنعت هموارتر از گذشته شده و پیشرفت و توسعه اقتصادی استان را باعث شود.
معاون امور صنایع اداره کل صنعت و معدن و تجارت استان اردبیل در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل وضعیت صنعت پلاستیک استان را مطلوب عنوان کرد و گفت: صنایع پلاستیک جزو صنایع مهم و برتر استان اردبیل بوده و بیشترین محصول صادراتی استان بعد از سیب زمینی محصولات پلاستیکی است.
عابدی میزان اشتغالزایی این صنعت در استان را دو هزار و ۹۲۵ نفر ذکر کرد و افزود: یکصد و ۱۱ واحد تولیدی پلاستیک در استان با تولید انواع محصولات پایین دستی صنعت پلاستیک در استان با سرمایه گذاری دو هزار و ۱۳۰ میلیارد ریال سرمایه در گردش سهم مهمی در اقتصاد استان ایفا میکند و یکی از صنایع اشتغالزا در استان اردبیل می باشد.
وی با اشاره به اینکه تامین مواد اولیه برای واحدهای پلاستیک سازی استان عمده ترین مشکل این واحدها است بیان داشت: تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی صنایع پلاستیک از طریق بورس کالا و برای واحدهایی صورت میگیرد که متوسط تولید ماهانه آنها بیش از ۲۲ تن در ماه باشد.
معاون صنایع سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبیل افزود: میزان تولید واحدهای پلاستیک سازی استان کمتر از این میزان بوده که این امر تامین مواد اولیه این واحدها را با مشکل مواجه ساخته است، که تلاش میشود با برنامه هایی این مشکلات و موانع رفع گردد.
عابدی تصریح کرد: واحدهایی که افزایش ظرفیت داده و یا پروانه بهره برداری جدید دریافت کردهاند می توانند تا ۳۰ درصد ظرفیت تولیدی خود در بورس کالا شرکت کرده و اقدام به تهیه مواد اولیه نمایند.
معاون صنایع اداره کل صنعت معدن و تجارت استان اردبیل با بیان اینکه هیچ یک از واحدهای تولیدی فعال در این صنعت مشکل ارزی ندارند اظهار داشت: در سال جاری ۹۱ واحد تولیدی صنعتی در حوزه های مختلف تولیدی برای دریافت تسهیلات در سایت بهینیاب ثبت نام کردهاند که مبلغ ثبت نامی آنها سه هزار و ۱۱۰ میلیارد ریال بود، که از این ۹۱ واحد ۷۲ واحد با مبلغ یک هزار و ۷۳۴ میلیارد ریال در کار گروه فنی استان مصوب و به بانکهای عامل معرفی گردید.
عابدی بیان داشت: تعداد ۱۲ واحد با مبلغ ۴۶۵ میلیارد ریال در بانک تصویب و از این میان برای شش واحد تولیدی که چهار مورد در بخش پلاستیک سازی بود تسهیلاتی به ارزش ۲۰۰ میلیارد ریال پرداخت گردیده است.
وی با بیان اینکه دریافت تسهیلات شامل واحدهایی می شد که تاکنون از تسهیلات بانکی استفاده نکردهاند و با توجه به افزایش نرخ ارز و دو تا سه برابر شدن سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و نیاز بسیاری از واحدها به این تسهیلات از انجام مکاتبات با وزارت صنعت معدن و تجارت در جهت تسهیل دریافت تسهیلات بانکی برای تمامی واحدهای تولیدی متقاضی و نتیجه بخش بودن آن در آینده نزدیک خبر داد.
توجه به این مطلب که محصولات پلاستیکی اولین محصول صادرات غیر نفتی استان به شمار رفته و یکی از صنایع اشتغالزا بوده، میتواند سهم بیشتری از کاهش نرخ بیکاری استان را داشته باشد اما پایین بودن میزان صادرات این صنعت مهم از صادرات غیرنفتی استان جای تامل و درنگ دارد.
معاون سرمایه گذاری و توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبیل نیز در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل گفت: عمده تولیدات صنایع پلاستیک استان ظروف آشپزخانه و صنایع متوسط و پایین دستی این صنعت میباشد، که عمدتا به چند کشور همسایه صادر میشود.
مسعود تبادلی تجهیز نبودن واحدهای پلاستیک سازی استان به ماشین آلات به روز و به کار نگرفتن تکنولوژی روز به دلیل گرانی این تکنولوژی، را از دلایل پایین بودن سهم صادرات صنعت پلاستیک استان دانست و بیان داشت: از مؤلفههای بازار پسندی و رقابت پذیری محصولات تولیدی بالاخص در بازارهای بین المللی کیفیت و نوآوری در تولید است که این امر نیازمند استفاده از تکنولوژی روز و دستگاههای پیشرفته برای تولید محصولات باکیفیت و مشتری پسند است.
وی اذعان داشت: تحریم های بوجود آمده و نوسانات نرخ ارز مشکلاتی را در این راستا برای واحدهای تولیدی پلاستیک که عمدتا صنایع کوچک میباشند بوجود آورده و توان وارد کردن ماشین آلات پیشرفته را از آنها گرفته است و همین موضوع باعث شده تا حضور محصولات تولیدی این واحدها محدود به چند کشور همسایه شده و رقابت پذیری لازم برای رقابت در بازارهای بین المللی را نداشته باشند.
معاون سرمایه گذاری و توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبیل تصریح کرد: میزان صادرات غیر نفتی کشور در سال گذشته ۴۳ میلیارد دلار بود که سهم استان اردبیل از این میزان صادرات ۷۰ میلیون دلار بود.
مسعود تبادلی ارزش صادرات محصولات صادراتی در ۹ ماهه سال جاری را ده میلیون دلار ذکر کرد که این میزان صادرات ۲۰ درصد صادرات کل استان را شامل میشود و کشور های عراق و گرجستان و آذربایجان، مشتریهای این محصولات هستند.
وی عمده ترین مشکل صادرکنندگان و فعالان بخش پلاستیک استان را، نقل و انتقال ارز به منظور صادرات محصول و واردات برخی مواد اولیه که در داخل وجود ندارد ذکر کرد و گفت: افتتاح حساب ارزی و پرداخت بدهیهای خارجی، اظهار ارزی در سامانه نیما و تهاتر اظهار نامه صادراتی و وارداتی، سه راهکاری است که دولت پیش روی فعالان قرار داده است.
به عقیده بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران، اقتصاد بنگاههای کوچک و متوسط در صورت حمایت صحیح و هدفمند، میتواند نقش بارزی در ارتقای صنایع به بنگاههای بزرگ و در نتیجه حضور قدرتمند در بین رقبای قدرتمند بین المللی و حضور در بازارهای تجارت جهانی داشته باشند.
یکی از این حمایتها تجمیع صنایع کوچک تجاری و غیر تجاری متمرکز در قالب خوشه های صنعتی است. در استان اردبیل نیز توجه به این مهم که واحدهای پلاستیک سازی در قالب صنایع کوچک و متوسط فعال بوده اند، باعث شد در سال ۹۰ خوشه صنعتی پلاستیک با هدف حمایت از این واحدها و کمک به رفع موانع تولید این واحدها ایجاد شد.
عامل خوشه صنعتی توسعه صنایع پلاستیک استان اردبیل در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل با اشاره به آغاز فعالیت های این خوشه گفت: در سال ۱۳۹۰ به همت شرکت شهرکهای صنعتی استان کسب و کارهای دارای ظرفیت در استان شناسایی شد که صنعت پلاستیک استان نیز به دلیل تواناییها و قابلیت هایی که در توسعه اقتصادی استان داشت، به عنوان خوشه صنعتی مورد تایید سازمان صنایع کوچک کشور قرار گرفت.
سید مهدی منیری، استان اردبیل را از استان های دارای ظرفیت در حوزه صنایع پلاستیک سازی دانست و بیان داشت: در این استان یکصد و ۳۵ واحد تولیدی شناسنامه دار و دارای مجوز بهره برداری هستند.
وی افزود: شرایط اقتصادی و قوانین سخت و زمانگیر اداری و نیز طولانی بودن پروسه دریافت مجوز، سبب شده تا بسیاری از واحدها به صورت پنهان فعالیت داشته باشند و استان از درآمدهای این واحدها محروم باشد.
مدیرعامل کنسرسیوم صادراتی صنایع پلاستیک استان با اشاره به چالش های مهم فعالان پلاستیک سازی این استان گفت: تامین مواد اولیه و نوسانات نرخ ارز، وجود بازار سیاه، عدم آشنایی تولید کنندگان با ترکیب های مواد اولیه، مشکلات زیر ساختی از قبیل برق، زیرساختهای شهرکهای صنعتی، ساختمان و فضای مناسب و از همه مهمتر فرسوده و قدیمی بودن ماشین آلات مورد استفاده در این واحدها، از چالش های مهمی هستند که فعالان این عرصه با آن دست به گریبان هستند.
منیری با بیان این مطلب که با تشکیل خوشه صنعتی توسعه صنایع پلاستیک در استان، گام های مهمی در راستای حل این چالش ها برداشته شده است افزود: بسیاری از واحدهای تولیدی به صورت انفرادی فعالیت میکردند و یا دست به تولید محصولات تقلیدی و یا سفارشی میزدند که هیچ نام و نشانی از نام واحد تولیدی و مکان تولید وجود نداشته و گاها مشکلات حقوقی نیز پیش میآمد.
وی تصریح کرد: با تشکیل این خوشه و عضویت بسیاری از واحدهای تولیدی پلاستیک سازی، برند مخصوصی برای تولیدات پلاستیک سازی استان با نام "شینا" تعریف شد تا در تمامی نمایشگاههای داخلی و بین المللی، تولیدات استان با این برند و نام حضور داشته باشند.
منیری افزایش توان رقابت پذیری و افزایش صادرات را از اهداف ایجاد این خوشه در استان ذکر کرد و بیان داشت: به منظور بررسی بازارهای هدف صادراتی و نیز آشنایی با ماشین آلات و تکنولوژی روز دنیا در بحث تولید پلاستیک، هیاتهای تجاری متعددی همراه با اعضای این خوشه و فعالان صنایع پلاستیک به ۱۵ کشور مسافرت کردهاند، که نتیجه آن تجهیز ۱۸ واحد به خط تولید جدید با تکنولوژی روز بود که افزایش اشتغالزایی، افزایش کیفیت و سرعت عمل و دقت در تولید را در پی داشته است.
وی از تشکیل کنسرسیوم صادرات صنایع پلاستیک استان نیز خبر داد و افزود: شرکتی متشکل از صادرکنندگان پلاستیک استان، به نام شرکت تخصصی صادرات پلاستیک که همان کنسرسیوم صادرات است تشکیل شده که با تشکیل این کنسرسیوم صادرات این محصول ۸۰ درصد افزایش یافته است که عمده این صادرات به کشورهای آذربایجان، عراق، گرجستان، ارمنستان و افغانستان صورت گرفته است.
اگرچه صنعت پلاستیک استان به عنوان اولین محصول صادراتی استان در حوزه صنعت به شمار میرود و توانسته است سهم بزرگی از بیکاری استان را به دوش بکشد، اما آنچه از صحبت های تولیدکنندگان و فعالان این حوزه بر میآید مبهم بودن آینده این صنعت است.
مدیر عامل یکی از واحدهای تولیدی پلاستیک استان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، با اشاره به اینکه آینده این صنعت به دلیل مشکلات اقتصادی بوجود آمده در کشور چندان روشن نیست، گفت: گرانی مواد اولیه و عدم ثبات قیمتها، مشکلات بیشماری را برای فعالان این بخش به وجود آورده است و این صنعت از وضعیت چندان مطلوبی برخوردار نیست.
عسگر فرید که از فعالان با سابقه در این صنعت است، چند نرخی بودن ارز را عامل بسیاری از گرانیها و بی ثباتیهای بوجود آمده عنوان کرد و افزود: بسیاری از صنایع از جمله صنعت پلاستیک رقبای قدرتمندی را در کشورهای همسایه دارد که در صورت حمایت نکردن و نگرفتن تصمیم به موقع تصمیم گیران، همین چند بازار اطراف نیز از دست خواهد رفت.
فعال اقتصادی که برای ۲۲ نفر زمینه اشتغال فراهم کرده است گفت: برای توسعه واحد، اقدام به احداث سوله چهار هزار متری کرده بودیم که در صورت ایجاد ۵۰ نفر نیز مشغول به کار میشدند، که شرایط اقتصادی ادامه فعالیت را برای ما نا ممکن ساخت.
فرید از اجرا نشدن برنامه های خوشه صنعتی پلاستیک استان ابراز ناراحتی کرد و گفت: متاسفانه بسیاری از برنامهها و طرحهایی که توسط خوشه صنعتی پلاستیک استان مطرح میشود، مانند ایجاد تعاونی تامین مواد اولیه در حد حرف بوده و اجرا نشده است.
وی تصریح کرد: در بازدیدهایی که از واحدهای تولیدی پلاستیک کشورهایی، نظیر چین، ترکیه، دبی و تونس، توسط خوشه صنعتی به عمل آوردهایم، شاهد استفاده این واحدها از دستگاههای پیشرفته بودیم که متاسفانه شرایط اقتصادی و قیمت بسیار بالای این دستگاهها و تجهیزات، امکان خرید و تهیه آن را از ما گرفته است.
وی بیان داشت: تک نرخی شدن ارز، تسهیل تعهدات ارزی، ارائه تسهیلات در بازهی زمانی کوتاه و سود کم بانکی، از جمله حمایت هایی است که دولت می تواند از فعالان این عرصه داشته باشد.
استفاده و کاربرد تولیدات صنعت پلاستیک، چنان طیف گستردهای را شامل میشود که در تمامی صنایع میتوان ردپایی از تولیدات این صنعت را مشاهده کرد از صنایع سنگینی چون خودرو سازی و کشتی سازی و زیردریاییها گرفته تا لوازم خانه و آشپزخانه و کاربردهای بیشمار دیگری که میتوان برای آن ذکر کرد.
توجه به این امر که این صنعت گستره عظیمی از کاربردهای مختلف دارد، میتواند ضمن ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری بالا، در بحث اشتغالزایی و پویایی تولید رونق صادرات و رشد اقتصادی منطقه موثر باشد. توجه و حمایت همه جانبه از این صنعت و کمک به واحدهای تولیدی به منظور نوسازی تجهیزات و استفاده از به روز ترین ماشین آلات تولید برای ارائه محصول با کیفیت که حرفی برای گفتن در بازارهای بزرگ جهانی را نیز داشته باشند امری ضروری است. چرا که تا زمانی که کیفیت تولید افزایش و هزینه تولید کاهش نیابد، حضور محصولات صنایع پلاستیک انتظاری بیهوده و واهی است.
گذشته از این بحث، افزایش هزینه تولید به واسطه گرانی مواد اولیه، بعد مسافت پتروشیمیها و هزینههای بالای حمل و نقل مواد اولیه تا واحد تولیدی، مشکلات تولید کنندگان را دوچندان کرده است که در به سرانجام رسیدن وعدههای مسئولان در مورد پتروشیمی اردبیل، شاهد شکوفایی بسیاری از صنایع وابسته به پتروشیمی در استان خواهیم بود که نتیجه آن توسعه روز افزون اقتصاد استان خواهد بود.
گذشته از این بحث، تامین مواد اولیه و نقدینگی واحدهای تولیدی نیز از مشکلاتی است که مسئولان باید برای رفع این موانع تلاش نمایند.
آنچه مهم به نظر میرسد این است که این صنعت نیازمند ساماندهی و مدیریت و حمایت مناسب است تا از تمامی قابلیتها و ظرفیتهای آن با توجه به مزیتهایی که دارد، بیشترین بهره را برد.
انتهای پیام/س