آمبولی ریه بیماری مرگباری است که اگر پس از گذشت چند ساعت جان فرد را نگیرد، درمان آن ممکن خواهد بود.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، زمانی که جسمی متحرک در راه شریان‌‌های خون قرار گیرد، آمبولی رخ می‌دهد؛ این جسم متحرک ممکن است یک توده چربی، حباب هوا، تکه‌ای از یک تومور، لخته خون و یا دسته‌ای از باکتری‌‌ها باشد که با حمله به رگ خونی مانع از جریان خون در آن می‌شود.

آمبولی ریه بیماری مرگباری است که  اگر پس از گذشت چند ساعت جان فرد را نگیرد، درمان آن ممکن خواهد بود و در صورت نداشتن بیماری جدی، فرد در عرض تنها چند هفته به سلامت طبیعی باز می‌گردد.


بیشتر بخوانید: چگونه از لخته در ورید های پا و آمبولی ریه در طول سفر پیشگیری کنیم؟


لخته‌های مرگ بار در کمین افراد کم تحرک/ از آمبولی ریه چه می‌دانید؟

ترانه محمدی متخصص گوارش و کبد در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بیشتر آمبولی‌ها از لخته‌های خون تشکیل شده و از سیاهرگ‌های اندام‌های تحتانی و لگن نشات می‌گیرند؛ سیاهرگ‌ها، این لخته را به سمت بخش راست قلب منتقل کرده و از آنجا به ریه می‌فرستند؛ آمبولی‌ها همچنین می‌توانند از دیواره‌های قلب نشات گرفته باشند.

ریه‌ها، مستعد ابتلا به آمبولی

این متخصص گوارش و کبد بیان کرد: اگر لخته‌ای به جای ریه، به مغز یا سایر بخش‌های بدن رفته و بافت را قطع کند، فرد مبتلا می‌میرد؛ آمبولی می‌تواند در همه شریان‌های کوچک رخ  دهد، اما ریه‌ها به طوری چشمگیر مستعد این آسیب هستند، زیرا همه خون موجود در بدن از ریه‌ عبور می‌کند.

محمدی ادامه داد: مسافرت طولانی مدت با وسایل نقلیه، ‏بستری در بیمارستان به‌خصوص پس از عمل جراحی و یا شکستگی اندام تحتانی از عوامل ‏خطرساز ابتلا به اختلال هستند؛ در این بین برخی از افراد به صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به لخته‌های وریدی ‏هستند و برخی دارو‌ها از قبیل دارو‌های ضدبارداری خوراکی با افزایش ابتلا به این ‏عارضه همراه هستند.

لخته‌های مرگ بار در کمین افراد کم تحرک/ از آمبولی ریه چه می‌دانید؟

وی افزود: تشکیل لخته وریدی اندام تحتانی با درد، تورم و گرمی اندام تحتانی مبتلا همراه ‏است؛ معمولا عضلات پا سفت شده و پوست ملتهب به نظر می‌رسد؛ در صورت ایجاد ‏این علایم فرد مبتلا باید از ایستادن بر روی پا پرهیز کند تا اندام درگیر شده بی حرکت ‏حفظ شود.

این متخصص گوارش و کبد درباره علل بروز آمبولی ریه، گفت: بی‌تحرکی به مد‌ت طولانی، سوختگی‌ها، د‌رمان‌های شیمیایی یا همان شیمی درمانی،  نارسایی احتقانی قلب، سابقه لخته د‌ر ورید عمقی، شکستگی‌های استخوانی،  حاملگی، ازد‌یاد چربی‌های خون، چاقی، سکته قلبی، مصرف قرص‌های ضد‌بارد‌اری، سنین بالا از عوامل بروز آمبولی هستند.


بیشتر بخوانید: آسم خطر ابتلا به آمبولي ريه را افزايش مي‌دهد


لخته‌های مرگ بار در کمین افراد کم تحرک/ از آمبولی ریه چه می‌دانید؟

عوامل تشدید کننده بیماری

محمدی ادامه داد: سن بالای ۶۰ سال‌، هرگونه آسیب یا بیماری مستلزم استراحت طولانی در بستر، نشستن در یک وضعیت ثابت به مدت طولانی مثلاً در طی مسافرت با هواپیما، جراحی اخیر، نارسایی احتقانی قلب، اختلالات ریتم قلب‌، پلی‌سیتمی یا کم خونی همولیتیک، شکستگی استخوان‌، چاقی، استعمال دخانیات‌، بارداری‌، مصرف قرص‌های ضد بارداری به‌خصوص در خانم‌های سیگاری‌، از عوامل تشدید کننده آمبولی ریه هستند.

این متخصص گوارش و کبد تشریح کرد: ورزش نقشی سازند‌ه‌ د‌ر د‌رمان بیماری‌های قلبی و آمبولی ریوی د‌ارد از این رو سستی د‌ر ورزش و قطع آن احتمال بروز بیماری‌ها و بالعکس، اهتمام ورزید‌ن به ورزش و استمرار د‌ر آن، موجب ایجاد سلامتی د‌ر انسان خواهد شد.

آمبولی ریه چه علائمی دارد؟

وی با اشاره به علایم شایع‌ در آمبولی ریه، گفت: کوتاهی نفس ناگهانی‌، غش کردن یا حالت غش پیدا کردن‌، درد قفسه سینه‌، سرفه، تندی ضربان قلب‌، تب خفیف قبل از بروز علایم فوق از علائم شایع در آمبولی ریه است؛ این بیماری به طور ناگهانی ظاهر شده و با دردی شدید در یک طرف سینه منتشر می‌شود؛ بیمار سرفه‌های خشکی می‌کند و به سختی نفس می‌کشد، پوست کبود می‌شود، بیمار مضطرب است و احساس سنکوپ به او دست می‌دهد.

لخته‌های مرگ بار در کمین افراد کم تحرک/ از آمبولی ریه چه می‌دانید؟

چگونه می‌توان آمبولی ریه را درمان کرد؟

علی ارغوانی متخصص داخلی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره راه درمان آمبولی ریه، اظهار کرد: باید بیمار را بستری کرد و دارو‌های ضد لخته شدن خون، اکسیژن و مراقبت شدید تجویز کرد، این بیماری کشنده است و تشخیص آن به دلیل کمی علائم آسان نیست.

این متخصص داخلی بیان کرد: از استراحت طولانی‌ مدت در طول دوران بیماری خودداری کنید؛ در طی دوره نقاهت از جوراب کشی استفاده کنید، پس از جراحی هر چه سریع‌تر حرکت اندام‌های تحتانی و راه رفتن را شروع کنید، از استعمال دخانیات خودداری کرده و از جراحی‌های غیر ضروری اجتناب کنید.

لخته‌های مرگ بار در کمین افراد کم تحرک/ از آمبولی ریه چه می‌دانید؟

ارغوانی ادامه داد: در طی سفر هر  سک الی ۲ ساعت مدتی ایستاده و راه بروید؛ مصرف یک قرص آسپرین در روز ممکن است نقش پیشگیری کننده در این زمینه داشته باشد، اما درباره مصرف این قرص  با پزشک خود مشورت کنید.

آمبولی ریه چه عوارضی دارد؟

وی تشریح کرد: مرگ سریع‌الوقوع در اثر یک لخته بزرگ که بیش از ۵۰ درصد جریان خون ریه‌ها را مسدود کند، خونریزی شدید داخل ریه در اثر لخته‌های کوچکتر از عوارض آمبولی ریه به شمار می‌رود؛ بررسی‌های تشخیصی ممکن است شامل رادیوگرافی قفسه سینه، اسکن ریه، آنژیوگرافی ریه، نوار قلب، سمع قلب و ریه و آزمایش‌های خون جهت اندازه‌گیری عوامل انعقادی و زمان پروترومبین باشد.

لخته‌های مرگ بار در کمین افراد کم تحرک/ از آمبولی ریه چه می‌دانید؟

این متخصص داخلی گفت: هدف درمانی عبارت است‌ از حفظ عملکرد قلب و ریه در حد قابل قبول و جلوگیری از عود آمبولی‌؛ جراحی ممکن است به منظور بستن ورید بزرگ منتهی به قلب و ریه یا قرار دادن یک صافی در داخل آن برای جلوگیری از عبور لخته‌ها به سمت قلب لازم باشد.


بیشتر بخوانید: قاتلینی که بعد از عمل جراحی در کمین بیمارند


ارغوانی ادامه داد: از نشستن به حالتی که ساق‌ها یا مچ پا‌ها را روی یکدیگر بیندازید خودداری کنید؛ در هنگام نشستن طولانی مدت طوری بنشینید که پا‌ها بالاتر از ران‌ها قرار گیرند، در هنگام خوابیدن پا‌ها را بالاتر از سطح بستر قرار دهید.

لخته‌های مرگ بار در کمین افراد کم تحرک/ از آمبولی ریه چه می‌دانید؟

وی افزود: داروهای ضد انعقاد در جهت حل کردن لخته و جلوگیری از ایجاد دوباره آن یکی از راه‌های درمان آمبولی ریه است؛ سطح داروهای ضد انعقاد باید به طور مرتب اندازه‌گیری شود تا اطمینان حاصل شود سطح آنها در حد مطلوب و بی‌خطر است.

این متخصص داخلی یادآوری کرد: تا هنگام برطرف شدن علایم التهابی ناشی از لخته شدن خون در بستر استراحت کنید؛ در طی استراحت در بستر اندام‌های تحتانی را به طور مکرر حرکت دهید تا به جریان یافتن خون در آنها کمک شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۵ ۰۹ شهريور ۱۳۹۹
ایاکسی که امبولی ریه داشته بامصرف قرص متادون به کمامیرود
Iran (Islamic Republic of)
عای
۰۸:۳۸ ۰۳ شهريور ۱۳۹۹
شما را بخدا برادر من دیروز ایست قلبی و تنگی نفس توبیمارستان جوانمرگ شد ورم پاااااااورم پاااااااااااعلت مرگش بود به انژیو نرسید تمام کرد صبح ساعت شش رفت به 8نرسیده تمام کرد توروخدا دعاش کنین کسی میدونه آیا موقع مرگ درد کشیده
Iran (Islamic Republic of)
سالار
۱۹:۰۰ ۲۳ مرداد ۱۳۹۹
اگه دنده بشکنه وبره داخل ریه خونریزی کند وقتی خوب شد بعدش عوارض نداره؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۱ ۱۷ خرداد ۱۳۹۹
سلام امادرم بعد از امبولی امپول استفاده کرد ولی خونریزی پیدا کرد امپول قطع کردیم اما خونریری ادامه وارد حالا چکارکنیم
Iran (Islamic Republic of)
سارا
۱۰:۲۵ ۱۴ آبان ۱۳۹۸
سلام من ۲۸ سالمه و دیروز عمل لوزه انجام دادم ، مصرف سیگار دارم به نظرتون بعد از دوران نقاهت مصرف سیگار منجر به امبولی ریه میشه؟
بعد از عمل با اکسیژن نفس میکشیدم تا به هوش اومدم واقعا سختم بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۲ ۱۱ شهريور ۱۳۹۸
سلام ممنون از سایت خوبتون.من یه سوال داشتم آمبولی ریه بسیار خطرناکه یا نه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۹:۲۳ ۰۸ شهريور ۱۳۹۸
بیماری بسیار خطرناکی هست، متاسفانه همین امروز یکی از بستگان جوونمون رو به دلیل همین بیماری از دست دادیم، همینطور سال قبل درست همین موقع یکی دیگه از بستگانمون رو برای همین بیماری از دست دادیم . واقعا بلا دور باشه...
مراقب باشید .
Germany
رحبمی خانم
۲۱:۵۳ ۱۴ مرداد ۱۳۹۸
من 6ماه قبل امبولی ریه ودی وی تی در پا شدم قرص ریباراکسابان میخورم تا چند ماه باید قرص بخورم
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۷:۵۴ ۱۸ تير ۱۳۹۸
سلام من تجربه شو داشتم واقعا سخته من من ۲۰ روز بستری بودم اگه هنگام نفس کشیدن قفسه سینه تون از قسمت پشت یا جلو درد گرفت ونفس تون سطحی وکوتاه شد بدون از دست داد حتی یک دقیقه به بیمارستان برید خواهشا جدی بگیرد واقعا تجربه ی بسیار سختی بود نمی خوام کسی تجربه اش کنه
Germany
رامین
۰۹:۲۵ ۰۱ خرداد ۱۳۹۸
اسپرین مانع امبولی ریه نمیشه چون خودم تمام عمرمو با تجویز پزشک اسپرین مصرف میکردم اما به امبولی ریه مبتلا شدم پس نتیجه میگیریم که اسپرین حتی در مورد سکته ها هم نمیتونه با قدرت عمل کنه و همه لخته ا رو حل کنه ولی از هیچی بهتره ولی بهش هرگز دل نبندید هرگز هرگز هرگر
United States of America
پریسا
۱۰:۵۰ ۲۳ اسفند ۱۳۹۷
سلام
من میخواستم یکی از تجربیاتمو این بگم چون میدونم خیلی ها شرایطی مثل من دارن من مادرم توان حرکت ندارن و باید از ایشون ازمایش گرفته میشدشنیده بودم که از طرف ازمایشگاه برای ازمایش گرفتن میان بخاطر همین رفتن تو اینترنت یه چرخی بزنم که یه سایت پیدا کردم بهشون زنگ زدم در عرض 1 ساعت نمونه مادر منو اومدن و گرفتن و به ازمایشگاهی که خودم گفتم بردن راحت ترین این بود که جوابم برای خودم اس ام اس شد و نیاز نبود برم تو ترافیک و صف درجا وقت دکتر گرفتمو رفتم دکتر خیلی ایده خوبی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۸ ۲۳ اسفند ۱۳۹۷
افرادی که به علتی مجبور هستند کم تحرک باشند مثل بیماران بستری در بیمارستان یا بعضی از مشاغل پشت میز نشینی، باید خوراکیهای رقیق کننده خون را بیشتر از دیگران مصرف کنند خوراکی هایی مثل پیاز و گوجه فرنگی و آب بیشتری بخورند.
Iran (Islamic Republic of)
آزاد
۰۷:۴۳ ۲۳ اسفند ۱۳۹۷
با سلام
این بیماری واقعا خطرناک است وباعث مرگ ناگهانی میشود.