یک اورولوژیست گفت: دیالیز جایگزینی برای بسیاری از وظائف و مسئولیت‌های طبیعی کلیه‌هاست.

حسین محمدی‌نیا اورولوژیست در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: دیالیز جایگزین بسیاری از وظائف و مسئولیت‌های طبیعی کلیه‌هاست؛ از آنجایی که کلیه‌ها مسئول فیلتر و تصفیه کردن مواد زائد از خون هستند، دیالیز نیز با تکرار این کار خون را پاک می‌کند و با بازگرداندن کارآیی کلیه از خرابی بیشتر آنها جلوگیری کند، در دیالیز تخلیه مایع دیالیز به داخل و خارج حفره شکمی انجام می‌شود و در ۲  نوع کوتاه مدت یا بلند مدت است.

این اورولوژیست بیان کرد: کلیه‌ها عضوی هستند که در هر ۲ طرف پشت حفره شکم قرار گرفته‌اند، در این بین دیالیز با انجام عملکرد‌ کلیه‌های از کار افتاده، به بدن کمک می‌کند با اینکه دیگر کلیه هایش به خوبی کار نمی‌کند، زندگی خوب و مفید داشته باشد.


بیشتر بخوانید: روزانه ۱۵ هزار دیالیز در کشور انجام می‌شود


چه افرادی نیاز به انجام دیالیز کلیه دارند؟

محمدی نیا ادامه داد: کلیه‌ها نقش‌هایی مختلف در بدن دارند، یکی از وظائف مهم و اصلی کلیه‌ها، تنظیم توازن آب بدن است، آن‌ها این کار را با تنظیم مقدار ادرار که به طور روزانه از بدن خارج می‌شود، انجام می‌دهند.

وی افزود: در روز‌های گرم، بدن بیشتر عرق می‌کند در نتیجه آبی کمتر باید از کلیه‌ها دفع شود؛ همچنین در روز‌های سرد هم که بدن کمتر عرق می‌کند، برای حفظ توازن مناسب در بدن، خروج ادرار باید بیشتر باشد؛ این وظیفه کلیه‌هاست که کار تنظیم مایعات بدن را توسط خروج ادرار انجام دهند.

این اورولوژیست تشریح کرد: یکی دیگر از وظائف اصلی کلیه‌ها خارج کردن مواد زائدی است که بدن در طول روز تولید می‌کند؛ در عملکرد‌های مختلف، سلول‌ها انرژی مصرف می‌کنند؛ سلول‌ها مواد زائدی تولید می‌کند که باید از بدن بیرون روند، وقتی این مواد زائد به اندازه کافی از بدن دفع نشوند، در بدن جمع می‌شوند، بالا رفتن میزان این مواد زائد در بدن، آزوتمیا نام دارد که با آزمایش خون سنجیده می‌شود، وقتی مواد زائد در بدن جمع می‌شوند، حال بدی در بدن ایجاد می‌شود که اورمی یا اوره خونی نامیده می‌شود.

چه افرادی نیاز به انجام دیالیز کلیه دارند؟


بیشتر بخوانید: دیالیز، علاج درمان کلیه‌هایی که بیمار می‌شوند


چه زمان بیماران به دیالیز نیاز پیدا می‌کنند؟

محمدی‌نیا ادامه داد: بیماران به‌طور معمول زمانی که مواد زائد بدنشان زیاد می‌شود، نیاز به انجام دیالیز پیدا می‌کنند؛ سطح مواد زائد معمولاً کم کم در بدن افزایش می‌یابد، پزشکان مواد شیمیایی مختلفی را در خون اندازه گیری می‌کنند تا ببینند چه زمان دیالیز برای بیمار لازم می‌شود.

این اورولوژیست افزود: ۲ مورد از مهمترین مواد شیمیایی موجود در خون که برای این مورد اندازه گیری می‌شوند، کراتینین و نیتروژن اوره خون است؛ وقتی مقدار این ۲  ماده در خون بالا می‌رود، نشاندهنده این است که توانایی کلیه‌ها برای تصفیه بدن از مواد زائد پایین آمده است.

وی گفت: برای سنجش سطح عملکرد و فعالیت کلیه‌ها از آزمایش ادرار، تصفیه کراتینین، استفاده می‌شود؛ بیمار ادرار را در ظرفی مخصوص برای یک روز کامل نگهداری می‌کند، مواد زائد موجود در ادرار و خون با اندازه گیری مقدار کراتینین، سنجیده می‌شوند، با مقایسه سطح این ماده در خون و ادرار، پزشک تشخیص می‌دهد که کلیه‌ها کار می‌کنند یا خیر؛ نتیجه این عمل تصفیه کراتینین نامیده می‌شود، معمولاً وقتی آزمایش تصفیه کراتینین تا cc/minute ۱۲-۱۰ پایین می‌آید، بیمار به دیالیز نیاز دارد.

این اورولوژیست یادآوری کرد: پزشک از شاخص‌های دیگری نیز برای تعیین وضعیت بیمار استفاده می‌کند تا در مورد نیاز او به دیالیز تصمیم بگیرد؛ اگر بیمار ناتوانی عمده‌ای در استخراج مواد زائد از بدن داشته باشد، یا اگر دچار بیماری‌های قلبی، ریه، معده و از این قبیل بود، یا با حس چشایی یا حس در پا‌های خود مشکل داشت، با وجودی که ممکن است تصفیه کراتینین تا آن میزان که گفته شد پایین نیامده باشد، باز دیالیز توصیه می‌شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
سعید‌
۱۱:۱۷ ۱۱ فروردين ۱۴۰۱
با‌سلام
دکتر‌جان‌پدر‌من‌کراتین‌۲بود‌واوره‌‌در‌حدود۶۰‌ودکتر‌شالدون‌می‌زاره‌واسه‌دیالیز‌اورژانسی‌ودر‌نتیجه‌پدرم‌هوشیاری‌را‌از‌دست‌می‌ده‌آیا‌با‌توجه‌به‌شرایط‌جسمانی‌پدرم‌که‌کم‌خونی‌مفرط‌داشته‌ونزدیک‌۳۵کیلو‌وزن‌کم‌کرده‌بود‌این‌دیالیز‌اورژانسی‌مخسوب‌میشه
Iran (Islamic Republic of)
زیبا نظری
۲۳:۲۸ ۰۶ آذر ۱۳۹۹
سلام خانمم شیمی درمانی میشه کراتیینش رفته بالا دکتر میگه باید دیالیز بشه اگه دیالیز بشه خوب میشود درد عضلانی پا دارد یبوست دارد سرگیجه دارد ضربان قلبش بالا است
Iran (Islamic Republic of)
رسول اصغری
۱۱:۰۶ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
سلام مادرم چند سالیت که دیالیزه حدودن یک ماه که کراتیین به ۱۴میرسه اگر امکان دارد راهنمایی کنید
ممنون از لطف حضرت عالی
Iran (Islamic Republic of)
بدریه اصل جنادله
۰۰:۰۸ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
سلام وخسته نباشید ببخشید اقا دکتر کراتین مادرم ۲ میباشددرمانش چیست ودیابتی وفشارخونش هم بالاست درمانش چگونه است و۷۵ سال دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۴ ۰۵ تير ۱۳۹۹
سلام خسته نباشید. من نامزدم کراتین کلیه اش بالا رفته ودکتر بهش گفته یک ماه موقت دیالیز بکنه آیا امکان داره کراتین پایین بیاد ودیگه دیالیز نکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۲ ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
نه
Iran (Islamic Republic of)
فرزانه
۰۰:۲۳ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
سلام ببخشیدمن مادرم مبتلا ب سیروزکبدیه وقرص فروزمایدواسپیرولاکتون ب مدت یک ماهه مصرف میکنه ازوقتی که دکتراین قرص هاروبراش تجویزکرده میزان اوره وکراتینشون بالارفته خواستم ببینم آیاممکن اثرات قرص هاباشه یا نه قبلا هم اینطوربوده باتشکرازشما