الهام نوروزی متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: شیر تنها ماده شناخته شده مکمل در طبیعت است که مىتواند نیازهاى بدن را به طور متعادل تامین کند؛ عمدهترین ویژگى شیر و وجه تمایز آن نسبت به سایر مواد غذایى، ترکیب پروتئینی و وجود املاح مانند کلسیم و فسفر در آن است.
این متخصص تغذیه بیان کرد: اگر با مصرف شیر دچار نفخ و دل درد نمیشوید، بهترین زمان مصرف آن قبل از خواب است، زیرا در حین خواب، بدن این فرصت را دارد که کلسیم و پروتئین خود را از این ماده غذایی تامین کند همچنین، چون شیر حاوی تریپتوفان است به برقراری خوابی آرام و راحت کمک میکند، البته مصرف یک لیوان شیر در وعده صبحانه هم توصیه میشود، زیرا موجب رفع بیحالی، بیحوصلگی و عصبانیت میشود و مغز را برای یادگیری بیشتر و یادآوری آسانتر آماده میکند.
بیشتر بخوانید: "شیر" را قبل از خواب باید نوشید یا بعد از خواب
نوروزی ادامه داد: بدترین زمان مصرف شیر در وعده ناهار است، چراکه باعث کاهش اشتها به خصوص در کودکانمیشود و از جذب آهن و روی محصولات گوشتی میکاهد؛ افراد سالمند مبتلا به پوکی استخوان و آرتروز، شیر را با دارچین میل کنند، دارچین سردی شیر را میگیرد و باعث افزایش جذب مواد مغذی شیر میشود؛ در ضمن ویتامین C موجود در میوهها به جذب بهتر آهن و کلسیم شیر کمک میکند، بنابراین مصرف شیر همراه میوههای تازه پیشنهاد میشود.
وی افزود: هر لیوان شیر معادل ۲۴۰ گرم است و یک لیوان شیر بی چربی ۹۰ کالری، یک لیوان شیر کم چربی ۱۲۰ کالری و یک لیوان شیر پرچرب ۱۵۰ کالری انرژی تولید میکند؛ شیر به طور معمول هنگامی که از گاو، گوسفند، شتر و بز دوشیده میشود، حاوی ۳.۵ درصد چربی است و شیرهایی با چربی بالاتر از ۲.۵ درصد پرچرب و پایینتر از آن کم چرب محسوب میشود و به آن دسته از شیرهایی که بین ۰.۵ ، ۰.۱ درصد چربی دارد، شیر خامه گرفته میگویند.
این متخصص تغذیه ادامه داد: شیرهای با ۱.۵ درصد چربی برای افرادی که تحرک کافی دارند، شیرهای ۲.۵ درصد برای کودکان و ورزشکاران و شیر خامه گرفته به دلیل نداشتن کلسترول برای مصرف روزانه مناسب است.
نوروزی گفت: بهتر است در طول روز، کودکان زیر هفت سال ۱.۵ تا ۲ لیوان، پسرها در سن بلوغ سه لیوان، دخترها در همین سن ۲.۵ لیوان، افراد بالغ و سالمند ۲ لیوان و خانمهای شیرده و باردار ۳.۵ تا ۴ لیوان شیر در کنار مصرف سایر لبنیات بنوشند.
بیشتر بخوانید: اضافه وزن دارید؟ صبحانه "شیرموز" بخورید!
وی گفت: برای آن که کودک به نوشیدن شیر ترغیب شود بهتر است دو لیوان شیر را به چهار نصف لیوان تقسیم کرد و در فواصل معینی که بهتر است در میان وعدهها باشد به او بخورانید؛ شیری که به سوپ کودک افزوده میشود جزو واحد شیر محسوب میشود به شرطی که زیاد در غذا نجوشد و اواخر پخت به غذا افزوده شود.
این متخصص تغذیه یادآوری کرد: اگر طعم و بوی شیر برای خانمهای باردار آزاردهنده است میتوانند از شیر خشک استفاده کنند؛ مصرف شیر و فرآورده هاى آن منجر به افزایش طول عمر، بازده جسمی و فکری بیشتر, کاهش بیماریهاى عفونی و استخوانی و رشد مطلوب کودکان و نوجوانان میشود.
انتهای پیام/