به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، گیزاتما یکی از غذاهای سنتی ارومیه و حاوی ویتامینهای A، B، C، E، K، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، پروتئین، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی (زینک)، آهن، اسیدفولیک، فیبر، فولات، نشاسته، گوگرد، سولفور و ... است.
برای بررسی خواص گیزاتمای ارومیه و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدرعظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی درگفت وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مهمترین خواص گیزاتمای ارومیه گفت: این غذا دارای انواع ویتامینها و املاح معدنی مفید است؛ لذا تاثیر چشمگیری در تقویت، طراوت و جوانسازی پوست و رشد مو دارد.
وی افزود: گیزاتمای ارومیه به علت داشتن ویتامین B۱۲، آهن و اسیدفولیک، موجب افزایش گلبولهای قرمز خون و رفع کمخونی میشود؛ لذا برای زنان باردار و جنین بسیار مفید و سودمند است.
بیشتر بخوانید: دسری جادویی که بینایی شما را تقویت میکند
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: این غذا تاثیر بسزایی در تقویت بینایی دارد؛ همچنین از آب مروارید (کاتاراکت) و تباهی لکه زرد (ماکولا) پیشگیری میکند.
عظمایی بیان کرد: از دیگر خواص این غذا میتوان به پیشگیری از مشکلات تیروئیدی، رفع مشکلات پروستات، نقرس و تقویت سیستم قلبی عروقی اشاره کرد.
وی اظهار کرد: فیبر موجود در گیزاتمای ارومیه موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رودهها میشود؛ لذا هضم غذا را آسان کرده و یبوست را رفع میکند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی بیان کرد: این غذا را میتوان جزو غذاهای رژیمی دانست؛ زیرا موجب چربیسوزی، لاغری و تناسب اندام میشود.
عظمایی گفت: گیزاتمای ارومیه به علت داشتن ویتامین D، کلسیم و منیزیم تاثیر چشمگیری در تقویت و استحکام استخوان و دندان دارد و از پوکی استخوان و آرتروز پیشگیری میکند.
بیشتر بخوانید: پیشگیری از آلزایمر با پلویی خوش عطر/ مصرف این غذا کودکان را باهوش میکند
وی اظهار کرد: مصرف این غذا موجب بهبود عملکرد سیستم عصبی و تقویت حافظه میشود؛ همچنین از آلزایمر پیشگیری میکند.
-بادمجان متوسط ۴ عدد
-کدو ۶ عدد
-سیبزمینی ۴ عدد
-سیر ۶ حبه
-گوجهفرنگی ۵-۴ عدد
-فلفل سبز یک تا ۲ عدد
-روغن کنجد یا دنبه به مقدار لازم
-هویج و لوبیاسبز به دلخواه
-برای تهیه این غذا ابتدا بادمجان را پوست میگیریم و ورقهای خرد میکنیم.
-آن را درون مقداری آب و نمک میریزیم.
-سپس بادمجان، کدو و سیبزمینی را سرخ میکنیم.
-فلفل دلمهای را تفت میدهیم.
-برای تهیه سس ۲ عدد گوجهفرنگی را رنده میکنیم و درون روغن تفت میدهیم.
-سپس سیر را رنده کرده، به گوجه فرنگی اضافه میکنیم و تفت میدهیم.
-مقدار کمی نمک به مواد اضافه میکنیم.
-گوجهفرنگیها را حلقهای خرد میکنیم و درون روغن تفت میدهیم.
-بقیه مواد که تفت داده شده است را به گوجهفرنگی اضافه میکنیم.
-سس آماده شده را روی مواد میریزیم و صبر میکنیم تا غذا بپزد و جابیفتد.
-پس از آماده شدن گیزاتما با نان سنگک تازه و سبزی میل میشود.
-در برخی از سلیقهها به این غذا هویج و لوبیا سبز اضافه میشود.
انتهای پیام/