به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، شهرستان دیر با دو هزار و ۲۲۶ کیلومتر مربع مساحت، ۱۰ درصد وسعت استان بوشهر را شامل میشود. این شهرستان از شمال به شهرستانهای دشتی و تنگستان از شرق به شهرستانهای کنگان و جم و از جنوب و غرب به آبهای خلیج فارس منتهی میشود.
طول نوار مرزی-دریایی شهرستان دیر ۹۵ کیلومتر است که از خور بردستان شروع میشود و تا خور زیارت ادامه دارد.
این شهرستان از سه بخش مرکزی، آبدان و بُردخون تشکیل شده و دارای پنج شهر شامل بندر دیر، بردستان، دوراهک، آبدان و بردخون و همچنین پنج دهستان است.
شهرستان دیر بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵، ۶۰ هزار و ۲۲۶ نفر جمعیت دارد.
بندر دیر مرکز این شهرستان، در ۲۰۰ کیلومتری مرکز استان بوشهر واقع شده است.
دیر با داشتن بیش از ۵۰۰ شناور و صید سالانه هزار و ۴۰۰ تن انواع ماهی و میگو بزرگترین بندر صیادی کشور است.
شهرستان دیر قطب تولید گوجه فرنگی خارج از فصل در استان بوشهر به شمار میرود؛ استانی که رتبه نخست برداشت این محصول را در کشور دارد.
بزرگترین واحد متانول دنیا با ظرفیت تولید روزانه هفت هزار تن در این شهرستان ایجاد شده و به زودی به بهرهبرداری رسمی میرسد.
آثار تاریخی و مذهبی متعددی در شهرستان دیر وجود دارد همچون: مسجد بردستان، قلعه بردستان در پنج کیلومتری ورودی شهر دیر، مسجد شاه سید فرج الله، مقبره امامزاده سید جمال الدین، مقبره امامزاده شاه پیر غریب، مقبره امامزاده شاه ابوالقاسم و مقبره امامزاده بیبی حکیمه.
بخشی از کوه نمک در شهرستان دیر قرار دارد؛ پدیدهای طبیعی که از بزرگترین و فعالترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه به شمار میرود و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
پارک ملی دریایی دیر-نخیلو یکی از جاذبههای گردشگری این شهرستان است که زیستگاه پرندگان زیادی است و جزیره نخیلو به بهشت پرندگان در تابستان معروف است.
منطقه حفاظت شده مُند هم در بردخون از توابع شهرستان دیر قرار دارد که جزیره اُم الگُرم آن زیستگاه بزرگترین کلونی جوجه آوری سلیم خرچنگ خوار در خاورمیانه است.
چشمه آبگرم سورو و گَنَوی دیر و آبشار گز خون بردخون هم از دیگر جاذبههای طبیعی این شهرستان است.
مسجد بردستان از بناهای تاریخی دیر است که بر اساس قدمتش، میتوان این بنا را به عنوان اولین بناهای تاریخی پس از اسلام برشمرد.
قلعه بردستان نیز از دیگر جاذبههای گردشگری شهرستان دیر است که به دست محمد خان دشتی در دوره قاجار بنا شده و سال ۸۰ به عنوان آثار ملی ثبت شده است.
مزارع گوجه فرنگی متعدد که در بزرگراه آبدان- دوراهک و در مسیر جاده ساحلی در منطقه بردخون قرار دارد از دیگر جاذبههای دیدنی شهرستان دیر است.
در چند سال گذشته، راه اندازی اقامتگاههای بومگردی در اطراف کوه نمک و در روستای جاشَک نقش مهمی در جذب گردشگر در آن منطقه داشته است.
اقتصاد بیشتر خانوادههای مردم شهرستان دیر بر پایه صیادی، تجارت دریایی، و کشاورزی اداره میشود.
صنایع دستی شهرستان دیر عبارتند از: قالی، گبه، عبا، گلیم، حصیر، سفال، گیوه، مشک، دولچه، زنبیل، سبد، تور، سوزن دوزی، نساجی و مصنوعات رودوزی شده.
فرماندار شهرستان دیر در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، گفت: از ابتدای تعطیلات نوروزی تا پانزدهم فروردین ۳۴۷ هزار و ۵۰۰ گردشگر به این شهرستان سفر کردند.
کریم علی حسنی افزود: ۱۰۱ هزار و ۴۹۲ نفر از مسافران در این شهرستان اقامت کردند که از این تعداد هزار و ۸۶۰ نفر در اقامتگاههای بومگردی اسکان یافتند.
وی ادامه داد: ۳۰ مدرسه برای اقامت مسافران اختصاص دادیم و سالنهای ورزشی مدارس و اداره ورزش و جوانان نیز هنگام بارش باران برای اسکان در اختیار مسافران قرار گرفت.
فرماندار دیر، ایجاد هفت پایگاه امداد و نجات جادهای، ۱۰ مجموعه سرویس بهداشتی و تعدادی مسجد سیار را از کارهایی عنوان کرد که برای خدمت رسانی به مسافران صورت گرفته بود.
علی حسنی افزود: در این شهرستان دو اقامتگاه بوم گردی در روستای جاشک در کنار کوه نمک و اقامتگاهی نیز در روستای نرکوه ایجاد شده که مسافران از آن استقبال کردند.
وی افزود: در روستای جبرانی نیز مکانهای اقامتی آن تجهیز شده که به جذب بیشتر گردشگر در این شهرستان کمک خواهد کرد.
فرماندار شهرستان دیر همچنین ادامه داد: قلعه تاریخی بردستان به طور ویژه برای نوروز بازسازی شد تا مسافران از این قلعه بازدید کنند.
علیرضا بحرانی اقبالی
انتهای پیام/ک