به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، چند وقتی است آسمان روی دیگر خود را نشان داده است و بارش شدید باران سیل و سیلاب مهمان ناخواندهای بود که خانه و کاشانه شماری از هموطنان را ویران کرد و برخی آواره چادر و پناهگاه شدند.
پس از وقوع سیل خطر بروز برخی بیماریها و حمله جانوارانی چون مارها سلامت سیل زدگان را تهدید میکند و در این میان رعایت نکات بهداشتی و اطلاعات از برخی دستورالعملها میتواند به سلامت سیل زدگان کمک کند.
آرزو دهقانی این دانشجوی دکترای سلامت در بلایا و فوریتها دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به خطر مارگزیدگی پس از وقوع سیل و فروش کردن سطح آب در مناطق سیل زده به سیل زدگان در این زمینه توصیههایی کرد و افزود: سیل زدگان هنگام حضور در مناطق سیل زده یا بازگشت به منزل بسیار مراقب باشند زیرا ممکن است با برخی حیوانات وحشی از جمله جوندگان، مارها یا عنکبوتان، روبرو شوند.
وی با تاکید بر اینکه پس از وقوع سیل مراقب مارها باشید، بیان کرد: در طول سیل مارها نیز خانه خود را از دست می دهند، لذا برای یافتن پناهگاه جدید و غذا به داخل خانهها، انبارهای ذخیره سازی و دیگر ساختمان ها وارد می شوند و سازه های آسیب دیده و باقی مانده محل مناسبی برای حضور بیشتر مارها محسوب می شود.
این دانشجوی دکترای سلامت در بلایا و فوریتها دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با توصیههای برای پیشگیری از مارگزیدگی به سیل زدگان اظهار کرد: وقتی به بیرون از منزل می روید چکمه های کاری مناسب و دستکش و شلوار بلند برای محافظت از پاهای خود بپوشید و در حین جابجایی یا تمیز کردن منزل و گل و لای، با دقت همه جا را وارسی کنید و مراقب باشید که دست و پایتان را کجا می گذارید.
این دانشجوی دکترای سلامت در بلایا و فوریتها دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: پس از وقوع سیل در اسرع وقت منزل و ساختمانهای خود را از گل و لای و انباشت آب سیلاب پاکسازی کنید و به خاطر داشته باشید که مارها می توانند در آب شنا کنند.
دهقانی به شرایط مواجه با مار در مناطق سیل زده اشاره کرد و گفت: اگر یک مار را دیدید، به آرامی به عقب برگردید و اجازه دهید آن مار راه خود را ادامه دهد و چیزی به سمتش پرت یا آن را لمس نکنید و وقتی در داخل خانه منزل هستید و ماری مشاهده کردید نگران نباشید اگر وضعیت بسیار خطرناک است با 125 تماس بگیرید.
وی به اقدامات اورژانسی پس از مارگزیدگی پس از وقوع سیل اظهار کرد: اگر دچار مار گزیدگی شدید پوست اطراف محل گزیدگی را نشویید و آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید و با اورژانس 115 تماس بگیرید، تا رسیدن نیروهای اورژانس بنشینید و یا دراز بکشید و عضو دچار گزیدگی را پایین تر از سطح قلب قرار دهید و روی محل گزیدگی یک پارچه تمیز بیندازید.
این دانشجوی دکترای سلامت در بلایا و فوریتها دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توصیه کرد: اگر میتوانید شکاف کوچکی در محل گزیدگی ایجاد کنید و با مکیدن و تف کردن آن سم را از آن قسمت خارج کنید.
این دانشجوی دکترای سلامت در بلایا و فوریتها دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه بهداشت دهان و دندان یکی از بخش های نادیده گرفته شده در بحرانهایی چون سیل است، اظهار کرد: خدمات بهداشت دهان و دندان یکی از خدمات پزشکی مورد نیاز مواقع بحرانی است اما به نظر می رسد تاکنون خیلی به این مسئله پرداخته نشده است.
وی با اشاره به آمار پوسیدگی دندان در ایران بیان کرد: بر طبق آمار وزارت بهداشت شاخص پوسیدگی دندان در کشور ما برای افراد ۱۲ ساله ۲.۰۹ بوده است به طوری که ۸۳ درصد این پوسیدگی مربوط به دندان های پوسیده بچه های ۱۲ ساله است.
این دانشجوی دکترای سلامت در بلایا و فوریتها دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: در واقع هر بچه ۱۲ ساله ایرانی ٢ دندان پوسیده در دهان خود دارد که در ۱۵ سالگی این عدد به ۳.۲ افزایش پیدا می کند و تا سن ۳۵ تا ۴۵ سالگی ما شاهد ۱۳ دندان خراب در دهان این قبیل افراد هستیم.
دهقانی با تاکید بر رعایت بهداشت دهان و دندان در مناطق سیل زده اظهار کرد: رعایت بهداشت دهان و دندان در بلایا بسیار با اهمیت و از سوی دیگر با توجه شرایط موجود بسیار سخت است.
این دانشجوی دکترای سلامت در بلایا و فوریتها دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به توصیههای بهداشتی دهان و دندان به سیل زدگان گفت: همه گروه های سنی باید شب و صبح مسواک بزنند و از نکات مهم رعایت بهداشت دهان و دندان در سیل این است که حتما با آب تمیز و پاک مسواک زده شود مثل آب معدنی ،آب جوشیده سرد شده و یا آبی که مورد تایید مسئولین در منطقه است.
دهقانی تاکید کرد: حتی شستن مسواک هم باید با آب تمیز صورت بگیرد، همچنین پیشنهاد می شود برای تمیز کردن دندانها از نخ دندان استفاده شود و در این مدت با حداقل رساندن مصرف مواد قندی می توان به سلامت دهان و دندان کمک کرد یا بعد از مصرف مواد قندی حتی با آب خالی دهان شسته شود.
این دانشجوی دکترای سلامت در بلایا و فوریتها دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به شرایط سخت برخی سیل زدگان توصیه کرد: سیل زدگان اگر مسواک در دسترس نداشتند دستمال اندکی زبر یا حتی دستمال کاغذی را دور انگشت خود بپیچند و آن را کمی نمناک و دندانهایشان را با آن را نمی کنند، افزود بر این محلول آب و نمک هم برای شستن دهان می تواند موثر باشد.
انتهای پیام/
هانیه جلیل نژاد