به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، صحن علنی مجلس، دیروز در سیلابیترین روز خود پس از حوادث سیلهای اخیر، با حضور وزیران کشور، نیرو، کشاورزی و راه وشهرسازی شاهد گفت وشنودهای مختلفی درباره این حوادث بود.
در میان تمام آن چه در ۲۰ روز اخیر از سوی افراد، دستگاهها و کارشناسان مطرح شد اگرچه وقوع سیلاب درهر یک از استانهای سیل زده به روایت نمایندگان آن استانها دارای عوامل متعددی است، اما پیکان انتقادها دیروز بیشتر بر محور هواشناسی و پیش بینیهای تامل برانگیز سازمان هواشناسی و نیز غفلت از لای روبی و حفظ حریم رودخانهها متمرکز شد.
پرسشهای چالشی لاریجانی رئیس مجلس از سحر تاجبخش رئیس سازمان هواشناسی کشور به نوعی نبود دقت بالا و ناکافی بودن پیش بینیهای این سازمان را نشان داد که در انتقادهای وزیر نیرو و برخی نمایندگان از این سازمان نیز مشهود بود. ضمن این که وزیر کشور نیز بر ضرورت تقویت سازمان هواشناسی تاکید کرد.
بیشتر بخوانید: مقصر اصلی وقوع سیل در مازندران کیست؟
گزارشها حاکی است، دیروز لاریجانی رئیس مجلس پس از گزارش سحر تاجبخش رئیس سازمان هواشناسی کشور خطاب به او گفت: سازمان هواشناسی ۱۵ روز قبل از سیل هشدار لازم را داده است یا خیر؟ تاجبخش در پاسخ بیان کرد: سازمان برای بارشها این کار را انجام نمیدهد، زیرا صحت آنها قابل اعتماد نیست و در فصل بهار و ماههای مارس و آوریل، مدلها هر ۱۲ ساعت با تغییرات زیادی همراه است. رئیس سازمان هواشناسی یادآور شد: پدیدههای حدی و سیلاب در پیش بینیهای بلندمدت دیده نمیشود، بلکه برای پیش بینیهای سیلاب باید در قالب پیش بینیهای میان مدت، اطلاعات ارائه شود که این پیش بینیها در دنیا هم حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد صحت دارد.
وزیر نیرو: هواشناسی اعلام کرد بارشهای فروردین نرمال است
در همین زمینه اردکانیان وزیر نیرو نیز دیروز در بخشی از سخنان و گزارش خود در مجلس به نکتهای اشاره کرد که قصور هواشناسی را پر رنگ میکند: «آخرین پیشبینی سازمان هواشناسی که ۲۹ بهمن ماه در شورای آب ارائه شد حاکی از این بود که در سه ماه اسفند، فروردین و اردیبهشت بارشها در کشور نرمال خواهد بود.» لاریجانی رئیس مجلس در واکنش به این نکته وزیر نیرو اظهار کرد: «پس این پیش بینی دقیق نبوده است.» اردکانیان البته این را هم گفت که «اصل موضوع سیل اجتناب ناپذیر است، هر مقدار تجهیزات لازم است باید برای پیش بینیها تهیه شود.»
انتقاد تند نماینده دشت آزادگان از هواشناسی و وزارت نیرو
ساعدی نماینده دشت آزادگان و هویزه ماجرای هواشناسی را دیروز در سخنانش از زاویهای دیگر بررسی کرد. او معتقد بود اگر هواشناسی هشدار به موقع میداد و وزارت نیرو به موقع در رهاسازی آب سدهای کرخه و دز برنامه ریزی میکرد، این حجم آب در سدها دپو نمیشد: «علوم مربوط به هواشناسی امروز تغییرات آب و هوایی را ازچهار ماه قبل میتواند پیش بینی کند و ۴۵ روز قبل هشدار میدهد که در تغییرات اخیر و وقوع سیل، هواشناسی این حوادث را پیش بینی کرده بود،
بر این اساس وزارت نیرو باید ذخیرههای پشت سد را به ترتیب رها میکرد تا سیلابهای جدید را پشت سدها نگه دارد. بنابرگزارش خانه ملت، وی تاکید کرد: بنابراین ادعای نداشتن اطلاع از آورده احتمالی حوزه سد کرخه واهی و غیر علمی است و آگاهی و اطلاع متولیان از میزان ورودی و ذخایر سدها، ظرفیت رودخانه و حوزه آبخیزداری محرز و مسلم است.
سیلاب نتیجه تصمیمات غلط و پیش بینیهای نادرست
این عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس با تاکید بر این که اقدام نکردن به موقع در رهاسازی آب ذخیره شده از دلایل قصور دولت به ویژه وزارت نیرو است، افزود: با استناد به قانون مجازات اسلامی ضروری است مقصران تحت تعقیب قرار گیرند و دولت به جبران خسارت وارد شده به دلیل بی مبالاتی و رعایت نکردن ضوابط ملزم شود.
ساعدی با بیان این که بحران سیلاب خوزستان بیش از این که طبیعی و ناشی از طغیان رودخانهها باشد نتیجه تصمیمات غلط، پیش بینیهای نادرست و سوءمدیریت در دو مرحله آب گیری و رهاسازی به موقع سدهای کرخه و دز است، خواستار تشکیل کمیته حقیقت یاب مقصران سیلاب خوزستان شد: «کمیته حقیقت یاب تحقیق و تفحصی در مجلس درباره سیلابهای اخیر، رهاسازی بی برنامه آب و بی برنامگی وزارت نیرو تشکیل شود.»
مهمترین عوامل وقوع سیلابها
ساعدی ادامه داد: لای روبی نکردن بستر رودخانه، حفاظت نکردن از مسیرهای طبیعی، ساخت و ساز غیرمجاز در مسیر آن ها، تامین نکردن حقابه تالابها و مسیر تنفسی رودخانهها و تخریب محیط زیست عامل اصلی وقوع سیلاب اخیر در کشور است که همه این موارد به نوعی مرتبط با وظایف ذاتی دولت به استناد سیاستهای کلی، قوانین بالادستی و مصوبات مجلس است.
حاشیههای روز سیلابی مجلس
*برخی نمایندگان برگههایی در دست داشتند و تلاش میکردند از خیل جمعیت حلقه زده به دور وزیران عبور کنند و برای نامههای خود امضا بگیرند.
* قاضی پور نماینده ارومیه در حالی که کتابچه آیین نامه داخلی را به معنای اعلام تذکر بالای سرخود برده بوداز هیئت رئیسه درخواست اعلام تذکر به تجمع نامتعارف نمایندگان به دور وزیران کرد، اما از آن جایی که به اعلام درخواست این نماینده توجهی نشد وی با عصبانیت در جایگاه هیئت رئیسه حضور یافت وبا اعلام تذکر خود در نهایت لاریجانی را متقاعدکرد که به نمایندگان در این زمینه تذکر بدهد.*درزمانی که رئیس سازمان هلال احمر درحال ارائه گزارش خود به مجلس بود، نمایندگان اصفهان دور وزیر نیرو حلقه زده بودند که با فریادهای بلند اکبر ترکی نماینده فریدون شهر خطاب به اردکانیان فضای مجلس ناآرام شد.
* بهروز نعمتی عضو هیئت رئیسه با اعلام ناکافی بودن اقدامات وزارت نیرو خطاب به اردکانیان گفت: «چه زمانی میخواهید به وظیفه خود عمل کنید».
*فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی گفت: «مقامات امنیتی کشور در بهمن طی نامهای به رئیس جمهور وقوع سیل احتمالی را مطرح کرده بودند. رئیس جمهور نامه را به وزیر نیرو ارجاع داده که اردکانیان نوشته است ملاحظه شد! اما هیچ اقدامی نکردند؛ بنابراین متهم ردیف اول وزیر نیرو و زیرمجموعه ایشان است.»
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/