به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سه شنبه ۲۳ آوریل وزارت کشور عربستان سعودی اعلام کرد که ۳۷ نفر به علت داشتن تفکرات تروریستی، به اعدام محکوم شدند.
در بیانیه وزارت کشور عربستان آمده است که این مجرمان برای آسیب وارد کردن به امنیت، گسترش هرج و مرج و ایجاد فتنههای طایفه ای، گروههای تروریستی و... امنیت را هدف قرار داده و شماری از نیروهای امنیتی را به قتل رساندند.
احمد کاظمزاده کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد:واقعه اخیر عربستان یکی از اعدامهای گستردهای بود که در این کشور انجام شد. البته در گذشته هم شاهد ترورهای فراوانی در این کشور بودیم، ولی سرکوبها پس ازبه قدرت رسیدن محمد بن سلمان افزایش پیدا کرده است.
کاظمزاده با اشاره به دلایل اعدام شهروندان عربستانی به دست محمد بن سلمان، افزود: محمد بنسلمان احساس ترس و وحشت میکند چراکه شیعیان ریاض از حداقل حقوق خود در عرصههای مختلف محروم بودند بنابراین اعتراضهای مردمی در این مناطق بیشتر از جاهای دیگر بود.
وی افزود: بیشتر منابع نفتی از مناطق شیعهنشین استخراج و صادر میشود، ولی شیعیان عربستان از حداقل حقوق خود محرومند و بسیاری از محرومین عربستان در این مناطق ساکن هستند.
کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: شکاف طبقاتی گستردهای در عربستان سعودی وجود دارد چراکه ریاض روزانه بیش از ۱۰ میلیون بشکه نفت صادر میکند، ولی حدود نیمی از این صادرات به خزانه برمیگردد و نیم دیگر طبق یک سنت جاری در عربستان بین شاهزادهها و خاندان سعودی تقسیم میشود.
کاظمزاده در ادامه گفت: محمد بنسلمان سیاستهای تجاوزگرانه و نظامی در پیش گرفت است در نتیجه نیمی از صادراتی که به خزانه وارد میشد را صرف جنگ در مناطقی مثل یمن، خرید تسلیحات و مداخلات خارجی میکند که نتایج آن را در سودان، لیبی و بحرین شاهد هستیم.
کارشناس مسائل خاورمیانه توضیح داد: سیاستهای نظامی و تجاوزگرانه ولیعهد سعودی حاصلی جز افزایش فشار بر عموم مردم ریاض که در خارج از خاندان سعودی به سر میبرند، ندارد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه محمد بن سلمان خارج از روال حاکم بر عربستان قدرت را در دست گرفت و روندی طبیعی برای رسیدن به مقام ولیعهدی را طی نکرد ازاعتراضات مردمی هراس دارد و به تندی با آنها برخورد میکند.
کاظمزاده در ادامه خاطرنشان کرد: محمد بنسلمان افرادی را که جلوتر از اوب رای تصاحب مقام ولیعهدی بودند را و خانه نشین کرد تا بتواند خودش را به پست پادشاهی نزدیک کند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه تأکید کرد: ولیعهد سعودیها با سیاست سرکوب٬ رقبای خود را خانهنشین و به نحوی بر علیه آنها اقدام کرد بنابراین از این ناحیه احساس ترس و نگرانی دارد چرا که در گذشته نیز چند بار مورد سوء قصد قرار گرفت.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد نگرانی عربستان و شخص محمد بنسلمان تنها از جانب شیعیان این کشور است، اما در حقیقت او از جانب بدنه سُنی جامعه ریاض هم احساس نگرانی میکند.
کارشناس مسائل خاورمیانه اظهار کرد: بدنه کشور عربستان بر پایه وهابیت قرار دارد، اما قتل جمال خاشقجی نشان داد که در این کشور گرایشهای اغفالی(مادیگری) هم امکان رشد دارد که ولیعهد ریاض از این لحاظ هم بسیار نگران است.
کاظم زاده گفت: جمال خاشقجی در اواخر زندگی اش به گرایشان اغفالی تمایل پیدا کرده بود و این یکی از دلایل قتل او بود همچنین این جنبش و گرایش از حمایت قطر و ترکیه برخوردار است چرا که هر این کشورها هم از رقبای عربستان و شخص محمد بنسلمان محسوب میشوند.
وی در ادامه گفت: قطر و ترکیه بارها مورد آماج و هجمههای ولیعهد ریاض و دخالتهای او قرار گرفتهاند بنابراین محمد بنسلمان نگران است که این کشورها هم متقابلاً به دخالت در امور داخلی عربستان دست بزنند و با عواملی که در داخل ریاض دارند برای سرکوبی او دست به کار شوند.
کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: نگرانیها و ترسهای ولیعهد ریاض از برکناری، منجر به انجام سیاست سرکوب، ترور و اعدام شد که نوعی افتادن در دور باطل سرکوب و وحشت است لذا به هر میزان که وحشتش افزایش مییابد، سرکوب را تشدید میکند بنابراین همان سرکوبها هم از ترس اینکه با واکنش متقابل روبرو شود منجر به هراس و وحشت محمد بنسلمان شده است.
کاظمزاده با بیان اینکه این اعدامها نشان دهنده عمق و گستره هراس و وحشتی است که بر جان سعودیها از جمله ولیعهد شان حاکم شده است، توضیح داد: حمایتهایی که راستگرایان آمریکایی و اسرائیلی از محمد بنسلمان، در افزایش و تشدید سیاست سرکوب، ترور و اعدامهای وحشتناک ریاض میکنند را نمیتوان نادیده گرفت.
انتهای پیام/