به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در بخش اول سید یاسر جبرائیلی، کارشناس مسائل اقتصادی با برشمردن عملکرد کشورهای موفق در عرصه تولید نکات مهم و قابل استفاده برای درمان وضعیت کنونی اقتصاد کشور را بیان نمود. جبرائیلی با بیان آنکه اقتصاد در اسلام با احترام به آزادی اقتصادی برای دولت نقش حامی، هادی و ناظر قائل است. وی با در نظر گرفتن این مضمون نظریهی حمایت هوشمند را مطرح کرد.
جبرائیلی با در نظر گرفتن ۵ رابطه دولت با بخش خصوصی بر اساس اقتضای وضعیت بازار، این ۵ رابطه را اینگونه تعریف نمود: اولین رابطه رابطه صیانت از بازار است.
کارشناس اقتصادی برنامه برای توضیح این رابطه وظیفه دولت را در قبال کالای داخلی، ممنوعیت واردات کالای مشابه اعلام کرد.
جبرائیلی ادامه داد، پیشرفت یک فرآورده نیست یک فرآیند است، کشور ایالت متحده امریکا قبل از استقلال در سال ۱۷۷۶، با تشکیل یک گروه به نام فرزندان آزادی در مخالفت با ورود چای انگلیسی به کشتیهای انگلیسی حمله نموده و ۴۱ تن چای را همراه با این کشتیها آتش زده و غرق مینمایند که این مقدمهای برای شروع جنگهای استقلال کشور ایالات متحده شد. او با مثال زدن حمایت دولت اوباما از صنعت تایر در سال ۲۰۰۷ با افزایش ۳۵ درصدی تعرفههای گمرکی افزود، در مقطع کنونی نیز این حمایت از کالای داخلی در امریکا به شدت در جریان است. کره جنوبی ارز را تنها برای توسعهی صنایع خود بکار گیری میکرد، انگلیس نیز با حمایت از کشتیهای انگلیسی توانست به این سطح قدرت در صنایع دریایی برسد.
کارشناس اقتصادی برنامه پایش، وظیفه دوم دولت را خلق بازار دانست. او با مثال زدن فناوریهای بکار رفته در گوشیهای اپل، بیان کرد تمام این فناوریها در پروژههای دولت آمریکا بوجود آمده، پس وظیفهی دولت خلق بازار در عرصهی فناوری و زیر ساخت است. در کره جنوبی نیز بسیاری از فناوریهای امروز کره از پروژههای دولتی برای تقویت ساختار دفاعی کشور بوجود آمده است، تلویزیونهای کرهای که امروز بازار ایران را گرفته است، خود محصول قانون توسعه صنایع الکترونیک کره جنوبی در سالهای نه چندان دور است که منجر به ساخت ۵۷ فناوری الکترونیکی در طی ۵ سال با گذاشتن تمام انرژی و امکانات در این کشور است.
جبرائیلی سومین وظیفه دولت را حفظ بازار دانست، در تبیین این رابطه جبرائیلی هواپیماهای ایرباس را به عنوان مثال مطرح نمود، او با بیان آنکه اروپاییها در سال ۱۹۷۰ شرکت ایرباس را تشکیل دادند و در سال ۱۹۸۰ زیان این شرکت به ۳.۵ میلیارد دلار رسید بیان کرد، اروپاییها با وجود این ضرر هنگفت با هدف شکستن شبه انحصار امریکا در صنایع هوایی به حمایت خود از این شرکت ادامه دادند و الان نتایج آن قابل مشاهده است.
بیشتر بخوانید: رونق تولید، رشد اقتصادی به همراه دارد/ظرفیت تولید کالاهای وارداتی در کشور موجود است
قبض بازار به عنوان چهارمین وظیفه یا رابطه دولت با بازار و بخش خصوصی در حوزه هدایت نقدینگی تعریف میشود، یعنی دولت باید بازارهای غیر مولد را کوچک سازی کند تا سطح سود فعالیتهای غیر مولد را آنقدر پایین بیاورد تا کسی به فکر خرید ارز و سکه و طلا و مسکن نیافتد. او با بیان اینکه دولت باید با گرفتن مالیات از بازارهای دلالی و غیر مولد را وظیفه اصلی دولت در این حوزه دانست.
آخرین رابطه دولت با بازار نیز بسط بازار است، یعنی دولت باید برای حمایت از تولید کنندگان امکان صادرات به بازار کشورهای دیگر را نیز برای تولید کنندگان فراهم آورد.
در پایان بخش اول برنامه پایش، جبرائیلی با بیان اینکه این نظریه مبتنی بر سیاست صنعتی و اشراف است یعنی باید بدانیم در کجا هستیم و باید به کجا برویم، او در نهایت با مثال زدن صنعت خودرو سازی ایران بحث خود را اینگونه پایان داد که صنعت خودرو سازی در ایران محصول شکست برنامههای سرمایه گذاری خارجی شرکتهای انگلیسی و فرانسوی در ایران است، کارشناس برنامه دیشب پایش جملات خود را اینگونه پایان داد: پیشرفت، یک فرآورده نیست یک فرآیند است.
در بخش دوم برنامه پایش ۹ اردیبهشت، ۴ تن از کارآفرینان موفقی که قوانین دست وپا گیر تولیدیهای آنان را امروز از رمق انداخته است، به بیان مشکلات خود پرداختند.
هوشنگ وحدت تولید کنندهی کورههای القایی، که روزی بیش از ۵۰ کارگر داشت و این تعداد امروز به ۲۴ نفر کاهش پیدا کرده است. روبیک دِرآوانسیان از تولید کنندگان مطرح مواد پلاستیکی که در اثر قوانین پیچیدهی بیمه، بیش از ۴۰ نفر از کارگرانش را تعدیل نموده، مجید حسینی، از کارآفرینان برتر کشور که در اثر جریمههای بانکی تعداد کارگرانش از ۱۰۰ نفر به ۴۰ نفر رسیده اند و، ولی الله ادیبی تولیدکنندهی کفشهای طبی که در اثر واردات بیرویهی محصولات چینی و مهمتر از آن جریمهی وامهای بانکی ۴۰ پرسنل او تبدیل به تنها ۲ نفر شده است، دیشب مهمان برنامه پایش بودند.
وحدت به مشکل منطقهی صنعتی خرمدشت که بیش از ۴۰۰۰ واحد صنعتی و تجاری مشغول به کار هستند؛ اشاره کرد. این واحدها که دارای مجوز از وزارت صنایع سنگین سابق هستند در اثر یک قانون مصوب در سال ۱۳۴۶ دچار مشکل از طرف محیط زیست شدهاند. محیط زیست با داشتن اختیارات قانونی از این قانون سال ۱۳۴۶ بدون بیان دلیل و راهکار برای اخراج این ۴۰۰۰ واحد صنعتی از خرمدشت استفاده میکند.
وحدت با اشاره به مشکلات و مسایل دشوار تولید از جمله ادارهی محیط زیست خاطر نشان کرد "ما به تکلیف عمل میکنیم کاری به اوضاع نداریم. " او خطاب به رئیس جمهور گفت: من میخواهم چیز جدیدی را به شما بگویم و آن احتکار کالاهای صنعتی خزندهای است که در کشور دارد شکل میگیرد.
آوانسیان گفت: "امکانات خوبی دارم، اما مجبور به جمع کردنش شده ام. " برخی موانع هستند که دولت بایدآنها حل کند. "به من جواز ندادند؛ اما بعد از ۲۵ سال گفتند ۲۵ سال بدهی داری چراکه پرونده را باز کردی".
این تولیدکننده قطعات پلاستیکی، به بیمهی قانون پیمانکاری اشاره کرد که برای هر قالب باید سه بار به ادارهی بیمه برود. وی گفت بیمه هر قالب را یک کارگاه سیار میداند؛ مثلا یک قالب ۱۰۰ هزارتومانی را یک پروژه تعریف میکند و هر پروژه سه مرحلهی کاری در ادارهی بیمه است؛ یعنی حجم کاری بالا که برای کارگاه تولیدی کوچک زمانبر و هزینهبر است.
او در پایان صحبت هایش به رییس جمهور گفت: " اگر کار را به نیروی جوان نسپارید فردا گرفتار خواهید شد. من ۵۸ ساله هستم و احساس میکنم پیر شدم. به دولت خود، اطرافیان و وزرا نگاه کنید و به جوانان جواب بدهید. واقعا به نیروی جوان نیاز داریم به نیروی جوانی که بیش از ۳۵ تا ۴۰ سال نداشته باشد. تمام وزرا را باید عوض کنید. "
مجید حسینی، که محصولش سه سال به عنوان محصول برتر سال در جشنوارهها انتخاب و در سال ۹۱ نیز به عنوان کارآفرین موفق به برنامهی پایش دعوت شده بود، با تکیه بر سود مرکب وام بانکها گفت: "بانکها اقتصاد ما را به گروگان گرفتهاند. " او با اشاره به منویات رهبر انقلاب مبنی بر بانکی که بنگاهداری میکند غلط کرده است. به خلق پول بانکها اشاره کرد، همچنین بانکهایی را که در تسهیلات مشارکتی تنها در سود شریکاند را مصادق ربا است.
اولین تولید کننده اسنک ماهی در ایران خاطر نشان کرد: "ما ۴۰۰۰ نفر در کمپین حذف ربا هستیم. به شما بگویم هر چه فریاد دارید بر سر بانکها بکشید. " او از تولیدکنندگان و مردم درخواست کرد به این کمپین ملحق شوند. حسینی خطاب به دولت گفت: "ما تولیدکنندگان و کارآفرینان بر عکس شما که میگویید راهی نیست؛ میگوییم این راهکار، لطفا اجرا کنید. "
دیگر کارآفرین دعوت شده به برنامهی اقتصادی پایش، ولیالله ادیبی بود. ادیبی با بیان اینکه در رقابت با چینیها شکست خورده ایم؛ گفت: "شکسته شدیم، اما هنوز از پا نیفتادیم. " او به تفاوتهای تولید در چین و ایران اشاره نمود و افزود، قیمت تمام شدهی کالا در ایران خیلی بالاست و این مشکل مهمی در راستای تولید است. وی با اشاره به افزایش قیمت دلار، این تهدید را فرصتی برای تولید دانست و با اشاره به جریمه دیر کرد بانکها، بیمه و ادارهی مالیات گفت: "ادارهی بیمه ماهی ۲.۵ درصد دیرکرد میگیرد، ربا است؛ دیرکرد مگر حرام نیست.
ادیبی با اشاره به مشکلات زیاد کارگاههای تولیدی و موضع قدرت بانکها نسبت به تولیدکنندگان نوپا به رئیس جمهور گفت: "من دوست دارم شما بیایید در واحدهای تولیدی کوچک به درد دل ما گوش کنید. مسئولینی را بالای سر ما بگذارید؛ که آشنا به این کار باشند. "
«پایش» به تهیهکنندگی الهام پیرهادی و سردبیری محمد عنبری، کاری از گروه دانش و اقتصاد شبکه یک سیما است که امشب نیز با حضور کارآفرینان ملی و با موضوع رونق تولید از ساعت ۱۵: ۲۳ با اجرای محمد دلاوری بهطور زنده پخش خواهد شد.
انتهای پیام/