به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، خرید و فروش و معامله اجناس و کالاهای مختلف نو و دست دوم، اگرچه چند سالی است که با شکلگیری سایتهای مختلف شکل و شمایل جدیدی به خود گرفته و بهاصطلاح «دیجیتالی» شده، اما زمینه سوءاستفاده و دلالی سودجویان و واسطهگران را بیش از پیش فراهم و تسهیل کرده است تا جایی که التهابات به وجود آمده در بازارهایی مانند مسکن و خودرو ماحصل دلالیهایی است که از طریق سایتهای خرید و فروش اینترنتی انجام میشود.
بیشتربخوانید: اپیدمی رجوع به سایتهای تخفیفدار توسط خریدار و فروشنده / وقتی هر سه طرف ماجرا برنده میشوند!
براساس اطلاعات مندرج در سازمان نظام صنفی رایانهای تهران، سایت دیوار از سال ۱۳۹۲ آغاز بهکار کرده است. این سایت توسط شرکت «آگهپردازان هوشمند» (سهامی خاص) به مدیریت اشکان میرآرمندهی در تهران به ثبت رسیده است. سایت شیپور نیز فعالیت خود را از مردادماه سال ۱۳۹۱ با موضوع نیازمندیهای آنلاین آغاز کرده است. نام و برند تجاری شیپور بهنام شرکت نتتجارت اهورا (سهامی خاص) در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ثبت شده است و براساس اطلاعات مندرج در سازمان نظام صنفی رایانهای تهران، این شرکت با مدیریت رضا اربابیان در تهران فعالیت میکند.
اطلاعات دقیقتری از نحوه فعالیت این دو سایت خرید و فروش اینترنتی و منافعی که از راهاندازی سایتهای مذکور، عاید گردانندگان آن میشود در دست نیست و تماسهای مکرر ما با روابطعمومی این سایت ها برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه نیز بینتیجه ماند. با وجود این طی یکی دو روز گذشته سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی اعلام کرده پروندههای تخلف گرانفروشی خودرو از طریق سایتهای دیوار و شیپور در یکماهه اخیر نسبت به مدت مشابه سال گذشته دو برابر افزایش یافته است؛ لذا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات باید پایگاههای اینترنتی خرید و فروش کالا در فضای مجازی را بیشتر کنترل کند.
بهدنبال افزایش شاکیان پروندههای تخلف در خرید و فروش سایت دیوار و شیپور، رئیسپلیس فتا در پایان سال گذشته اعلام کرد سایت دیوار یک شرکت انتفاعی است که در حال نفعبردن از مبادلات در این سرویس است، بنابراین خودشان هم باید امنیت پلتفرم خود را برقرار کنند. از سوی دیگر، مدیر روابطعمومی سایت دیوار با انتقاد از صحبتهای رئیسپلیس فتا، این استدلال را مغایر با وظیفه ذاتی پلیس که مقابله با جرایم است دانسته و گفته اگر قرار باشد پلیس با چنین رویکردی پیش برود باید همه سرویسهای حوزه تجارت الکترونیکی ایران مسدود شود. به گفته مدیر سایت شیپور نیز، تاکنون ۲۰ مجوز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای فعالیت این سایت دریافت شده است، با این حال قانون و نهاد اجرایی و نظارتی واحدی برای کسبوکارهای اینترنتی وجود ندارد.
در ادامه پاسکاری وظایف مسئولان، وزیر ارتباطات نیز اعلام کرده است سایتهای خرید و فروش کالا باید نظارت بیشتری بر محتوا داشته باشند. این در حالی است که در جریان این پاسکاریها و نبود هیچ ارگان و نهاد ناظری بر فعالیت سایتهای خرید و فروش اینترنتی، بازارهای مختلف ازجمله مسکن و خودرو تحتتاثیر بازی دلالان و واسطهگران، هر روز با التهابات قیمتی مواجه میشوند.
در این راستا چند نکته حائز اهمیت است؛ نخست آنکه به گفته مدیران سایتهای اینترنتی خرید و فروش، این سایتها تنها انتشاردهنده آگهیها هستند و هیچ دخل و تصرفی در معاملات انجامشده نداشته و منفعتی عاید آنها نمیشود. این در حالی است که چارچوب مشخصی برای شیوه فعالیت این سامانهها و نحوه نظارت بر آنها در قانون وجود ندارد.
به عبارت دیگر، نهاد مشخصی برای نظارت بر فعالیت و سیاستگذاری این سایتها وجود ندارد. نکته دوم اینکه سایتهای خرید و فروش اینترنتی معمولا از بخشهای مختلفی ازجمله خرید و فروش مسکن، خودرو، خدمات، وسایل شخصی و موارد دیگر تشکیل شده که هرکدام از این بخشها نیازمند ناظران متخصص در زمینه مربوطه است. برای مثال برای نظارت بر روند فعالیت و خرید و فروش در بخش خودرو، کارشناسان متخصص در این حوزه باید نظارت بر خرید و فروش خودرو را برعهده داشته باشند. همچنین برای نظارت بر روند معاملات مسکن، باید کارشناسان بازار مسکن بر قیمتگذاری و خرید و فروش مسکن نظارت کنند. بدیهی است که بهدلیل وسعت کالاها و خدماتی که در سایتهای دیوار و شیپور ارائه میشود، دامنه نظارت بر خرید و فروش نیز باید گسترده باشد.
در حالی که اکنون هیچ ارگانی بر هیچیک از بخشهای سایتهای مذکور، نظارت دقیق و کارشناسیشدهای ندارد.
همین امر موجب شده مسئولان اتحادیههای صنفی بحران ایجادشده در بازار مسکن یا بازار خودرو را دستاورد بازی دلالان در سایتهای اینترنتی و عدم نظارت بر عملکرد آنها بدانند. رئیس اتحادیه صنف نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو معتقد است عدهای در فضای مجازی و در سایتهای دیوار و شیپور با قیمتها بازی میکنند و بهصورت هماهنگشده قیمت خودرو را افزایش میدهند.
مصطفی قلیخسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز میگوید: «متاسفانه در حال حاضر قیمتهای ارائهشده در سایتهای اینترنتی مانند شیپور و دیوار، غیرواقعی است و دلالان با انتشار آگهیهای دروغین و با قیمتهای غیرواقعی، به افزایش قیمت مسکن در بازار دامن میزنند.»
از سوی دیگر جواد جاویدنیا، معاون امور فضای مجازی دادستان کل کشور گفته است برای شناسایی افرادی که بهصورت سازمانیافته در فضای مجازی قیمتگذاری میکنند دستورات لازم صادر شده است. مضاف بر اینکه باید ضوابطی بهوسیله اتحادیهها درباره قیمتگذاری در فضای مجازی تهیه شود تا بتوان از ثبت آگهیهایی که قیمتهای نادرست را منتشر میکنند، جلوگیری کرد.
هفته گذشته و در پی نوسان شدید قیمت خودرو در بازار، بار دیگر توجهها به بازیهای قیمتی در حوزههای خودرو و مسکن در سایتهای خرید و فروش جلب شد. در این میان دلالان نخستین کسانی هستند که برای کسب سود بیشتر، قیمتهای بیمنطق و کاذب را از طریق سایتهای اینترنتی ارائه میدهند و از این طریق به التهاب بازار دامن میزنند. تاثیرپذیری قیمت خودرو از سایتهای اینترنتی بهحدی است که این شبهه را ایجاد میکند که رشد قیمت خودرو بهصورت سازمانیافته از طریق سایتهای اینترنتی افزایش یافته است.
این در حالی است که طی یکی دو روز گذشته قیمت خودرو و مسکن از تمامی آگهیهای منتشرشده در سایت دیوار حذف و بهجای آن جمله «قیمت توافقی» درج شد. این اقدام از سوی مرکز مبارزه با جرائم ملی و سازمانیافته پلیس فتا و با هدف جلوگیری از فعالیت سودجویان و تعدادی از دلالان فعال در این حوزه و فعالیت گسترده و سازمانیافته این افراد در سایتهای واسط انجام شده است، اما بهنظر میرسد راهکارهای در پیش گرفته شده هنوز تاثیر خود را بر دلالی در بازار خودرو و مسکن در فضای مجازی نگذاشته است.
وحید شقاقیشهری، اقتصاددان و عضو هیاتعلمی دانشگاه خوارزمی با تاکید بر ضعف عملکرد دولت در آشفتگی موجود در بازار مسکن و خودرو میگوید: «بررسی چرایی تاثیرگذاری سایتهای خرید و فروش اینترنتی بر افزایش قیمت خودرو و مسکن را باید از چند منظر مورد تحلیل قرار دارد. نخست اینکه در اقتصاد ایران، از ابزارهای سیاستی برای کنترل اقتصاد بهخوبی استفاده نمیشود. برای مثال در شرایطی که میتوان تنها با دو پایه مالیاتی مانند مالیات بر دارندگان خودروهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان و مالیات بر ثروت بهراحتی کنترل بازار را در دست گرفت، دولت و تیم اقتصادی دولت بهعنوان متولیان اقتصاد کشور، منفعلانه از کنار ابزارها و سیاستهای کارآمد در این حوزه میگذرند و بهدلیل وجود رانتهای عظیم و فسادهای گسترده و به خطر افتادن منافع ذینفعان، اجازه تصویب پایههای مالیاتی را نمیدهند.
بدیهی است در شرایطی که کنترل بحران اقتصادی کشور از دست دولت خارج میشود و هرج و مرج اقتصادی به وجود میآید، زمینه فعالیت سوداگران و دلالان فراهم میشود. در این میان وجود سایتهای اینترنتی نبض بازار را به دست گرفته و در این آشفتهبازار جولان میدهند؛ بنابراین اگر دولت در وهله نخست، اصول اقتصادی را بهدرستی اجرا کند، مجال رشد دلالی و واسطهگری از طریق سایتهای اینترنتی فراهم نمیشود.»
به گفته وی، در حال حاضر کنترل بازار خودرو و مسکن از دست سیاستگذار خارج شده است. از سوی دیگر، راهکارهایی که مسئولان منفعل برای کنترل بازار ارائه میدهند بهقدری سطحی و غیرکارشناسی است که بهجای کنترل بازار، التهاب بازار را تشدید میکنند. برای مثال در شرایطی که قیمت خودرو روزبهروز در حال افزایش است، یکی از مسئولان با بیان اینکه «فعلا خودرو نخرید» سعی در کنترل بازار و جلوگیری از افزایش قیمت خودرو دارد، در حالی که وقتی شرایط از کنترل دولتمردان خارج شده، بیان چنین اظهارنظرهای غیرمنطقی و غیرکارشناسی تعادل بازار را برهم میزند؛ چراکه این تصور را ایجاد میکند که مسئولان برای کنترل بازار، هیچ ابزاری در دست ندارند لذا تصمیم به نصیحتکردن گرفتهاند.
شقاقیشهری معتقد است در حال حاضر گردانندگان اقتصاد کشور، بهویژه در بخش مسکن و خودرو، سایتهای اینترنتی هستند که از هر فرصتی برای کسب سود بیشتر استفاده میکنند. بدیهی است وقتی دولت بهعنوان سیاستگذار، خود را از معرکه کنار کشیده و نمیتواند یا نمیخواهد بازار را کنترل کند، افسار بازار به دست دلالان و واسطهگران میافتد.
وی میگوید: «هر سایتی برای آغاز فعالیت خود و دریافت مجوز باید دستورالعملی را بپذیرد؛ برای مثال وقتی یک سایت اقتصادی قرار است بخشی از راهبری اقتصادی در جامعه را برعهده بگیرد، باید سازوکار مشخصی را که از سوی متولیان اقتصادی تعیین شده است، بپذیرد. فعالیت در این سایت باید بر پایه ارائه مشاوره از سوی گروهی از متخصصان استوار باشد. مضاف بر اینکه گروهی از متخصصان نیز مسئولیت نظارت بر روند فعالیت در این سایت را برعهده داشته باشند. شکی نیست دولت میتواند با استفاده از سادهترین ابزارهای اقتصادی، اقتصاد کشور را بهراحتی کنترل و از التهابآفرینی دلالان و واسطهگران جلوگیری کند.»
منبع: روزنامه فرهیختگان
انتهای پیام/