یک کارشناس اقتصادی گفت: بازار متشکل ارزی می‌تواند روش مناسبی برای بومی سازی نحوه تعیین قیمت ارز در بازار ارز باشد.

خودکفایی در تعیین نرخ ارز با راه اندازی بازار متشکل ارزی/ چند راهکار برای محاسبه نرخ ارز وجود دارد؟بهزاد خسروی، اقتصاددان و کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار بورس، بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به وجود ارزهای خانگی و تأثیر آن در عدم کنترل بازار ارز، گفت: وجود این ارزها در منازل حاصل یک نوع بی اعتمادی جامعه به دولت هاست که تقریبا در اکثر اقتصادهای دنیا این اتفاق رخ می دهد؛ اما در این بین برخورد و مقابله با آن بسیار حائز اهمیت است.

وی با بیان اینکه بیش از ۳۰ میلیارد دلار ارز خانگی در کشور وجود دارد، اظهار کرد: دلیل به وجود آمدن این موضوع تلاش مردم برای عدم سقوط دارایی هایشان است، یعنی برای اینکه ارزش پول خود را از دست ندهند آن را به دلار تبدیل کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: آغاز فعالیت بازار متشکل ارزی از هفته آینده/۸۵ درصد کالا‌های وارداتی مواد اولیه است


خسروی تأکید کرد: این حجم از دلار خانگی شوخی نیست، چه بسا که اگر همین حجم از ارز‌ها به بازار کشور وارد شود، می‌تواند نرخ فعلی دلار و یورو را به واقعیت نزدیک کند.

وی گفت: عوامل دیگری نظیر حجم نقدینگی و واردات هم جزو مواردی است که می‌تواند در کاهش نرخ ارز در بازار‌ها نقش بسزایی داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه سیاست‌های کلی بانک مرکزی در دوره فعلی، روند قابل قبولی دارد، گفت: بانک مرکزی باید برنامه جدی برای خودکفایی در نرخ ارز داشته باشد. تنها کشوری هستیم که نرخ ارز ما در کشور‌های امارات، سلیمانیه عراق و هرات افغانستان تعیین می‌شود.

وی گفت: بازار متشکل ارزی می‌تواند روش مناسبی برای بومی سازی نحوه تعیین قیمت ارز در بازار‌ ارز باشد، اما باید روش و جزئیات این بازار برای کارشناسان اقتصادی شرح داده شود تا بتوانند در رفع خلاء‌های احتمالی به بانک مرکزی کمک کنند. این بازار دست بازارسازان و دلالان ارزی را کوتاه خواهد کرد و نرخ ارز در ایران توسط خریداران ایرانی تعیین تکلیف می‌شود.

خسروی با اشاره به نحوه تعیین قیمت ارز در کشور‌ها گفت: کارشناسان اقتصادی با روش‌های مختلفی نرخ ارز را تعیین و یا پیش‌بینی می‌کنند در حال حاضر اگر نرخ دلار را بر اساس فرمول تفاضل تورم داخلی و خارجی تعیین کنیم چیزی حدود ۷۵۰۰ تا ۸۵۰۰ تومان خواهد بود و اگر آن را بر اساس فرمول نقدینگی و رشد اقتصادی چیزی حدود ۱۰۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ تومان برآورد خواهد شد.

وی بیان کرد: فرمول تولید ناخالص ملی و نقدینگی از جمله مواردی است که به کاهش نرخ ارز در کشور بسیار کمک می‌کند به شرط آن که تولید ناخالص ملی افزایش یابد و نقدینگی به سمت عقلانی بودن میل کند.

این کارشناس اقتصادی در پایان گفت: حال باید بانک مرکزی با کاهش نقدینگی سیاست‌هایی را در شرایط تحریم بکار گیرد که مانع از افزایش نرخ ارز باشد. هر چند نرخ ارز معمولا تابعی از میزان تورم است، اما تورم به نوبه خود با افزایش حجم نقدینگی رابطه معناداری دارد.

انتهای پیام/

نرخ ارز تابعی از میزان تورم است

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار