به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، هوش مصنوعی مفهوم جدیدی است که از طرح آن چند سالی بیشتر نمیگذرد. این فناوری نوین با تاثیر چشمگیری که داشته، توانسته زندگی روزمره را راحتتر کند. خانههای هوشمند و تجهیزات اداری، تجاری و دیجیتال هوشمند نمونههایی از استفاده از قابلیتهای هوش مصنوعی در دنیای مدرن است. امروزه بهراحتی از زمان حرکت با خودرو میتوانید با استفاده از سیستمهای ترافیکی هوشمند، مسیرهای پرترافیک را از خانه تا محل کار با نقشههای هوشمند کنترل کرده و خلوتترین مسیرها را برای تردد انتخاب کنید.
بیشتربخوانید : راز پنهان در پشت هوش مصنوعی
اما این تحول تنها به این موارد ختم نمیشود، از هوش مصنوعی در عرصه آموزش در دانشگاهها هم میتوان استفاده کرد. با ورود هوش مصنوعی به دانشگاهها و سیستمهای آموزش عالی، موسسات آموزشی موظفند فناوریهای نوین مرتبط با این حوزه را به دانشجویان بیاموزند و آنها را برای ورود به بازار کار (مرتبط با فناوری) آماده کنند.
تاثیر هوش مصنوعی در آموزش عالی
به گزارش educationdive، فناوری هوش مصنوعی برای شناسایی سریعتر و مداخله فعال در مسائل دانشجویی، موسسات را تقویت میکند. علاوهبر این، الگوریتمهای یادگیری ماشینی هوش مصنوعی به مدلسازی پروفایل مطلوب و دقیق دانشجویی هم کمک میکند. این فناوری در هر گوشهای از آموزش عالی نفوذ کرده و در کلاسهای درس، دفاتر اداری و حتی خوابگاهها هم مورداستفاده قرار میگیرد و شرایطی را در دانشکدهها ایجاد میکند که دانشجویان بتوانند یک دانشکده شخصیسازیشده را تجربه کنند. همانگونه که این فناوری دانشکدهها را از یک رویکرد واحد دور میکند، به پیشرفت آنها در رسیدن به اهداف بلندمدت هم یاری رسانده و آموزش عالی را برای انواع فراگیران قابلدسترستر میکند. فناوری هوش مصنوعی این کار را به چند روش انجام میدهد که از آن میان میتوان به چند مورد اشاره کرد: اسکن مواد کلاسی برای موضوعات در دسترس، بهبود ابزارهای یادگیری برای دانشجویان دارای معلولیت و ارائه منابع فردی برای فراگیرانی که به حمایت بیشتری نیاز دارند؛ مانند فراگیرانی که زبان انگلیسی را بهعنوان زبان دوم صحبت میکنند.
هوش مصنوعی شرایطی را برای امکان دسترسی بیشتر فراهم میکند که پیش از آن امکان دستیابی به آنها وجود نداشته است. بسیاری از موانعی که در محیطهای دانشگاهی حکمفرماست به فناوریها مربوط میشود. اگر سیستمهایی باید ساخته شوند که بهطور خودکار، دقیق و دائمی کار کنند، اطمینان داشته باشید که این فناوری برای تمام فراگیران قابلدسترس است.
تبدیل صوت به متن
نرمافزار تبدیل صوت به متن یکی از انواع هوش مصنوعی است که میتواند بهعنوان یک دستیار به کمک دانشجویان معلول بیاید. جزوهنوشتن یکی از کارهایی است که دانشجویان انجام میدهند، اما دانشجویانی که دچار معلولیت هستند، میتوانند از قابلیت تبدیل صوت به متن فناوری هوش مصنوعی استفاده کنند. در کلاسهای دانشگاهی که از ابزارهای یادگیری آنلاین مانند پخش ویدئو و کلیپهای یوتیوب استفاده میشود هم میتوان از این کاربرد هوش مصنوعی استفاده کرد تا صوت این برنامهها را به متن تبدیل کند.
این فناوری همچنین برای تبدیل سخنرانیها به متن هم مورداستفاده قرار میگیرد. دانشگاههای مخصوص ناشنوایان و کمشنوایان از مراکز آموزشیای هستند که میتوانند به بهترین شکل از این قابلیت بهرهمند شوند. دانشگاههای بزرگ دنیا مانند هاروارد و استنفورد از مشتریان فناوری تبدیل صوت به متن هوش مصنوعی هستند، این درحالی است که برخی دانشگاهها هنوز هم به استفاده از نیروی انسانی در این زمینه اصرار دارند و ترجیح میدهند به جای استفاده از فناوری هوش مصنوعی، از کارمندان یا حتی دانشجویان برای این منظور کمک بگیرند. فناوری تشخیص صدا در سالهای اخیر پیشرفتهای زیادی کرده است. گوگل و مایکروسافت دو کمپانی پیشگام در این زمینه بودهاند که سیستمهای تشخیص صدا را در محصولات الکترونیکی خود راهاندازی کردهاند.
این سیستمها فرآیند تبدیل صوت به متن را با دقت بالای ۹۵ درصدی انجام میدهند که تقریبا با دقتی که انسان انجام میدهد، برابری میکند، اما در کلاسهای درس دانشگاهی که سکوت مطلق نبوده و سروصداهای پسزمینه در آن وجود دارد، تجهیزات دمدستی ضبط صدا و بیان اصطلاحات و واژههای غیرمعمول، فهم کلام را دشوارتر میکند و باعث کاهش دقت فناوری تشخیص صدای هوش مصنوعی میشود. کریستوفر فیلیپس، هماهنگکننده دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات الکترونیکی دانشگاه ایالتی یوتا معتقد است بیشتر کمپانیهای دارای این فناوری، دقت سیستم تشخیص صوت خود را بین ۸۰ تا ۹۰ درصد اعلام میکنند که ادعای بزرگی است. اما برخلاف آنچه ادعا میکنند، معمولا از هر ۵ تا ۱۰ کلمه، یک کلمه نادرست تشخیص داده میشود. اما با وجود دقت بالایی که برخی از این سیستمهای هوشمند دارند، باز هم یک نیروی انسانی باید بر آن نظارت داشته باشد تا از نحوه عملکرد صحیح ابزارهای تبدیل صوت به متن هوش مصنوعی اطمینان حاصل کند.
این فناوری نیاز به ارتقا دارد و باید بهبود یابد تا بدون نیاز به حضور یک کنترلکننده بتواند کار تشخیص صوت را انجام دهد. تشخیص خودکار صوت گام امیدبخشی است که میتواند مشکل این فناوری را برطرف کند. علاوهبر این، استفاده از فناوری هوش مصنوعی تبدیل صوت به متن هزینههای دانشگاه را هم کاهش میدهد. اگر به دنبال دقت ۹۹ درصدی در تبدیل صوت به متن هستید، موثرترین روش استفاده از این فناوری خودکار است. از آنجا که هوش مصنوعی روش سریعتری برای مکتوب کردن گفتار به شمار میرود، در تشخیص و تبدیل هزاران مدرک غیرقابل دسترس به شکلی قابلاستفادهتر به دانشکدهها کمک میکند. دانشگاه ایالتی یوتا برای راحتتر انجام دادن این کار، ابزاری را با سیستم مدیریت یادگیری ادغام کرده است که بهطور خودکار مدارک را کنترل میکند.
موثر در یادگیری زبان
بعضی ابزارهای آموزشی آنلاین با استفاده از فناوری هوش مصنوعی با نیازهای اساسی هر دانشجو مطابقت دارند. بهعنوان مثال، اپلیکیشن وب و موبایلی Voxy که بر پایه هوش مصنوعی طراحی شده، گامهایی را پیشروی دانشجویان قرار میدهد که با ایجاد درسهای شخصیسازیشده که با مهارتها و علایق هر دانشجو مطابقت داشته باشد، مهارتهای زبان انگلیسی آنها را افزایش دهد. دانشکدهها این پلتفرم را بهعنوان یک ابزار آموزشی برای تکمیل واحدها و برنامهها در اختیار دانشجویان قرار میدهند. بهعبارتی، در یادگیری زبان، هرچه فضای آموزشی برای هر دانشجو یا فراگیر شخصیتر شود، یادگیری بهتر و موثرتر است. هوش مصنوعی که اساس این اپلیکیشن را تشکیل میدهد زمان موردنیاز برای شخصیسازی برنامه برای هر دانشجو را کاهش میدهد؛ بهطوری که این اپلیکیشن هوش مصنوعی، کاری را که استاد در عرض ۶ ساعت برای یک دانشجو انجام میدهد، تنها در ۱۰ دقیقه به اتمام میرساند. اپلیکیشن Voxy یکی از موثرترین روشها برای یادگیری زبان انگلیسی در دانشجویان محسوب میشود. بررسیها نشان داده دانشجویانی که از این نرمافزار هوش مصنوعی برای یادگیری زبان استفاده کردهاند، در مقایسه با دانشجویانی که دسترسی به این اپلیکیشن نداشتهاند، تسلط بیشتری روی زبان دارند.
نمرهدهی خودکار
از ویژگیهای فناوری هوش مصنوعی میتوان به نمرهدهی خودکار اشاره کرد، این برنامه کامپیوتری خاص، رفتار هر استاد را برای نمرهدهی به انشای دانشجویان در نظام آموزشی شبیهسازی میکند. در این برنامه از دانش دانشجویان، تجزیه و تحلیل پاسخها، بازخورد و ایجاد برنامههای آموزشی فردی برای نمرهدهی استفاده میشود.
ارزشیابی استاد
بازخورد، در واقع ارزیابی دانشجو از استاد است که سابقهای به قدمت تاریخ دارد. با وجود تغییر امتحانات برخی دانشگاهها از مکتوب به آنلاین، هنوز هم در شیوه ارائه بازخورد دانشجویان درباره استادانشان، تغییرات خاصی صورت نگرفته است، این درحالی است که اطلاعات و بازخوردهای بهدستآمده از دانشجویان در ارزیابی استادان نقش بسیار مهمی دارد. به لطف فناوریهای مدرنی، چون رباتهای سخنگو بر پایه هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی و پردازشگر زبان طبیعی بهعنوان فرصتهایی برای بهبود توانایی ارائه بازخورد دانشجویان شناخته میشوند. رباتهای سخنگو نظرات مختلف دانشجویان را مانند یک خبرنگار واقعی جمع میکند. یک مکالمه را میتوان مطابق با پاسخها و شخصیت هر دانشجو مطابقت داد. همچنین یک ربات سخنگو قادر به شناسایی دلایل ارائه هر نظر است و میتواند توهینهای شخصی را حذف کند.
تسهیلکننده مجازی
یکی از قابلیتهای هوش مصنوعی که در برخی شبکههای اجتماعی شاهد آن هستیم، وجود رباتهایی است که بهطور خودکار در گروهها به پاسخگویی به افراد میپردازند. این قابلیت بهویژه در گروههای آموزشی که از سوی دانشگاهها راهاندازی میشود و حتی در سایتهای مرتبط با دانشگاه مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند به سوالهای مطرحشده از سوی دانشجویان پاسخ دهد.
یادگیری تطبیقی
یادگیری تطبیقی یکی از حوزههای امیدبخش کاربردی هوش مصنوعی در سیستم آموزشی است. هوش مصنوعی در دانشگاهها قادر است فرآیند پیشرفت هر دانشجو را بهطور فردی کنترل و حتی دوره را تنظیم کرده و استاد را از این فرآیند آموزشی مطلع کند. این قابلیت، بهنوعی سیستم آموزش هوشمند را هم دربرمیگیرد.
منبع: روزنامه فرهیختگان
انتهای پیام/