به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در صورتی که والدین نسبت به استفاده از کلمات زشت فرزندان خود حساس شده و آنها را تهدید یا تنبیه کنند، کودک از این موضوع سوءاستفاده کرده و بهویژه در مکانهایی که والدین میخواهند کودکشان حفظ آبرو کند، این کلمات را به کار خواهند برد.
کودکان معمولا کلمات زشت یا ناسزا را از والدین خود، اطرافیان، کودکان همسنوسال در مهدکودکها یا همبازیهای خود شنیده و در رفتار و گفتار خود آن را پیاده میکنند. از این رو درصورتیکه کودک کلمات زشت را از والدین و اقوام درجهیک خود فراگرفته، حتما اطرافیان باید در الگوی رفتاری خود تجدیدنظر کنند و مراقب بحث و گفتوگوی خود بهویژه در زمان دعوای خانوادگی باشند.
اما بهطورکلی در صورتیکه کودک زیر ٦سال کلمات زشتی را شنیده و تکرار کند، والدین بدون عصبانیت و حساس شدن در آن کلمه بهراحتی باید از کنار این موضوع بگذرند که در این حالت کودک آن کلمه زشت را از خاطر خواهد برد.
بیشتر بخوانید: خشم والدین، دروغگویی کودک را دو برابر می کند
باید پذیرفت کودکان زیر ٦سال این کلمات زشت را خلق نکرده و حتی در بسیاری از موارد مفهوم این کلمات را نمیدانند، بنابراین عکسالعمل والدین میتواند منجر به ماندگاری یا کمرنگ شدن این کلمات در ذهن کودک شود، اما در مورد کودک بالای ٦سال باید گفت این کودکان مفهوم کلمات زشت را میدانند بنابراین باید والدین علاوه بر تغییر در الگوی رفتاری خود با فرزندان خود صحبت کنند و مفهوم کلمات را برای آنها توضیح دهند. در این شرایط اقوام درجهیک و والدین باید هماهنگ با هم برخورد مناسبی نشان دهند، یعنی روشی مشابه والدین را انتخاب کنند. باید به کودک فهماند که این الفاظ نامناسب است و نباید از آنها استفاده کند. اگر با وجود تذکرات رفتار تکرار شد باید از روشهای تنبیهی استفاده کرد.
منظور از تنبیه، محرومیت است؛ مثلا والدین وقتی کودک حرفی نامناسب زد، به ازای هرسال سن کودک یک دقیقه او را به اتاق دیگری بفرستند و نیم ساعت بعد از پایان محرومیت به او بیتوجهی کنند و نارضایتی خود را اعلام کنند یا اسباببازی موردعلاقهاش را برای چند ساعت از کودک بگیرند و بعد از آن بدون آنکه کودک متوجه شود، به اتاقش بفرستند یا مثلا از بردن کودک به پارک یا جایی که دوست دارد، خودداری کنند.
همچنین تا جایی که امکان دارد اجازه ندهید فرزندتان در مجاورت موقعیتهایی قرار بگیرد که فحاشی در آن هست. شما میتوانید از اطرافیان خود کمک بگیرید تا در برابر فحاشی کودکتان رفتار مشابه شما داشته باشند تا فرزندتان به زشت بودن رفتار خود پی ببرد.
در زمان فحاشی کودک نیز این عبارات را باید به کار ببرید:
میدانم که از رفتار دوستت عصبانی هستی، اما ناسزا گفتن کار درستی نیست.
اگر عصبانی هستی، نفس عمیقی بکش و بدون اینکه از الفاظ نامناسب استفاده کنی به کمک الفاظ درست و مناسب مشکلت را بیان کن.
ناسزا گفتن شخصیت تو را خراب میکند. اگر میخواهی به دوستانت نشان بدهی از آنها برتری، باید با آنها موقر و باادب صحبت کنی.
منبع: تبیان
انتهای پیام/