به گزارش حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، سهیل اسعد مسلمان آرژانتینی است که سه دهه قبل هنرپیشه بودن را رها کرد. بعدها در حوزه علمیه قم به تحصیل پرداخت. سپس عمر خود را وقف آشنا کردن مردم همزبان خودش در آمریکای لاتین با مفاهیم اسلامی کرد. زمانی که شبکه هیسپان تی وی آغاز به کار کرد وی از استعداد رسانهای خود برای کمک به این شبکه برون مرزی استفاده کرد و با برنامههای تولیدی سعی کرد برغنای این رسانه اضافه کند. جدیدترین برنامه تولیدی اسعد «اسلام دات کام» است. برنامهای برای آنان که در جستجوی حقیقت هستند. برای بررسی این برنامه که رویکردهای جدیدی دارد با وی به گفتگو نشستیم که با هم میخوانیم:
برنامه «اسلام دات کام» را چگونه معرفی میکنید؟
در برنامه «اسلام دات کام» هم مانند دو سری برنامههای قبل که با نگاه لاتینی برای مردم منطقه آمریکای لاتین تولید کردیم، بعضی از تعالیم و آموزههای دین اسلام را با محوریت سبک زندگی و معارف اسلامی معرفی میکنیم. با این تفاوت که برخلاف دو برنامه دیگر حالت دیالوگ و گفتگو ندارد.
ساختار هر برنامه مبتنی بر یک مجری است که من هستم و موضوعی را مطرح میکنم و برنامه شروع میشود. یک بخش آن تماس اسکایپی است که شخصی تماس میگیرد و ما سوالاتی را مطرح میکنیم و آن میهمان اسکایپی برنامه پاسخ میدهد. بخش دیگر آن هم وبگردی است که سعی بر این است که سایتهای مفید برای آموزش اسلام و مسائل معرفتی به زبان اسپانیولی را معرفی کنیم. یک بخش دیگر آن هم تماس با کارشناس است که سوالی مطرح میشود و آن کارشناس در حالی که در منزل خودش است، سوالات را پاسخ میدهد و ما آن را تصویربرداری میکنیم. همچنین تنوع موضوعات این برنامه زیاد و موضوعات آن بر اساس نیاز روز است. از این رو سعی شده تا برنامه برای مخاطبان جذاب باشد.
این برنامه چه تفاوتی با سایر برنامههای شما دارد؟
یک تفاوت این است که فعالیت بسیار قوی تری در بخش تولید انجام میشود. در دو برنامه قبلی به تهران میرفتیم و ظرف نیم ساعت برنامهای را در استودیوی هیسپان تی وی ضبط میکردیم و همان برنامه با یک ادیت و تدوین مختصر در شبکه پخش میشد، اما در «اسلام دات کام» ترکیبی از تصاویر، تماس اسکایپی، وبگردی و جاذبههای بصری مرتبط با مفاهیم اسلامی به مخاطب تقدیم میشود. برای مثال در برنامههای قبل از ساخت «اسلام دات کام»، زمانی که مجری صحبت میکرد بیننده تصویری غیر از خود مجری را نمیدید، اما در «اسلام دات کام» متناسب با موضوعات برنامه تصاویر هنری هم ارائه میشود. برای مثال زمانی که من در خصوص عدالت صحبت میکنم تصاویری برای انتقال مفهوم عدالت و نمادهای آن به مخاطب نشان داده میشود. به این صورت بینندگان برنامه تجسم بهتری از برنامه در فکر خود خواهند داشت.
این برنامه چه نیازی را برطرف میکند و چه بازخوردهایی دریافت میکنید؟
برنامه «اسلام دات کام» یک سری اطلاعات و معلومات را با روشهای خاصی مطرح میکند. از این رو با انتقال معلومات و اطلاعاتی در باره دین اسلام سعی بر تامین نیازهای معرفتی مردم منطقه آمریکای لاتین و اسپانیایی زبانان جهان دارد.
در حال حاضر فقط یکی دو قسمت اول این برنامه پخش شد و با دیدن چند قسمت اولیه برنامه نمیتوان در مورد استقبال کردن مردم از آن نتیجه گیری کرد. به نظر من در باب مسائل رسانهای دستکم باید شش ماه صبر کرد تا مخاطب پذیر بودن برنامه مشخص شود و الا با چند قسمت اولیه برنامه نمیتوان بازخورد گرفت.
چه جلوههای هنری در این برنامه در نظر گرفته اید؟
استودیوی برنامه مجازی است و غیر از مجری که در وسط استودیو قرار میگیرد، یک سری جلوههای هنری و بصری مانند یک سینما وجود دارد که بیننده میتواند مفاهیمی که در برنامه مطرح میشود را با آن تمهیدات هنری تماشا کند و از این طریق درک بهتری از مفاهیم اسلامی به دست آورد. مثلا زمانی که من در مورد وبگردی صحبت میکنم بیننده هم همزمان در حال تماشای سایت خواهد بود.
به نظر شما چه انگیزهای مردم آمریکای لاتین را ترغیب میکند تا جذب اسلام شوند؟
از آنجا که آگاهی مردم آمریکای لاتین نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی بسیار زیاد است بیشتر به ابعاد سیاسی و اجتماعی این دین علاقه پیدا میکنند، از این رو بسیاری از کسانی که مسلمان میشوند به دلیل جذابیت عدالت اجتماعی است که اسلام در ذات خود دارد و تازه مسلمانان را به خود جذب میکنند. این ابعاد عدالتخواه اسلام برای مردم منطقه آمریکای لاتین بیشتر از هر چیزی مهم است.
از طرف دیگر مردم این منطقه پیچیدگیهای اخلاقی مردم اروپا و آمریکای شمالی را ندارند و فطرت شان پاک است از این رو معرفی اسلام به آنان و پذیرش آن توسط مردم هیسپان، بسیار سادهتر است. همچنین این منطقه تاریخ مشترکی با دو قاره دیگر تحت استعمار یعنی آسیا و آفریقا دارد که این تجربه تاریخی هم در این برنامه مورد توجه قرار میگیرد تا اسلام به نحو بهتری برای مردم آمریکای لاتین معرفی شود.
در مسیر تولید برنامه «اسلام دات کام» چه مشکلاتی وجود دارد؟
بزرگترین مشکل ما برای تولید برنامه، مسائل مالی است که اگر امکانات بیشتری در اختیار داشتیم برنامههای بهتری میتوانستیم تولید کنیم که البته این موضوع به کمبود بودجه در معاونت برون مرزی باز میگردد. مساله دوم به کثرت سفرهای اینجانب برمی گردد که کمتر در ایران هستم. البته از ابتدا نیز این سفرها بود، اما اکنون تعداد سفرها بیشتر شده است. از این رو وقت زیادی برای تولید برنامه ندارم و مجبور هستیم در یک ماه چند برنامه را تهیه کنیم که این فشردگی کار موجب خستگی میشود هر چند این فشار مانع رشد کیفیت برنامه نشده و حفظ کیفیت حاصل زحمات گروهی دوستان است.
با این حال معتقدم باید گروه تولیدکننده از نظر کمی و کیفی تقویت شوند تا افراد بیشتر با تخصصهای مختلف بتوانند به جمع ما اضافه شوند و بر غنای برنامه بیفزایند.
انتهای پیام/