به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، گوش یک اندام حسی با عملکرد دو گانه یعنی شنوایی و تعادل است؛ حس شنیدن برای تکامل طبیعی، تکلم و برقراری ارتباط با سایرین ضروری است همچنین تعادل یا توازن برای انجام حرکات بدن و هماهنگی مهم است.
به دلیل ساختار و عملکرد ظریف گوش، کشف زودهنگام و تشخیص دقیق اختلالات شنوایی برای حفظ شنوایی و تعادل طبیعی ضرورت پیدا میکند؛ تشخیص و درمان این اختلالات نیاز به کادر بهداشتی درمانی حرفهای مانند متخصصان گوش، حلق و بینی، متخصصان داخلی و پرستاران دارد.
بیشتر بخوانید: اکثر "پارگیهای پرده گوش" خود به خود درمان میشوند
بیماریهای گوش نه تنها در شنیدن، اختلال ایجاد میکند بلکه باعث بروز بیماریهای روانی و جسمی شدیدی میشود؛ گاهی جسم خارجی وارد گوش میشود که برای بیرون آوردن آن باید به پزشک متخصص مراجعه کرد؛ ترشحات گوش اگر بیش از اندازه جمع شده باشد باید توسط پزشک و با شستشو خارج شود.
سوراخ شدن پرده گوش معمولا به علت عفونت یا تروماست؛ تروما ناشی از شکستگی جمجمه، صدمات مربوط به انفجار یا سیلی ایجاد میشود همچنین در مواردی سوراخ شدگی ناشی از اجسام خارجی (مثلا اپلیکاتورهای با نوک پنبه ای، گیره موی سر یا کلید) و به دلیل فشار دادن آنها به انتهای مجرای شنوایی خارجی رخ میدهد، علاوه بر پاره شدن پرده صماخ آسیب به استخوانچهها و حتی گوش داخلی ممکن است اتفاق بیفتد.
در دوره عفونت، چنانچه فشار گوش میانی بیشتر از فشار اتمسفر در مجرای شنوایی خارجی باشد میتواند سبب پارگی پرده صماخ شود.
کامران خداکرمی متخصص گوش، حلق و بینی در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره علل پاره شدن پرده گوش اظهار کرد: پرده گوش به طور طبیعی در مقابل فشارهای زیاد مقاومت کمی از خود نشان میدهد به طور مثال در غواصی یا پرواز تا حدی مقاومت دارد و تا حدی میتواند در مقابل فشار مقاومت کند اما در مقابل برخی فشارها نمیتواند مقاومت کند و پاره میشود.
وی ادامه داد: عواملی که تروماتیک هستند میتواند باعث پاره شدن پرده گوش و خونریزی شود، فشار آب زیاد در هوا از مواردی هستند که باعث ضربه زدن به پرده گوش میشود، از عوامل دیگر پاره شدن پرده گوش آتش سوزی یا جوشکاری است که باعث عفونت مزمن گوش میشوند همچنین ممکن است منجر به پاره شدن پرده گوش شود، برخی از عفونتها در ناحیه سر و صورت هم ممکن است منجر به پاره شدن پرده گوش شود.
بیشتر بخوانید: پارگی پرده "گوش" شما را ناشنوا نمی کند
خدا کرمی بیان کرد: برای درمان پاره شدن پرده گوش روشهای مختلفی وجود دارد که بسته به نوع پارگی است، اینکه پرده گوش به طور اتفاقی به طور حاد پاره شده است یا خیر؟
این متخصص گوش، حلق و بینی افزود: اگر پرده گوش بر اثر ضربه پاره شده باشد، نیاز به مراقبتهای زیادی دارد، که در بسیاری از موارد در این حالت ممکن است خود به خود جوش بخورد و اصولاً پزشکان یک فرصت ۳ تا ۶ ماهه به فرد میدهند تا پرده ترمیم شود که درصد ترمیم در این مواقع بالاست اما در برخی موارد نیاز به جراحی است.
وی تشریح کرد: در مواقعی که پرده گوش بر اثر عفونت پاره شود، کنترل عفونت، مراقبت از گوش و جلوگیری از ورود آب آلوده داخل گوش به مرور موجب ترمیم میشود؛ در برخی موارد ممکن است فرد بر اثر جوشکاری یا آتش سوزی دچار عفونت گوش شود و دلیل آن هم وجود ذرات آلوده در گوش بوده که ممکن است در این حالت خود به خود ترمیم نشود و نیاز به عمل جراحی داشته باشد.
خداکرمی گفت: در مواردی که بر اثر ضربه پرده گوش پاره میشود مراقب از ورود آب در گوش ضرورت دارد و باید مدخل ورودی بسته شود تا آب آلوده وارد گوش نشود، همچنین باید از مصرف گوش پاک کن اجتناب شود.
این متخصص گوش، حلق و بینی ادامه داد: تحت نظر متخصص گوش و حلق و بینی باید باشند تا در صورت نیاز قطره آنتی بیوتیک مصرف کنند، در مواردی که پارگی پرده گوش بیش از سه ماه طول کشید و عفونت وجود داشت باید ضمن مراقبت از ورود آب آلوده به داخل گوش، یک پنبه آغشته به پماد مخصوص در این ناحیه قرار داد.
انتهای پیام/
وقت بخير
خودبخود
دچار گوش درد زيادي شدم
دكتر قطر كانازول و اوتيپست رو نوشت وقتي استفاده ميكردم درد به درد شديدي از ناحيه گلو و گوش مبتلا ميشدم
بعدش باز مراجعه مردم گفت پرده گوشم به طور جزيي پاره شده
و قطره الكل بوريكه داد كه وقتي مصرف ميكنم باز گوشم درد ميكنه
چند روز طول ميكشه تا ترميم بشه و چه مراقبتهايي لازمه
آیا بادارو درمان میشه
2 3 هفته پیش پرده گوش من به اثر عفونت سوراخ شده بود، پیش داکتر رفتم و دوا داد بهتر شدم دیگر مشکلی در گوشم احساس نمیکنم. اما چند روزی میشود که خارش پیدا کرده و بسیار عذابم میکند.
حالا دلیل چه است؟ چه کار باید کنم؟ کدام مشکل دیگر به من پیش نخواهد آمد؟
منتظر استم لطفاً!
آیا گوش کردن به موسیقی با صدای آهسته برای من خوب نیست؟
باتشکر