به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، لوسمی، کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار میدهد و طبق گفته موسسه ملی سرطان در ایالات متحده، این شایعترین نوع سرطان در کودکان زیر ۱۵ سال است. هر ساله حدود ۴۰۰۰ کودک به سرطان خون مبتلا میشوند.
بیشتربخوانید: عواملی که باعث جلوگیری از اهدا خونتان میشود
لوسمی بر سلولهای خونی اثر میگذارد. این بیماری سبب ایجاد گلبولهای سفید غیرطبیعی در مغز استخوان فرد میشود. اینها پس از آن از طریق جریان خون حرکت میکنند و تولید سلولهای سالم خون را سرکوب میکنند.
اگر کودک علائم زیر را داشته باشد و در خانواده اش سابقه سرطان خون باشد، تماس با یک پزشک ضروری است.
کم خونی
کم خونی زمانی رخ میدهد که بدن دچار کمبود گلبولهای قرمز خون است. گلبولهای قرمز مسئول حمل اکسیژن در اطراف بدن هستند و اگر کسی آن را به اندازه کافی نداشته باشد، ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
خستگی
ضعف
تنفس دشوار
سرگیجه
سردرد
پوست رنگ پریده
احساس سرمای غیرعادی
عفونتهای مکرر
کودکان مبتلا به سرطان خون دارای تعداد زیادی گلبولهای سفید خون هستند، اما بیشتر این گلبولها به درستی کار نمیکنند. این به این دلیل است که سلولهای غیر طبیعی جایگزین سلولهای سفید سالم خون میشوند.
گلبولهای سفید خون به محافظت از بدن کمک میکنند و با عفونتها مبارزه میکنند.
عفونتهای مقاوم و مداوم میتواند نشان دهد که یک کودک به اندازه کافی گلبولهای خون سفید سالم ندارد.
کبودی و خونریزی
اگر یک کودک به راحتی کبودی، خونریزی شدید بینی یا خونریزی لثه را تجربه میکند، این میتواند نشان از سرطان خون داشته باشد. یک کودک مبتلا به این نوع سرطان فاقد پلاکتهایی است که به جلوگیری از خونریزی کمک میکند.
درد استخوانی یا مفصلی
اگر کودکی از درد مفصلی مینالد و یا استخوان هایش درد میکند، این درد شدید میتواند خبر از ابتلای کودک به سرطان خون دوران کودکی داشته باشد. وقتی سرطان خون پیشرفت میکند، سلولهای غیر عادی میتوانند در مفاصل و یا نزدیک به سطح استخوان جمع شده و باعث درد شوند
تورم
در یک کودک مبتلا به لوسمی، تورم میتواند بر قسمتهای مختلف بدن او تاثیر بگذارد، از جمله:
شکم، زمانی که سلولهای غیر طبیعی در کبد و طحال جمع میشوند
چهره و بازوها، زمانی که فشار روی وریدی به نام کاوا (cava)، باعث خونریزی در منطقه میشود.
غدد لنفاوی، زمانی که یک فرد تودههای کوچک را در دو طرف گردن یا در قسمت استخوان ترقوه مشاهده میکند.
مهم است که توجه داشته باشیم که کودکی که بدون اینکه علائم دیگری داشته باشد، فقط به غدد لنفاوی متورم مبتلا شده، دچار یک عفونت شده تا سرطان خون!
همچنین، تومورهای دیگر انواع سرطان به احتمال زیاد فشار را بر ورید اجوف بالایی وارد میکنند و منجر به تورم صورت میشوند. تورم زمانی بدتر خواهد شد که کودک بیدار شود و در طول روز بهبود خواهد یافت.
این بیماری سندروم ورید اجوف فوقانی نامیده میشود و به ندرت در موارد ابتلا به سرطان خون اتفاق میافتد. با این حال، میتواند تهدید کننده زندگی باشد و نیاز به مراقبت اضطراری دارد.
فقدان اشتها، دل درد و کاهش وزن
اگر سلو لهای سرطان خون در کبد، کلیهها و یا طحال ایجاد شوند، این اندامها میتوانند بر روی معده فشار بیاورند. در نتیجه این اتفاق کودک ممکن است یک احساس سیری، کاهش اشتها و کاهش وزن داشته باشد.
سرفه یا مشکل تنفسی
لوسمی میتواند قسمتهای بدن را در داخل و اطراف قفسه سینه، مانند برخی از غدههای لنفاوی یا تیماس، غدد بین ریهها تحت تاثیر قرار دهد. اگر این قسمتها از بدن متورم شوند، میتوانند بر روی نای فشار ایجاد کنند و دشواری تنفس به وجود آید. مشکلات تنفسی نیز در صورتی رخ میدهد که سلولهای خونی بدن در رگهای خونی کوچک ریه رشد کنند.
اگر کودک به سختی نفس میکشد، مراجعه به اورژانس ضروری است.
سردرد، استفراغ و تشنج
اگر سرطان خون بر مغز و یا نخاع تاثیر بگذارد، ممکن است کودک موارد زیر را تجربه کند:
سردرد
ضعف
تشنج
استفراغ
مشکل تمرکز
مسائل مربوط به تعادل
تاری دید
حساسیتهای پوستی
سلولهای لوسمی که به پوست نفوذ میکنند، ممکن است منجر به ظهور لکههای کوچک، تیره و یا مانند جوش شوند. این مجموعه سلولها کلرم یا سارکوم گرانولیسیتی نامیده میشود و بسیار نادر است. کبودی و خونریزی که یکی از نشانههای سرطان خون هستند نیز میتواند باعث ایجاد نقاط کوچک به نام پتشی شود که ممکن است مانند نوعی جوش به نظر برسند.
خستگی شدید
در موارد نادر، لوسمی منجر به ضعف و خستگی بسیار شدید میشود که میتواند منجر به ضعف گفتار شود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که سلولهای سرطان خون در خون جمع میشوند و باعث سفت شدن خون میشوند. خون ممکن است آنقدر غلیظ باشد که گردش خون از طریق عروق کوچک مغز کند شود.
احساس کلی ناخوشایند و بیمارگونه
یک کودک ممکن است قادر به توصیف جزئیات علائم خود نباشد، اما ممکن است که به طور کلی بیمار به نظر برسد. هنگامی که علت بیماری کودک معلوم نیست، با پزشک مشورت کنید.
تشخیص زودهنگام سرطان خون ممکن است کمی دشوار باشد.
این علایمها میتوانند از کودک به کودک دیگر متفاوت باشند، ممکن است همه کودکان مبتلا به سرطان خون، علائم فهرست شده در بالا را نداشته باشند.
علائم اولیه نیز بسته به اینکه کودک به سرطان خون حاد مبتلا است یا مزمن، متفاوت هستند. علائم سرطان شدید اغلب به سرعت ظاهر میشوند و ممکن است قابل توجه باشند. افراد مبتلا به سرطان خون مزمن ممکن است خفیفتر بوده و به تدریج در طول زمان پیشرفت کنند.
اگر والدین یا مراقبان کودک هر یک از علائم بالا را در کودک مشاهده کنند، بهتر است که در اسرع وقت کودک را به یک پزشک ببرند. تشخیص سریع میتواند اطمینان حاصل کند که کودک سریعاً درمان درست را دریافت میکند.
با این حال، بسیاری از این نشانهها رایج هستند و میتوانند گسترهای از بیماریهای دیگر را نشان دهند. دکتر آزمایشها و ارزیابیهای مختلفی را قبل از تشخیص بیماری انجام خواهد داد.
چشم انداز
سرطان خون مخصوص کودکان انواع مختلفی دارد. برای والدین و یا مراقبت کننده مهم است که هر چه زودتر درباره سلامت فرزندشان با پزشک صحبت کنند.
امروزه پزشکان میتوانند بسیاری از موارد سرطان خون دوران کودکی را با موفقیت درمان کنند. روشهای درمان در حال پیشرفت هستند و نرخ بقا برای برخی از اشکال این بیماری به بهبود خود ادامه میدهد.
منبع: مجله سلامت
انتهای پیام/