به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، بارشهای ماههای ابتدایی امسال با وجود برکات بسیار زیادی که برای کشاورزی و تامین منابع آبی استان داشت، خسارتهایی نیز عمدتا به علت جاری شدن سیل و سیلاب در روستاهای تعدادی از شهرستانها به بار آورد.
این بارشها در شهرستان فریمان خوشحالی مردم و به خصوص کشاورزان را در پی داشت و موجب رونق کشاورزی و سرریز شدن آب سد فریمان پس از پنج سال شد، اما درکنار این مواهب، خسارتهای بسیار زیادی نیز به راههای مواصلاتی، قناتها و بخش کشاورزی و تأسیسات زیربنایی و دامهای شهرستان فریمان وارد شد.
همچنین در شهرستان خلیل آباد طبق اظهارات مدیر جهاد کشاورزی این شهرستان بیش از ۵۰ میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی در شهرستان برآورد شده است، حالا پس از حدود دو ماه در گزارش میدانی وضعیت رسیدگی به بخشهای سیل زده راکه عمدتا در روستاها هستند بررسی میکنیم.
گلایههای اهالی روستاهای آسیب دیده از سیل
مهدی صیدمحمدخانی از اهالی روستای مزاربی آبه بخش قلندرآباد فریمان با اشاره به این که بارشهای شدید باران موجب افزایش رونق کشاورزی و سطح آبهای زیرزمینی شد گفت: متأسفانه ۲۰ رأس از گوسفندانم را صاعقه زد و اکنون با گذشت یک ماه از سیلابهای اخیر و حضور دام پزشکی و جهادکشاورزی در روستا جبران خسارتی در این خصوص دریافت نکرده ام.
دهیار روستای کاریز سوخته قلندرآباد با تشکر از اداره راهداری گفت: سیلابهای اخیر راه ارتباطی روستا را با روستاهای مجاور به کلی قطع کرد، اما با جدیت بخشداری قلندرآباد و راهداری فریمان این مسیر بازگشایی شد. حکیمه رضایی بااشاره به این که بارشهای شدید باران بیشتر باغها و مزارع کشاورزان را تخریب کرد گفت:پس از سیلاب چندین بار کارشناسان جهادکشاورزی به روستا آمدند و خسارتهای سیل را بررسی کردند، اما تا امروز مبلغی به خسارت دیدگان پرداخت نشده است.
رضایی بااشاره به این که روستای چهاربید نیز زیر مجموعه این روستاست، افزود: متأسفانه در این روستاصاعقه و تگرگ حدود ۳۰۰ رأس گوسفند را تلف کرد و با این که کارشناسان جهادکشاورزی و دام پزشکی و ... به روستا آمدند، اما خسارت دیدگان سیل همچنان چشم انتظار کمک و دریافت خسارت هستند. وی بااشاره به این که شغل اصلی اهالی این روستا باغداری و دامداری است خواستار تسریع در پرداخت خسارتهای ناشی از سیلاب به خسارت دیدگان شد.
حکیمه رضایی در ادامه گفت:۱۰ واحد مسکونی قدیمی و فرسوده در روستا بین ۲۰ تا ۱۰۰ درصد خسارت دید که صاحبان آنها به بنیاد مسکن معرفی شدند و هم اکنون در مرحله معرفی به بانک و دریافت وام هستند.
سیداحسان تحصیلدار تهرانی رئیس بنیادمسکن انقلاب اسلامی فریمان گفت: به علت وجود بافتهای فرسوده و واحدهای مسکونی کم دوام در بخش قلندرآباد که به دلایلی در گذشته نو سازی نشده است سیلابهای بهار امسال خسارتهایی بین ۲۰ تا ۱۰۰ درصد به برخی واحدهای مسکونی وارد کرد.
رئیس اداره راهداری شهرستان فریمان نیز بااشاره به این که سیلابهای بهاری بیش از ۲۰ میلیاردتومان به راههای مواصلاتی، خسارت وارد کرد گفت: سیلهای سه ماهه ابتدای امسال راههای ارتباطی ۲۸ روستای بخش قلندرآباد و بخش مرکزی فریمان را مسدود کرد، اما با تلاش شبانه روزی پرسنل این اداره در تمامی راهها بازگشایی اولیه انجام شد.
مهندس حسین خیرخواه بااشاره به این که سیلاب برخی از پل ها، بناها، راههای روستایی، حاشیه خاکی جادهها و ... را تخریب کرد گفت: هم اکنون تمامی پرسنل این اداره به منظور مرمت و احداث و رفع مشکلات مسیرها وارد عمل شده اند وبخشی از مشکلات رفع شده است.
احمد قنبرزاده از اهالی روستای چهاربید قلندرآباد فریمان با اشاره به این که سیلاب سه ماهه ابتدایی امسال ۷۰۰ گوسفند اهالی روستا را تلف کرد و با خود برد گفت: مسئولان آمار ۳۰۰ گوسفند را تأیید کرده اند، هرچند تا امروز خسارتی نیز پرداخت نکرده اند.
قنبرزاده با اشاره به این که اگر چه به حدود ۲۰ واحد مسکونی روستا خسارتهایی وارد شد امابرای دریافت وام مسکن اقدام کرده ایم گفت: سیلاب بیشتر خانههای دام روستاییان را نیزتخریب کرد که پس از دریافت وام واحدهای مسکونی وام خانه دام را نیز دریافت خواهیم کرد.
میرزایی از اهالی روستای باغ عباس فریمان هم بااشاره به این که پل ورودی روستا تحمل بارشهای شدید و سیلاب راندارد گفت: هر سال با کوچکترین بارش شدید باران و ورود رودخانههای فصلی راه بسته میشود که ضرورت دارد مسئولان برای احداث پل جدید اقدام کنند.
مهندس عباسعلی صفایی فرماندار شهرستان فریمان با اشاره به این که بارشهای سیل آسا و سیلابهای سه ماهه اول سال طبق برآوردهای انجام شده ۴۱ میلیاردتومان به بخشهای مختلف خسارت وارد کرد گفت: بیشترین خسارتهای سیل مربوط به روستاهای چهاربید، حسین آباد، کاریز سوخته، رخنه گل و شش روستا در محدوده تلگرد بخش قلندرآباد و چند روستا در بخش مرکزی فریمان است.
مدیرجهادکشاورزی فریمان در خصوص مشکلات ناشی از سیلاب گفت:بارشهای ابتدای امسال خسارتهای زیادی را به برخی کانالهای آب رسانی، باغ ها، زراعت، گلخانه، دامداری و قناتها وارد کرد که در خسارتهای ناشی از سیل فروردین هشت میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان به بخشهای مختلف کشاورزی خسارت وارد شد که هم اکنون فقط یک و نیم میلیاردتومان توسط دولت ابلاغ شده و این مبلغ در حال پرداخت به خسارت دیدگان عزیز است.
مهندس محمد رستمی گفت:در سیلاب اوایل خردادماه نیز هشت میلیارد تومان به بخشهای مختلف کشاورزی و زیربنایی و اماکن دامی خسارت وارد شد که خسارت دیدگان پس از ثبت نام در سامانه «سجاد» وزارت کشور و ابلاغ اعتبار از آن بهرهمند خواهند شد.
۵۰ میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی در شهرستان خلیل آباد
سیل ابتدای امسال در شهرستانهای استان خراسان رضوی به ویژه در شهرستان خلیلآباد خسارت زیادی را به کشاورزی و نیز تخریب منازل مسکونی افراد وارد کرد. در شهرستان خلیلآباد به گفته مهندس مجید طاهر پور مدیر جهاد کشاورزی این شهرستان بیش از ۵۰ میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی در شهرستان برآورد شده است.
مدیر جهاد کشاورزی در پاسخ به سوال خبرنگار ما که آخرین اقدامات شما پس از گذشت حدود دو ماه ونیم از زمان سیل برای کمک به کشاورزان و خسارت دیدگان چه بوده است؟ افزود: برابر نامه ارسالی سازمان جهاد کشاورزی استان، کارشناسان واکیپهایی به روستاها اعزام شده اند تا میزان خسارت را اعلام کنند.
وی افزود:با استخراج میزان خسارت و اعلام به استان امید است اعتبار خسارت افراد اختصاص یابدو به خسارت دیدگان پرداخت شود، ولی تاکنون مبلغی بابت خسارت به سیل زدگان این شهرستان اختصاص داده نشده است.
خانواده قلی پور از روستای کلاته شادی نیز که منزل آنان خراب شده است و مقداری از جهیزیه دختر شان و وسایل زندگی آنان از دست رفته وزیر آوار مانده است میگوید: تاکنون کمکی به من نشده است و منزل مسکونی و محل نگهداری دامها ازبین رفته و در این حادثه چهار راس گوسفند هم تلف شده است.
وی افزود: هنوز هیچ کمک نقدی و غیر نقدی به ما نشده است مهدی بذری دهیار این روستا هم اظهار کرد: بیشتر خسارتها به بخش کشاورزی بود و با توجه به این که دو ماه ونیم از زمان بارش بارانهای سیلآسا میگذرد هنوز امور آب منطقهای کاشمر که وظیفه بازگشایی مسیر رودخانههای ورودی به این روستا را دارد کاری را انجام نداده است و همچنان مسیر سیل محل کشت محصولات افراد است که میطلبد هر چه سریعتر برای بازگشایی مسیل سیلابها اقدام کنند.
وی از پیگیری فرمانداری و بخشداری بخش مرکزی خبر داد و اظهار کرد: آب منطقهای در خصوص بازگشایی مسیر سیلاب کم کاری دارد. غلامی دهیار روستای هفت خانه از بخش مرکزی هم گفت: خسارتها بیشتر به اراضی کشاورزی و مسکن مردم بوده که به خسارت دیدگان اعلام شده است برای دریافت وام از طریق بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اقدام کنند.
وی افزود: تاکنون کمک خاصی برای تامین خسارت اهالی روستا نشده است. علی یعقوبی دهیار روستای نقاب هم از میزان خسارت و کاهش برداشت محصول در روستای خود خبر داد و اظهار کرد: پیگیریهایی برای پرداخت تسهیلات و پرداخت خسارت صورت گرفته، ولی تاکنون مبلغی به خسارت دیدگان پرداخت نشده است.
حسین حسین پور مدیر کمیته امداد امام خمینی (ره) خلیل آباد هم با اشاره به این که از مجموع ۲۸۸ تخریب منزل در روستاهای این شهرستان تعداد ۶۴ فقره مربوط به خانوادههای تحت پوشش این نهاد بوده است، اظهار کرد: خاک برداری ۲۰ واحد از واحدهای خسارت دیده صورت گرفته و به خسارت دیدگان علاوه بر اعطای تسهیلات مبلغ ۱۰ میلیون تومان بلاعوض هم پرداخت شده و هم اکنون بانکهای عامل مشخص شده است و پیگیر معرفی افراد برای دریافت تسهیلات از بانکهای عامل هستیم.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/