به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، عادل عبدالمهدی نخستوزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق شامگاه دوشنبه دستور سازماندهی حشدالشعبی را صادر کرد که با استقبال جریانهای سیاسی عراقی روبهرو شد.
نخستوزیر عراق با ابراز اینکه "بر اساس اقتضای منافع مردم و با توجه به اختیاراتی که قانون اساسی به وی داده است و با ایمان به نقش بزرگی که مبارزین حشد شعبی در حال ایفای آن هستند" دستوراتی را در ۱۰ بند صادر کرد.
در این فرمان ۱۰ بندی بر ضرورت ارتباط رسمی الحشد الشعبی با فرماندهی کل نیروهای مسلح، حذف اسامی مورد استفاده شاخههای این نیروها در دوران جنگ علیه داعش و جایگزینی آن با تشکیلات نظامی رسمی شامل لشکر، تیپ، هنگ و… تأکید شده است.
اینکه این اقدام نخست وزیر عراق با چه هدفی صورت گرفته و اینکه این اقدام بهنفع حشد شعبی بوده یا در جهت تضعیف آن و در آینده این جریان با چه چالشهایی مواجه خواهد شد سؤالاتی است که در این گزارش سعی میشود به آنها پاسخ داده شود.
"سعدالله زارعی" از کارشناسان ارشد مسائل غرب آسیا در خصوص دستور نخست وزیر عراق برای سازماندهی حشد الشعبی ضمن استقبال از این اقدام عادل عبدالمهدی معتقد است که این اقدام به حشد شعبی یک «هویت مستقلی» میدهد که در عین نقشآفرینی در حوزههای امنیتی و نظامی میتواند در حوزههای دیگر به ایفای نقش بپردازد.
بیشتر بخوانید: نقرهداغ شدن تروریستها توسط حشدالشعبی / ماموریت «جهاد الانصاری» فرمانده بازداشتشده داعش چه بود؟
وی با بیان اینکه "ادغام حشد شعبی در ساختار ارتش، محدودیتهایی در مسیر فعالیتهای حشد ایجاد میکرد" تأکید دارد که با دستور جدیدی که نخست وزیر عراق صادر کرد، ما شاهد تشکیل یک بسیج واقعی در این کشور خواهیم بود".
" حسن داناییفر" سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در عراق درباره این اقدام عادل عبدالمهدی بر این باور است که این اقدام نخستوزیر عراق، هماهنگیها را بیشتر خواهد کرد و اگر ناهماهنگی وجود داشته باشد آن را برطرف خواهد کرد و یک نظارت بیشتری را فراهم میکند.
حشد شعبی نیروهای مردمی هستند که از بطن فتوای جهاد کفایی آیت الله سیستانی مرجع عالیقدر شیعه و زمانی که داعش مناطق عمدهای از عراق را عرصه تاختوتاز خود قرار داده بود متولد شد.
شکلگیری این نیروها در زمان و شرایط مناسب بود، زیرا هنگامی که در دهم ژوئن ۲۰۱۴ داعش به غارتگری و کشتار پرداخت و با تسخیر موصل و مناطق گستردهای از صلاحالدین و دیالی و شمال بابل و الانبار جنایات زیادی مرتکب شد، همگان تصور میکردند که بهزودی داعش بغداد را اشغال میکند و روند سیاسی عراق را به پایان خط میرساند.
همه نگاهها نگران بود بهویژه که تصاویری که از مناطق تحت اشغال داعش پخش میشد بسیار دلخراش بود و داعشیها که عملاً با فروپاشی ارتش عراق خود را پیروز جنگ میدیدند از تمامی حربههای جنگ روانی برای پیشبرد اهداف شوم خود استفاده میکردند.
تکفیریها سرمست از عقبنشینیهای متوالی نظامیان عراقی که سنگر به سنگر عقب مینشستند بهپیش میآمدند، اما بهیکباره معادله برهم خورد و فتوای جهاد کفایی آیت الله سیستانی معادلات دشمن را به هم ریخت.
آیت الله سیستانی فتوای جهاد کفایی داد و این یعنی فراخوان نظامی عراقیها برای مقابله با گروه خونریز و قاتل. متعاقب این فتوا شمار زیادی رهسپار مراکز نظامی شدند تا پس از فراگیری آموزشهای لازم نظامی به جنگ با داعش بروند.
عمدتاً ساختار و بدنه نظامی حشد شعبی را شیعیان عراق تشکیل میدهند، اما بعدها عشایر سنی عراق از استان صلاحالدین و استان نینوا و استان الانبار و نیز کُردهای فیلی و مسیحیان عراقی نیز به آن ملحق شدند.
حال که خطر داعش از بین رفته نخست وزیر عراق با فرمان جدید دستور سازماندهی این گروه مردمی را داده تا تحت لوای نیروهای مسلح همچنان به فعالیت نظامی خود ادامه بدهند.
از دیدگاه تحلیلگران، این اقدام عملاً دست این جریان مردمی را باز گذاشته تا علاوه بر فعالیت در عرصه نظامی و امنیتی در حوزههای دیگر نیز در صحنه عراق نقشآفرینی کنند؛ اقدامی که با استقبال بیشتر جریانهای سیاسی عراق مواجه شده و آن را گامی در مسیر درست ارزیابی کرده و خواستار اجرای شفاف، دقیق و قاطع این فرمان هستند.
از سوی دیگر پیوستن این جریان مردمی به ارتش و نیروهای مسلح که در جنگ با داعش تجربه گرانسنگی را کسب کرده نیز در جای خود میتواند به تقویت توان دفاعی ارتش عراق کمک کند و این کشور را از خطر تهدیدات گروههای تروریستی حفظ کند بهخصوص اینکه خطر داعش همچنان وجود دارد و عراق همچنان با چالشهای امنیتی روبهرو است.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/