به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایداری هستند که هنگام تجزیه غذا در بدن یا زمانی که بدن در معرض تشعشع یا آلایندهها (مانند دود سیگار) قرار میگیرد، تولید میشوند.
در شرایطی که بدن به طور مداوم در نتیجه تجزیه غذا و تبدیل آن به انرژی (به عنوان آدنوزین تری فسفات یا ATP شناخته میشود) در حال تولید رادیکالهای آزاد است، تولید بیش از حد آنها میتواند به استرس اکسیداتیو منجر شود. این فرآیند مخرب میتواند به ساختاریهای سلولی مانند غشاهای سلولی، DNA، و پروتئینها آسیب وارد کند.
رادیکالهای آزاد و بیماری
مشخص شده است که رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو در ابتلا به بسیاری از بیماریها نقش دارند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن
- بیماری آلزایمر
- بیماری آب سیاه
- بیماری قلبی
- بیماری پارکینسون
آرتریت روماتوئید
نقش آنتی اکسیدانها
آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که در مواد غذایی وجود داشته و همچنین در بدن انسان تولید میشوند. آنها توانایی خنثی کردن رادیکالهای آزاد و محافظت از سلولهای انسان در برابر آسیب استرس اکسیداتیو را دارند. از جمله آنتی اکسیدانهای مطرح میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بتا-کاروتن
- کوآنزیم Q۱۰
- اسید لیپوئیک
- لوتئین
- لیکوپن
- رزوراترول
- سلنیم
- ویتامین C
- ویتامین E
مصرف مواد غذایی رنگارنگ را در اولویت قرار دهید
اگرچه افزایش مصرف آنتی اکسیدانها میتواند وسوسه کننده باشد، در حال حاضر، شواهد کافی مبنی بر این که مصرف مکملهای آنتی اکسیدانی میتوانند از بیماری پیشگیری کنند، وجود ندارد. در واقع، برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف دوزهای زیاد آنتی اکسیدان ها، به ویژه مکملهای بتا-کاروتن و ویتامین E ممکن است به سلامت انسان آسیب برساند.
همچنین، مشخص شده است که آنتی اکسیدانهای مصنوعی موجود در برخی مکملها ممکن است فواید مشابه با آنتی اکسیدانهای طبیعی که در مواد غذایی یافت میشوند را ارائه نکنند. مواد غذایی کامل حاوی انواع مختلفی از مواد مغذی هستند که ممکن است نقشهای مختلفی داشته باشند، اما در کنار یکدیگر از سلامت انسان پشتیبانی میکنند.
برای افزایش مصرف مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان، میوهها و سبزیهای رنگارنگ را خریداری کنید. رنگدانههای موجود در این مواد غذایی از خواص آنتی اکسیدانی برخوردار هستند که ممکن است پردازش آنزیم درگیر در بروز التهاب را متوقف کند.
از جمله مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدانها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قرمز: گوجه فرنگی، هندوانه، گریپ فروت صورتی، فلفل دلمهای قرمز، سیب قرمز، کرنبری، گیلاس، تمشک، و انار.
نارنجی/زرد: هویج، سیب زمینی شیرین، انبه، کدو تنبل، پرتقال، پاپایا، هلو، و فلفل دلمهای زرد و نارنجی.
سبز/زرد: آووکادو، فلفل دلمهای سبز، برگ کولارد، کیل، اسفناج، خیار، کیوی، لوبیا سبز، کدو، بروکلی، برگ چغندر سوئیسی، بوک چوی، کنگر فرنگی.
سفید: سیر، قارچ، پیاز، پیازچه، گلابی، زنجبیل.
بنفش: بلوبری، شاه توت، بادنجان، انگورهای قرمز یا بنفش، آلو، انجیر.
شما میتوانید نودل کدو یا اسپاگتی کدو تنبل را جایگزین پاستا و نودلهای معمولی کنید، از سیب زمینی شیرین به جای سیب زمینی استفاده کنید، یا به جای کره و مارگارین از آووکادو روی نان تست استفاده کنید. همچنین، شما میتوانید آب سبزیهایی مانند کیل یا اسفناج را گرفته یا آنها را به اسموتیها اضافه کنید.
برای کمک بیشتر به مبارزه با استرس اکسیداتیو میتوانید افزایش مصرف مواد سرشار از آنتی اکسیدان مانند چای (سیاه، سبز، سفید، یا اولانگ)، کاکائو، قارچهای دارویی، آسای یا گوجیبری را مد نظر قرار دهید.
مواد غذایی مانند جوانه گندم، گیلاس ترش، و گیاهان و ادویههای دارویی مانند زردچوبه و دارچین نیز میتوانند به عنوان آنتی اکسیدانها عمل کنند.
منبع:عصر ایران
انتهای پیام/