به گزارشگروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روزنامه آلمانی «دی ولت»، پس از ماهها تنش آمریکا و ترکیه بر سر اقدام آنکارا برای خرید سامانه دفاع موشکی اس- ۴۰۰ روسیه، نخستین بخش از این سامانه روز گذشته به پایگاه هوایی «مرتد» ترکیه رسید.
اما چرا ترکیه به رغم انتقادات تند ناتو و هشدارهای شریک راهبردی خود یعنی آمریکا، حاضر به پرداخت ۲.۵ میلیارد دلار برای خرید سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ شد؟
بوریس کال نوکی، در مقاله خود تحت عنوان «با موشکهای روسی، جدایی اردوغان از غرب» برای روزنامه آلمانی «دی ولت» به این پرسش پاسخ داده است. به عقیده او، درک این موضوع که چرا رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه به هر قیمتی حاضر به خرید سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ روسیه شده است، برای کارشناسان امنیتی دشوار است. این واقعیت آشکار وجود دارد که آنکارا پس از این اقدام، احتمال خروج از صف متحدان ناتو را پذیرفته و دیگر به دنبال نقطه بازگشتی نیست. ترکیه تصمیم دارد به رغم انتقادات ناتو و آمریکا، سفت و محکم به توافقش با روسیه بچسبد و یکی از شرکای روسیه در خاورمیانه باشد؛ چراکه گفته میشود نفوذ قدرت روسیه در خاورمیانه بیشتر از آمریکاست.
در بخش دیگری از این مقاله آمده است: رئیس جمهور ترکیه با خرید سامانه اس ۴۰۰ و استقرار آن در حومه آنکار هدف دیگری را نیز دنبال میکند و آن هدایت آشکار و تاثیر گذاری بر اقدامات آمریکا در منطقه است. از سوی دیگر، در کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ ترکیه، پارلمان این کشور از هوا مورد تهدید قرار گرفت. گمانههایی وجود داشت که تهدید به حمله هوایی به پارلمان ترکیه به وسیله موشکهای سامانهای شبیه به پاتریوت آمریکا صورت گرفته است. همین امر باعث شد، حتی حزب مخالف دولت ترکیه نیز به منظور ارتقای امنیت کشورشان و همچنین پاسخ به امتناع آمریکا در فروش ساماننه پاتریوت به آنکارا، از خرید سامانه اس-۴۰۰ حمایت کند.
اخیرا دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با مقصر اعلام کرد دولت باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا و امتناع آن از فروش سامانه پاتریوت به ترکیه گفته بود دولت آنکار عادلانه رفتار نکرده است.
چند ماه قبل، آمریکا قرارداد ۳.۵ میلیارد دلاری خرید سامانه دفاع موشکی پاتریوت را برای ترکیه نهایی کرد، اما آنکارا اعلام کرد پیشنهاد مطرح شده واشنگتن به خوبی پیشنهاد مسکو برای خرید اس-۴۰۰ نیست.
ترکیه، که یک عضو ناتو است، بارها اعلام کرده است که این خرید سامانه اس ۴۰۰ هیچ تهدیدی برای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی محسوب نمیشود. اما ناتو و آمریکا به شدت از همکاری ترکیه با روسیه انتقاد کرده و مدعی هستند که سامانه اس ۴۰۰ با سیستمهای دفاع هوایی ناتو ناسازگار است. در حالی که واشنگتن با تهدید به لغو قرار داد فروش جنگندههای رادارگریز اف ۳۵، اصرار داشت که آنکارا سامانه پاتریوت را خریداری کند.
پایگاه بلومبرگ با اشاره به گزارش رویترز اعلام کرد واشنگتن در پایان هفته آینده و پس از تحویل کامل سامانه اس-۴۰۰ به ترکیه قصد دارد تحریمهایی را علیه آنکارا اعمال کند.
انتهای پیام/