علی رغم سرمایه گذاری قابل توجه اروپا برای راه اندازی سیستم مکان یابی ماهواره ای در سالهای اخیر، این سامانه با قطعی چند روزه مواجه شده و مشخص نیست چرا نتوانسته اند ظرف مدت کوتاهی این نقص را برطرف کنند.


به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، توسعه فناوری‌های فضایی از ابتدا تا به امروز مسئله‌ای چالشی بوده و از مشکلات در زمینه پرتاب ماهواره‌ها تا بروز مشکل برای سیستم شاتل و انفجار چند فروند از آن‌ها تا از دست رفتن ماهواره‌ها قبل از رسیدن به مدار زمین و یا از دست دادن ارتباط با ربات‌های سیاره نوردی که سال‌ها در مسیر بوده اند؛ همه تا به امروز بخشی از مشکلات اکتشافات فضایی بوده، اما حالا به نظر می‌رسد که مشکلات غیرمترقبه، دامن سیستم مکان یابی مشهور اروپا یعنی "گالیله" را را گرفته است.

صفر تا صد «گالیله»؛ سیستم مکان‌یابی مشهور اروپا/ سامانه‌ای که با میلیارد‌ها یورو هزینه رکوردی مأیوس‌کننده به جا گذاشت + تصاویر

خبر مهم در روز‌های اخیر آن است که سیستم مسیریاب اروپایی گالیله چند روزی است به طور کامل از کار افتاده و در وب سایت آژانس هدایت ماهواره‌ای اروپا که وظیفه مدیریت این سیستم را برعهده دارد گفته شده که تمامی ۲۶ ماهواره گالیله در حال حاضر خاموش هستند. این سامانه از کجا آمده است و برای اروپا چه اهمیتی دارد؟

گالیله؛ تلاش اتحادیه اروپا برای استقلال فضایی

بعد از پایان جنگ سرد و در دهه ۱۹۹۰ میلادی، دوره استفاده از فناوری فضایی در مسائل نظامی و هم غیر نظامی به شکل پر رنگ تری آغاز شد. در آن دوران سامانه‌های آمریکایی GPS یا روسی گلوناس به عنوان دو سامانه مکان یابی جهانی بر پایه ماهواره وجود داشتند، اما اروپا می‌دانست که ممکن است در شرایطی خاص این دسترسی‌ها قطع یا محدود شود پس تلاش برای رسیدن به یک سامانه مکان یاب جهانی بومی برای کشور‌های این اتحادیه آغاز شد.

رکورد مأیوس‌کننده سامانه مکان‌یابی اروپا با میلیاردها یورو هزینه/ «گالیله» از مدیریت اشتراکی تا طلاق انگلیسی! +عکس

یکی از ماهواره‌های برنامه گالیله در مراحل آزمایشی

سازمان فضایی اروپا به که اعضای اصلی آن سه کشور فرانسه، ایتالیا و آلمان هستند تلاش‌های اولیه را برای ساختن این سیستم را آغاز کردند. اروپا اعلام کرد که برای سامانه گالیله دو سرویس مجانی و پولی را در نظر می‌گیرد که سرویس مجانی نیز به نسبت جی پی اس آمریکایی دقیق‌تر باشد. همین مسئله باعث اعتراض آمریکا شد و این کشور ادعا کرد ممکن است از این سیستم استفاده نظامی شده و با آن به نیرو‌های آمریکایی حمله شود. بر اساس محاسبات و اطلاعات موجود آلمان و ایتالیا بیشترین تلاش را برای توسعه این برنامه انجام دادند.

کار تا جایی بالا گرفت که برخی اعلام کردند در صورت بروز جنگ، آمریکا ممکن است ماهواره‌های سامانه مورد نظر را با موشک‌های ضد ماهواره هدف قرار داده و نابود کند. در سال‌های اولیه آغاز پروژه گالیله این مسئله مورد بحث‌های سطح بالا بین آمریکا و اتحادیه اروپا بود و در نهایت اروپا حاضر شد اقداماتی را برای رفع نگرانی آمریکا انجام دهد. دقت مدل عمومی و رایگان این سامانه در حدود یک متر و مدل خاص آن در حدود ۱ سانتی متر است که در برای مشتریان خاص در نظر گرفته می‌شود. بخشی از این مشتریان خاص آژانس‌های دولتی و نیرو‌های نظامی هستند.

به طور کلی سیستم گالیله، ۵ سرویس اصلی را دارا می‌باشد:

۱- ناوبری با دسترسی ساده: این سرویس بدون دریافت هزینه اضافی در دسترس همه کاربرانی است که تجهیزات mass market دارند با خطای سیستم کمتر از یک متر.


۲- ناوبری تجاری: این سرویس، سرویس گارانتی شده‌ای با دقت بالا است که باید برای آن پول پرداخت کنند


۳- ناوبری امنیت زندگی: سرویس عمومی این سرویس برای کاربرد‌هایی است که دقت تظمین شده را می‌طلبد


۴- ناوبری سازماندهی شده عمومی: این سیستم دسترسی پیوسته‌ای را حتی در زمان قطع سیستم اصلی (به هنگام بحران) فراهم می‌آورد. آژانس‌های دولتی مهمترین کاربران این سیستم هستند.


۵ – نجات و جستجو: این سرویس موقعیت امواج رادیویی یا برج‌های دیدبانی را در مواقع بحران برداشته و امکان ارسال feed back را فراهم می‌آورد.

اروپا برای تکمیل برنامه گالیله به دنبال ارسال ۳۰ فروند ماهواره به فضا است که ۲۲ عدد از آن‌ها ماهواره‌های اصلی هستند و باقی نیز برای امور آزمایشی یا پشتیبانی به کار می‌روند. تا الان ۲۴ ماهواره به فضا ارسال شده و در ارتفاع ۲۳ هزار و ۲۲۲ کیلومتری در مدار زمین قرار دارند. هزینه کل پروژه در حدود ۱۰ میلیارد یورو برآورد شده و ۲ مرکز کنترل اصلی سامانه گالیله در آلمان و ایتالیا قرار دارد. باقی سایت‌های زمینی مربوط به سامانه گالیله در سال‌های اخیر عمدتا در سر تا سر اروپا ساخته شده است.

اولین ماهواره برای این برنامه در سال ۲۰۰۵ میلادی به فضا پرتاب شده و این پرتاب‌ها تا سال ۲۰۲۲ میلادی نیز ادامه خواهد داشت. هر ماهواره حدود ۷۰۰ کیلو وزن دارد. در نهایت قرار است ۴۰ ماهواره به فضا ارسال شود که بخشی از آن‌ها جانشین مدل‌های بازنشسته شده و قدیمی خواهند شد تا به عدد ۳۰ مورد نظر برسد.

رکورد مأیوس‌کننده سامانه مکان‌یابی اروپا با میلیاردها یورو هزینه/ «گالیله» از مدیریت اشتراکی تا طلاق انگلیسی! +عکس

ارسال ۴ ماهواره برای برنامه گالیله با راکت آریان ۵ در جولای ۲۰۱۸ میلادی

یکی از نکات جالب درباره این سامانه، افزایش تلفن‌های همراه با قابلیت استفاده از خدمات سامانه گالیله است. بر اساس اطلاعات موجود در حال حاضر حدود ۱۴۰ مدل گوشی هوشمند در بازار وجود دارد که توان استفاده از خدمات سامانه گالیله را دارند. از جمله این مدل‌ها می‌توان به مدل‌های جدید در سری هواوی و شیاومی ساخت چین اشاره کرد. در گوشی‌های آیفون ساخته شده از سال ۲۰۱۷ میلادی به این سو نیز قابلیت استفاده از گالیله در نظر گرفته شده است.

هزینه‌ها و مدیریت اشتراکی؛ مشکلات عجیب در گالیله

یکی از داستان‌های عجیب برای انگلیسی‌ها که به دنبال خروج از اتحادیه اروپا هستند اخراج شدن این کشور از بخش‌هایی از این پروژه فضایی است. بعد از جدی شدن بحث‌های مربوط به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، این اتحادیه اعلام کرد که در بازه زمانی مشخصی پس از خروج انگلستان از اتحادیه اروپا، دسترسی‌های این کشور به بخش‌های خاصی توسعه پروژه مذکور که عمدتا ماهیت امنیتی و نظامی دارند قطع می‌شود. انگلیس نزدیک به ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون پوند در این برنامه سرمایه گذاری کرده و قرار بوده که ارتش این کشور از سال ۲۰۲۶ به صورت کامل از سرویس‌های نظامی این سامانه که در آن سال به صورت کامل عملیاتی می‌شود، استفاده کند که با مسائل پیش آمده سیاسی این مسئله به احتمال زیاد لغو شود.

آنچه که در روز‌های اخیر گالیله را به مرکز توجه‌ها بدل کرده است مشکلات پیش آمده برای این سامانه است که باعث شده دسترسی و خدمات دهی این سامانه به طور کامل قطع شود. هنوز مقامات سازمان فضایی اروپا به صورت رسمی توضیحاتی درباره علت بروز این مشکل نداده است. برخی از منابع نزدیک به مسئله اعلام کردند مشکل پیش آمده برای سامانه گالیله مربوط به یکی از تاسیسات این برنامه در ایتالیا است که اطلاعات مربوط به زمان دقیق را برای این سامانه ماهواره‌ای تعریف می‌کند. این زمان برای مکان یابی دقیق در هر نقطه جغرافیایی به کار می‌رود.

رکورد مأیوس‌کننده سامانه مکان‌یابی اروپا با میلیاردها یورو هزینه/ «گالیله» از مدیریت اشتراکی تا طلاق انگلیسی! +عکس

در ادامه مبحث این اشتراک مدیریتی، می‌توان به این موضوع اشاره کرد که مرکز کنترل سیستم ماهواره‌ای گالیله در اوبرفافنهوفن در شمال ایالت بایرن آلمان مستقر بوده، اما اپراتور این سیستم مسیریاب ماهواره‌ای اروپا در پراگ واقع شده است. از سوی دیگر، سیستم مسیریاب اروپایی "گالیله" با تاخیر زیاد و هزینه هنگفت و بسیار بالاتر از میزان برنامه‌ریزی شده آغاز به کار کرده و در حالی که ابتدا قرار بود این سیستم کار خود را از سال ۲۰۰۸ شروع کند و در سال ۱۹۹۹ طرح سیستم "گالیله" با بودجه کمتر از ۳ میلیارد یورو به تصویب رسیده بود، اما در حال حاضر بودجه اتحادیه اروپا برای پایان ساخت پروژه "گالیله" تا سال ۲۰۲۰ میلادی در مجموع به ۷ میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو می‌رسد و مبلغ سه میلیارد یورو نیز برای به کاراندازی کامل سیستم در نظر گرفته شده است.

در حال حاضر خدمات ارائه شده توسط این سرویس بیشتر در بحث مکان یابی برای خودرو‌ها یا چیپ‌های هدایت ماهواره‌ای بر روی گجت‌های الکترونیکی مثل تلفن‌های همراه فعال است. یکی از دیگر خدمات فعلی این سیستم در حال حاضر مربوط به سیستم مکان یابی اورژانسی است که مخصوص شرایط بحرانی و بروز انواع بلیات بوده و برای کمک به گروه‌های امداد و نجات به کار می‌رود و اگرچه بسیاری از این سیستم ها، با قطع گالیله به صورت اتوماتیک به جی پی اس وصل می‌شوند، اما اعتبار و برند این مجموعه با قطعی چند روزه، ضربه شدیدی خورده است.

درست است آنچه در حال حاضر برای این سیستم ماهواره‌ای پیش آمده نشانه‌ای از مشکلاتی است که همچنان در مقابل توسعه بخش فضایی به طور خاص و البته صنایع با فناوری بالا به صورت عام قرار دارد، اما در عین حال نشان می‌دهد هر نهادی حتی اتحادیه اروپا نیز با مشکلات و سختی‌هایی در حوزه فضایی خود مواجه بوده و نباید انتظار موفقیت صددرصد در این حوزه را داشت؛ در عین حال تبلیغات و ادعا‌ها درباره کیفیت و قطع نشدن گالیله را نیز تا حد زیادی تحت الشعاع قرار داده است.

منبع:مشرق

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.