رضا فراشه رئیس جهاد کشاورزی شهرستان شهربابک در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، گفت: برای اولین بار در شهرستان شهربابک به همت عباسی، کشاورز پیشرو کشت گیاه کینوا بصورت آزمایشی و در سطح ۵۰۰ متر مربع در منطقه لاله زار شهرستان آغاز شد.
وی با بیان اینکه این گیاه نسبت به شوری و خشکی مقاوم و جایگزین مناسبی برای گیاهان پر آب است، افزود: با توجه به شرایط خشکسالی و کمبود آب میطلبد کشاورزان نسبت به کشت این گیاه اقدام نمایند.
فراشه از گیاه کینوا به عنوان فرصت سرمایه گذاری امروز و خاویار گیاهی یاد کرد و گفت: کینوا گیاهی است که کشت آن به شدت اقتصادی است و به راحتی میتواند جایگزین برنج شود.
وی اظهار داشت: بحران آب و شرایط آب و هوایی کشور این ضرورت را به وجود آورده تا در مباحث سرمایهگذاری در بخش کشاورزی توجه بیشتری به کشت گیاهانی که میزان آب بری کمتری دارند صورت گیرد که از این رو یافتن گونههای گیاهی سازگار با شرایط آب و هوایی کشور در سطوح مختلف مورد توجه قرار گرفته است.
رئیس جهاد کشاورزی شهربابک با اشاره به اینکه کینوا از گیاهانی است که تحت شرایط شوری بالا، خشک و کم آب محصول میدهد، تصریح کرد: این گیاه یکساله بوده و به مادر دانهها معروف و جزء خانواده کنوپودیاسه و شرایط رشد آن شبیه اسفناج است.
وی ارتفاع این گیاه را از ۱ تا ۱٫۵ متر متغیر دانست و یادآورشد: برگهای آن شبیه اسفناج و گلهای آن از سفید تا قرمز متغیر است و بذرهایی کوچک و به رنگهای متنوع از سفید تا تیره دارد و پوسته بذر پریکارپ نامیده میشود که دارای ساپونین است و جهت مصرف غذایی باید حذف گردد.
فراشه با اشاره به اینکه این گیاه مانند گندم خود گرده افشان بوده و گاهی اوقات ۱۰ تا ۱۵ درصد دگرگرده افشانی از خود نشان میدهد، گفت: کینوا دارای سیستم ریشهای قوی بوده و نسبت به استرس خشکی مقاوم است و همچنین طول دوره رشد این گیاه بین ۹۰ تا ۱۲۵ روز متغیر است.
وی با بیان اینکه این گیاه در خاک شنی و لومی بخوبی رشد کرده و در خاکهای فقیر با زهکش پایین محصول قابل قبولی میدهد، یادآور شد: آبیاری یکی از عملیات مهم مرحله داشت کینوا است و به ۵ تا ۷ بار آبیاری در طی مرحله رشد نیاز دارد.
رئیس جهاد کشاورزی شهربابک، مبارزه با علفهای هرز را یکی دیگر از عملیات داشت خواند و تصریح کرد: در دو هفته اول رشد که رشد گیاه کینوا به کندی صورت میگیرد مبارزه با علفهای هرز ضروری است.
وی افزود: بیماریهای مهم این گیاه بوته میری – سفیدک و لکه برگی و آفات مهم آن کرم طوقه بر – شب پره سفید کلم و کرم برگخوار است و روش مبارزه با آفات و بیماریهای کینوا نیز شبیه گیاه اسفناج است.
فراشه گفت: زمانیکه درجه حرارت به ۱۵ درجه سانتیگراد رسد بعد از اضافه نمودن ۱۵۰ کیلوگرم اوره و ۵۰ کیلوگرم فسفات به خاک کشت بذور در عمق ۰٫۵ تا ۱ سانتیمتر و با فاصله روی ردیف ۵ سانتیمتر و بین ردیف ۴۵ تا ۶۰ سانتیمتر کاشته میشود و بلافاصله آبیاری انجام میگردد.
وی افزود: ۲۴ ساعت بعد از کاشت جوانه زنی انجام میشود و تا مرحله ۲ تا ۳ برگی نباید آبیاری صورت گیرد، اما بعد از آن به ۵ تا ۷ بار آبیاری نیاز است و۳ تا ۵ روز بعد از کاشت گیاهچهها ظاهر میشوند.
فراشه کاشت این گیاه را در اواخر بهار تا اوایل تابستان امکان پذیر دانست و بیان داشت: تعداد گیاهان۱۳۰۰۰۰ بوته در هکتار است.
وی با اشاره به اینکه مرحله رسیدگی به کینوا مانند سورگوم است، گفت: وقتی گیاه رو به خشک شدن میرود برداشت صورت میگیرد که این امر با دست و یا توسط کمباین انجام میگیرد.
فراشه با بیان اینکه متوسط عملکرد این گیاه ۱ تن در هکتار است و در شرایط مطلوب تا ۱٫۸ تن در هکتار محصول میدهد، تصریح کرد: در روش برداشت دستی بعد از بریدن محصول آن را در محلی مناسب درمعرض تشعشع خورشید قرار داده تا رطوبت آن کاهش یافته و بذرها از بوته جدا شوند و همچنین لازم است بذور را با خیساندن و سایش ساپونین زدایی (فرآوری) و سپس مصرف کرد.
وی از خواص کینوا یاد کرد و افزود: کاهش کلسترول، کاهش وزن، مقابله با مشکلات گوارشی مانند نفخ، مقابله با دیابت نوع ۲، ضد پیری، کاهش دردهای میگرنی از جمله خاصیتهای کینوا است.
انتهای پیام/ی