به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازقم، حجت الاسلام محمد علی حججی پژوهشگر حوزه مسجد با اشاره به اینکه یکی از شرایط امام جماعت مسجد، اسلام شناس بودن است، گفت: تصمیم گیری نهایی در امور مساجد و مدیریت امور مربوط به آن باید به عهده یک اسلام شناس باشد، اما امام جماعت، برای اتخاذ بهترین تصمیم نیازمند بازوانی است که او را در این امر همکاری و همیاری کنند، بنابراین هیئت امناء به منزله بازوان توانمند، میتوانند یاری گر امام جماعت باشند.
او با تاکید بر اینکه امام جماعت در مسجد، جایگاه راهبردی دارد، افزود: جایگاه هیئت امناء، یک جایگاه اجرایی است، همانطور که در کشور ما، رهبر جایگاه راهبردی داشته و قوای دیگر از جمله قوه مجریه، جایگاه اجرایی دارند، در خصوص مساجد نیز این چنین است.
این پژوهشگر حوزه مسجد گفت: کارکرد و جنبه اصلی مسجد، جنبه عبادی آن است و جنبههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی باید حول محور عبادی باشند؛ یک جامعه دینی و اسلامی نیز تصمیم گیری هایش باید بر مدار دین باشد و این نوع از تصمیم گیری نیازمند اسلام شناسی و برخورداری از عدالت است، بنابراین در حوزه مساجد، امام جماعت که باید یک اسلام شناس و فردی عادل باشد، جایگاه تصمیم گیری نهایی دارد و این امر باید برای مردم تبیین شود.
حججی بیان کرد: مسجد، نه دور از حاکمیت و نه دور از مردم است، و نباید این دو را جدای از یکدیگر ببینیم؛ البته که سیاستهای کلان یک جامعه را باید حاکمیت در مورد آن اعمال نظر کند و بنابراین مسجد هم به عنوان یک پایگاه مهم در جامعه، تابع این سیاست گذاریها است، اما به طور کلی مسجد باید به دست خود مردم اداره شود.
این استاد حوزه اظهار کرد: مساجد باید از رونق و آبادانی برخوردار باشند و این به معنای برخورداری از لحاظ تجهیزات ساختمانی و فیزیکی نیست، بلکه یک مسجد باید زنده و پویا باشد، به طوری که در ۲۴ ساعت شبانه روز درب آن به روی عموم مردم باز باشد تا رفع و حل بسیاری از مسائل در آن انجام شود، اما متاسفانه به دلیل عدم توجه کافی به مساجد، رفت و آمد و مراجعهی چندانی به آن انجام نمیشود؛ بنابراین مسجد تنها در یک ساعات خاصی برای مراجعه در اختیار مردم است.
پژوهشگر حوزه مسجد عنوان کرد: متاسفانه تسهیلات و سرانه خاصی به مساجد تعلق نمیگیرد و این دیدگاه باید تغییر پیدا کند، چراکه مسجد یک پایگاه بسیار مهم و مردمی است که میتواند در رفع بسیاری از مسائل مردم و خدمت رسانی به آن ها، کار گشا باشد.
حججی با تاکید براینکه برای پویا شدن مساجد، باید متعلقات و آن چیزی که مال مسجد است، به آن بازگردانده شود، گفت: خدمات رسانی اجتماعی باید با محوریت مساجد و در آن انجام شود، درحالی که امروزه متاسفانه چنین کارکردهایی را از آن گرفته ایم، هنگامی که صندوقهای قرض الحسنه، انجام کارهای فرهنگی، رفع مشکلات مردم و... را به فرهنگ سراها، کمیته امداد و غیره، واگذار کرده ایم، طبیعتا بسیاری از چیزهایی که متعلق به مسجد بوده است را ازآن گرفته ایم.
این کارشناس مذهبی تاکید کرد: جنبه سیاسی مساجد امروز مختص زمانی شده است که تنها یک انتخابات در آن انجام شود و پس از آن هیچ توجهی به این ظرفیت مسجد نمیشود که این یک آسیب بزرگ است.
حججی با تاکید بر اینکه متولیان و مسئولین باید در انتخاب امام جماعت در مساجد دقت کنند، افزود: مهمترین نیروی انسانی یک مسجد، امام جماعت آن است؛ زمانی یک مسجد میتواند، زنده، پویا و برخوردار از جوانانی فعال در این عرصه باشد که امام جماعت به عنوان عضو اصلی و تاثیر گذار، توانایی جذب جوانان و تجربه و تخصص کافی در این حوزه را داشته باشد، اما متاسفانه آنچه که ما امروزه شاهد آن هستیم عدم دقت کافی در انتخاب امام جماعت مساجد است.
انتهای پیام/الف