محققان کشور موفق به طراحی کارخانه گیاهی عمودی شدند که می‌توان در آن سبزیجات برگی را پرورش داد؛ در این روش مصرف آب یک‌درصد کشت در مزرعه است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  محققان کشور موفق به طراحی کارخانه گیاهی عمودی شدند که می‌توان در آن سبزیجات برگی را پرورش داد؛ در این روش مصرف آب یک‌درصد کشت در مزرعه است.

رشد سبزیجات برگی در کارخانه عمودی با مصرف یک‌درصدی آب

ساسان علی نیائی فرد مجری طرح کارخانه گیاهی عمودی برای سبزیجات برگی  اظهار کرد: برای کشت سبزیجات برگی معمولا مشکلاتی اعم از «نیاز آبی بالا»، «تولید در حواشی شهر‌های بزرگ با آب‌های نامناسب و فاضلاب»، «مصرف بیش از حد کود شیمیائی»، «استعمال شدید انواع سموم آفت­کش و قارچ­کش»، «باقیمانده مواد شیمیائی (نیترات) و سموم در محصول» وجود دارد.

وی با بیان اینکه همچنین محصول نهایی سبزیجات برگی به فراخور زمان از قیمت‌های بالایی برخودار است، گفت: اتلاف ۵۰ درصدی محصول در مرحله پس از برداشت، مشکلات مربوط به بسته بندی به دلیل وجود کثیفی و میکروب­ها بر روی محصول، مشکلات مربوط به عرضه سبزیجات برگی در زمان و مکان مناسب، ریسک بالای ابتلا به برخی امراض از جمله وبا معضلاتی هستند که تولید آن‌ها را به صرفه نمی‌دانیم.

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه به دلیل مشکلات فراوان در تولید سبزیجات گیاهی در صدد برآمدیم تا کارخانه گیاهی را طراحی کنیم، بیان کرد: سبزیجات برگی وقتی در مزرعه کشت داده می‌شوند نیاز به آب فراوانی دارند در حالیکه در کارخانه گیاهی میزان آب به یک درصد می‌رسد.

نیائی فرد با بیان اینکه در کارخانه گیاهی، گیاه در سطح کشت داده نمی‌شود، بیان کرد: کشت عمودی گیاه به صورت طبقه‌ای در یک متر مربع بدون خاک است و مصرف آب آن یک درصد است در پروسه کشت عمودی گیاه این موضوع در نظر گرفته می‌شود تا سبزیجات برگی در کمترین سطح رشد کنند.

وی با بیان اینکه مشکل عدم وجود وسائط نقلیه مناسب و عدم تعادل بین عرضه و تقاضای محصول در زمان‌های مختلف سال با کشت سبزیجات برگی در کارخانه گیاهی مرتفع می‌شود، بیان کرد: طبق بررسی­های صورت گرفته با تولید محصول سبزی برگی (به ویژه کاهو) توسط تکنولوژی کارخانه گیاهی در کلان­شهر‌ها می‌توان تمام معضلات مطرح شده در رشد سبزیجات برگی را از بین برد.

وی با اشاره به روشی که در کارخانه گیاهی اجرایی می‌شود، گفت: این تکنیک که در ایران به دنبال آن هستیم به جای اینکه در سطح زمین تولید داشته باشیم تولید را در حالت عمودی قرار می‌دهیم و سیستم کشت به صورت طبقاتی خواهد بود.

رشد سبزیجات برگی در کارخانه عمودی با مصرف یک‌درصدی آب

وی با اشاره به مزایای کشت سبزیجات برگی در کارخانه گیاهی گفت: محصول به صورت سالم پرورش داده می‌شود و، چون در محیط ایزوله گیاه کشت داده می‌شود آفت یا بیماری به گیاه سرایت نمی‌کند که نیاز به سمی داشته باشند.

نیائی فرد با بیان اینکه این سیستم در کشور‌های شرق آسیا، امریکا و اروپا استفاده می‌شود، گفت:، چون مصرف آب در این سیستم یک درصد است کاربرد آن می‌تواند در هر فضایی به صرفه و مفید باشد؛ ریحان، کاهو و ... از جمله سبزیجات برگی هستند که می‌توانند در این کارخانه کشت داده شوند.

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه کاهو، بیشترین سبزی برگی در دنیا و ایران است از این رو کارخانه گیاهی عمودی از جمله روش‌هایی است که می‌تواند نیاز خانوار را برطرف سازد.

نیائی فرد گفت: فرق این روش با مزرعه این است که پرتی آب در این سیستم نداریم و همه آب مصرفی به گیاه می‌سد.

وی افزود: ما توانستیم در یک متر مربع ۱۵۰ هد کاهو برداشت کردیم؛ به طوریکه در سطح مزرعه در یک مترمربع ۱۰ هد کاهو با مشکلات کنونی به تولید می‌رسد.

وی افزود: این طرح به صورت صنعتی به تازگی به نتیجه رسیده و آماده سرمایه گذاری است تا توسعه داده و مشکلات کنونی مرتفع شود.

 این طرح با همکاری دانشمندان روسی، چینی و هلندی به نتیجه رسیده و در این کشور‌ها کم و بیش در حال اجراست.

منبع : مهر

انتهای پیام/

برچسب ها: دانستنی ها ، سبزیجات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.