استاد حوزه و دانشگاه گفت:نسبت دولت و مردم به‌هم ریخته و ضعف مردم در مقابل بزرگی دولت مشخص است.

نگذارید یک جوان کارآفرین دچار هزینه‌های گزاف و بی‌حاصل شود/مردم‌سالاری فقط در عرصه سیاسی نیستبه گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد ، حجت‌الاسلام علیرضا پناهیان استاد حوزه و دانشگاه، شامگاه سه شنبه در جمع فعالان فرهنگی سیاسی دانشگاه‌های کشور در مشهد، رواج فرهنگ استضعاف را یکی از نقایص مهم جامعه برشمرد و با اشاره به آیه شریفه «و نرید ان نمنّ علی الذین استضعفوا فی الارض...»، گفت: در این آیه شریفه خداوند تأکید می‌کند که می‌خواهیم مستضعفین را رؤسا و وارثان ثروت و قدرت قرار دهیم؛ این استضعاف لزوماً استضعاف دینی یا سیاسی نیست، بلکه هر انسانی را که از هر لحاظ ضعیف نگه داشته شده و استعداد‌های انسانی‌اش شکوفا نشده باشد، شامل می‌شود.
 
او تصریح کرد: طبق این تعریف نه‌ تنها کارمندان کشور‌های درحال‌توسعه بلکه کارمندان مرفه نظام‌های سرمایه‌داری هم مستضعف هستند ولو دانشمند و نخبه و بسیار مرفه باشند؛ جامعه ما به‌جایی رسیده است که خانواده‌ها خواستگار کارمند را ترجیح می‌دهند به‌جای اینکه بگویند مگر عرضه کار نداشتی که کارمند شدی؟؛ این یعنی شاخصی برای اینکه می‌خواهیم مستضعف باقی بمانیم.

استاد حوزه و دانشگاه گفت: امروز وقتی به جوانان می‌گویم بروید دنبال پول درآوردن، با عصبانیت مرا به تئوریزه کردن نظام سرمایه‌داری متهم می‌کنند، درحالی‌که من می‌خواهم همه پول و سرمایه دنیا دست کارتل‌ها و تراست‌ها نباشد و ثروت بین مردم تقسیم شود؛ مردم باید عرضه داشته باشند پول‌ها را جمع کنند تا به جیب صهیونیست‌ها نرود.

حجت الاسلام پناهیان افزود: هنوز درک نکرده‌ایم که جهاد با مال بر جهاد با جان مقدم است، لذا علیه خوی استکباری قیام کرده‌ایم، اما علیه خوی استضعاف نه؛ امام صادق (ع) به اصحابشان حق بازنشستگی از تجارت را نمی‌دادند و اینکه در حکومت امام زمان (عج) دزدی نمی‌شود برای این است که مردم به حدی از نظر مالی قوی و دارا هستند که نیازی احساس نمی‌کنند.

او بابیان اینکه به‌شخصه استخدام را توهین به خود می‌دانم، تصریح کرد: اینکه ائمه اطهار (ع) تأکید دارند که تا می‌توانید کارمند نشوید، برای این است که خوی استضعاف از بین برود، زیرا وقتی استضعاف برود استکبار هم از بین خواهد رفت.

مشاور رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با انتقاد از ضعف ارتباطات در میان متدینان و بسنده کردن آنان به صحت عقاید بدون کاربردشان در زندگی، گفت: به فرموده امام صادق (ع) نباید مثل چهارپایانی باشیم که با هم زندگی می‌کنند، ولی کار به کار هم ندارند. آموزش‌وپرورش ما با حافظه محوری که دارد، استعداد‌های کاری و خلاقیت فرزندانمان را ذبح می‌کند. شما خودتان برای نسل‌های بعد مدرسه راه بیندازید و خدمتی را که به شما نکردند به دیگران ارائه دهید؛ ریاضیات را می‌توان ضمن تجارت به‌صورت عملی آموخت نه لزوماً سر کلاس.

حجت‌الاسلام پناهیان افزود: در دانشگاه هم اگر شما دانشگاهی‌ها با هم تعاونی تشکیل ندهید و در کنار تحصیل کار اقتصادی نکنید، ریسک و تجارت نکنید، استارت آپ نداشته باشید، دچار خوی استضعافی شده‌اید؛ من تعجب می‌کنم بااین‌همه کاری که دانشجو می‌تواند انجام دهد، مسئولان دانشگاه از من می‌پرسند دانشجویان اوقات فراغت و تفریحشان را چگونه بگذرانند؟

او در پاسخ آنان که شأن روحانی را صرفاً پرداختن به امور احکام و عبادات می‌دانند، تأکید کرد: مگر امام خمینی و رهبر معظم انقلاب، روحانی و رهبر انقلابی‌های جهان نیستند، اما وارد امور سیاسی اجتماعی شده‌اند تا رفع استضعاف شود؛ من به‌عنوان یک روحانی حاضرم تمام عمرم علیه دیدن صحنه‌های نامناسب در اینترنت، یک بار هم سخنرانی نکنم، ولی هر شب و روز در نقد مذهبی‌هایی که بازی دانلود می‌کنند صحبت کنم، چراکه این کارشان مقدمه دیدن تصاویر مستهجن است؛ کسی که خلاق و مفید و مشغول کسب‌وکار است وقتی برای بازی ندارد.

این فعال فرهنگی اجتماعی با اشاره به تأکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب مبنی بر ضرورت شروع به کار افراد از سنین نوجوانی و جوانی، خطاب به دانشجویان گفت: ۳۰سال پیش، جنگ نظامی ما با هم‌سن‌وسالان شما اداره شد؛ امروز در جنگ اقتصادی نیز شما باید حرف اول را بزنید. به من می‌گویند داری حزب‌اللهی‌ها را به سمت ثروت سوق می‌دهی، اما من سؤالم این است که چرا اقتصاد تسبیح حزب‌اللهی‌ها دست‌چین است؟

حجت‌الاسلام پناهیان افزود: حزب‌اللهی‌ها حق ندارند مایحتاجشان را از هر کارخانه‌داری بخرند، چراکه با خریدشان دارند به کارخانه‌دار قدرت می‌دهند، پس باید بدانند قدرت را به چه کسی می‌دهند؟ فرهنگ استضعاف یعنی کالا‌های خود را از روی رنگ و قیمت انتخاب کنیم و هیچ معیار اصیلی نداشته باشیم که حاصل آن جز تقویت کارخانه‌دار‌های لیبرال و تسلط مستکبران بر ما نخواهد بود.

او با تأکید بر اینکه تا فرهنگ استضعاف از بین نرود فرهنگ استکبار از بین نخواهد رفت، تصریح کرد: چرا یک کارخانه باید میلیارد‌ها تومان برای تبلیغات و ایجاد اعتماد هزینه کند و بعد با کمبود نقدینگی مواجه شده و ورشکست شود؟ شما دانشجویان خودتان یک شبکه بزرگ هستید؛ نگذارید یک جوان کارآفرین دچار هزینه‌های گزاف و بی‌حاصل شود یا برای یک وام ناچیز معطل بماند.

استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب ۱۰سال است هرسال را با عناوین اقتصادی نامگذاری می‌کنند، اما انقلابی‌ها هیچ کاری در این راستا انجام نداده‌اند، گفت: پرطرفدارترین رشته در میان صهیونیست‌ها اقتصاد است، ولی ما بیشتر سراغ فناوری‌ها می‌رویم و توجه نداریم پول این فناوری را چه کسی درمی‌آورد؟؛ حق نداریم هیئت راه بیندازیم بدون پیش‌بینی صندوق قرض‌الحسنه اعضا، حق نداریم از نظر اقتصادی گدا باشیم. چه کسی گفته مردم پول ندارند و نمی‌توانند سرمایه‌گذاری کنند؟ اگر پول ندارند، رابطه و اعتماد که دارند؛ وقتی امام می‌فرمایند «ما می‌توانیم» منظور مردم است نه دولت.

حجت‌الاسلام پناهیان افزود: ۱۴۰۰سال است که اسلام منهای سیاست و حقیقت اجتماعی زندگی را به ما تلقین کرده‌اند و نباید انتظار داشت که روحانیان ما یک‌شبه بیایند میدان‌دار کار اقتصادی شوند.

او رتبه نخست ایران در سختی راه‌اندازی کسب‌وکار در جهان را مایه ننگ مسئولان و نهاد‌ها دانست و تصریح کرد: راه‌حل این معضل در بیانیه گام دوم انقلاب، تغییر ساختار‌ها و شیوه حکمرانی مطرح شده است. چراکه ساختار حکمرانی ما یک خلأ جدی دارد؛ بین مردم و دولت، با خلأ وجود یک طبقه که کارشان کارمندی و بزرگ کردن دولت نبوده و درصدد کارآفرینی و فعال کردن مردم باشند، مواجه هستیم و این کار جز از جوانان ساخته نیست.

استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر ضرورت تشکیل شبکه نخبگان اجتماعی و اقتصادی مردمی، خطاب به جوانان گفت: وقتی مردم قدرت گرفتند نه‌تن‌ها محتاج دولت نخواهند بود بلکه می‌توانند تعیین‌کننده نیز باشند؛ کارگروه‌های فرهنگی اجتماعی اقتصادی سیاسی تشکیل داده و با هم کار کنید؛ مردم را از فقر و سیطره دولت نجات دهید، دست دلالان و سرمایه‌داران بزرگ را که مردم را چپاول می‌کنند قطع کنید. مردم‌سالاری فقط در عرصه سیاسی نیست، بلکه مشارکت مردمی در همه شئون جامعه را شامل می‌شود.

حجت‌الاسلام پناهیان با اشاره به این فرموده امام صادق (ع) که اگر با سرمایه‌ات کار نکنی احمق می‌شوی، افزود: وقتی پول‌های خود را خرده‌خرده در بانک می‌گذاریم و همه در تهران جمع می‌شود و انباشت ثروت صورت می‌گیرد، چطور انتظار داریم رانت و فساد ایجاد نشود؟

این فعال فرهنگی، عرفان را مقابله با ظلم و استضعاف دانست و گفت: از همین رو است که عارفی، چون آیت‌الله بهجت از قدرت مردم می‌گوید آن هم سال‌ها قبل که هنوز خبری از اینترنت و شبکه‌های اجتماعی نبود؛ اگر فقط با استکبار مقابله کنیم، ولی استضعاف خود را از بین نبریم، مدام در خودمان مستکبر پرورش می‌دهیم.

حجت‌الاسلام پناهیان پیشنهاد کرد: اگر قوه قضائیه بعد از مبارزه با فساد، کار خود را تمام‌شده نبیند و مدیرانی را که با تصمیم نگرفتن یا بد تصمیم گرفتن کشور را می‌خوابانند مواخذه کند، دیگر دعوای سیاسی نخواهیم داشت و بی‌عرضه‌ها روی کار نمی‌آیند، چراکه در چنین شرایطی هرکسی توان ورود به عرصه سیاست را نخواهد داشت و هر کس هم که وارد شد دربه‌در دنبال جوانان می‌گردد تا جوانان را به کار گیرد و قوی کار کند.

او با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب بر آسان‌سازی مسیر کسب‌وکار برای جوانان ادامه داد: وضعیت کنونی کسب‌وکار در ایران با هیچ‌یک از آموزه‌های اسلام سازگار نیست. روحانیان و منبری‌ها نباید به مردم فقط از نماز و روزه بگویند؛ نماز را که شمر هم می‌خواند. وجه اختلاف شمر با امام حسین (ع)، نمازشان نبود بلکه رفع استضعافی بود که امام دنبال می‌کرد. امروز کارخانه‌های دولتی حیات خلوت سیاسیون شده و پول بانک‌ها را می‌خورند، ولی صدای هیچ‌کس بلند نمی‌شود.

استاد حوزه و دانشگاه دیرباوری جوانی را دومین نقیصه بزرگ جامعه و مصداق دیگری از استضعاف دانست و گفت: فضای جامعه ما به‌گونه‌ای شده که جوان‌ها احساس بزرگی و توانمندی نمی‌کنند، درحالی‌که ۱۸ سالگی در قرآن و روایات، یک عمر کافی محسوب شده و مورد مؤاخذه است.

حجت‌الاسلام پناهیان ضمن تأکید بر اهمیت تقویت نظارت اجتماعی مردم بر یکدیگر افزود: این توهین به دانشجو و دانش‌آموز و طلبه است که او را با زور نمره و امتحان و حضور غیاب کنترل می‌کنند؛ چرا از سازوکار‌های دیگر استفاده نمی‌کنیم که خلاقیت جوانانمان را نابود نکند. چرا روش‌های اسلامی تعلیم و تربیت باید در آموزش‌وپرورش کشور‌های خارجی پیاده شود و ما مسلمان‌ها حتی الفبای تربیت اسلامی را ندانیم.

او تأخیر در ازدواج و تشکیل زندگی را ناشی از ضعف خودباوری جوانان دانست و خطاب به آنان تصریح کرد: برای حفظ شخصیت و استقلالتان و منفعل نبودن، زودتر از جریانات حرکت کنید؛ یک هفته قبل از امتحان خودتان از معلم بخواهید امتحان بگیرد، پیش از ورود استاد و حضوروغیاب او خودتان همدیگر را حضوروغیاب و علت غیبت‌ها را پیگیری کنید، درستان را پیش از تدریس استاد بخوانید و از استاد بخواهید چیزی اضافه بر مطالب تئوری کتاب و جزوه برایتان بگوید.

مشاور رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در ادامه به نبوغ، درک عمیق علمی و قدرت تحلیل کلان آیت‌الله خامنه‌ای در دوران جوانی اشاره و گفت: ایشان ۲۰سال پیش از رهبری رهبرگونه فکر و زندگی می‌کردند. دوران جوانی دوران کار‌های بزرگ و متفاوت است نه دوران استضعاف و مصرفی بار آمدن؛ منتظر تشویق نباشد و از ریسک نترسید؛ نقش جوانان در گام دوم انقلاب، پی‌ریزی تمدن اسلامی و حکمرانی جدید است.

حجت‌الاسلام پناهیان با انتقاد از کسانی که می‌گویند اگر دنبال تولید ثروت برویم فاسد می‌شویم، افزود: با چنین نگاهی اگر سراغ عبادت هم برویم فاسد می‌شویم، پس باید عبادت را هم کنار بگذاریم، همین‌طور قدرت و حکومت را. باید به سمت قدرت و ثروت برویم تا بتوانیم به جامعه خدمت کنیم.

او در پاسخ سؤال یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه آیا استقلال اقتصادی مناطق منجر به خودمختاری و تجزیه‌طلبی نمی‌شود؟، تصریح کرد: رهبری در حکم خود به مسئول بنیاد مستضعفان بر تقویت اقتصاد منطقه‌ای تأکید کردند؛ نکته قابل‌توجه این است که برای اینکه مردم از نظر اقتصادی قوی شوند، دین‌داران ایثارگر باید جلودار باشند نه منفعت‌طلب‌ها؛ وقتی ایثار و ازخودگذشتگی اصل مهم در قوی شدن مردم شد فقط باتقوا‌ها سراغ آن می‌روند، بنابراین قوی شدن مردم ذاتاً جز باایمان و تقوا امکان ندارد.

این فعال فرهنگی اجتماعی با تأکید بر اینکه اگر قوی نشوند و مستضعف باشند، ذاتاً استکبار پدید می‌آید، گفت: در ذات این طرح (تقویت اقتصاد منطقه‌ای)، کنترل آسیب‌ها نهفته است، چراکه اولین اصل پیشرفت اقتصادی تعامل بدون مرز سیاسی است، بنابراین همین مرز‌های موجود را هم برمی‌دارند چه رسد به اینکه بخواهند مرز جدید ایجاد کنند.

حجت‌الاسلام پناهیان از جوانان درخواست کرد: فرهنگ استضعاف را از بین ببرید و با استارت‌ها زمینه کار و اشتغال ایجاد کنید، زودتر ازدواج کنید و قناعت داشته باشید؛ زندگی جهادی را تجربه کنید و نگذارید خانواده‌ها با توجیهات بی‌پایه مانع ازدواج ساده‌تان شوند. امروز هدف و اصل زندگی زیر بار سنگین آداب‌ورسوم غلط و تشریفات، به فراموشی سپرده شده است؛ شما این رسوم غلط را تمسخر کنید و به چالش بکشید.

او در پاسخ یکی از دانشجویان درباره عدم همکاری مسئولان برای کارآفرینی تصریح کرد: اگر مسئولی در راه‌اندازی کار جوانان برای کارآفرینی همکاری نکرد، احتمال زیاد ریگی به کفشش هست. شما اگر با هم شبکه باشید کارتان زودتر راه می‌افتد؛ شبکه ملی جوانان مذهبی کارآفرین و فرهنگ مطالبه‌گری در کارآفرینی را گسترش دهید؛ منتظر نباشید دزدی شود تا داد بزنید، بلکه وقتی برای کارآفرینی سنگ‌تراشی می‌کنند، باید دو برابر دزدی فریاد بزنید.

استاد حوزه و دانشگاه در زمینه خصوصی‌سازی‌های غیراصولی در کشور یادآور شد: بد واگذار کردن، خودش موجب رانت‌خواری می‌شود، این‌ها باید با نظارت‌های منطقه‌ای و قوی شدن بدنه میان مردم و دولت کنترل شود وگرنه قانون به‌تن‌هایی نمی‌تواند از فساد جلوگیری کند.
 
انتهای پیام//ج.ر
 
 

ثروت باعث فساد نمی شود

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.