عمرانی بر نابودی بنیان‌های مالی قاچاقچیان موادمخدر تأکید کرد.

باید بنیان‌های مالی قاچاقچیان موادمخدر را هدف قرار دهیم/ قانون پولشویی و دستورالعمل‌های آن باید به دقت اجرایی شودبه گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید عمرانی معاون قضایی دادستان کل کشور در امور مبارزه با مواد مخدر و جرائم سازمان یافته به تشریح نقش و وظایف این معاونت اشاره کرد و گفت: معاونتی که ما اکنون در آن مشغول به خدمت هستیم معاونت امر پیگیری جرائم مواد مخدر و سازمان یافته است، البته نظارت بر دستورالعمل توزیع کالا‌های اساسی و مایحتاج عمومی و نظارت بر اجرای احکام قاچاق نیز حسب دستور دادستان کل کشور به این معاونت محول شده و ما اکنون در این چهار موضوع مشغول به فعالیت هستم.

او افزود: اگرچه وظیفه اصلی ما مبارزه با مواد مخدر و جرائم سازمان یافته است، اما آن نظارت‌هایی هم که گفته شد کم و بیش در حیطه جرائم سازمان یافته معنا پیدا می‌کند. یعنی ما اعتقادمان این است که بخش اعظمی از قاچاق کشور سازمان یافته است؛ لذا این مافیایی که ممکن است در پشت پرده‌های به اصطلاح توزیع مایحتاج عمومی و کالا‌های اساسی باشد نیز می‌تواند از مصادیق جرائم سازمان یافته باشد.

معاون قضایی دادستان کل کشور در امور مبارزه با مواد مخدر و جرائم سازمان یافته تصریح کرد: در حوزه مواد مخدر خوشبختانه ما عضو موثر ستاد مبارزه با مواد مخدر هستیم. ستاد مواد مخدر در اصل یک دبیرخانه است که برای هماهنگی و هم افزایی گروه‌های مبارزه کننده تشکیل شده و در این ستاد کمیته‌ها و کمیسیون‌های مختلف دور هم جمع می‌شوند تا سیاست‌های کلان مبارزه با مواد مخدر را که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده را اجرایی کنند.

عمرانی ادامه داد: همان طور که می‌دانید مقام معظم رهبری در دو سه سال اخیر بر مسائل و آسیب‌های اجتماعی مواد مخدر تأکید دارند و هشدار‌های فراوانی به مسئولان داده اند.

او به یکی از آسیب‌های اصلی مواد مخدر اشاره کرد و گفت: مواد مخدر جوانان فعال و نخبه ما را به ورطه اعتیاد و آلودگی‌ها می‌کشاند و کاری می‌کند که این عزیزان در امور پیشرفت‌های علمی منفعل شوند. یعنی اولین اتفاقی که می‌افتد این است که یک جوان مصرف کننده نسبت به اطراف خود بی تفاوت می‌شود و این بزرگ‌ترین ضربه به شخصیت یک جوان و البته کشور است.

معاون دادستان کل کشور افزود: در راستای امر مبارزه با مواد مخدر استراتژی‌های مهمی داریم. یکی کاهش و جمع آوری معتادان متجاهر از سطح شهر‌هاست. ما معتقدیم این افراد علاوه بر اینکه امنیت اجتماعی و انتظامی شهر را به دلیل ارتکاب جرائم خُرد به خطر می‌اندازند، چهره شهر را نیز بیمار جلوه می‌دهند که در نتیجه موجب افسردگی و ایجاد یأس در مردم می‌شود. خوشبختانه در این زمینه اقدامات خوبی شده و سعی کرده ایم با مدیریت ستاد و کمک نیرو‌های انتظامی نیرو‌های مسلح، سپاه و بسیج و غیره با جمع آوری و معرفی این افراد به اردوگاه­‌های ترک اعتیاد آن‌ها را مداوا کرده و به جامعه بازگردانیم.

این مقام قضایی در رابطه با اینکه آیا معتاد را مجرم بدانیم یا بیمار گفت: اعتقاد خود من این است که چنین فردی هم مجرم است و هم بیمار. یعنی گاهی این جرم باعث می‌شود که مرتکب بیمار شود، لذا یکی از نتایج و ثمرات ارتکاب این جرم بیماری است. به عبارت دیگر معتاد مانند کسی است که خودش را از طبقه پنجم ساختمانی به پایین پرت کرده، با چنین فردی چه باید کرد طبعاً وظیفه ما درمان چنین شخصی است، اما صدمات عمیق و درمان مشکل است.

عمرانی ادامه داد: به هر حال نباید کرامت والای انسانی آن‌ها نادیده گرفته شود. این افراد هرچه که باشند عزیز و محبوب یک خانواده بوده‌­اند. اما به دلیل بی مبالاتی امروز کارشان به جایی رسیده که خانواده نیز آنان را طرد کرده است، اما ما به عنوان افرادی که مسئول هستیم، باید کاری کنیم که این فرد بتواند دوباره به آغوش جامعه و خانواده خود بازگردد.

معاون دادستان کل کشور خاطرنشان کرد: سیاست فعلی کشور این است افراد معتاد شناسایی شده و در محل‌های مناسب نگهداری شوند تا مراحل درمانی آن‌ها به نحو درست و کاملی طی شود. این سیاست اکنون مورد حمایت جامعه است و قوه قضاییه هم در میدان است تا این سیاست طبق قانون و مقررات دنبال شود.

این مقام قضایی به اقدامات انجام شده در این راستا اشاره‌ای داشت و گفت: خوشبختانه با حمایت ستاد مبارزه با مواد مخدر و همکاری پلیس و نیز دادسرا‌هایی که در این حوزه وظیفه مستقیم دارند در چند ماه اخیر اقدامات خوبی صورت گرفته است و افراد معتاد با تشخیص و حمایت‌های قضایی به مراکز ترک اعتیاد و درمان منتقل شده اند.

او به انتقاد برخی از افراد از این روش هم پاسخ داد و گفت: ممکن است گاهی بابت این جمع آوری‌های اتوبوسی ما را مورد ایراد قرار دهند، اما به نظر می‌رسد ما برای رفع این معضل دو گزینه بیشتر پیش رو نداریم، یک گزینه این است که ما بگذاریم این افراد در همان محل‌ها، پاتوق‌ها، زیر درختها، در سرما و گرما، بدون غذا و در بدترین شرایط بهداشتی بمانند و جان خود را از دست دهند و گزینه دیگر این است که این‌ها شناسایی و به مراکز ترک اعتیاد معرفی و تحویل شوند تا نسبت به درمان آن‌ها اقدامات مناسب انجام شود.

این مقام مسئول یکی از دلایل عدم درمان این افراد را عدم پذیرش آن‌ها توسط جامعه دانست و گفت: یکی از دلایلی که این افراد به طور کامل درمان نمی‌شوند و دوباره به سمت مواد مخدر سوق پیدا می‌کنند، این است که توسط جامعه همانند یک انسان سالم پذیرفته نمی‌شوند.

او توضیح داد: مثلا ما می‌آییم بر روی این فرد کار درمانی می‌کنیم و طی مدت شش ماه بدن او را کاملا سم زدایی و از نظر جسمی او را آماده بازگشت به جامعه و خانواده می‌کنیم، اما می‌بینیم در همان ابتدای ورود به جامعه با لعن و نفرین خانواده و جامعه مواجه می‌­شوند، نیاز‌های عاطفی درمان نشده و دوباره با همان باور غلط به مواد افیونی پناه می‌­برند.

عمرانی به بحث حرفه آموزی این افراد هم اشاره کرد و گفت: اگرچه اکنون در کشور مشکلات اقتصادی زیاد است و افراد بیشماری بیکار هستند، اما ما تمام تلاشمان این است که مشاغل ساده‌ای را به این افراد آموزش دهیم تا بتوانند حداقل‌های معیشتی را برای خود و خانواده تأمین کنند.

او با بیان اینکه ما در قوه قضاییه سیاست و نگاه مان این است که نباید با این افراد برخورد قضایی شود، افزود: ما برخوردمان را در این حد می‌دانیم که این افراد را به عنوان یک بیمار در بیمارستان مخصوص خودشان نگهداری کنیم تا پس از بهبودی به آغوش جامعه بازگردند. (البته اگر چند نوبت تکرار و بیمار رغبت به درمان نداشته باشد به عنوان مجرم زندانی خواهد شد.)

او به تأسیس یک اردوگاه برای معتادان متجاهر توسط سپاه اشاره کرد و افزود: در ستاد مبارزه با مواد مخدر تصویب کردیم و از بسیج و سپاه پاسداران خواستیم به میدان بیایند و دراین معضل ملی ما را یاری دهند که انصافاً در کوتاه مدت کمک شایانی کرده و در جهت یاری یک پادگان و سربازخانه خود را خالی کرده و به این امر اختصاص دادند، اکنون بیش از ۵۰۰ نفر در آن مکان (اردوگاه شهید زیادیان) در حال دریافت کمک‌های درمانی هستند. افرادی که در گوشه و کنار خیابان‌ها و پارک‌ها در بدترین شرایط بهداشتی و روحی بودند اکنون در این مرکز درمانی نگهداری شده و خدماتی همچون پزشک، دندانپزشک، مشاور، کارشناس تغذیه، دارو‌های جایگزین و غیره را دریافت می‌کنند، همین اقدام مشامه را نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران انجام و اردوگاه سروش مهر را راه اندازی و به بهترین وجه از معتادان پذیرایی و نگهداری می‌­شوند. این ظرفیت‌ها به ظرفیت‌های قبلی موجود اضافه شده است.

معاون قضایی دادستان کل کشور افزود: سیاست و نگاه به معتادان نگرش اصلاحی است؛ و به تعبیر مقام عظمای ولایت این‌ها عائله ما هستند و ما تکلیف داریم برای درمان آنان تلاش شبانه روزی کنیم.

این مقام قضایی به تشریح استراتژی دوم مسئولان کشور در امر مبارزه با مواد مخدر پرداخت و گفت: استراتژی دوم ما این است که ببینیم که چرا مواد مخدر تولید می‌شود؟ چرا توزیع می‌شود؟ چون این دو سوال دو موضوع بسیار مهم هستند.

عمرانی تصریح کرد: اکنون دیگر همه میدانیم که یکی از روش‌های پیاده کردن سیاست‌های استعماری و شکستن مقاومت ملّت‌ها در مقابل استکبار، وابسته کردن جوانان یک کشور به مواد مخدر است و مسئله دوم سود مالی کلانی که نصیب سوداگران مرگ می­‌شود.

معاون دادستان کل کشور در امور مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: گردش مالی قاچاق مواد مخدر بسیار بالا و گاهی با گردش مالی فروش اسلحه مقایسه می­‌شود.

عمرانی به برخورد با ریشه‌های قاچاق هم اشاره کرد و گفت: ما باید در مقابله با قاچاق مواد مخدر بنیان‌های مالی قاچاقچیان را هدف قرار دهیم. بدیهی است برای هدف قرار دادن بنیان‌های مالی قاچاقچیان هم قضات و هم پلیس به آموزش‌های ویژه‌­ای نیاز دارند که بخش از این آموزش‌ها در این معاونت برنامه ریزی و در سطح‌های استانی توسط اساتید مجرب ارائه می­‌شود. بر اساس تخمین‌هایی که زده می‌شود بیش از سه میلیارد دلار گردش مالی سالانه قاچاق مواد مخدر در کشور است که بالای ۸۰ درصد عاید قاچاقچیان خارج نشین می­‌شود.

او ادامه داد: من فکر می‌کنم دستگاه‌هایی مثل نیروی انتظامی، قوه قضاییه، اطلاعات در سال‌های اخیر در امر مبارزه با مواد مخدر بسیار موفق بوده اند. یعنی در بحث شناسایی، دستگیری و برخورد با قاچاقچیان عمده و ضبط اموال نامشروع اقدامات خوبی داشته ایم و اکنون هم قاطعانه و با اراده در به روز کردن سامانه‌ها و تجهیزات پیگیر هستیم تا درکمترین زمان افراد و اموال و دارایی‌هایشان شناسایی شوند.

این مقام قضایی بیان کرد: خوشبختانه اکنون در بحث تکنولوژی بسیار مجهز هستیم و برای شناسایی اموال و دارایی‌های یک قاچاقچی دادگاه‌ها و دادسرا‌ها از طرق مختلف مثل استعلام از ثبت اسناد، بانک‌ها، بورس موسسات مالی و حتی از مرکز کنترل تراکنش‌های مالی اقدام می‌کنند. اکنون در این زمینه تعامل بسیار خوبی بین دستگاه‌های کشور وجود دارد تا بتوان هرچه بیشتر و سریعتر بنیان‌های مالی این قاچاقچیان را هدف قرار داد.

معاون قضایی دادستان کشور اظهار کرد: بدون شک هر کجا که قاچاق مواد مخدر وجود دارد جرم پولشویی هم هست. قاچاقچیان مجبور هستند پول‌های کثیف و نامشروع خود را قانونی جلوه بدهند، لذا دست به پولشویی گسترده می‌زنند.

این مقام قضایی بر اجرای قانون مبارزه با پولشویی تاکید کرد و گفت: خوشبختانه در امر مبارزه با پولشویی ما توفیقات خوبی داشته ایم، اگرچه معتقد هستم که ما نیازمند یک قانون جامع و کامل برای برخورد با پولشویی هستیم. چون یک قانون جامع مبارزه با پولشویی از فساد‌های بسیاری جلوگیری می‌کند و به نوعی نقش پیشگیرانه دارد.

معاون دادستان کل کشور در امور مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: ما به رعایت حریم خصوصی مردم معتقد و مُصَّر هستیم که نباید به حریم خصوصی افراد و حساب‌های بانکی افراد سرکشی و ورود کرد، اما باید به این سوال پاسخ داده شود فردی که نه شغل خاصی دارد و نه حساب و کتابش مشخص است، چگونه مبالغ هنگفت گردش مالی دارد، قطعاً محل تردید و ظن است.

عمرانی تصریح کرد: کسی که حساب و کتابش مشخص است و کار سالم اقتصادی انجام می‌دهد و درآمد مشروع دارد، نباید نگران این سوال قانونی باشد که منشا درآمدش مشخص شود اتفاقا مبارزه با پولشویی به گونه‌ای حمایت از سرمایه گذاری و رونق تولید است.

این مقام قضایی خاطرنشان کرد: امروز یکی از مشکلات اقتصاد ما نقدینگی است و ممکن است بخشی از این نقدینگی پول‌های نامشروع باشد که حاصل قاچاق مواد مخدر، قاچاق کالا و ارز جرم و جنایت و بعضاً توسط دشمنان به کشور تزریق می‌شود تا از طریق آن کشور را دچار مشکلات اقتصادی کنند.

او توضیح داد: مجرمان می‌توانند با پول‌های کثیف خود گاهی بازار ارز گاهی سکه و مسکن و در مواردی هم بازار مایحتاج مردم را دچار التهاب کنند.

این مقام مسئول گفت: در کشور‌های دیگر جهان که قانون پولشویی اجرا می­‌شود اگر از یک مبلغی بالاتر پول به حساب فردی واریز شود، پلیس مالی از صاحب حساب در مورد منشأ پولی واریزی استنطاق می­‌کند و این امر به عنوان یک قانون مترقی مطرح شده و مردم از آن استقبال و مطالبه گر آن هستند در هیچ جای دنیا هم بخاطر این نوع نظارت‌ها فرار سرمایه‌ای نبوده و به اقتصاد صدمه نخورده است.

او ادامه داد: لذا من فکر نمی‌کنم رصد حساب بانکی افراد مظنون آن هم طبق قانون کار بدی باشد، دادگاه‌های ویژه اقتصادی که اکنون برای محاکمه مفسدان اقتصادی تشکیل می‌شود به ردّ پول‌های باد آورده‌ای در حساب‌های متعدد دست یافته‌­اند که اگر چند سال قبل رصد می­‌شد این مقدار پرونده مفاسد نداشتیم.

معاون قضایی دادستان کل کشور گفت: امروز ضرورت حضور قوه قضائیه در کنترل و نظارت این گردش‌های مالی احساس شده و صیانت از مردم اقتضاء دارد به جهت پیشگیری هم شده قانون پولشویی و دستورالعمل‌های آن به دقت اجرایی شود، مضافاً اینکه ساختار‌های بخش‌های اقتصادی که منشأ فساد‌های مالی بوده باید به سرعت اصلاح شوند.

او در مورد جرایم سازمان یافته و اهمیّت آن و اقدام‌های صورت گرفته هم توضیح داد و گفت: سازمان یافته وصفی است برای جرایم مذکور در قانون و بطور مستقل فعل مجرمانه‌ای نیست هر یک از جرائم می­توانند واجد این وصف باشند قاچاق مواد مخدر، قاچاق کالا و ارز جرایم اقتصادی، تروریسم و امثال آن، در کشور ما جرایم سازمان یافته در مورد قاچاق مواد مخدر، قاچاق کالا و ارز، پولشوئی و جرایم اقتصادی مصادیق عینی داشته است.

عمرانی توضیح داد: در بعضی کشور‌های امریکای لاتین تولید کنندگان عمده کوکائین یا کشور‌های منطقه که تولیدات اصلی مواد مخدر جهان را دارند قدرت سازمان یافتگی تا حدی است که مجرمان در ارکان حکومت نفوذ کرده دادستان عزل و نصب می­‌کنند وزیر به کابینه و نماینده به مجلس می­فرستند.

عمرانی با بیان اینکه خوشبختانه ما جرم سازمان یافته با این تعریف در کشور نداریم و باید مراقبت کنیم تا عوامل حکومتی از هر سه قوه از برقراری ارتباطات غیرمتعارف با مجرمان و قاچاقچیان در امان بمانند (متأسفانه در هر پرونده اقتصادی تعدادی مدیر و کارکنان حکومتی هم متهم هستند.) ما به ضرس قاطع اعلام می­‌کنیم در کشور فساد سیستمی نداریم، اما فساد فردی چرا، عوامل دولتی حکومتی که گاهی ممکن است دون پایه هم باشد مورد سوء استفاده مجرمان حرفه‌ای قرار گرفته و خسارات سنگینی به بیت المال وارد می‌کنند.

این مقام قضایی در ادامه به موضوع آموزش پرداخت و گفت: یکی از شاخصه‌هایی که برای ارزیابی همکاران به آن قائل هستیم بحث آموزش است که ببینیم وضعیت آموزش در چه سطحی است. در این رابطه در سال گذشته بیش از ۱۰ سفر استانی داشته و کارگاه آموزشی تخصصی را برای همکاران و ضابطان برگزار کردیم، البته معاونت آموزشی قوه به انحاء مختلف ما را در این مسیر یاری کرده است.

این مقام قضایی افزود: در این کارگاه‌­ها موضوعات روز حقوقی و مسائل مبتلا به جامعه پرونده‌­های مهم برای قضات و ضابطان محترم توسط مدرسان مجرب تدریس می‌شود. البته امسال هم مصمم هستیم بیشتر از سال گذشته در حوزه تحقیق و آموزش و پژوهش فعالیت داشته باشیم.

معاون دادستان کل کشور در امور مبارزه با مواد مخدر به امر آموزش عمومی هم پرداخت و گفت: در ستاد مواد مخدر که ما هم عضو آن هستیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، صدا و سیما، آموزش و پرورش هم عضو هستند و بر طبق مصوباتی که در جلسات سیاست گذاری تهیه شده هر کدام وظایفی را عهده دار هستند. یعنی هر کدام کارنامه‌ای دارند که باید ارائه دهند مثلا صدا و سیما باید اعلام کند در سال ۹۷ چند ساعت فیلم، مصاحبه، مناظره پخش کرده و برنامه در امر آموزش‌های عمومی تولید و پخش کرده است.

عمرانی در پاسخ به این مبحث که آیا سن اعتیاد به دبستان‌ها کشیده شده است یا نه گفت: در این خصوص آمار دقیقی وجود ندارد. اما اطلاعات ما حکایت از فراوانی موضوع ندارد. با این وصف حساسیت بگونه‌ای است که هشدار همیشه وجود دارد و باید به دقت رصد و کنترل شود. درست است که امروز در رابطه با مصرف مواد مخدر در سنین پائین بحرانی نداریم، اما زنگ خطر آن برای مسئولان و خانواده‌ها زده شده که مراقبت شدید داشته باشند.

معاون دادستان کل کشور در ادامه اشاره‌ای هم به وظیفه نظارت بر توزیع مایحتاج عمومی مردم داشت و گفت: در حوزه رونق تولید چند ماهی است که دادستانی کل کشور به طور جدی وارد شده است.

وی توضیح داد: برای رونق تولید در کشور قرارگاه رونق تولید ایجاد شده که ما هم عضو این قرارگاه هستیم که البته استقبال بسیار خوبی هم از حضور ما در این قرارگاه از سوی دیگر اعضا صورت گرفته است.

این مقام قضایی به نقش دادستان‌ها در کمک به رونق تولید اشاره کرد و گفت: ما در این قرارگاه که اخیرا جلسه آن برگزار شد به دیگر عزیزان اعلام کردیم که ما در کشور ۴۰۰ دادستان آماده به کار داریم تا در بحث رونق تولید به میدان بیایند و تا آنجایی که قانون به آن‌ها اختیار داده موانع رونق تولید را مرتفع سازند.

عمرانی ادامه داد: ما در رونق تولید عدم تعطیل کارخانجات و جلوگیری از بیکاری کارگران را در وهله اول و حمایت از تولیدکنندگان صاحب مشاغل و مولد را در مرتبه دوم در دستور کار داریم و در این راستا با هرگونه فساد و موانع تولید از هر نوع حکومتی یا خصوصی مبارزه می­‌نمائیم.

این مقام قضایی اظهار کرد: ما به شدت به دنبال این هستیم که موانع کسب و کار را از سر راه تولیدکنندگان برداریم. در همین چند ماهی هم که حضرت آیت الله رئیسی سکان امور قوه را به دست گرفته اند و با تاکیدات و اهتمام و رهنمود‌های ایشان اجازه داده نشده است حتی یک کارخانه و یا کارگاه تولیدی تعطیل یا کارگری بیکار شود.

او به بیان مثال پرداخت و گفت: به عنوان مثال در ماجرای هفت تپه خوزستان دادستان ما در اهواز و همکارانشان آنقدر پای ماجرا ایستادند تا مشکل این کارخانه و کارگرانش را بر طرف کردند و هنوز این حمایت‌ها ادامه دارد، عوامل و عناصری پول گرفته بودند و می‌خواستند به هر طریق که شده آنجا را به آشوب بکشند، اما با تدبیر و زیرکی و هوشیاری مقامات قضایی، انتظامی و امنیتی این افراد شناسایی شدند و اکنون همه مردم و مسئولان منطقه قدردان زحمات دادستان و دستگاه قضایی هستند. البته من معتقدم ما در قوه قضاییه حتی از ۳۰ درصد ظرفیت‌هایمان استفاده نکرده ایم یعنی توان ما و ظرفیت­‌ها خصوصاً در حقوق عامه آنقدر بالا است که در خیلی از مشکلات غیرقضایی هم می‌توانیم ورود کنیم و کمک حال دیگر دستگاه‌ها و مردم باشیم.

عمرانی در بخش دیگر از سخنان خود به برخورد با باند‌های بزرگ مواد مخدر پرداخت و گفت: اولا باید بگویم به خاطر اقتدار انتظامی اطلاعاتی و قضایی که در کشور وجود دارد مافیای مواد مخدر هیچگاه نتوانسته است در ایران ابراز وجود کند. اگر سوال شود که آیا در ایران عوامل مافیایی که به راحتی و مسلحانه مواد جابجا می­‌کنند، وجود دارند یا خیر؟ اعلام می­‌کنم اصلا.

او توضیح داد: نیروی انتظامی ما بیش از ۳۸۰۰ شهید و ۱۲ هزار جانباز تقدیم کرده و نیرو‌های امنیتی هم همچنین است. به علاوه تعدادی از دادستان‌ها و قضاتی که در راه مبارزه به درجه رفیع شهادت نائل شده­‌اند، مجموعاً اجازه عرض اندام به این جرثومه­‌ها را نداده تا امنیت کشور را بخطر بیندازند. سربازان این حوزه همچون دلاوران ارتش و سپاه که از حدود و ثغور کشور اسلامی دفاع می‌کنند هشیار و بیدار در مقابل سوداگران مرگ تمام قد ایستاده و تا خُرد کردن پیکر ننگین این نماد شیطانی از پا نخواهند نشست و این مبارزه تا نابودی کامل آنان ادامه خواهد داشت.

معاون قضایی دادستان کل کشور گفت: از پرونده‌های مهم جریانی می‌­توان به پرونده فردی موسوم به تمساح خلیج اشاره کرد که با سیصد صفحه کیفرخواست در دادگاه محاکمه و محکوم شده هم اکنون پرونده وی و همدستانش در مراجع عالی مراحل پایانی خود را طی می­‌کند در این راستا سربازان گمنام امام زمان (عج) نیز با بکارگیری روش‌های پیچیده اطلاعاتی باند‌های مهمی را متلاشی و متهمان را به دستگاه قضایی تسلیم کرده اند.

این مقام قضایی درباره میزان کشفیات مواد مخدر از سال ۹۷ تا کنون گفت: قبل از اشغال افغانستان توسط نیرو‌های ائتلاف حداکثر تولید مواد مخدر ۲۰۰ تن بود، اما امروز در سایه نیرو‌های نظامی غربی این رقم به حدود ده هزار تن رسیده است. همین دلیل برای اینکه از ناحیه غربی‌ها اراده جدی برای مبارزه وجود ندارد کافی است.

او افزود: طبعاً بخشی از این درآمد‌های هزار میلیارد دلاری به حساب سناتور‌ها و سردمداران این کشور‌ها سرازیر می­‌شود؛ لذا ما در امر مبارزه تنها هستیم حتی به دلیل تحریم‌های ظالمانه کوچکترین تجهیزات کنترلی را در اختیار ما نمی‌­گذارند و همانند مباحث حقوق بشری فقط شعار می­‌دهند و در واقع ناقضان اصلی حقوق بشر خود اینان هستند.

معاون قضایی دادستان کل کشور بیان کرد: با این وجود ما در اجلاس‌ها و مجامع مشترک بین المللی که برگزار می‌شود سعی می‌کنیم حضور فعال داشته باشیم و از حقوق مردم خود دفاع کنیم. اعتقاد داریم نباید صحنه را خالی کرد. واقعیت این است که اکثر شرکت کنندگان در خفا و بعضا آشکارا از اقدامات ما تشکر می‌کنند و می‌گویند ما با این که هم پیمان غرب هستیم، اما از اقتدار و قدرت ایران در همه عرصه‌ها لذت می‌بریم و خودشان اعتراف دارند که اگر در بحث مبارزه با مواد مخدر ایران نبود الان سیل مواد مخدر غرب را متلاشی کرده بود.

عمرانی در پایان به بیان خاطره‌ای از دوران خدمت در دستگاه قضایی پرداخت و گفت: من خاطره جالبی دارم البته برای خودم. با این مقدمه که همان طور که می­‌دانید از سنگین‌ترین مسئولیت‌های حکومت ولائی قضاوت و صدور رأی است. قاضی یا سفید است یا سیاه. حد وسط ندارد یعنی یا خوب است یا بد، قضاوت هم همیشه مشکل بوده و روز به روز با پیچیدگی جرایم و افزایش دامنه مسائل حقوقی، امور حسبی حقوق عامه سخت و سخت‌تر می­‌شود و این مسیر پرپیچ و خم را قاضی نمی‌­تواند به تنهایی طی کند، حتی اگر علامه زمان باشد. قاضی اگر فقط به علوم اکتسابی و یافته‌های خود در حوزه و دانشگاه و قدرت استنباط برای استخراج حکم شرعی و قانونی اتکا کند سخت در اشتباه است، زیرا بدون یاری جستن از نیروی لایزال الهی و اهل بیت صلوات الله علیهم به مقصد نخواهد رسید. به قول خواجه شیرازی (ره):

طی این مرحله بی همرهی خضر مکن     ظلمات است بترس از خطر گمراهی

این مقدمه را عرض کردم تا نتیجه بگیریم قاضی باید زلف خود را به آستان اهل بیت (س) گره بزند تا مورد یاری ذوات مقدس قرار گیرد. اگر ریا نباشد یش از سی سال است که با لطف و عنایت امام رضا (ع) مشغول خدمت هستم و در همه این سال‌ها بدون استعانت از احکم الحاکمین و امام رضا (ع) نه حکمی صادر و نه تصمیمی گرفته‌ام.

و، امّا خاطره، حدود بیست سال پیش پرونده‌های قاچاق مواد مخدر در سطح دیوان عالی کشور را رسیدگی می‌کردیم پرونده قطوری که مطالعه و تهیه گزارش آن به تمرکز نیاز داشت با خود به منزل بردم.

شب هشتم محرم بود گفتم تا غروب مطالعه و سپس گزارش آن را می‌­نویسم و اظهارنظر قضایی خود را اعلام می­دارم. یادم است متهم پرونده به جرم قاچاق مواد مخدر به اعدام محکوم شده بود. دراین پرونده هر چه بیشتر آن را می­خواندم بیشتر به بی گناهی محکوم پی می‌­بُردم. البته همان موقع نظرم این بود که وی از فعالان حوزه قاچاق سیگار است، ولی برای اثبات قاچاق مواد مخدر مستنداتی که موجب اقناع وجدان جهت تنفیذ و ابرام باشد وجود نداشت.

پرونده یک جورایی با آدم حرف می­زد و من در حیرت بودم. شب هشتم محرم بود با خود گفتم خدایا ممکن است این آدم برای اثبات بی­گناهی خود متوسل به امام حسین (ع) شده باشد. حدیث شریف سید الشهداء علیه السلام را در ذهنم مرور می­کردم که فرموده اند: «حاجات مردم نزد شما نعمت‌های الهی هستند، نعمت‌های الهی را پس نزنید.»

با خودم کلنجار می‌­­رفتم باید بروم هیئت ایام عزاداری سید الشهداء است پرونده را چکار کنم حداقل چهارساعت دیگر کار دارد بالاخره قانع شدم در منزل بمانم و پرونده را رسیدگی کنم. در اعماق وجودم با امام حسین (ع) حرف می­زدم یا امام حسین (ع) نکند این آدم بیگناه باشد و به شما توسل کرده، از حضرت می­خواستم کمکم کنند. علم قضاوتم می­‌گفت بی­گناه است، اما به این سادگی نیست. با خود می‌گفتم پرونده دو سال طول کشیده است و می‌خواهی بگویی برائت؟ گران تمام می­شود، هزار تهمت پشت سر آن خوابیده، اینکه گفته اند قاضی باید شجاع باشد، خطر پذیر باشد یعنی چه؟

نهایتاً تا دو نیمه شب بیش از چهل صفحه گزارش و گردشکار برای پرونده نوشته و گفتم یا حسین (ع) اگر این آقا به شما توسل کرده و واقعاً بی­گناه است خودتان کمک کنید، چون فردا جلسه تصمیم گیری داریم و من یک تنه توان دفاع در جمع قضات عالی و رئیس دیوان عالی کشور را برای نتیجه در این پرونده ندارم. پیشنهاد من این بود که پرونده نقض بلاارجاع شود، به معنی ساده یعنی مجرم را آزاد کنید برود، حتی درخواست رسیدگی مجدد در شعبه هم عرض راهم نداشتم، چون معتقد بودم بی­گناه است و مجوز زندان بیش از این را شرعاً نداریم.

از فرط خستگی توان رفتن و خوابیدن در رختخواب را نداشتم همانجا پرونده را زیر سرگذاشته و خوابم برد یک وقت در عالم رویا و خواب دیدم کسی بالای سرم ایستاده و اشعاری را با تِم حماسی می­‌خواند. از آن اشعار قافیه یا انتهای ابیات که به این عبارت ختم می‌­شد که «صاحبم علی (ع) است».


بیشتر بخوانید: ورود دادستانی کل کشور به حوزه تنظیم بازار، بنادر، اتاق بازرگانی و اصناف


در خواب خیلی لذت می­بردم و با او این شعر تکرار می­کردم که صاحبم علی (ع) است. شعر بلندی بود نمی­‌دانم چقدر طول کشید. تلاش کردم تا خواننده شعر را ببینم، اما یک وقت دیدم در آسمان تهران معلق هستم. دوساعتی نبود که خوابیده بودم بچه هابم برای نماز صدا کردند. وقتی بلند شدم آثاری از خستگی و بی خوابی نبود، خیلی سرحال بودم. هرچه بود به این پرونده مربوط بود. دیگر شک نداشتم که واسطه اجابت حاجت یک زندانی متوسل شده به امام حسین (ع) بودم، با خود گفتم اگر همه آنچه اتفاق افتاده دلیل بر صحت نظر من است باید در مرحله نقض و ابرام جلوه کند.

زودتر از هر روز پرونده را زیر بغل زده رفتم اداره. خُب جلسه تشکیل شد تا نوبت به من رسید همین یک پرونده را داشتم گفتم بسم الله الرحمن الرحیم یا حسین (ع) و شروع کردم گزارش مفصل پرونده را ارائه دادم و در پایان عرض کردم پیشنهاد نقض بلا ارجاع دارم. در کمال شگفتی دیدم همه دوستان از قضات عالی رتبه ما در یک سکوت معنادار فقط گوش کردند نه اعتراضی نه تعریضی نه حرف سرگشاده‌ای، یعنی با نظر شما موافقیم.

خواستم بگویم بابا یک ایرادی بگیرید یا اعتراضی شاید من اشتباه می­کنم. ابداً اعتراضی نشد. خدا رحمت کند مرحوم آیت الله گیلانی رئیس دیوان عالی کشور بودند نوشتند. «بسمه تعالی – نقض بلا ارجاع می‌­شود».

وقتی دستور رئیس دیوان عالی کشور صادر شد به مرحوم گیلانی عرض کردم آقا اجازه می­‌فرمائید این زندانی با دستور تلفنی آزاد شود؟ که گفتند چه عجله‌ای دارید؟ گفتم فکر می­کنم این فرد برای اثبات بی­گناهی خود متوسل شده، فردا تاسوعا و پس فردا عاشورا است، باید قبل عاشورا حاجتش از سوی امام حسین (ع) روا شود. مرحوم گیلانی فرمود اشکال ندارد اقدام کنید.

معنی خواب این بود که ما صاحب داریم و صاحبمان علی (ع) است، ما قضات اگر صاحب خود را نشناسیم هیچ وقت موفق نخواهیم شد؛ و هنوز تا این مدّت نمی‌دانم آن متهم چه کسی بود. او هم هیچ وقت ندانست چه اتفاقی افتاد، اما همیشه آرزو کردم در احقاق حق مظلوم و استیفاء حقوق مردم نشانه دست خدا و اهل بیت (س) باشم، خواسته بزرگی است، اما این طایفه بنده نواز هستند و اگر بخواهیم سلامت کارکنیم کمکت می‌کنند. چون بدون حمایت اهل بیت (ع) هر کاری ابتر است.

انتهای پیام/

گردش مالی سه میلیارد دلاری قاچاق مواد مخدر در سال

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار