به گزارش خبرنگار حوزه تجسمی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، مسلمانان جهان هر ساله با فرارسیدن ماه محرم و ایام عزاداری سیدالشهدا و یارانش مراسم سوگواری ویژهای را برگزار میکنند که از ابتدا تا به امروز توجه هنرمندان و ادیبان جهان را به خود جلب کرده است.
ریچارد کارلویچ زومر یکی از هنرمندانی است که سعی کرده در برخی آثار خود ابعاد مختلف زندگی اجتماعی مسلمانان عمدتاً نواحی آسیای شمالی و میانه را با تکنیک رنگ روغن به تصویر بکشد.
این نقاش روسی در سال ۱۹۱۶ میلادی آثاری را خلق کرده که عزاداری عاشورا را با ذکر جزئیات به تصویر کشیده است.
این نقاشیها با نام «دسته [عزاداری] عاشورا؛ دسته مذهبی مسلمانان» شناخته و امروز در آرشیو آینترنتی ARTNET نگهداری میشوند. با دیدن این آثار متوجه میشویم که خالق اثر توجه شگفتانگیزی به جزئیات داشته است به گونهای که با مراجعه به کتاب تراژدی جهان اسلام نوشته محسن حسام مظاهری درمییابیم جزئیات به تصویر کشیده شده در نقاشی کارلویچ زومر، دقیقاً با توصیفاتی که در سفرنامههای عصر صفوی و قاجار میخوانیم، مطابقت دارند.
البته احتمال دارد زومر متعلق به جریان هنری باشد که در قرن نوزدهم آثاری با محوریت بازسازی رئالیستی گزارشهای تاریخی قرون وسطی از شرق را پدید می آورد. در این صورت هر آنچه که او با الهام از عزاداری عاشورا خلق کرده است، محصول برداشت او از گزارشهای تاریخی سفرنامهنویسان بهویژه در دوره صفوی است.
در نقاشیهای زومر دسته سینهزنان، زنان عزادار بر پشتبامها، مردانی که دستمال در دست یا بر صورت میگریند و پا برهنهبودن عزاداران به تصویر کشیده شدهاند. در این نقاشیها تصویر یک اسب تزئین شده هم دیده میشود و عمامه سبزرنگی که شمشیر داخل آن فرو رفته، روی این اسب قرار گرفته است.
انتهای پیام/