به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، مرکبات و برنج دو محصول استراتژیک کشاورزی در مازندران محسوب میشوند و همه امید کشاورزان و باغداران شمالی به این دو محصول است.
با وجود ظرفیت بالای تولید مرکبات در مازندران، توجه چندانی به صنعت تبدیلی این محصولات نمیشود.
مازندران در بین سایر استانها بیشترین میزان تولید مرکبات را دارد و به طور میانگین ۲ میلیون ۶۰۰ هزار تن مرکبات سالیانه در این استان تولید میشود.
صنایع تبدیلی به منظور فرآوری محصولات کشاورزی و ایجاد تنوع محصولات و افزایش ارزش افزوده آن کاربرد دارند و فرصتهای شغلی و اقتصادی فراوانی هم ایجاد میکنند.
کمبود نقدینگی و نبود ثبات اقتصادی سبب شد تا کارخانههای صنایع تبدیلی مرکبات یکی یکی تعطیل شوند، کارخانه آبمیوه گیری طبیعی در شهرک صنعتی جویبار هم یکی از واحدهایی است که دیگر فعال نیست.
خلیلی کارشناس مرکبات جهاد کشاورزی مازندران گفت: ۳۶ درصد کل مرکبات کشور در مازندران تولید میشود و از این نظر ما بیشترین سهم را در میان سایر استانها داریم.
او با بیان اینکه ییشترین محصول مرکبات مازندران پرتقال است، افزود: از ۱۱۰ هزار هکتار باغ مرکبات مازندران، ۸۶ هزار هکتار آن باغهای پرتقال و ۲۴ هزار هکتار آن باغ نارنگی است.
خلیلی گفت: از میزان مرکبات تولید شده در استان ۵ تا ۱۰ درصد آن برای صادرات، ۲۰ درصد برای صنایع تبدیلی و ۷۰ ردصد باقیمانده نیزصرف تازه خوری و ذخیره سازی میشود.
صادقی یکی از باغداران شهرستان ساری میگوید: در دو هکتار باغ مرکبات حدود ۴۰ تن محصول برداشت میکنم و واسطهها آن را خریداری میکنند.
او افزود: با وجود کیفیت بالای مرکبات مازندران، این محصول به دلیل نبود صنایع تبدیلی و ماندن طولانی مدت در انبارها فاسد میشود.
این باغدار مازندرانی گفت: کارخانههای صنایع تبدیلی فرصتی برای باغداران است تا محصول خود را بدون واسطه و با قیمت مناسب به فروش برسانند.
محمدی مسئول یک فروشگاه زنجیرهای میگوید: همه آبمیوههایی که در این واحد و واحدهای دیگر وجود دارند، تولید کارخانه صنایع تبدیلی استانها و حتی کشورهای دیگر است.
او افزود: حتی برخی از استانها که تولید مرکبات ندارند، کارخانههای صنایع تبدیلی در آنجا فعال هستند و مازندران از وجود این صنایع محروم است.
موسی نژاد سرپرست مدیریت صنایع تبدیلی و غذایی مازندران با بیان اینکه تاکنون مجوز سرمایه گذار ۹۲۰ واحد در بخش امور باغبانی صادر شده است، گفت: این واحدها با تولید حدود ۵ میلیون تن و اشتغالزایی ۸ هزار و ۸۰۰ نفر فعالیت میکنند.
او افزود: ۲۲۵ واحد بسته بندی، شست و شو و درجه بندی مرکبات در مازندران فعال است.
موسی نژاد با بیان اینکه ۵۴ نوع طرحهای زیر گروه باغبانی در مازندران به بهره برداری رسیده است، گفت: سهم صنایع تبدیلی مرکبات در این بین اندک است و برای رونق بخشیدن به آن باید برنامه ریزی کرد.
سرپرست مدیریت صنایع تبدیلی و غذایی مازندران افزود: از بین این طرح ها، سردخانه انبار فنی، درجه بندی و بسته بندی مرکبات اهمیت بیشتری دارند و بالاترین سرمایه گذار را به خود جلب کردند.
موسی نژاد با بیان اینکه ایدههای خلاقانهای در زمینه تولید و بهره وری از محصولات زراعی و باغی وجود دارد، گفت: طرحهای متناسب با محصولات زراعی و باغی از برنامههای ما است تا علاوه بر امنیت باغداری، در راستای کیفی کردن محصولات هم گام برداشته شود.
در حال حاضر از ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن مرکبات تولید شده درمازندران، فقط ۲۰ درصد آن برای صنایع تبدیلی استفاده میشود.
بخش کوچکی از مرکبات تولید شده در شمال کشور برای صادرات و بقیه آن برای تازه خوری و ذخیره سازی استفاده میشود.
مازندران دارای ظرفیت بالا در بخش های کشاورزی، باغداری و صنایع تبدیلی است که در نبود سایه توجه مسئولان از اندک تولیدات این استان نیز روز به روز کاسته میشود!
گزارش از سید امیرحسین موسویها
انتهای پیام/ م