مراقبت‌های پس از کشیدن دندان می‌توانند به چند عامل، از جمله این که کدام دندان کشیده شده است، بستگی داشته باشند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، کشیدن دندان شامل تخلیه کامل یک دندان از دهان می‌شود. افراد ممکن است به دلایل مختلفی نیازمند کشیدن دندان خود شوند که از پوسیدگی تا فضای کم و شلوغی دندان‌ها را شامل می‌شود.

مراقبت‌های پس از کشیدن دندان

 یک دندانپزشک یا جراح دندانپزشک عمل کشیدن دندان را انجام می‌دهد و دستورالعمل‌هایی را برای مراقبت از این بخش تا زمان بهبودی ارائه می‌کند.

طی زمان حضور در مطب، دندانپزشک یک ماده بی حسی قوی را اطراف دندان تزریق می‌کند تا فرد هیچ گونه دردی را طی کشیدن دندان احساس نکند. سپس، وی از یک سری ابزار‌ها برای شل کردن دندان پیش از بیرون کشیدن آن استفاده می‌کند.

پس از کشیدن دندان، روی محل استخراج گاز استریل قرار داده می‌شود تا خونریزی کنترل شده و به لخته شدن خون کمک شود.

در ادامه با مراقبت‌های پس از کشیدن دندان بیشتر آشنا می‌شویم.


مراقبت‌های پس از کشیدن دندان می‌توانند به چند عامل، از جمله این که کدام دندان کشیده شده است، بستگی داشته باشند. برخی دندان‌ها دارای ریشه‌های عمیق‌تری نسبت به دیگران هستند و بهبودی آن‌ها به زمان بیشتری نیاز دارد. با این وجود، بیشتر افراد کاهش درد پس از گذشت حدود سه روز را تجربه می‌کنند.

یکی از مهم‌ترین جنبه‌های مراقبت پس از کشیدن دندان حفظ لخته‌های خون در مکانی است که سابقا دندان قرار داشته است.

این عاملی کلیدی در روند بهبودی است و به پیشگیری از عوارض دردناک، مانند حفره خشک دندان، کمک می‌کند.


روز‌های اول و دوم

بیشتر مراقبت‌های پس از کشیدن دندان طی یک یا دو روز پس از آن بر لخته شدن خون و مراقبت کلی از دهان متمرکز است.

خونریزی خفیف طی ۲۴ ساعت پس از کشیدن دندان شرایطی عادی است. با این وجود، خونریزی فعال پس از آن نیازمند درمان است.

از دیگر مراقبت‌های پس از کشیدن دندان طی دو روز نخست می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

استراحت فراوان: حداقل طی ۲۴ ساعت نخست پس از کشیدن دندان به استراحت کامل بپردازید.

تغییر گاز استریل در صورت نیاز: گاز استریل اولیه را باید برای حداقل چند ساعت در دهان نگه دارید تا امکان لخته شدن خون فراهم شود. پس از آن، جایگزینی آن تا زمانی که نیاز است مشکلی ایجاد نمی‌کند.

پرهیز از شستشوی دهان: اگرچه وسوسه کننده است، اما از شستشو و غرغره کردن آب در دهان پرهیز کنید. این اقدامات می‌توانند موجب کنده شدن لخته خون و تحت تاثیر قرار گرفتن مدت زمان بهبودی شوند.

عدم استفاده از نی: استفاده از نی می‌تواند فشار زیادی بر زخم در حال بهبودی وارد کند و لخته خون از بین برود.

تف نکردن: تف کردن نیز فشار زیادی در دهان ایجاد می‌کند که ممکن است موجب از بین رفتن لخته خون شود.

پرهیز از فین کردن یا عطسه: اگر دندانپزشک دندانی را از نیمه بالایی دهان خارج کرده است، فین کردن یا عطسه می‌تواند موجب ایجاد فشار در سر شود که ممکن است لخته خون در حال تشکیل را از بین ببرد. تا حد امکان از فین کردن و عطسه پرهیز کنید.

پرهیز از سیگار: سیگار کشیدن همانند استفاده از نی موجب ایجاد فشار در دهان می‌شود. بهتر است طی روند بهبودی به طور کامل از سیگار پرهیز کنید و عدم استفاده از آن طی چند روز نخست پس از کشیدن دندان اهمیت بسیاری دارد.

مصرف دارو‌های مسکن: دارو‌های مسکن بدون نسخه ممکن است به تسکین درد و التهاب کمک کنند.

استفاده از کمپرس سرد: استفاده از یک کمپرس سرد به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی صورت در قسمتی که دندان کشیده شده است، ممکن است به تسکین درد کمک کند.

بالاتر قرار دادن سر: زمانی که می‌خوابید از یک بالش اضافه برای بالاتر قرار گرفتن سر استفاده کنید. صاف خوابیدن ممکن است به جمع شدن خون در سر و افزایش طول مدت بهبودی منجر شود.

مصرف هر گونه داروی تجویز شده توسط دندانپزشک: دندانپزشک پس از کشیدن دندان ممکن است دارو‌هایی را تجویز کند. تکمیل دوره درمان اهمیت دارد.


روز‌های سوم تا دهم

پس از تشکیل لخته خون حفظ آن در جای خود و انجام چند اقدام دیگر برای حفظ بهداشت دهان و دندان با هدف کمک به پیشگیری از بروز مسائل دیگر اهمیت دارد.

شتشوی دهان با محلول سالین: زمانی که لخته خون به خوبی در جای خود محکم شد، دهان خود را با محلول گرم سالین یا آب‌نمک به آرامی شستشو دهید. این ترکیب به کشتن باکتری‌ها در دهان کمک می‌کند که ممکن است تا زمان بهبودی کامل از بروز عفونت‌ها پیشگیری کند.

مسواک زدن و استفاده از نخ دندان: همانند گذشته دندان‌های خود را مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید، اما از تماس با مکانی که دندان کشیده شده است، پرهیز کنید. استفاده از محلول سالین و هر گونه دهانشویه دارویی دیگر که پزشک تجویز کرده است برای پاکسازی این بخش کفایت می‌کند.

خوردن غذا‌های نرم: افراد باید طی دوران بهبودی غذا‌های نرم که نیاز به جویدن زیاد ندارند و احتمال گیر کردن آن‌ها بین دندان‌ها و حفره خالی دندان وجود ندارد را مصرف کنند. سوپ ها، ماست، سس سیب، و غذا‌های مشابه از جمله مواردی هستند که می‌توانید مد نظر قرار دهید. از غذا‌هایی مانند نان تست، چیپس، و غذا‌های حاوی دانه‌ها پرهیز کنید.

گاهی اوقات، دندانپزشک نیازمند کشیدن بیش از یک دندان است. زمانی که چند دندان را می‌کشید، احتمال بیشتری دارد که دندانپزشک از بیهوشی عمومی به جای بی حسی موضعی استفاده کند.

بر همین اساس، بیمار طی روند جراحی بیهوش خواهد بود. دندانپزشک دستورالعمل‌های خاصی، مانند پرهیز از مصرف غذا برای مدت زمانی مشخص، را پس از کشیدن دندان‌ها به بیمار ارائه خواهد کرد. پس از جراحی، همراه بیمار باید وی را به خانه ببرد.

مراقبت‌های پس از کشیدن چند دندان می‌تواند چالش برانگیز باشند، به ویژه اگر دندان‌ها از قسمت‌های مختلف خارج شده باشند. دندانپزشک ممکن است دستورالعمل‌های خاصی را در این موارد ارائه کرده و معاینه مجدد طی مدت زمان کوتاهی پس از کشیدن دندان‌ها را درخواست کند.

دندانپزشک ممکن است از گزینه‌های کمکی برای لخته شدن خون در بخش‌هایی که دندان‌ها خارج شده اند، استفاده کند. آن‌ها قطعات کوچکی هستند که از مواد طبیعی ساخته شده و به لخته شدن خون کمک می‌کنند. بدن این قطعات کمکی را به مرور زمان تجزیه کرده و جذب می‌کند.

به طور کلی، زمانی که فرد جوان است، دندانپزشک دندان‌های عقل را می‌کشد و روند بهبودی پس از آن احتمالا سریع خواهد بود.

با این وجود، مدت زمان بهبودی پس از کشیدن دندان عقل ممکن است طولانی‌تر از یک دندان عادی باشد و فرد ممکن است نیازمند دریافت مرخصی بیشتر از مدرسه یا محل کار خود باشد.

عمل جراحی معمولا شامل کشیدن چند دندان می‌شود و فرد ممکن است برای انجام این عمل بیهوش شود.

در بسیاری موارد، دندانپزشک ممکن است از تکنیک‌های دیگر، مانند بخیه‌های قابل جذب یا قطعات کمکی برای لخته شدن خون برای تسریع روند بهبودی پس از جراحی استفاده کند. مراقبت‌های پس از کشیدن دندان عقل مشابه با انواع دیگر دندان هاست، اما دندانپزشک ممکن است برای کمک به بهبودی نکته‌های اضافی ارائه کند.


ملاحظات مربوط به کودکان

کودکانی که نیازمند کشیدن دندان هستند، روشی کمی متفاوت را تجربه خواهند کرد.

دندانپزشک معمولا از بیهوشی عمومی برای کشیدن هر گونه دندان استفاده می‌کند.

با این وجود، روند بهبودی مشابه است. والدین یا فردی که از کودک مراقب می‌کند باید بر روند بهبودی و سلامت دهان و دندان کودک نظارت دقیق داشته باشد و به علائمی مانند درد و خونریزی توجه داشته باشد.
درمان‌های خانگی برای درد

تجربه درد و تورم پس از کشیدن دندان عادی است. برخی درمان‌های خانگی ممکن است به تسکین درد طی روند بهبودی کمک کنند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

دارو‌های ضد التهاب غیر استروئیدی: این دارو‌ها مانند ایبوپروفن و ناپروکسن ممکن است به تسکین درد و تورم کمک کنند.

کمپرس سرد: استفاده از یک بسته یخ که یک حوله دور آن پیچیده شده است روی بخش تحت تاثیر قرار گرفته برای ۲۰ دقیقه ممکن است به تسکین درد و تورم کمک کند.

شستشو با آب‌نمک: به عنوان بخشی از روتین مراقبت روزانه، شستشوی دهان با آب‌نمک به کشتن باکتری‌ها در دهان و کاهش درد و تورم کمک می‌کند.


چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم؟

روند عادی بهبودی پس از کشیدن دندان با توجه به عوامل مختلف، مانند سن فرد یا سیگاری بودن یا نبودن وی می‌تواند تا ۱۰ روز طول بکشد.

در صورت مواجهه با این نشانه‌ها باید به دندانپزشک مراجعه کنید:

- درد و تورم که با گذشت زمان تشدید می‌شود

- خونریزی که با گذشت زمان متوقف نمی‌شود

- تب بالا

- حالت تهوع یا استفراغ

- درد شدید که به گوش سرایت می‌کند

- ترشح از زخم که مزه و بوی بدی دارد

منبع:عصر ایران

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.