جهشی درس خواندن دانش‌آموزان موافقان و مخالفان خود دارد، به طور کلی اگر تمایل دارید فرزندتان جهشی درس بخواند باید همه جوانب را به خوبی بسنجید.

ساعت 14تاسوعا//جهشی خواندن بچه ها کار درستی است یا خیر؟به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، شاگرد اول‌ها دانش‌آموزانی با استعداد هستند که بسیار تلاش می‌کنند، البته ممکن است تیزهوش هم باشند، این افراد به علت ادغام تلاش و استعداد بایکدیگر به موفقیت دست پیدا می‌کنند، افرادی که استعداد‌های ویژه دارند با کمترین تلاش به هدف خود می‌رسند.

این دانش‌آموزان می‌توانند جهشی درس بخوانند، بدون‌آنکه دچار افت تحصیلی شوند، با این حال عده‌ای جهشی درس خواندن را به نفع دانش‌آموزان و برخی دیگر به ضرر آن‌ها می‌دانند.

گام به گام تا جهش تحصیلی

برای جهش تحصیلی فقط کسب نمره‌های خوب کافی نیست؛ هر چند که آموزش و پرورش اعلام کرده است نخستین شرط برای جهشی درس خواندن، گرفتن گزینه «خیلی خوب» برای همه درس‌ها در پایان امتحانات خرداد است.

در این سیستم جدید آموزشی که در نیمی از پایه‌های مقطع ابتدایی، نمره دهی در مدرسه به ارزشیابی توصیفی منحصر شده است فقط دانش‌آموزانی می‌توانند جهشی درس بخوانند که وضع تحصیلی آن‌ها از نظر معلم خوب باشد.

این دسته از دانش‌آموزان البته به جز دانش‌آموزان کلاس اول و پنجم می‌توانند به شکل جهشی ادامه تحصیل دهند.

دانش‌آموزی که تصمیم گرفته است، جهشی درس بخواند درخواست خود را به اداره آموزش و پرورش استثنایی می‌فرستد، زیرا در آنجا از این گروه از دانش‌آموزان آزمون می‌گیرند تا سطح استعداد تحصیلی آ‌نها سنجیده شود، دانش‌آموزی که آزمون‌ها و تست‌های هوش را با موفقیت پشت سر بگذارد، در طول سه ماه تابستان، درس‌های یک سال تحصیلی خود را می‌خواند سپس در امتحانات شهریور ماه شرکت می‌کند و در صورت قبولی، از ابتدای مهر در کلاس یک پایه بالاتر حاضر می‌شود.

اصرار والدین  برای جهشی درس خواندن، ممنوع

در جهشی درس خواندن استعداد بسیار اهمیت دارد، استعداد هم با کسب نمره خوب معادل نیست، اما برخی والدین در حالی که استعداد‌های ویژه فرزند برایشان ثابت شده نیست برای جهشی درس خواندن او اصرار می‌کنند؛ بنابراین مسئولان مدرسه و دانش‌آموز را تحت فشار قرار می‌دهند.

استعداد توانی ذاتی است که تنها با تمرین و پشتکار می‌توان آن را پرورش داد.

از ویژگی‌های کودکان تیزهوش می‌توان به حریص بودن آن‌ها به یادگیری، آموختن مطالب با سرعت و اعتماد به نفس بالای آن‌ها اشاره کرد، آن‌ها کتاب خواندن را دوست دارند و پیوسته مطالعه می‌کنند، دایره لغاتی وسیع دارند و تمرکزشان زیاد است، آن‌ها روابط میان امور به ظاهر نامربوط را درک می‌کنند و هر آنچه آموخته‌اند با یافتن شباهت‌ها و تفاوت‌ها به آموخته‌های جدید ارتباط می‌دهند.

کودکان تیزهوش کنجکاو، جستجوگر و در حال کاوش هستند، این افراد می‌توانند با سرعت و بدون تمرین زیاد مسائل را به حافظه بسپارند، در حالی که علایق و سرگرمی‌های آن‌ها همواره این حس را به اطرافیانشان انتقال می‌دهد که آن‌ها فراتر از سن‌شان رفتار می‌کنند.

اگر به کودکی با توان ذهنی عادی برای جهشی درس خواندن اصرار شده باشد، او از درس بیزار می‌شود و تلاش‌های والدینش هم به هدر می‌رود.

موافقان و مخالفان جهش تحصیلی

بیشتر کسانی که به مدرسه رفته‌اند تجربه حضور دانش‌آموزی که یک یا چند سال جهش کرده بود و با دانش‌آموزانی چند سال بزرگ‌تر از خود در یک کلاس می‌نشست، دارند.

دانش‌آموز جهش کرده اغلب روحیه‌ای خاص دارد و خود را همیشه بالاتر از دیگران می‌بیند، او در کانون توجه دیگران قرار دارد.

مخالفان جهش تحصیلی باور دارند که توان این دانش‌آموزان در یادگیری سریع مفاهیم آن‌ها را به افرادی تبدیل می‌کند که بیشتر مواقع در نگرش‌های خود نسبت به دیگران احساس تکبر و ممتاز بودن دارند.

اما علت مخالفت با جهش تحصیلی فقط به تکبر و خودبرتربینی این دانش‌آموزان ختم نمی‌شود.

مخالفان معتقدند، چون جهش تحصیلی در دوره سه ماه تابستان صورت می‌گیرد یادگیری‌های این دانش‌آموزان سطحی است به همین علت احتمال این وجود دارد که آن‌ها در سال تحصیلی جدید همچون دانش‌آموزان دیگر آماده نباشند.

از دید مخالفان اعتماد به نفس، مشکل بزرگ‌تر این است که دانش‌آموزان جهش کرده یک یا چند سال کوچک‌تر از هم‌کلاسی‌های خود هستند، بنابراین ممکن است از نظر سازگاری‌های عاطفی و اجتماعی به مشکل دچار شده و با از دست دادن احساس اعتماد به نفس، انگیزه‌های تحصیلی آن‌ها هم کمرنگ شود و نتوانند برتری تحصیلی خود را در پایه‌های بالاتر همچنان حفظ کنند.

البته بسیاری از افراد با این نظر مخالفان، موافق نیستند و آن را مغایر توانایی‌های افراد تیزهوش می‌دانند.

در کنار این گروه از مخالفان، موافقان استدلال‌هایی محکم‌تر دارند و جهش‌کردن را حق همه کسانی می‌دانند که توانایی‌های ویژه دارند.
آن‌ها می‌گویند منطقی نیست دانش‌آموزان تیزهوش و سرآمد را به این علت که سن تقویمی آن‌ها کمتر بوده و ممکن است با همکلاسی‌های بزرگ‌تر از خود دچار مشکل شوند از رشد و پیشرفت باز داریم.


بیشتر بخوانید: فرمول‌های تند خوانی برای دوستداران مطالعه


البته برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی بهتر است دانش‌آموزان با استعداد فقط از یک یا ۲ سال جهش در مقطع ابتدایی داشته باشند.

موافقان جهش تحصیلی می‌گویند که دانش‌آموزان تیزهوش ممکن است با تحصیل در مدارس عادی به بی‌انگیزگی دچار شوند و استعدادهایشان هدر رود.

اکنون تقاضا برای جهشی درس خواندن دانش‌آموزان نسبت به گذشته کمتر شده است. با وجود این، هنوز والدین بسیاری از دانش‌آموزان، مشتاق تحصیل جهشی فرزندانشان هستند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۰:۵۹ ۱۳ تير ۱۴۰۱
سلام من میخوام هشتم رو جهشی بخونم برم نهم همه نمرات بالای 18 هست فقط علوم رو ترم آخر 14 شدم میشه؟
Iran (Islamic Republic of)
ریحانه
۱۲:۴۹ ۲۰ بهمن ۱۴۰۰
سلام من. چهارم هستم میخوام پنجم رو جهشی بخوانم
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۲۱:۲۱ ۰۳ بهمن ۱۴۰۰
سلام ببخشید یه سوال داشتم اگر در المپیاد مدال بیاریم میتونیم دوازدهم رو جهش بزنیم ؟ یا کلا به طور کل میشه وازدهم رو جهش زد ؟ منظورم اینه بعد از پایان یازدهم تو شهریور یا پاییز امتحان های نهایی رو بدیم و تا خرداد صبر نکنیم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۵ ۱۹ آذر ۱۴۰۰
ببخشید هفتم دبیرستانی هست یا ابتدایی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۰ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
سلام من الان پایه دهم فتوگرافیک هستم و میخواهم پایه یازدهم را جهشی بخوانم آیا امکان این کار وجود دارد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۱ ۱۵ آبان ۱۴۰۰
پیشه پشت سر هم جهشی خوند مصلا تابستون هشتم پاییز نهم و به همین روال پیش بره؟ چون من دوست دارم جهشی بخونم و الان کلاس هفتم هستم و میخام تابستون هشتم رو پاییز نهم رو و زمستان دهم و بهار یازدهم و تابستون دوازدهم رو بخونم واقعا میشه؟
Iran (Islamic Republic of)
ریحانه
۲۰:۵۸ ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۰
اقا یعنی چی که میگین اونایی که جهشی میخونن متکبر هستند .. اصلا هم اینطور نیست من خودم هشتم رو جهشی خوندم اما عین خیالم هم نبود . شما نباید بطور قاطعانه بگید که باعث تکبر میشه . آقا هر کی استعداد داره بخونه به حرف هیچ کس هم توجه نکنید . من وقتی میخواستم جهشی بخونم به احدی نگفتم . چون میدونستم مردم چشم دیدن ندارن . پیامبر هم گفته کارایی که انجام میدید رو به کسی نگید تا آهشون دنبالتون نباشه ... سلامتی هر کی شجاعه و جهشی میخونه ..
Iran (Islamic Republic of)
زینب
۲۳:۳۹ ۰۳ دی ۱۳۹۹
سلام من تا نهم درس خوندم الان سه ساله درس نخوندم میخوام الان ادامه بدم واز دهم به دوازدهم جهشی بخونم ایا میشه اگه میشه شرایطشو برام بگین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۶ ۰۳ دی ۱۳۹۹
سلام من تا نهم درس خوندم الان سه ساله درس نخوندم میخوام الان ادامه بدم واز دهم به دوازدهم جهشی بخونم ایا میشه اگه میشه شرایطشو برام بگین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۷ ۱۹ آذر ۱۳۹۹
سلام من هفتمم میخوام جهش کنم به دهم ایا امکان پذیر هست؟؟
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۲۰:۵۲ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
همه میگن نمیشه از دهم‌رو جهشی خوند ولی شنیدم ک ی سری شرایط خاص واسش وجود داره میشه
اگه واقعا وجود داره میشه بگید؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۳ ۱۸ آبان ۱۳۹۹
سلام من پنجم هستم میخوام به هفتم جهشی بخوانم میشه اگه کسی تیز هوشان نبود بخواد ؟
United States of America
سمیه
۱۷:۵۳ ۰۳ مرداد ۱۳۹۹
ایا کسایی که تیز هوش نیستند میتوانند جهشی بخوانند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
به نظر من کسی که تیزهوش نیس اصلاً به فکر جهشی خوندن هم نیس -فقط پشتکار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۹
ببخشید اینطور که مغولون ما برای درس خوندن جهشی باید اردیبهشت ماه ثبت نام می کردیم ولی با توجه به شرایط کورونا که برای کشور درست کرد ندونستیم ثبت نام کنم ایا الان میشه ثبت نام کنم????
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۷ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
سلام دختر من کلاس اول درس خواند حالا می خواهد جهشی کلاس دوم را بخاند همه ی نمر ه هایش خیلی خوب است و معلمش هم تاید کرده که می تونه ایا می تونم به فرستم
Iran (Islamic Republic of)
maryam
۲۰:۱۵ ۱۵ خرداد ۱۳۹۹
سلام میخوام از نهم برم به دهم ایا امکانش هس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۶ ۲۰ فروردين ۱۴۰۰
ببخشیدولی یکم دقت کنید.نهم به دهم که نمیشه جهشی.اشتباهاگفتید.نهم به یازدهم.امانه نمیشه.امسال.اول به سوم.دوم به چهارم.پنجم به ششم.فقط همینا.
Iran (Islamic Republic of)
ثنا
۱۹:۳۱ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام من کلاس ششم نمیخوام جهشی بزنم بروم به هشتم ومن در کودکی تست هوش دادم و نمره ۱۴۰ را گرفتم نمی دانم الان تغییر کرده یا نه من در تمامی پایه ها نمره خیلی خوب گرفتم یکدونه خوب هم نداشتم به نظرتان میتوانم جهشی بزنم یا نه ؟
آخرین اخبار