مصباحی مقدم گفت: هم اکنون بیش از ۷۰ درصد از منابع مالی کشور در اختیار بانکهای خصوصی است و آنها هم به پرداخت سودهای نامتعارف اقدام می کنند.
غلامرضا مصباحی مقدم، عضو شورای فقهی بانک مرکزی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت وگو با خبرنگار بورس، بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اجرای روش نرخ بهره در اکثر بانکهای دنیا اظهار کرد: ابتدا باید دانست که وظیفه اصلی بانکها چیست؟ اصولا بانک در تعریف بین المللی به نهادی گفته میشوند که واسطه تبادل وجوه بین دارندگان مبالغ خرد و کلان و افرادی که نیازمند دریافت تسهیلات هستند. این نهادها اگر با روش نرخ بهره کار کنند به سپرده گذار وعده سود داده و از تسهیلات گیرنده سودی بالاتر از نرخ سود سپرده دریافت میکنند.
او ادامه داد: اما روش بانکداری بدون ربا با صورتهای متفاوتی در سود تاجر یا تولید کنندهای که تسهیلات دریافت کرده است، سهیم میشود. بانکداری بدون ربا بیانگر این است که این نوع بانکداری باید بدون استفاده از نرخ بهره (مقدار تفاوت سود سپرده و سود تسهیلات) فعالیت کند. بانکداری متعارف جهانی با استفاده از نرخ بهره صورت میگیرد، منظورمان از نرخ بهره این است که بانک در قبال دریافت سپرده از سپرده گذاران، تعهد پرداخت سود را میدهد و در برابر آن سود بیشتری را از دریافت کننده تسهیلات از بانکها تقاضا میکند.
مصباحی مقدم میگوید: البته تعهد برخی بانکها در پرداخت سود سپرده بر مبنای مبلغ و مدت نرخ بالاتر از نرخ بالای بهره برای سپرده گذار است. میزان مبلغی که از مابه التفاوت سود سپرده و تسهیلات برای بانکها میماند. هم سهم بانک به عنوان بنگاه دار در این بین است. اما باید توجه داشت که بانکداری بدون ربا با ساز و کار نرخ بهره که اکثر بانکهای دنیا با آن سرو کار دارند، کار نمیکند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در بانکداری بدون ربا سود پول مبنای کار نیست بلکه منابع مالی را از مردمی که مازاد دارند دریافت و به متقاضیان تسهیلات برای سرمایه کذاری واکذار میکند، در قبال سپرده سود پرداخت و در قبال تسهیلات داده شده به تولیدکنندگان به عنوان شریک فعالیت میکند. طبیعی است که تولید کننده یا تاجر سود میکند و با توجه به قرار داد مذکور در بانک ملزم به پرداخت میزان سودی به بانک خواهد شد.
بیشتر بخوانید: بانکداری بدون ربا پیشنیاز بانکداری اسلامی/ کاهش قیمت مسکن در راه است
او بیان کرد: عقود مبادله، عقود مشارکتی، اجاره به شرط تملیک، صلف و .. از جمله انواع قراردادهایی است که بانکها میتوانند در قبال آن از تسهیلات گیرنده سود دریافت کنند. به طور مثال اگر عقود مشارکتی باشد سرمایه گذاران بر اساس سود تحقق یافته میبایست به بانک سودی را برگردانند. اگر فردی ۵۰ درصد سرمایه از بانک دریافت کرده است در نتیجه نیمی از سود حاصل از تجارت برای بانک است چراکه مابقی سرمایه نیز برای خود فرد بوده است. در این صورت بانک حق الوکاله خود را از روی این سود برداشته و مابقی سود را بین سپرده گذاران توزیع میکند.
مصباحی مقدم با اشاره به سایر فعالیتهای بانکها گفت: بانک حسابهای دیگری هم دارند که سرمایه گذاری نیست بلکه پس انداز، جاری و قرض الحسنه است، این حسابها در نظام بانکی بدون ربا سود ندارند و عندالمطالبه بانک این مقدار وجه را در هر زمانی که صاحب آن طلب کند باید به وی برگرداند.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی تاکید میکند: علاوه بر این بانکها خدمات دیگری دارند که در مقابل با آن درآمدی کسب میکنند، مثل ارائه ضمانت نامه به مشتریان و دریافت هزینه صدور ضمانت نامهها و با جابه جایی حوالجات ارزی و ریالی و دریافت مبالغ این فرایند از متاضیان این امور.
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که آیا بانکداری ایران از روش بانکداری سود پول (نرخ بهره) تبعیت میکنند؟ گفت: بانکهای ایران هم اکنون بر مدل نرخ بهره مدیریت میشوند و این موضوع نیز ناشی از اتفاقیست که در سال اول اجرای قانون بانکداری بدون ربا رخ داده است. شورای پول و اعتبار در یک جلسه تصویب کرده است که بانکها میتوانند به سپرده گذاران وعده سود علی الحساب بدهند و حد و حدود آن را هم تعیین نکرد و همین امر سبب شد تا بانکها به دلیل رقابت در جذب منابع مالی بیشتر وعده سودهای سپرده ۲۰ تا ۲۵ درصدی رابه مشتریان بدهند. مشتریانی که در قبال مبلغ کلان خود نیازمند دریافت ماهانه مبلغ مشخصی هستند.
مصباحی مقدم بیان کرد: با این روش سودهای بالایی به متقاضیان وعده داده میشد و همین موضوع کار قانون بانکداری بدون ربا را خراب کرد؛ معتقدم این رقابت نوعی رقابت مخرب در بین بانکها در گذشته بود و با میان آمدن موسسات و بانکهای خصوصی شدت هم گرفت.
عضو مجمع تشخیص مصلت نظام بیان کرد: بانکهای خصوصی این مجوز را از شورای پول و اعتبار گرفتند تا سود پیشنهادی به سپرده گذاران ۲ درصد بیشتر از سود سپرده گذاری بانکهای دولتی باشد. دلیل این کار را هم نبود منابع و جذب منابع بیشتر را عنوان کردند. همین اتفاق سبب شد تا هم اکنون بیش از ۷۰ درصد از منابع مالی کشور در اختیار بانکهای خصوصی قرار بگیرد و آنها هم چنان به پرداخت سودهای نامتعارف اقدام کنند.
او افزود: این بانک ها، از طرفی وجوه دریافت و از آن طرف سود میدهند و نتیجه اش میشود گردش نقدینگی بین مردم و بانک و چاقتر شدن حجم پول بی هدف بین این ۲ قشر، به همین دلیل بانکداری ایران نیز بر اساس نظام سود پول فعالیت میکند.
مصباحی مقدم میگوید: تولید کننده باید بهره بانکی، مالیات، بیمه، عوارض و هزینه دستمزد کارگر را بدهد، اما سپرده گذار هیچ یک از این هزینههای را پرداخت نمیکند و به تعبیری جاذبه بانک تولید کننده را وادار میکند بخشی از بنگاه اقتصادی خود را واگذار و به نقدینگی تبدیل کند و آن را نزد بانک بیاورد تا حداقل در ماه مبلغی سود دریافت کند. نتیجه آن رکود صد درصدی تولید در کشور میشود.