به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، شاید در سال ۹۲ که به تازگیگفتمان
اقتصاد مقاومتی وارد فضای اقتصادی و سیاسی کشور شد کمتر کسی تصور این را داشت که چند سال بعد یعنی درست در زمان اوج فشارهای اقتصادی غرب و آمریکا، کلید واژه حل مشکلات کلان و خرد اقتصاد کشور، حرکت در مسیر صحیح و اصولی اقتصاد مقاومتی باشد؛ با در نظر گرفتن شرایط فعلی کشور، چه تعریفی می توان از شاه کلید حل مشکلات کشور یعنی اقتصاد مقاومتی داشت؟
اقتصاد مقاومتی چیست؟
بنا به تعریف برخی از اقتصاددانان از اقتصاد مقاومتی، این نوع اقتصاد معمولاً در رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته و مصرف کننده یک کشور قرارمی گیرد که منفعل نیست و در مقابل اهداف اقتصادی سلطه، ایستادگی نموده و سعی در تغییر ساختارهای اقتصادی موجود و بومی سازی آن بر اساس جهان بینی و اهداف دارد.
برای تداوم این نوع اقتصاد، باید هرچه بیشتر به سمت محدود کردن استفاده از منابع نفتی و رهایی از اتکای اقتصاد کشور به این منابع حرکت کرد و توجه داشت که اقتصاد مقاومتی در شرایطی معنا پیدا میکند که جنگی وجود داشته باشد و در برابر جنگ اقتصادی و همچنین جنگ نرم دشمن است که اقتصاد مقاومتی معنا پیدا میکند.
رضا عباسی استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، با اشاره به مفهوم اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد مقاومتی مفهومی است که درپی مقاوم سازی، بحران زدایی و ترمیم ساختارها و نهادهای فرسوده و ناکارآمد موجود اقتصادی مطرح میشود، که قطعا باور و مشارکت همگانی و اعمال مدیریتهای عقلایی و مدبرانه، پیش شرط و الزام چنین موضوعی است. اقتصاد مقاومتی کاهش وابستگیها و تاکید روی مزیتهای تولید داخل و تلاش برای خود اتکایی است.
او با اشاره به اجرایی شدن سیاست های اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: در صورتی که حرکت دولت در خصوص اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی با سرعت و زمان بیشتری صورت میپذیرفت امروز ثمرات اجرای آن برای آحاد جامعه و فعالین اقتصادی کشور ملموستر می شد، اما همین که چه منتقدین و چه موافقین در حوزه اقتصادی کشور درمان اقتصاد کشور را منوط به استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای داخلی میدانند کافی است یکبار دیگر دستگاههای متولی برنامه ریزی علمیاتی خود را در این خصوص تدوین و به اجرا گذارند.
استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی گفت: اقداماتی که از جانب دستگاههای اجرایی تاکنون به خوبی اجرایی نشده بدین ترتیب است که در حوزه بسیج تمامی امکانات برای خلق و توسعه کارآفرینی در کشور علی رغم وجود ظرفیتهای عظیم اقدامات دولت موفقیت آمیز نبوده است.
عباسی افزود: همچنین در حوزه محصولات دانش بنیان به عنوان یکی از شاه کلیدهای اصلی اقتصاد مقاومتی تاکنون نتوانسته ایم در فرآیند تجاری سازی این محصولات موفق عمل نمائیم.
او با بیان نقاط ضعف اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی گفت: سایر نقاط ضعف در حوزه اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی به طور خلاصه عبارتند از:
-استفاده نکردن از ظرفیت اجرای هدفمند سازی یارانهها که با هدف رشد و رونق تولید داخلی ایجاد شد، در صورتی که میتوان با رونق بخش عرضه و تقاضا در نتیجه افزایش تولید و افزایش قدرت خرید مصرف کنندگان رکود را از اقتصاد خارج نمود.
-وجود واسطهها و دلالها مانع ایجاد سهم بری عادلانه در زنجیره تولید تا مصرف شده است.
-واردات کشور در زمینه کالاهای اساسی پر مصرف همچنان بصورت عمده از کشورهای محدود و خاص انجام میشود که این عامل میتواند مشکلات فراوانی را در خصوص فرآیند تامین و قیمت این محصولات به وجود آورد.
-وجود بخش نامههای اداری متعدد و تصمیمات خلق الساعه دولتی و بوروکراسیهای پیچیده عملیات و فرآیند تجارت خارجی در کشور را دچار مشکل کرده است.
-ساز و کارهای اجرایی موثر در حوزه ارتباطات بانکی داخلی با بانکهای خارجی با هدف کاهش ریسک تجارت خارجی در زمان تحریمها وجود ندارد و بخش عمدهای از زمان و هزینههای تجارت خارجی کشور بخصوص برای فعالین اقتصادی بخش خصوصی از این حیث به هدر میرود.
استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی گفت: دولت قصد دارد بودجه سال آتی کشور را با محوریت اقتصاد مقاومتی و کاهش سهم درآمدهای نفتی تدوین نماید.
عباسی افزود: این اقدام سببتوجه هر چه بیشتر به منابع و ظرفیتهای مغفول مانده در اقتصاد میگردد که امید است با بهره مندی از این پتانسیلها و ظرفیت ها به خصوص در زمینه دسترسی آسان و ارزان به نیروی کار خلاق و ماهر، انرژی ارزان، اقلیم مناسب جغرافیایی، وجود سرمایه گذاران داخلی آماده به کار، مواد اولیه در دسترس و ارزان و... بتوانیم در مسیر شکوفایی اقتصادی قرار بگیریم.
او تصریح کرد: باید بتوانیم حرکتهای جهادی را در مسیر شکست تحریمهای اقتصادی دشمنان با سرعت بیشتر و بهتری دنبال نمائیم.
اهداف تحقق اقتصاد مقاومتی چیست؟
استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی همچنین با اشاره به اهداف تحقق اقتصاد مقاومتی که ثمرات بسیاری برای کشور دارد، گفت: اقتصاد مقاومتی اهداف کلان بسیاری را دنبال می کند اما مهم ترین اهداف تحقق اقتصاد مقاومتی عبارتند از:
-مهار سوداگری و فساد، گام اول تحقق اقتصاد پایدار
-مردمی سازی اقتصاد، ارتقاء مقاومت اقتصادی دربرابر تحریمها
-خلاصی از وابستگی به درآمد نفت، مصداق خود اتکایی
-اولویت بندی شرکای تجاری ایران
-فرهنگ سازی اولویت تولید بر واردات و خرید کالای داخلی
اقتصاد مقاومتی، تکیه بر تولید ملی
اقتصاد مقاومتی در شرایط امروزی کشور که روز به روز با تحریمهای گستردهای روبه رو میشود اهمیت دو چندان یافته است. اقتصاد مقاومتی متکی به مردم است؛ به عبارت دیگر در اقتصاد مقاومتی تکیه بر تولید داخلی است؛ به فرموده مقام معظم رهبری ستون فقرات اقتصاد مقاومتی تولید داخلی است پس توجه به توان و ظرفیتهای داخلی و بهره گیری از نیروهای داخل در این اقتصاد و کاهش واردات مهم تلقی میشود.
با توجه به بررسی همه عوامل موثر در اقتصاد مقاومتی باید گفت که تحریمها نمیتوانند خلل مهمی برای کشوری با قدرت جمهوری اسلامی ایران و با این مرزهای گسترده و منابع خدادادی ایجاد کنند، کشوری که به خدای متعال اتکا دارد و ملتی استوار و هوشمند است حتماً پیروز این میدان خواهد بود.
نظام اسلامی قادر است با برنامه ریزی، تلاش، تدوین استراتژیها و اقدامات لازم با محوریت اقتصاد مقاومتی، تهدیدهای امروز را به فرصت تبدیل کند.
انتهای پیام//ج.ر