محمد رضا سلمانی عبیات پژوهشگر تاریخ اسلام در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با اشاره به اینکه روز اول ماه صفر با ورود کاروان اسراء اهل بیت (ع) به شهر دمشق مصادف است، گفت: اهل بیت رسول خدا (ع) به دستور یزید بن معاویه همچون اسراء مشرکان در شهرها گردانیده شوند.
او با بیان این نکته که این کاروان مسیر طولانی با مسافت بیش از یکهزار و ۴۰۰ کیلومتر را با همه مشقات سفر پشت سر گذاشتند، افزود: یکی از اهداف مهمی که یزید بن معاویه از این اقدام دنبال میکرد، نوعی نمایش قدرت خود به همهی مردم شهرهای در مسیر بود، همانگونه که اون اشخاصی را مامور کرد تا خبر پیروزی در کربلا را در شهرهای مهمی همچون مکه و مدینه و بصره اعلام کنند.
عبیات با بیان اینکه شهر دمشق نخستین بار توسط معاویه به عنوان مرکز خلافت تعیین شد، اظهار داشت: بنابر توصیفات تاریخی این شهر از ساختمان ها، مساجد و کلیساهای متعددی تشکیل شده بود که نزدیک بودن آن به اندلس بر اهمیت آن میافزود.
این پژوهشگر تاریخی با بیان اینکه ابن عساکر در کتاب خود " تاریخ مدینه دمشق " بیش از ۸ ورودی مختلف را برای دمشق توصیف کرده است، ادامه داد: باب الجنان، باب الحدید، باب التوما، باب السلامه، باب الفرادیس، باب الفرج از جمله این ورودیها است.
محمدرضا سلمانی عبیات با اشاره به اینکه براساس نقل "سهل بن سعد " کاروان اسرا ازباب التوما به شهر وارد شده اند، تصریح کرد: طبق آنچه که خوارزمی در مقتل الحسین علیه السلام جلد ۲ صفحه ۶۰ آورده است، کاروان حامل اسراء و سرهای مبارک شهداء بسیار گسترده و مجهز به شهر وارد شده است، به گونهای که سهل بن سعد ساعدی به عنوان یکی از شاهدان عینی این ماجرا میگوید دیده است که پرچم هایى پى در پى آمد و اسب سوارى را دیدم که به دستش نیزه سرشکسته اى بود و سرى بر آن بود که شبیه ترینِ صورتها به پیامبر خدا صلى الله علیه و آله بود و در پى آن، زنانى سوار بر شتران بدون جهاز آمدند.
او این اقدامات یزید را در سالهای ابتدایی حکومتش تنها در جهت نمایش قدرت و استحکام خلافتش توصیف کرد و گفت: نشانههای مختلفی این یقین را برای ما به وجود میآورد که تمرکز یزید برای بهره برداری تبلیغاتی از حضور کاروان اسراء اهل بیت (ع) به عنوان دیرینهترین مخالفان سرسخت حکومت امویان بسیار زیاد بوده است.
عبیات با عنوان اینکه در سهل به سعد گفته است که هنگام ورود کاروان اسراء، پارچه و پرده و دیبا در شهر آویخته بودند و عده اب شاد و خوش حال بوند و زنانى هم پیش آنان، دف و طبل مى زنند، بیان داشت: کفعمی صفحه ۶۷۶ کتاب "المصباح" میگوید، در در روز اوّل صفر، سر امام حسین علیه السلام را به دمشق، وارد کردند و آن روز، نزد بنى امیّه، عید است.
انتهای پیام/گ