طلا، یکی از ارزندهترین فلزات جهان محسوب میشود، ارزشی که قدمت آن به بُلَندای تاریخ است و از قرنهای دور گذشته به عنوان یک کالای با ارزش حفظ و نگهداری میشده است، در این میان قصه طلای کم اُجرت خود حدیثی به شمار میرود که سالیان اخیر در بازار ایران بسیار شایع شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، طلا از دیرباز از نمونه فلزات جذاب، با ارزش و گرانقدری به شمار میرفت که از جایگاه خاصی میان اقشار و گروههای اجتماعی مردم اعم از اغنیا و فقرا برخوردار بوده است.
در طول سالیان اخیر قیمت طلا نیز با نوسانات شدیدی همراه شد که البته بخشی از آن تابع نوسانات قیمتی اونس جهانی است و به نوعی برخی از بالا و پایین شدن قیمتها بصورت فراگیر در تمام دنیا رخ میدهد که بررسی و تحلیل علل فراز و نشیب قیمتی محصول مذکور در این مجال نمیگنجد.
به هر ترتیب با افزایش مضاعف قیمت طلا، میل به خرید این محصول نیز به ناچار کاهش یافته و جز در موارد ضروری کسی (فارغ از قشر مرفه جامعه) قادر به مصروف ساختن پول خود در این حوزه نیست.
در این میان اجرت ساخت از نمونه مواردی است که هنگام فروش طلاهای زینتی و جواهرات از قیمت آن کاسته میشود و به نوعی مشتری و خریدار دیروز و فروشنده امروز آن را اسبابی برای متضرر شدن خویش میپندارد که البته این ذهنیت چندان بی راه نیز به نظر نمیرسد.
البته بنابر اعلام رئیس اتحادیه طلا و جواهر (محمد کشتی آرای) فروش طلای کم اجرت و بدون اجرت نیز قانونی نیست.
یکی از اشکالات و ایرادات وارده بر طلاهای کم اجرت به این امر معطوف میشود که ممکن است از اصالت لازم دور باشد و به واقع ظهور و بروز مشکل و تقلب در چنین طلاهایی بیشتر نمود پیدا میکند.
بیشتر بخوانید: فروش طلای تقلبی در بازار از شایعه تا واقعیت؟!
سعید معلم، یکی از فعالان عرصه فروش و توزیع طلا و جواهر در غرب استان تهران در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ضمن تاکید بر لزوم امتناع و اجتناب مردم از خرید طلاهای کم اجرت اظهار کرد: حقیقت بازار طلا از چنان ظرافتهایی برخوردار است که نه تنها عوامِ مردم بلکه گاهی متخصصان و کارشناسان فعال در این حوزه را نیز دچار اشتباه میکند و کم نبوده مواردی که همکاران با سابقه ما نیز به خرید طلای کم اجرت اقدام کرده اند، اما در نهایت با طلاهای مساله دار روبرو شده اند.
وی افزود: یکی از مهمترین نکات در خرید طلا معطوف به برخورداری آن از کد میشود و البته نباید نادیده انگاشت که در ارتباط با طلاهای کم اجرت این خطر وجود دارد که کدها جعلی نگاشته شده باشند یا اینکه بعضا مصنوع فلزی و زینتی به واسطه آبکاری حرفه ای، به جای طلای اصیل فروخته میشود.
معلم گفت: البته توجیه افراد و گروههایی که به خرید طلای کم اجرت مبادرت میورزند ناظر بر این امر است که هنگام فروش دچار کمترین ضرر شوند و در نوسانات و افزایش نرخ طلا، حداکثر سود و منفعت را کسب میکنند غافل از اینکه این ریسک ممکن است به از دست رفتن تمامی پول آنها ختم شود.
این فعال در حوزه طلا و جواهر سازی بیان کرد: اگر از واژه نباید طمع کرد استفاده نکنیم، زیرا این حق سرمایه گذار است که سرمایه گذاری او سود آور باشد، اما میباید بسیار محتاط بود در غیر اینصورت کلاه گشادی بر سر آنها خواهد رفت.
وی افزود:با همه این اوصاف اگر کسی در صدد سرمایه گذاری در این عرصه (طلا) است، خرید سکه بهار آزادی عقلانیترین انتخاب به نظر میرسد (که البته پیشنهاد ایده آلتر که حافظ منافع کشور و اقتصاد این مرز و بوم باشد، مبتنی بر این امر است که به جای نگه داشتن پول در چنین فضا و عرصهای در صدد تزریق سرمایه خویش در حوزه تولید باشند و قطعا با همه مشکلات موجود با مطالعه و بررسی دقیق و علمی میتوان در عرصههای تولیدی مشغول به فعالیت و سرمایه گذاری شد که منافع مطلوب و قابل توجهی را در پِی آوَرَد)
معلم گفت: کسر ارزش افزوده از طلا در سالیان اخیر باعث شده تا اساسا سرمایه گذاری در این حوزه با ریسک بالایی همراه شود و در شرایطی که برای ۱ گرم طلا حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان ارزش افزوده کم میشود طبیعتا سرمایه گذاری در این حوزه چندان سودآور و منطقی نخواهد بود.
وی معتقد است اگر فروشنده انسانی سالم و مطمئن باشد، قاعدتا خرید طلای کم اجرت سودآورتر خواهد بود، اما آنچنان ریسک و خطر ضرر و مواجه شدن با طلای کم عیار و قلابی در این بخش بالا است که شخصا به خانواده، اطرافیان و دوستان خود چنین توصیه و پیشنهادی ارائه نمیکنم.
آنچنان که کارشناسان ذی ربط عنوان میکنند طلاهای نو بصورت مکرر در فرآیند فروش بواسطه بازرسان مورد بررسی قرار میگیرند، اما طلاهای کم اجرت یا بی اجرت در ویترین قرار نمیگیرد که به موجب آن مورد کارشناسی اهل فن قرار گیرد و همین موارد ریسک تقلبی و کم عیار بودن آن را بالا میبرد.
بنابر آمار منتشر شده در حال حاضر حدود ۴ هزار و ۷۰۰ واحد طلا سازی در کشور وجود دارد که ۱ هزار و ۲۰۰ واحد آن در تهران مستقر است و به واقع استانهای اصفهان، مشهد، تبریز، زنجان و یزد از بیشترین تعداد واحد تولید کننده طلا برخوردار هستند.
طبیعتا وقتی طلای کم اجرت یا بی اجرت در مدار خرید و فروش قرار میگیرد کسب و کار و رونق از واحدهای تولید کننده طلا و جواهر سلب میشود و به تعبیر صحیحتر تا حدود بسیاری رونق از بازار آنها رَخت بر میبَندَد.
در این میان و در مراجعات و بررسیهای میدانی از برخی طلا فروشیها این واقعیت محرز میشود که ظاهرا بخش قابل توجهی از حاشیه سود طلا فروشیها به فعالیت در بخش مذکور (طلاهای کم اجرت و بدون اجرت) معطوف میشود و حتی برخی از این افراد با آبکاری مجدد طلاهای دست دوم آنها را تمیزتر جلوه میدهند و با حداکثر سود به فروش میرسانند.
بنابر قاعده و عُرف مرسوم، منطقا طلای دست دوم باید آب شود و مجددا در چرخه ساخت طلا و جواهر تزریق شود در غیر اینصورت فروش مستقیم آن میتواند مسبب بروز مسائل خاص به خود و متضرر شدن مشتریها گردد.
خرید طلا از واحدهای صنفی معتبر و خوشنام یکی از مهمترین مولفههای احتیاطی در خرید طلا برای مشتری به شمار میرود و در ثانی نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که درخواست اخذ فاکتور از فروشنده نیز از امور ضروری است که میباید مورد توجه قرار گیرد و حتی در صورت خرید طلای دست دوم و کم اجرت نیز میباید طلا فروش کد مصنوعاتی را که به فروش میرساند را در برگه فاکتور ممهور شده به مهر قید کنند تا در صورت بروز اشکال، روند رسیدگی به تخلفات ناخواسته اینچنینی تسهیل و تسریع شود.
امید آن میرود با یک عزم همگانی در تمامی عرصههای اقتصادی، همواره منافع ملی و میهنی در اولویت قرار گیرد که یقینا ثمره و خروجیِ آن، تمامی گروههای اجتماعی را بصورت مستقیم و غیر مستقیم منتفع میسازد.
انتهای پیام/