به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، آیین سنتی مذهبی قالیشویان اهالی فین کاشان در آستان مقدس امامزاده واجب التعظیم سلطانعلی بن باقر (ع) فرزند بلافصل امام پنجم شیعیان در مشهد اردهال کربلای ایران با سخنرانی حجت الاسلام دکتر ناصر رفیعی آغازشد.
آیین سنتی مذهبی قالیشویان تنها مراسم سنتی مذهبی ایران است که به سال شمسی محاسبه و هر سال دومین جمعه مهر ماه در آستان مقدس امامزاده سلطانعلی فرزند امام محمد باقر (ع) واقع در مشهد اردهال (معروف به کربلای ایران) از توابع کاشان برگزار می شود.
شهادت حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (علیهماالسلام) ۲۷ جمادی الثانی در سال ۱۱۶ هجری قمری یعنی ۵۵ سال بعد از واقعه عاشورا در کربلا و کاملا شبیه حضرت سیدالشهدا با بریدن سر از بدن اتفاق افتادهاست.
برای اینکه این امامزاده واجب التعظیم را احترام کنند پیکر مطهرش را در میان ارزندهترین و گرانترین هنر دستشان یعنی قالی میپیچیند و تشییع میکنند لذا بعد از این واقعه از آن سال تاکنون این مراسم تشییع نمادین توسط فینیها همراه با در دست داشتن چوب به نمادی از سلاح مقاومت و مبارزه در برابر دشمنان کاشان و شستن فرشی که پیکر آن حضرت در آن پیچیده شدهبودهاست همزمان با دومین جمعه از ماه مهر برگزارمیشود.
این مراسم حماسی که هر سال با حال و هوای باشکوه و معنوی خاصی در بازسازی ملموس و محسوس تاریخ حماسی اردهال بهصورت نمادین برگزارمیشود در فهرست آثار ناملموس و میراث معنوی یونسکو نیز به ثبت رسیده است.
حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (ع) یکی از امامزادگان بلافصلی است که از یک طرف فرزند امام باقر (ع) و از طرفی برادر امام صادق (ع) است و در بررسیهای انجام گرفته تاریخی این امامزاده واجب التعظیم در میان تمامی امامزادگان، یگانه امامزاده بلافصلی است که دارای اسناد معتبر زندگینامه و قیام خونین اردهال است.
ارادتمندان به حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (ع)، مشهداردهال را کربلای ایران میدانند و معتقدند ثواب زیارت این امامزاده همسنگ با زیارت امام حسین (ع) در کربلا است چرا که همانند آن حضرت مظلومانه در قتلگاه سر از بدن مطهرش جداشده است بنابراین در تاریخ شیعه دو قتلگاه است یکی قتلگاه سالارشهیدان حسین ابن علی (ع) در کربلای معلی و دیگری قتلگاه این بزرگوار در ارهال است.
اهالی منطقه فین کاشان یک تخته قالی پیچیده شده (به نماد از پیکر مطهر امامزاده) را که با پارچههای سبز بسته شده است از خادمان بارگاه تحویل میگیرند و از داخل حرم امامزاده بیرون میآورند جوانان فینی با دیدن قالی به شور و هیجان میآیند و با بانگ «یا حسین، یا حسین» برای به دست آوردن قالی (این قالی سمبل جنازه مطهر امامزاده است که در زمان شهادتش به رسم ادب و احترام توسط اهالی فین در میان قالی پیچیده شده است) به سوی آن هجوم میآورند تا آن را از بزرگان فینی تحویل گرفته و به محل شستشوی نمادین آن انتقال دهند.
قالی در طول مراسم میان انبوه چوببهدستان فینی حرکت داده میشود به طوریکه هیچکس غیر از اهالی فین حق دست زدن به قالی و حمل آن را ندارد بلکه فقط میتوانند با عزاداری و سینهزنی قالیشویان را همراهی کند.
عدهای از اهالی فین نیز در کنار جوی آبی در صحن بقعه شاهزاده حسین (ع) در مجاورت آستان مقدس حضرت سلطان علی بن محمد باقر (ع) منتظرند تا با رسیدن قالی مراسم شستشوی نمادین را آغاز کنند.
انبوه جمعیت غیرفینیها هم در صحنهای صفا و جانبی مراسم نوحه خوانی و سینه زنی برگزار میکنند تا کار تحویل قالی و انتقال آن به بقعه شاهزاده حسین (ع) برای شستشوی نمادین انجام شود.
انتهای پیام/ب