به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، خوشههای خوش آب و رنگی که فصل برداشتشان است انگور دومین محصول باغی استان آذربایجان غربی بوده و بیش از ۳۰ هزار بهرهبردار به طور مستقیم و ۳۰ هزار نفر به صورت غیر مستقیم در امر داشت و برداشت، بستهبندی و حمل و نقل انگور فعالیت داشته و از این راه امرار معاش میکنند.
آقای حاجی کاظمی چند روزی است در باغ ۲ هکتاری خود مشغول برداشت ارقام مختلف انگور است اعضای خانواده نیز این روزها همدم باغی هستند که خوشههای رنگا رنگ انگور در آن جان خوش کرده اند.
کریمی مسئول واحد باغبانی جهاد کشاورزی مهاباد در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: سطح زیرکشت تاکستانهای مهاباد ۴۸۸ هکتار است که از این مقدار ۲۳۶ هکتار به صورت دیم و ۲۵۲ هکتار نیز به صورت آبی است و امسال ۲ هزار و ۵۰۰ تن انگور از تاکستانهای این شهرستان برداشت و روانه بازار میشود.
او افزود: تاکستانهای این شهرستان در بخش انگور آبی ارقام کشمشی، انگور زرد و قرمز و در بخش دیم نیز ارقام خلیلی، دستهچن، مایهمو، ریشبابا و سایر ارقام بومی دیگر کشت میشود.
او اظهار داشت: میزان برداشت انگور امسال در مقایسه با پارسال با اجرای برنامههای ترویجی برای کشاورزان و شرایط خوب بارندگی ۳۰ درصد افزایش داشته باشد.
کریمی اضافه کرد: ارقام متفاوتی در این شهرستان مورد بهره برداری و کشت قرار گرفته که از جمله می توانیم به خلیلی و ریش بابا و حسینی و ارقام بی دانه و سفید و قرمز اشاره کرد.
کریمی اضافه کرد: همچنین ارقام دیم این منطقه که در مناطق کوهستانی واقع شده ارقام رشه هستند؛ و با توجه به سطح زیر کشت و تولید در سطح شهرستان یک این اندازه نیست که بتوان به کشورهای همجوار صادر کرد، اکثرا ۷۰ الی ۸۰ درصد به صورت تازه خوری و مازاد بر آن هم به صورت کشمش در منطقه به عمل می آید.
امانی رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم در رابطه با باغ های انگور استان در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: ۲۰ هزار و ۳۷۲ هکتار از باغهای استان زیر کشت انگور رفته که ارومیه با بیش از ۱۱ هزار هکتار رتبه اول از باغات را به خود اختصاص داده است.
او افزود: یکی از ویژگی تولید انگور استان تنوع ارقام است، بیش از ۵۰ رقم در استان انگور داریم که تا کنون ۲۸ رقم آن شناسایی علمی شده است.
او اضافه کرد: اما انگورهای که در سطح استان وجود دارد شامل بومی از جمله ریش بابای سفید و قرمز، صاحبی، حسینی، گزندایی، ملکی، لعل بی دانه و انگورهای خارجی می توان به رکسدلز، تامسون سدلز و ردگلاف اشاره کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی تصریح کرد: مازاد انگورهای تولیدی استان حدود ۸۰۰ هزار تن جذب صنایع تبدیلی میشود و بیش از ۳۰ هزار تن انگور به کشورهای خارجی از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس، روسیه و عراق صادر میشود.
امانی اظهار داشت: از ویژگیهای مهم استان این است که بیش از ۸ هزار هکتار باغات به صورت ایستاده یا طرح فراز داریم که در نوع خودش در کشور کم نظیر است.
آقای سلیمی هم چند وقتی است مشغول برداشت ارقام مختلف انگور است او در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: اعضای خانواده ام نیز این روزها همدم باغم هستند.
او افزود: محصولات کامل ارگانیک بوده و بیشتر به صورت تازه خوری مصرف میشود و گاها از شهرهای همجوار هم بارگیری میکنند.
به سراغ یکی از تاکداران دیگر رفتیم و عمده مشکلاتش را چنین بیان کرد: هر ساله با شروع فصل برداشت از باغ ۱۰ ساله خود انگور را برداشت میکنم محصول باغی من کاملا ارگانیک است، اما به علت نبود حمایت کافی از سوی مسئولان ما کشاورزان را با معضلاتی روبه رو کرده اند.
او افزود: چندین بار است برای تبدیل محصولم به کشمش به جهاد کشاورزی این شهرستان مراجعه کردم، اما هیچ جواب و مجوزی دریافت نکرده ام.
او اضافه کرد: از مسئولین انتظار داریم که ما را حمایت و به درخواست ما رسیدگی کنند .
عصمت خانم باغدار گفت: از بهار امسال اومدیم با شوهرم که اینجا باغبان است کار میکنم و کمک دستش هستم.
به سراغ بکتری عضو انجمن حمایت از تولیدکنندگان جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد رفتیم .
وی به خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: وجود غرفههای از تولید به مصرف به مقدار زیادی کمک به بخش مصرف کننده و تولید کننده برساند.
بکتری اظهار داشت: همچنین فرآوری محصولات کشاورزی وجود دستگاههای خشک کن برای تولید خشکبار و همچنین آبمیوه بسیار موثر خواهد بود در این زمینه که مصرف کننده منتقل بشه و تولید کننده ضرر بیشتری نکند، و رانندگانی که حاصل دسترنج این باغداران را به شهرهای همجوار بارگیری میکنند.
آقای سیدی راننده بار انگور به خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: مدت یک ماه است که در تره بار کار میکنیم از استان کرمانشاه و شهرستان جوانرود آمدیم و برای میدان بار، نزدیک ۴ روز است که کار انگور کار کردیم و یک تنی انگور به شهر خودمون بارگیری میکنیم.
یکی از بازاریان در رابطه با فروش انگور گفت: من به عنوان فروشنده انگور رو بارگیری می کنم از شهرستان مهاباد به شهرهای همجوار از جمله شهرهای جنوب استان رو میبرم .
او افزود: ما سود خوبی از محصول انگور به دست میاریم.
آقای امینی مغازه سبد فروشی دارد و به خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: فقط دلالان باعث گرانی قیمت سبد و باعث شدن که قیمت بیش از حد بالا برود، البته قیمتش دو برابر شده و مقصر اصلی باغداران نیستند.
سعیدیان معاون فنی جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: در رابطه با بحث تامین جعبه و سبد محصولات کشاورزی امسال کشاورزان مسایلی رو مطرح کرده بودند در همین راستا ما جلسه ای را برگزار و یکی از مصوبات آن مشکلات باغداران بود مقرر شد که یکی از عللی که در اینجا با آن مواجه میشویم به علت اینکه تولید انگور امسال زیاد بوده به همین علت تقاضا برای جعبه زیاد بود و پیگیری کردیم که مشکلات را حل کنیم.
مهاباد در جنوب آذربایجانغربی و ۱۱۶ کیلومتری مرکز استان واقع شده و دارای بیش از ۸۰ هزار هکتار اراضی مستعد کشاورزی و باغی است.
بساط انگور باغداران به امید روزهای شیرینتر خودنمایی می کند. باغدارانی که اگر از آنها حمایت شود هم محصولاتشان رونق بیشتری خواهد داشت و هم ارزی آوری بیشتری به ارمغان میآورند و باغداران زحمت کش امیدوارند با تعادل قیمت تولید و عرضه این یاقوتهای خوش آب و رنگ بتونه کام تاکداران را از دسترنج فروششان شیرین کند.
گزارشی از سپیده خشمن
انتهای پیام / س خ