به گزارش
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از
زنجان،
نوای غم دل صحرا را میلرزاند، کاروانی در راه است گویی این کاروان غافله عشاقی است که به شوق معشوق وادی عشق را پشت سر گذاشته و از فراق یار سینه چاک کرده اند و مرثیه سر داده اند.
در این بین خواهری از همه بی قرارتر است شوق رسیدن به برادر آرام و قرارش را گرفته است خواهر خود را از روی مرکب به پایین میکشاند گویا تمام صبر و قرار او در این دشت بلا جا مانده است کشان کشان خود را به روی تربتی میکشاند که گویی خود در آن آرمیده است آخر بی تاب حسین است.
زمزمههای عاشقانه زینب با برادر در دل این دشت دل هر انسان آزادهای را جریحه دار میکرد.
خواهر فدای برادری که تشنه لب جان داد برادر جان از سفری دور به دیدارت آمده ام. خسته و داغدار سلامت می کنم...
سلام آرام جانم، سلام بر محاسن خضاب شدهات، سلام بر چهره به خاک و خون آلودهات سلام بر گلوی که نشان بوسه مادر دارد سلامای تمام هستی زینب.
چهل روز گذشت....
در آن غروب خون آلود، هنگامی که خنجر شقاوتها و نامردی ها، گلوی آخرین مبارز را برید، آن گاه که زنان و فرزندان داغدیده در میان رقص شعلههای آتش خیمه هایشان، به سوگ مردان در خون غلتیده خود نشسته بودند زینب بود آری زینب، این ستون پابرجای کاروان اسرا، همه چیز را به گونهای دیگر رقم زد و با سخنانش، کربلا به بلوغ رسید و خون شهدا جوشید، و جوشید تا آن جویبار خونی که در غریبانهترین حالت ممکن بر زمین جاری شده بود، در اربعین حسینی، رودی خروشان شود.
منشأ اربعین چیست؟
نخستین سوگواران حسین (ع) در اربعین سالار شهیدان، در این میعادگاه جمع شدند به یادش گریستند و به تاْمل در افق رسالت، و حقیقتی که از جوشش خون حسین (ع) آشکار شده بود پرداختند. از آن پس، عاشقان و پیروان آن امام، در سحاب اسرار اربعین به ذکر پرداختند.
مهمترین نکته درباره اربعین سید الشهداء (ع) روایت امام عسکری (ع) است.
امام حسن عسکری (ع) در اهمیّت زیارت اربعین فرمود: «عَلَامَاتُ الْمُؤْمِنِ خَمْسٌ؛ صَلَاة الْخَمْسِینَ وَ زِیارَۀ الْأَرْبَعِینَ وَ التَّخَتُّمُ فِی الْیمِینِ وَ تَعْفِیرُ الْجَبِینِ وَ الْجَهْرُ بِبِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ؛ نشانههای مؤمن (شیعه) پنج چیز است: نماز پنجاه رکعت (در شبانه روز)، زیارت اربعین، انگشتر به دست راست نمودن، سجده بر خاک کردن و بلند گفتن بسم الله الرحمن الرحیم (در نمازها).»
برای امام حسین (ع) زیارت مخصوص مأثوری در روز اربعین وارد شده که شیخ طوسی (ره) آن را با سندی معتبر از «صفوان بن مهران» روایت کرده است؛ امام صادق (ع) در این زیارت، به حکمت شهادت جدّش و محصول ایثار آن حضرت اشاره فرموده و افزوده است: این فداکاری مردم را از جهالتی که بر اثر تبلیغات سوء امویان به وجود آمده و آنان را از موازین قرآنی و سنّت محمّدی (ص) دور کرده بود، رهایی داد و اساس حرکات تبلیغی بنی امیّه را - که به دروغ خود را وارثان پیامبر (ص) معرفی نموده؛ ولی جامعه را در ضلالت و بدعت قرار داده بودند - افشا کرد و تعلیمات مذموم یزیدیان را رو به زوال برد تا اسلام راستین را احیا، پابرجا و استوار سازد.
در فرازی از این زیارت میخوانیم: «وَ أَشْهَدُ أَنَّک مِنْ دَعَائِمِ الدِّین وَ أَرْکان الْمسْلِمِینَ وَ مَعْقِلِ الْمُؤْمِنِینَ وَ أَشْهَدُ أَنَّک الْإِمَامُ الْبَرُّ التَّقِی الرَّضِی الزَّکی الْهَادِی الْمَهْدِی وَ أَشْهَدُ أَن الْأَئِمة مِنْ وُلْدِک کلِمَة التَّقْوَی وَ أَعْلَامُ الْهُدَی وَ الْعُرْوَة الْوُثْقَی وَ الْحُجَّة عَلَی أَهْلِ الدُّنْیا؛ واهی میدهم که تو از ستونهای دین و پایههای مسلمانان و پناهگاه مردم مؤمن هستی؛ و گواهی میدهم که پیشوای نیکوکار، با تقوا، راضی به مقدرات حق، پاکیزه، هدایت کننده، و هدایت شده ای؛ و گواهی میدهم که امامان از فرزندانت، اصل تقوا و نشانههای هدایت و دستگیره محکم و حجّت بر اهل دنیا هستند.»
«ابوریحان بیرونی» نوشته است: بدان سبب این زیارت را اربعین نامیده اند که گویند چهل نفر از اهل بیت امام حسین (ع) بعد از مراجعت از شام، قبر آن حضرت را زیارت کرده اند.
اولین زائر امام حسین(ع) در روز اربعین
جابر بن عبدالله انصاری، به حسب نقل اکثر مقاتل، اولین کسی بود که در اولین اربعین؛ یعنی در بیستم صفر سال ۶۱ ق مرقد امام حسین (ع) را زیارت کرد.
در کتاب «بشاره المصطفی» آمده است، عطیه عوفی می گوید: به همراه جابر بن عبد الله انصاری به منظور زیارت قبر امام حسین(ع) وارد کربلا شدیم. جابر نزدیک شریعه فرات رفت. غسل کرد و لباسهای نیکو پوشید. سپس به طرف قبر مطهر حرکت کردیم. جابر هیچ قدمی را برنمیداشت، الا اینکه ذکر خدا میگفت، تا به نزدیک قبر رسیدیم. سپس به من گفت: مرا به قبر برسان. من دست او را روی قبر گذاشتم. جابر روی قبر افتاد و غش کرد.
من مقداری آب روی صورتش پاشیدم. وقتی به هوش آمد، سه بار گفت: یا حسین. سپس گفت: ای حسین چرا جواب مرا نمیدهی؟ بعد به خودش گفت: چگونه میتوانی جواب دهی در حالی که رگهای گلوی تو را بریدهاند و بین سر و بدنت جدایی افتاده است.
شهادت میدهم که تو فرزند خاتم النبیین و سید المومنین و پنجمین فرد از اصحاب کساء هستی، درود و سلام و رضوان الهی بر تو باد. سپس به اطراف قبر امام حسین علیه السلام حرکت کرد و گفت: «السلام علیکم ایتها الارواح التی حلت بفناء الحسین... اشهد انکم اقمتم الصلاة و اتیتم الزکاة و امرتم بالمعروف و نهیتم عن المنکر»
«سید بن طاووس» و «ابن نما حلّی» گزارش نموده اند که چون اهل بیت امام حسین (ع) از شام بازگشتند و به سرزمین طفّ رسیدند، به راهنمای کاروان فرمودند: ما را از راه کربلا عبور ده! پس آنان مسیر را ادامه دادند تا به نینوا رسیدند که دیدند جابر و جمعی دیگر بر گرد مرقد امام (ع) اجتماع کرده اند، پس آنان با یکدیگر ملاقات کردند و به سوگواری پرداختند و مراسمی جانسوز برپا کردند.
یکی از اقوال مربوط به «رأس الحسین (ع)» این است که به بدن مطهر آن حضرت ملحق گردید؛ برخی مورخان و محدثان شیعه بر این عقیدهاند که از علل مهم آمدن اهل بیت به کربلا، این بوده است که امام زین العابدین (ع) سر مطهر را به کربلا ببرد و به بدن پاک پدرش ملحق نماید. علامه مجلسی (ره) ضمن اشاره به این موضوع، اضافه میکند: زیارت اربعین در سالگرد این روز، استحباب دارد.
ثواب پیاده رفتن به زیارت سیدالشهدا (ع) به روایت امام صادق (ع)
امام صادق (ع) درباره ثواب زیارت امام حسین (ع) با پای پیاده میفرماید: کسى که با پای پیاده به زیارت امام حسین (ع) برود، خداوند به هر قدمى که برمى دارد یک حسنه برایش نوشته، یک گناه از او محو مى فرماید، یک درجه مرتبه هایش را بالا مى برد، وقتى به زیارت رفت، حق تعالى دو فرشته را مامور او مىفرماید که آنچه خیر از دهان او خارج میشود را نوشته و آنچه شر و بد است را ننویسند و وقتى برگشت با او وداع کرده و به وى مىگویند: اى ولى خدا! گناهانت آمرزیده شد، تو از افراد حزب خدا، حزب رسول او و حزب اهلبیت رسولش هستی، به خدا قسم! هرگز تو آتش را به چشم نخواهی دید، آتش نیز هرگز تو را نخواهد دید و تو را طعمه خود نخواهد کرد. (کامل الزیارات ص ۱۳۴)
چهل شبانه روز است که مرثیه هایمان را به یادتای لاله پرپر تکرار میکنیم
سلام بر حسین(ع) و بر اربعین حسین(ع)، سلام بر ناله دل زینب و بر شال عزای امام زمان (عج) ،سلام بر بغضهای شکسته شیعیان؛ اربعین است و شیعیان آمده اند برای هم ناله شدن با زینب(س).
زائران اربعین این روزها غوغایی به پا کردهاند، ماجرای دلدادگی که حالا عالمگیر شده است ..
خاطره اربعین یک زائر از پیاده روی اربعین
محمد حسین وفا جوان ۲۳ ساله یکی از زائرین اربعین حسینی در سالهای قبل است.
او از تجربه اولش از پیاده روی اربعین به
خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،میگوید: انسان در هر قدم از این پیاده روی پر شور از شدت شوق زیارت به وجد میآید و همه خستگیهای راه را به جان میخرد و شوق وصال یار او را بی تاب میکند سعی میکند گام هایش را بلندتر بردارد تا هر چه سریعتر به مراد دلش که همان زیارت قبر شش گوشه ارباب بی کفنش است برسد.
او میافزاید: وقتی برای اولین بار راهی این سفر معنوی شدیم بعد از یک روز پیاده روی به عمود ۶۰۰ رسیدیم در این مکان یک جوان جلوی ما را گرفت و با التماس و اشاره به ما فهماند که بر من منت بگذارید و در خانه من استراحت کنید.
ما هم که التماسهای جوان را دیدیم به طرف خانه اش رفتیم وقتی به منزل این جوان رسیدیم خانواده اش بهترین قسمت منزل را که اتاقی بود با دیوارهای مزین به پرچم امام حسین (ع) را در اختیار ما گذاشتند و از ما به بهترین شکل پذیرایی کردند، شب را که در این منزل گذراندیم صبح این خانواده با وجود بضاعت مالی کم بهترین میزبانی را از ما کردند و بهترین چیزهایی که داشتند سر سفره گذاشتند، بعد از یک پذیرایی مفصل از اعضای خانواده تشکر کردیم و به پیاده روی خود ادامه دادیم.
و در طول این راه من همچنان مبهوت این همه عشق و ارادت این خانواده عراقی به امام حسین (ع) بودم.
۲۱ موکب از استان زنجان کار خدمت رسانی به زائران اربعین را انجام می دهند
بابایی رییس ستاد عتبات عالیات در گفتگو به
خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،گفت: امسال هم مثل سنوات گذشته در ایام اربعین سرور و سالار شهیدان ستاد اربعین استان با همکاری ستاد بازسازی عتبات عالیات خدمتگزار زائران آن حضرت خواهند بود.
او افزود: برهمین اساس نوزده موکب در کشور عراق، یک موکب در مرز خسروی، یک موکب (موکب مرکزی) در شهر نجف، یک موکب بنام موکب حضرت قیدار نبی در نزدیکی کوفه، دو موکب در عمود یک و عمود سیزده، یک موکب در حیدریه، سه موکب در کربلا و یک موکب در سامرا (که متعلق به اوقاف و امور خیریه است) و یک موکب هم داخل استان مستقر میشود که برای بدرقه و خروج زائران استان درنظر گرفته شده، انجام شده است.
بابایی ادامه داد: طبق برنامه ریزیهای انجام شده موکبها از ۱۸ مهر ماه سرویس دهی و پذیرایی خود را به زائران آغاز کرده اند و این روند تا پایان مهر ماه ادامه دارد.
چرا پیاده روی اربعین وهدف آن
حجت الاسلام مختار کرمی مدیر کل اوقاف وامور خیریه زنجان، به
خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،گفت: عشق وارادت به خاندان حضرت رسول(ص) بویژه حضرت سید الشهداء سرمایهای بس بزرگ است که همه باید قدرآن بدانیم و درجهت رشد و بالندگی این مسیر نورانی تلاش کنیم.
او افزود: یکی از مناسبتهای معنوی وبسیار پر اهمیت پیاده روی اربعین حسینی است که از دیر باز ارادتمندان سید الشهداء به آن اهتمام داشته اند و این حرکت خودجوش پر از عشق ومحبت را به ما انتقال داد ه اند.
حجت الاسلام کرمی ادامه داد: هرساله دوستداران امام حسین علیه السلام از هر طیف وگروه وحتی اعتقادی با تمام وجود در پیاده روی اربعین شرکت میکنند وبه مقام سراسر نور آن حضرت عرض ارادت می کنند.
حجت الاسلام کرمی گفت:در سالهای اخیر مساله پیاده روی اربعین به علاوه بر یک موضوع معنوی به یک حرکت سیاسی واجتماعی هم تبدیل شده است.
او اضافه کرد:به طوریکه مقام معظم رهبری برای اجرای دقیق وپر اثر این مساله بارها نکات ارزنده ایی فرموده اند که این خود نشان از اهمیت بالای مساله دارد و همه ما هم موظفیم به این حرکت به صورت مادی ومعنوی بپیوندیم و آن را برجسته کنیم.
مدیر کل اوقاف وامور خیریه زنجان گفت: دشمنان ما همواره تلاش کرده اند که اجتماع معنا دار مسلمانان را کم رنگ و بی اثر جلوه دهند ودر باره موضوع اربعین هم این اتفاق افتاده است که بزرگترین اجتماع بشری دنیا را در بایکوت شدید خبری قرار میدهند غافل از اینکه خدای متعال انسجام ویکدلی امت مسلمان را همواره یاری داده وآن را موجب نگرانی دنیای کفر قرار خواهد داد.
او گفت: یکی از پیامهای مهم اربعین یکپارچه شدن امت مسلمان و محب اهل بیت است که این اتفاق تمام اهداف شوم دشمنان را نقش بر آب خواهد کرد.
حجت الاسلام کرمی گفت:در روزهای اخیر تلاش مذبوحانه دشمنان اسلام را میبینیم که در صدد هستند که مساله اربعین را و حضور میلیونی مردم را از هم بپاشند و با ایجاد جنگ روانی آن را کم رنگ کنند، غافل از اینکه، اینگونه رفتارها برای امت اسلام تکراری وحتی باعث انسجام بیشتر آنها خواهد شد.
او افزود:مردم مسلمان و دوستداران اهل بیت و حضرت سید الشهداء هم باید بدانند که این روزها نقشههای شوم دشمنان شتاب بیشتری به خود خواهد گرفت و ما باید مراقب کنیم که نا خواسته در خط دشمن حرکت نکنیم و با همدلی ورفتار هوشمندانه باعث تقویت پیاده روی عظیم اربعین باشیم.
گزارش از زهرا نصیری
انتهای پیام/ن