به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، قهوه فوری یک نوشیدنی محبوب در بسیاری نقاط جهان است. در برخی کشورها، قهوه فوری ممکن است حتی سهمی بیش از ۵۰ درصدی از تمام قهوه مصرفی را داشته باشد. قهوه فوری گزینهای سریعتر، ارزانتر و راحتتر برای آماده کردن نسبت به قهوه معمولی است. نوشیدن قهوه در شکل سنتی آن با برخی فواید سلامت پیوند خورده است، اما آیا مصرف قهوه فوری نیز میتواند فوایدی مشابه را ارائه کند؟ در ادامه با قهوه فوری بیشتر آشنا میشویم.
قهوه فوری چیست؟
قهوه فوری از عصاره خشک شده قهوه تهیه میشود. همانند دم کردن قهوه معمولی، عصاره از طریق دم کردن پودر دانههای قهوه تهیه میشود، اگرچه از غلظت بیشتری برخوردار است. پس از دم کردن، آب از عصاره گرفته میشود تا تکهها یا پودری خشک شکل بگیرد که در هر دو صورت افزودن آب موجب حل شدن آنها میشود.
دو روش اصلی برای تهیه قهوه فوری وجود دارند که شامل موارد زیر میشوند:
خشک کردن افشانهای یا اسپری درایینگ. عصاره قهوه در هوای داغ اسپری میشود که به سرعت قطرات را خشک کرده و آنها را به پودر یا تکههایی کوچک تبدیل میکند.
خشک کردن انجمادی یا فریز درایینگ. عصاره قهوه منجمد شده و به تکههای کوچک تقسیم میشود که بعدا در دمای کم و تحت شرایط خلاء خشک میشوند.
هر دو روش کیفیت، عطر و طعم قهوه را حفظ میکنند.
رایجترین روش آماده کردن قهوه فوری افزودن یک قاشق چایخوری از پودر آن در یک فنجان آب داغ است.
میزان قدرت عطر و طعم قهوه نیز به راحتی از طریق افزودن پودر بیشتر یا کمتر به فنجان قابل تنظیم است.
قهوه فوری حاوی آنتی اکسیدانها و مواد مغذی است
قهوه یکی از بزرگترین منابع آنتی اکسیدانها در رژیم غذایی مدرن محسوب میشود. محتوای آنتی اکسیدانی قهوه فوری به اندازهای زیاد است که باور بر این است در بسیاری از فواید سلامت مرتبط با این نوشیدنی نقش دارد. همانند قهوه معمولی، قهوه فوری حاوی بسیاری از آنتی اکسیدانهای قدرتمند است. بنا بر نتایج یک مطالعه، قهوه فوری به واسطه روشی که پردازش میشود، ممکن است حتی حاوی مقادیر بیشتری از برخی آنتی اکسیدانها نسبت به دمنوشهای دیگر باشد. افزون بر این، یک فنجان قهوه استاندارد حاوی تنها ۷ کالری و مقادیر کم پتاسیم، منیزیم و نیاسین (ویتامین B۳) است.
محتوای کافئین قهوه فوری اندکی کمتر است
کافئین رایجترین ماده محرکی است که در جهان مصرف میشود و قهوه بزرگترین منبع غذایی آن محسوب میشود. با این وجود محتوای کافئین قهوه فوری به طور کلی اندکی کمتر از قهوه معمولی است. یک فنجان قهوه فوری حاوی یک قاشق چایخوری پودر قهوه ممکن است ۳۰ تا ۹۰ میلی گرم کافئین داشته باشد، در شرایطی که یک فنجان قهوه معمولی حاوی ۷۰ تا ۱۴۰ میلی گرم کافئین است. از آنجایی که حساسیت به کافئین از فردی به فردی دیگر متفاوت است، قهوه فوری ممکن است انتخاب بهتری برای افرادی باشد که نیازمند کاهش مصرف کافئین هستند. قهوه فوری در نوع بدون کافئین نیز به فروش میرسد که حاوی کافئین کمتری نیز است. کافئین بیش از حد ممکن است موجب اضطراب، اختلال در خواب، بی قراری، ناراحتی معده، لرز، و ضربان سریع قلب شود.
قهوه فوری حاوی آکریلآمید بیشتری است
آکریلآمید یک ماده شیمیایی بالقوه مضر است که در زمان بو دادن دانههای قهوه شکل میگیرد. این ماده شیمیایی در طیف گستردهای از مواد غذایی، دود، لوازم خانه و محصولات مراقبت شخصی نیز وجود دارد. جالب این که قهوه فوری ممکن است حاوی دو برابر آکریلآمید بیشتر نسبت به قهوه تازه بو داده شده باشد. قرار گرفتن بیش از حد در معرض آکریلآمید ممکن است به سیستم عصبی آسیب برساند و خطر سرطان را افزایش دهد. با این وجود، مقدار آکریلآمیدی که از طریق رژیم غذایی و قهوه وارد بدن میشود بسیار کمتر از مقداری است که مشخص شده میتواند مضر باشد. از این رو، نوشیدن قهوه فوری نباید موجب نگرانی شما درباره مواجهه با آکریلآمید شود.
همانند قهوه معمولی، قهوه فوری ممکن است برخی فواید سلامت را ارائه کند
نوشیدن قهوه با فواید سلامت بسیاری پیوند خورده است. از آنجایی که قهوه فوری حاوی آنتی اکسیدانها و مواد مغذی مشابه با قهوه معمولی است، این نوشیدنی باید بیشتر فواید سلامت مشابه با آن را ارائه کند.
نوشیدن قهوه فوری ممکن است با فواید زیر پیوند خورده باشد:
تقویت عملکرد مغز. محتوای کافئین قهوه فوری میتواند عملکرد مغز را بهبود ببخشد.
تقویت سوخت و ساز. کافئین موجود در قهوه فوری ممکن است سوخت و ساز (متابولیسم) را افزایش داده و به چربی سوزی بیشتر کمک کند.
کاهش خطر بیماری. قهوه ممکن است خطر بیماریهای انحطاط عصبی، مانند بیماریهای آلزایمر و پارکینسون را کاهش دهد.
کاهش خطر دیابت. قهوه ممکن است به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.
بهبود سلامت کبد. قهوه و کافئین ممکن است خطر بیماریهای کبد مانند سیروز و سرطان کبد را کاهش دهند.
بهبود سلامت روانی. قهوه ممکن است به کاهش خطر افسردگی و خودکشی کمک کند.
افزایش طول عمر. نوشیدن قهوه ممکن است به طولانیتر شدن زندگی انسان کمک کند.
با این وجود باید به این نکته توجه داشت که بسیاری از مطالعات درباره فواید قهوه مشاهدهای بوده اند. این نوع از مطالعات نمیتوانند ثابت کنند که قهوه موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری میشوند - تنها افرادی که بر حسب عادت قهوه مینوشند احتمال کمتری دارد به بیماری مبتلا شوند. اگر به این فکر میکنید که برای تقویت سلامت خود چه میزان قهوه باید بنوشید، مصرف سه تا پنج فنجان قهوه فوری در روز ممکن است مطلوب باشد. مطالعات اغلب این میزان مصرف قهوه را با بیشترین میزان کاهش خطر پیوند داده اند.
سخن پایانی
قهوه فوری گزینهای سریع و آسان برای آماده کردن است و به قهوهساز برای این کار نیازی نیست. همچنین، این محصول از طول عمر بالایی روی قفسه فروشگاهها برخوردار است و نسبت به قهوه معمولی ارزانتر است. از این رو زمانی که به مسافرت میروید، قهوه فوری میتواند همراه خوبی برای شما باشد. قهوه فوری حاوی کافئین اندکی کمتر و آکریلآمید بیشتر نسبت به قهوه معمولی است، اما از محتوای آنتی اکسیدانی تقریبا مشابه برخوردار است. به طور کلی، قهوه فوری یک نوشیدنی سالم و کم کالری است که با فواید سلامت مشابه با انواع دیگر قهوه پیوند خورده است.
منبع: عصر ایران
انتهای پیام/