به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، محمود سینایی مسئول مرکز زیست محیطی چابهار در نشست خبری با اصحاب رسانه از در دستور کار قرار گرفتن یک برنامه اقدام ملی در منطقه آزاد چابهار و استان برای بازگشت گونههای در حال انقراض لاک پشتهای دریایی تخم گذار به سواحل جنوبی سیستان و بلوچستان با هدف احیای دهها گونه و زیستگاههای مختلف موجودات زنده دیگر ذیل این موضوع خبر داد.
سینایی اظهار کرد: در هفته آینده از طرح اقدام ملی حفاظت از گونههای در حال انقراض لاک پشتهای دریایی بهره برداری خواهد شد.
او ادامه داد: در کل دنیا ما هشت گونه لاک پشت دریایی داریم که از این تعداد پنج گونه آن به خلیج فارس و دریای عمان رفت و آمد میکنند.
او افزود: یکی از این گونهها به نام لاک پشت سبز در خلیج فارس زندگی میکند، اما برای تخم گذاری به سواحل جنوبی استان سیستان و بلوچستان میآید و بعد از ۲۰ سال دوباره این لاک پشتها که روزی در ساحل بدون والد خود به دنیا آمده بودند به منظور تخم گذاری به این سواحل باز میگردند.
سینایی با اشاره به اینکه طی این چند سال اخیر آلودگیهای انسانی و تغییرات اقلیمی از حضور این لاک پشتها به منطقه کاسته است ادامه داد: عواملی باعث شد تا لاک پشت سبز که تنها زیستگاه اش سواحل سیستان و بلوچستان است نسل اش در خطر انقراض قرار بگیرد و به همین دلیل یک سری اقدامات حفاظتی از سوی سازمان محیط زیست با منطقه آزاد چابهار صورت گرفت.
او با اشاره به اینکه بازگشت این لاک پشتها به ساحل از میزان طبیعی آن نیز خیلی کمتر شده است عنوان داشت: این اولین بار هست که یک موجود دریایی در برنامه اقدام ملی تحت حفاظت قرار میگیرد که بخشنامههای مربوط به آن نیز به زودی به تمامی ارگانهای مربوطه ابلاغ خواهد شد و هدف این برنامه در استان لاک پشتهای سبزو در خلیج فارس، لاک پشتهای منقار عقابی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد چابهار در ادامه با تشکیل دبیرخانه مرکزی این اقدام ملی در منطقه آزاد چابهار بیان داشت: در این اقدام ملی اگرچه از لاک پشت سبز و به طور کلی لاک پشتهای تخم گذار در محدوده سواحل جنوبی ایران حمایت خواهد شد، اما در واقع دهها گونه و زیستگاههای مختلف متعاقب این اقدام ملی محافظت خواهند شد.
سینایی درباره جزئیات عملیات انجام شده در برنامه اقدام ملی حفاظت از لاک پشتهای دریایی خلیج فارس اظهار داشت: ما با استفاده از تک گذاری لاک پشتها را نشانه گذاری کرده ایم و اینجا با توجه به اینکه به عنوان ساحل لاک پشت معرفی میشود ما با استفاده از قفس نیز از تخم لاک پشتها حفاظت میکنیم تا بعد از تخم گذاری توسط عوامل خارجی تحت تهدید قرار نگیرند.
همچنین وی با اشاره به اینکه از سه نوع لاک پشت سرخ، سبز و منقار عقابی در این برنامه حفاظت خواهد شد عنوان داشت: ما از ظرفیت محلی که قبل از این یک خطر و تهدید برای تخمها به حساب میآمدند در بحث حفاظت از آنها استفاده کرده ایم و حدودا سه سال است که از اقدامات اولیه در اجرای این برنامه میگذرد؛ بنابراین گزارش، در انتهای این نشست محمداکبر چاکرزهی، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد چابهار اعلام کرد که از دبیرخانه ملی حفاظت از لاک پشتها هفته آینده در چابهار رونمایی خواهد شد.
انتهای پیام/ع